četvrtak, 11. listopada 2012.

Kralj gljiva i mirisne dunje ...



Ovo je jedan post u pravom jesenskom ruhu,protkan mirisima i okusima jeseni.Što bi bilo ukusnije od krasnog vrganja ili mirisnije od mirisa dunja?.
Moram priznati da sam se jako obradovala kada sam napokon došla do vrganja,to nije čest slučaj jer ponuda vrganja na našoj tržnici nije tako bogata,ali evo uz dobru sreću ipak se nađu.

Stvarno su mi jako fotogenični vrganji,iskreno iako sam veliki gurman bilo mi je žao što će završiti na tanjuru,,ali  kada sam osjetila njihov miris u današnjem ručku u obliku finog gulaša od vrganja zaista  mu pristaje nadimak kralj gljiva,raskošan i preukusan vrganj caruje jesenskom kuhinjom.
Pored vrganja koji je slana slasna varijanta tu su i mirisne dunje za zasladiti dan..

Dunje su mi pravi simbol jeseni,uvijek mi nostalgično mirišu i vraćaju u seoske vrtove iz čijih dvorišta su se prolamale krošnje njihova drveća punih plodova.Toliko je već rečeno o dunjama,ispjevano stihova i dano krasnih recepata od njih,kompoti kolači,sir od dunja..ja sam se ove godine odlučila za džem od dunja,prilično jednostavan recept zaista me oduševio,dobila sam krasan džem koji je pravi gušt za nepce.

Original recept možete pogledati ovdje...

I na kraju kada je džem bio u teglama,fino prohlađen, taman je savršeno pristao na šnitu kruha za jednu laganu marendu u vrtu.Lijepo je uživati u ovome jesenskom vremenu  i sladiti se finim plodovima koje nam jesen sobom nosi,stoga uživajte ...


Broj komentara: 66:

  1. E baš takve berem već tjedan dana. Smijem se sama sebi jer svaki dan jedem gljive! Što mogu kad ih obožavam: pohane sunčanice i gnojištarke, vrganje s jajima i naravno, kao gulaš. A dunje su mi, osim na ormaru, najmilije kao 'sir' tj. 'kitenkez'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uživaj samo u gljivama kada ih tako voliš,zavidim ti na tolikom izboru gljiva,sunčanice nisam nikada probala:)

      Izbriši
  2. Koje divne slicice nely, ti zaista znas docarati jesen i svu njegovu ljepotu, odnosno ljepote na poseban nacin... Moram priznati da nisam nikada probala ovu vrstu gljiva, no kada sam vidjela ove krasotice kod tebe odmah sam to pozeljela...
    Veliki pozdrav ti leti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga orhi, stvarno ti toplo preporučam da probaš vrganje,jer su ukusom nešto posebno barem meni..
      Veliki pozdrav i tebi!

      Izbriši
  3. Mmmh, everything looks wonderful and I love autumn for all these things! Hugs, Barbara

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim svoje fotografije - to je lijepo , kao što znate kako pucati ! A imate prekrasna nokte :-)
    xoxo...by Vicky

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunje ne volim, ali zato vrganje obožavam i stvarno su fotogenični, a ti si ih odlično namjestila za poziranje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno vrganje voli fotić,a ja njih same:)

      Izbriši
  6. Jako lijep jesenji post....uzivaj Nelyce....

    OdgovoriIzbriši
  7. j'adore tes photos!!!!!

    GGLG Tanja

    OdgovoriIzbriši
  8. divno!odmah sam ogladnila :)

    OdgovoriIzbriši
  9. beautiful
    ♥doris

    OdgovoriIzbriši
  10. Vrganje obozavam kao omlete, a dunje je moja baka koristila kao prirodan parfem po sobama i obicno ih je drzala na ormaru u sobi...Cini mi se da uvek kad vidim dunje , otvorim vrata od uspomena koje me vrate u detinjstvo. Hvala za lepe fotografije i za post...<3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Rada,da dunje su nam uvijek nekako sentimentalno voće,zato ih posebno volim..hvala na divnim riječima:)

      Izbriši
  11. Jel' to tako krasna kućna sreća ispod vrganja? Moja je nedavno capiknula, i nikako joj nije bilo spasa. Sad imam osušenu travu u cvjetnjaku i tužan pogled. Ali zato mi pogled na tvoj blog uvijek izmami osmjehe. :)
    Radimo kompot od dunja, a mogli bi napraviti i džem! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je Romana u pravu si kućna sreća je,baš mi je dobro poslužila kao podloga,jer i ja se ne mogu baš pohvaliti bujnim travnjakom,na jednom dijelu skoro pa ga nema od onih silnih ljetnih prženja sunca:)

      Izbriši
  12. ajme što sam sad ogladnila! pa vrganji pa džem... odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Was für wunderbare Köstlichkeiten, liebe Nely!
    Hab einen netten Abend
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
  14. obožavam dunje! a da napraviš neki giveaway s jednom teglicom tog divnog džema??? ;) samo ideja.. haha
    Stela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha može to bi bio originalan giveaway:)tnx na ideji!

      Izbriši
  15. Kiselo, kiselo, brrrrr:-)) Jednom sam pravila kitnikes u raznim modlicama, nazezezala se i na kraju nismo pojeli ni pola:-( Tad i mikad više:-)

    Kako su vrganjčići završili:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E moram priznati da mi ovaj džem nije tako kiseo,jer su dunje bile extra zrele a i omjer šećera je super u receptu,a vrganjčići su završili dio u gulašu a dio će tek biti u nekoj finoj kombinaciji:)

      Izbriši
  16. Pravi jesenji post :) Divne simbole jeseni si izabrala, krasne slike. Dunje obozavam, posebno slatko od dunja. Marmelada je jako lijepa i super mi je ona predzadnja slika sa teglicom, bas slatko :) Divan post, Nely

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Goco baš mi je drago da ti se sve svidjelo:)

      Izbriši
  17. Prekrasne fotografije! Čak sam se i ja koja sam sa mora navikla na branje gljiva i sakupljanje kestena u jesen:)) Iako poznajem samo tri vrste gljiva i uvijek moram pitati svekrvu da li sam ubrala prave - za svaki slučaj:)) Ove godine ih je bilo strašno puno...

    OdgovoriIzbriši
  18. Treba biti oprezan s gljivama i ja iskreno uopće nisam neki pretjerani poznavatelj gljiva,ali za vrganje znam da su savršeni:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Dear friend, you find the beauty in all the simple things in life!!
    Great post!!!
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdgovoriIzbriši
  20. Very beautifull, dear Nely.
    And the jam looks really delicous...hmm..
    Lucia

    OdgovoriIzbriši
  21. Adorable mushrooms!
    And this jam looks so yummy!;)
    hugs,
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  22. Sve me ovo podseća na detinjstvo, kad smo brali vrganje, sekli i sušili na daskama. Nakon toga, prodavalo se, čemu smo se posebno radovali. Ništa lepše od mirisa vrganja u šumi, a nema ni veće radosti nego kad ih spazim da vire ispod lišća. A još ako ih ima dosta, onako u gomili. Male smo ostavljali, da bi se razmnožid bi ih bilo opet. A dunja? U dvorištu stare kuće je bilo nekoliko stabala. Od toga se pravilo slatko, kompot i ostale đakonije, a nekoliko je obavezno bilo na ormaru. Taj blagi miris mi je i dan danas drag, pa i ja, po navici, stavljam dunje na ormar.

    Mirisi su ono što ostaje, reči se zaborave ili preinače, ali kod mirisa-nema greške.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskrice hvala ti na divnim riječima,zaista i vrganji i dunje imaju svoje nostalgično ozračje.Vjerujem ti da ti je divno kada si u berbi vrganja,sam ambijent šume je magičan.U pravu si mirisi su uvijek tako pamtljivi..veliki ti pozdrav!

      Izbriši
  23. Kad bih morala birati volim li više vrganje ili dunje... birala bih godinama :D Tako su prekrasni, vrganji s tim divnim finim kapicama, a dunje mirišu najljepše ikad i džem je predivan :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anja vjerujem ti,ja ih zato volim podjednako,divni su mi i vrganji i dunje:)..hvala ti,pusa!

      Izbriši
  24. Preljepo Nely pravi jesenski uzitak :) Vrganje obozavam.... Zelim ti ljep vikend

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Selmice,također i tebi lijep vikend:)

      Izbriši
  25. Divan jesenji post. Slike su prelepe. O kako ti zavidim na ovim fotogeničnim vrganjčićima. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Zoko,tako su krasni stvarno vrganji:)

      Izbriši
  26. Šta bih dala za ove lepe mirisne dunje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh samo da smo bliže Zoki imala bi ih sigurno..

      Izbriši
  27. U prvom trenutku sam pomislila da si i vrganje uzbrala u tvom vrtu, hihihi... pravi jesenji ugodjaj uz taj fini dzem od dunja, jedva cekam da se pojave i kod nas, nekako ih najvise volimo u kompotu.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uhhh bilo bi to divno da ih imam u vlastitom vrtu hehe,ovako samo sa tržnice,a dunje isto obožavamo i u kompotu bit će i toga:)))

      Izbriši
  28. stvarno uživam u tvojim slikama, prava jesen. žao mi je da si morala na tržnicu po vrganje, drugi put u šumu po njih, kod mene ih je puna škrinja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo bi super da su mi takve šume sa vrganjima blizu,to bi bio pravi jesenski ugođaj,blago tebi na punoj škrinji vrganja:)

      Izbriši
  29. Vrganji su stvarno kraljevski, bajkoviti.Obožavam ih, i dunje.I jesen u tvom vrtu:)

    OdgovoriIzbriši
  30. vrlo rado uživam s tobom kroz slike! Prava si majstorica atmosfere ;-))

    OdgovoriIzbriši
  31. Jos jedan jesenji post pun divnih mirisa i finih okusa.. svaki detalj izmami uzdahe.. uzivaj i nadalje u ovom tvojem lijepom prirodnom dekoru.. ugodan vikend vam zelim uz srdacan pozdravcek!

    OdgovoriIzbriši
  32. Hvala ti najljepše draga Anna na posjeti,..ugodan vikend i tebi!

    OdgovoriIzbriši
  33. Hi!
    So lovely autumn pictures;)
    We have had some sunny days now and I really enjoyed it;)
    Hope you are having some lovely autumn day to;)
    Hugs & Kisses!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you dear Silje,
      Enjoy in beuty autmn day:)

      Izbriši
  34. Ponovno krasne vrtne fotke, ove baš odišu početkom jeseni i ovom trenutnom kišnom idilom pri pogledu s naših prozora. Vrganji na tegli srećica su jako efektni, lijepi kontrast, a mene strašno podsjećaju na nastambe malih Hobbita, he, he...

    Pekmez od dunja djeluje jako ukusno, a i same dunje su tako aromatične da gotovo da osjetim njihov miris preko ekrana.

    Još samo fali jedna topla juhica od vrganja da upotpuni ovaj pomalo prohladni kišni dan... pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga,joj baš si me nasmijala sa ovom nastambom Hobbita he,he..stvarno si u pravu,,,baš sam danas i pravila finu toplu juhicu savršeno je pasala na ovaj kišni dan:)
      Lijep ti pozdrav!

      Izbriši
  35. Vrganji izgledaju tako dobro, a i baš ih volim :). Dunje volim još i više i njihov miris mi je tako poseban, džem bilježim i pravim !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrganje obožavam,kod nas ih je tako malo za naći,a džem zaista najtoplije preporučam,prefin je jednom riječju:)..hvala ti puno Branka!

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...