Vratit ću se desetak godina u nazad,jer točno tada na sutrašnji dan uselili smo u naš novi dom.Nije to bilo velike pompe oko useljenja,umorni od preseljenja,a još umorniji od svega onoga posla koji nas je još čekao,bili smo pomalo izgubljeni, a svaki slobodan trenutak proveli bi sjedeći vani u "vrtu" gledajući u hrpu krupnog otpada,ostataka građevinskog materijala i golu zemlju i zamišljali kako li će izgledati jednoga dana naš vrt iz snova.
Sve uokolo nas tada nije nikako izgledalo,ali veliki vrt naše susjede bake Anice imao je tada punu ljepotu.
Vrlo brzo baka i mi smo se sprijateljili,pozvala bi nas u vrt puna ponosa na ono sve što je gajila i tako brižljivo održavala.Sjećam se toga prvog posjeta njezinom vrtu i moje neopisive sreće kada sam ugledala ogromnu gredicu punu zrelih jagoda,taj miris koji se širio od zrelih jagoda vrtom, neću nikada zaboraviti,uzela je posudu i rekla da si uberemo koliko želimo,nedaleko jagoda prvi puta sam vidjela i osjetila hrpu svježe mente koja je obrasla gotovo cijeli rubni dio vrta.
Baka nam je tada ispričala cijelu storiju o tim jagodama koje su u tom vrtu dugo,dugo,koliko su rodne,koliko su ih puta iskoristili za napraviti dobar džem.Džem je i meni tada bio na pameti nakon što smo ih se dobrano najeli,jer ih je bilo zaista puno.Tada sam skuhala svoj prvi džem od jagoda i mente.Sjećam se da nam je danima kuća mirisala po jagodama , a mi smo bili ponosni na našu prvu zimicu.
Vrijeme je prolazilo,baka nas je prije koju godinu zauvijek napustila.Prvo što sam nakon toga učinila te jeseni bilo je da presadim dio njenih sadnica jagoda u svoj vrt u sjećanje na nju,sada već u vrt koji je nakon godina polako poprimao izgled poput bakinog vrta sa početka priče.Godinu po godinu i evo napokon sam dočekala prvi svoj pravi urod tih starinskih bakinih jagoda,posebnih,mirisnih i beskrajno rodnih.Naravno kuham opet džem od jagoda sa mentom.
Moram priznati džem je fantastičan,opet se vratilo sjećanje na onaj miris jagoda koji potpuno zamiriše dom..
Potrebno vam je:
500 g svježih jagoda,opranih i očišćenih od peteljke
oko 200-250 g smeđeg šećera
žličica vanilije burbon
5-6 krupnijih listića mente
1/2 omota džemfixsa dr Oetker
Jagode prepolovite,a koje su sitnije ostavite cijele,posipajte sa šećerom,dodajte vanili šećer,i džemfix pomiješan sa dvije žlice šećera,odmah dodajte i mentu,smanjite vatru i pustite da se polako kuha dok se sav šećer ne otopi u potpunosti,povremeno lagano miješajući i skidajući pjenicu koja se sakuplja na vrhu.
Nakon što je džem prokuhao kuhajte još oko 10-tak min.uklonite mentu iz njega i sipajte u čiste i sterilizirane staklenke.Svaku staklenku hermetički zatvorite poklopcem,ostavite ih da se hlade okrenute poklopcem prema dolje.Tek kada je džem prohlađen,staklenke okrenite.
I na kraju što vam treba uz ovaj fini džem je neko fino toplo pecivo,dobra volja i uživanje vam je zagarantirano.
Dobar vam tek i uživajte!
Tako nežan i dirljiv post, baš sam se nekako raznežila čitajući! Blago tebi sa tim rodnim vrtom, znam sa kojom pažnjom i ljubavlju ga uredjuješ i uvek se iznova divim tvojim slikama. Prelepo sve Nely...
OdgovoriIzbrišiHvala Suzy puno na svakoj tvojoj lijepoj riječi,drago mi je zaista..puno te pozdravljam:)
IzbrišiStrawberry is my favorite fruit, I like that so much. It looks delicious, dear Nely!
OdgovoriIzbrišiBig hugs, Ingrid
Thanks dear Ingrid,strawberrys are so delicious:)
Izbriši..you have your wonderful strawberry ,and good jam.Love greetings Edith.
OdgovoriIzbrišiThanks dear Edith,I love strawberry jam so much:)
IzbrišiBaš sam s nježnim mislim čitala ovaj post i odlutale mi misli i suza kapnula,
OdgovoriIzbrišiNely svaka čast
Hvala ti draga Dilajla:)
IzbrišiKrasna i sjetna priča. Fotke prelijepe i točno znam kako mirišu te jagode jer ih moja mama ima već godinama u vrtu, a moja djeca kako su u blizini kad dođu iz škole svaki dan ih dočeka frape od jagoda koje obožavaju. Nadam se da ću i ja uskoro raditi marmeladu.
OdgovoriIzbrišiIngrid vjerujem da djeca uživaju u domaćim jagodama i frapeima od njih,divno je što ih imate u maminom vrtu..hvala ti:)
IzbrišiVolim džem od jagoda, a krupnije ostavljam cele, jer volim kad iz tegle izvućem onako, krupnije komade.
OdgovoriIzbrišiPriča je jako lepa. Ima tako nekih ljudi koji zaslužuju da ih se sećamo i pominjemo. Verujem da, kad fod jedeš jagode, ne možeš a da se ne setiš bake Anice.
Ako budeš u prilici, iskopaj šumske jagode i presadi u baštu, jer njihov miris je nešto božanstveno! Mi smo to uradili, primile su se i lepo rađaju, a kad zamirišu, onda mirišu jako i daleko.
E i ja to volim kada vadim cijele pa ih osjetiš onako fino dok jedeš..baka Anica je žena koja nas je zadužila po puno toga,zbilja sam je morala spomenuti.
IzbrišiMorama si nabaviti te male divljake,znam da su ukusne savršeno,samo da mi ih je naći.
U šumi, u rano proleće, pre cvetanja se iskopavaju. Od njihovog mirisa nema ništa lepše, veruj mi!
IzbrišiMoram se potruditi da ih nađem,vjerujem da su one posebne:)
IzbrišiKrasan post,divna prica,preljepe fotografije.Obozavam jagode
OdgovoriIzbrišiObozavam jagode,i dzem od jagoda ,divan post i veoma dirljiva prica o baki Anici.
Hvala ti Selma,znači i ti si ljubiteljica jagoda,ako i kada jednom probaj i ovaj džem,svidjeo bi ti se:)
IzbrišiDivan post,fotografije vrhunske.Uzivanje je svratiti na tvoj blog.A menta u dzemu,to do sada nisam ni cula a ni probala.Hvala za recept:))
OdgovoriIzbrišiHvala draga Cale puno,svakako probaj,kombinacija mente i jagoda osvaja na prvu:)
IzbrišiNely, diiiivan post, bas me je raznezio, a pekmez od domacih jagoda je nesto neprocenjivo. Ove godine sam prvi put zasadila mentu, dva mala struka u zardinjeri, a jagodice cu kupiti na pijaci i sledecu turu pravim sa njom.:)) Lep pozdrav vam leti....
OdgovoriIzbrišiJoj Lanice pa bit će divno kada ti se menta raširi i zamiriše terasu,probaj džem na ovaj način,menta pojačava ukus jagoda,vrlo je decentnog ukusa u kombinaciji sa jagodama.
IzbrišiMmm, nisam nikad kuhala džem od jagoda, ali sigurna sam da bi me oduševio, posebno ova varijanta s mentom. Ako budem našla dovoljno šumskih jagoda sigurno ću probati...inače, posadila sam nedavno mentu sa okusom jagode i moram reći da je fantastičan čaj!
OdgovoriIzbrišiJagoda vjerujem da bi ti se svidjeo džem od jagoda,a tek šumske,koji je to miris,čaj je super u toj kombinaciji i ja sam ga probala:)
Izbrišikrasan je, i mogu misliti kako dobro paše uz kiflice!
OdgovoriIzbrišiSavršena su kombinacija:)..hvala ti!
IzbrišiZašto sam ovako kasno došla, sad mi kruli :D
OdgovoriIzbrišiPost je posebno dirljiv i drago mi je da si kroz jagode u vrtu i mirisni džem uspjela sačuvati sjećanje na susjedu
Heheh:) ..drago mi je da ti se svidjeo post,uvijek se sjetimo bake:)
IzbrišiWhat a great combination of flavors, looks so yummy!gorgeous photos, too.
OdgovoriIzbrišiThank you so much dear Vicky:)
IzbrišiVolim džem od jagoda, retko ga kuvam, ali ovo mi zvuči dobro, menta i jagode....Nelyce, dok čitam tvoje postove pokušavam da dočaram tvoju baštu/vrt i volela bih da provedem neko vreme u njemu. Ja nemam puno zemlje oko naše kuće, u koju smi se i mi uselili pre deset godina, ali sve što imam je zasađeno sa cvećem, nebih imala uslova za povrće, a ove dve voćkice koje imamo u bašti, nikad ne uspemo da uberemo zrelu jabuku ili krušku, rakuni, veverice i ptice stignu uvek pre nas, još dok je poluzrelo...zato uživaj ti u svemu tome. Topli pozdrav
OdgovoriIzbrišiZorice jako je fina kombinaca u ovom džemu..a što se tiče vrta,divan je,nije velik,gradski je to vrt ali sa štihom seoskog bujnog vrta,nama je ugodno i onima koji svrate.Nadam se da ćeš jednom ostvariti želju,veliki pozdrav!
IzbrišiSvidja mi se recept, posebno zbog mente. Divne fotografije i detalji. Teglica sa dzemom je prekrasna :)
OdgovoriIzbrišiJako je ukusan,menta je u svojstvu pojačivača okusa jagoda..hvala ti Goco:)
IzbrišiKrasan post. Jako mi se sviđa recept za džem.
OdgovoriIzbrišiHvala ti Petra,recept je jednostavan,a džem bude fin:)
IzbrišiNely, divne reči, tople, dirljive, bude u meni emocije... Svaka čast. Predivan post. Džem je prelep, ne sumljam. I, na kraju, srećna godišnjica useljenja:)))
OdgovoriIzbrišiHvala Nale draga,velika pusa ti ide od mene:)
IzbrišiLepo je kad nekog upamtiš po nečem, naročito kad dođeš u neke godine onda sve što praviš te povezuje sa nekim dragim. Eh, da baka zna kako miriše vaša kućica bila bi ponosna.
OdgovoriIzbrišiU pravu si Vesna..mislim da se baka smješka s neba,to sigurno:)
IzbrišiAjme, koje divne slike i divna nostalgična priča o bakinim jagodama! Moram se pohvaliti da sam prekjučer i sama skuhala džem od jagoda, jako sam zadovoljna rezultatom, a jagode sam kupila od svoje tete na placu (inače profesorice književnosti s kojom uvijek z+razmjenjujem dojmove o knjigama). Teta Mirjana ima predivne aromatične jagode i džem mi je ispao (usta moja falite me!) božanstveno! KAo što sam sigurna da je i tebi ispao i žao mi je što nisam utrpala malo mente unutra, ali taman si mi koji dan zakasnila s postom! Ilina
OdgovoriIzbrišiHvala ti Ilina,baš mi je drago da si skuhala džem,imaš se čime pohvaliti,a ovo mi je super što razmjenjujete ti i teta profesorica dojmove o knjigama,ugodno sa korisnim spajaš to sigurno.Drugi puta strpaj malo mente,svidjet će ti se:)
IzbrišiJOJ KAKO MI SE SADA JEDEEEE!!!;) DIVNE SLIKE!!!;))
OdgovoriIzbrišiOtvorila sam ti apetit..hvala:)
IzbrišiDivno... I ja ih planiram kombinovati sa nanom. Ali tvoja Bazgolada je najbolji džem ikada!!! :)
OdgovoriIzbrišiProbaj ovu kombinaciju sigurno ćeš biti zadovoljna:)
IzbrišiNely, več se čuje i vidi fantastično, koliko mora biti i dobro :)! Prekrasno :).
OdgovoriIzbrišiHvala draga puno:)
IzbrišiНели, явно и ти си голям любител на ягоди! И аз съм на ягодова тема, съчетана с рози!Страхотни снимки и прекрасни ягоди!
OdgovoriIzbrišiБеше удодоволствие за мен да те посетя!
Hvala puno draga Bety:)
IzbrišiI LOVE strawberry jam Nely! I loved reading your sweet post and the photos are so, so lovely! Now I am craving some sweet jam on a yummy slice of homemade bread :)
OdgovoriIzbrišihugs from me...
Thank you dear June..enjoy in your sweet jam:)
IzbrišiKiss!
Dirljiva priča...Vuče me da isprobam recept koji si s nama podijelila. Ne mogu si zamisliti kombinaciju s mentom...
OdgovoriIzbrišiPrekrasna staklenka!!!
Hvala Nostalgia,nadam se da ćeš recept isprobati i da će ti se svidjeti:)
IzbrišiOh, I love strawberries and jam from them is absolutely delicious! :)
OdgovoriIzbrišiStyle Without Limits
Facebook
Thanks Lucie,I love strawberries to,and jam is so yummi:)
IzbrišiDivan post,đžem i slike koje me uvijek nanovo iznenade-oduseve!Pozzz Nely!
OdgovoriIzbrišiHvala ti Ivona,pozdrav i tebi:)
IzbrišiPreciosas fotografías con notas de color rojo, realmente excelentes!!Esas medialunas se ven muy ricas, dan ganas de probarlas junto con la mermelada!!
OdgovoriIzbrišiUn abrazo grande.
Mila nely,
OdgovoriIzbrišinije me bilo nekoliko dana, a kod tebe se nakupilo toliko divnih i prekrasnih postova... moram priznati, da mi je ovaj posebno privukao paznju iako svaki plijeni svojom ljepotom i posebnom ljubavlju.... znas da sam veliki ljubitelj jagoda a isto tako i dzema od njih... trenutno odvje nemam mentu, no cim dodjem do vrta probat cu ovu kombinaciju, obecavam.... bas sam jucer uspjela ubrati koju jagodicu za marmeladu, toliko su rodile, ali im fali sunca da dostignu svoj maksimum, no nadam se da ce i to brzo da se desi....
Caroban post i divne slicice mila moja... njeguj svoje jagodice u sjecanje na susjedu....
Lijep pozdrav ti leti!
Draga Nely dirnuo me ovaj post, jako lijepo napisano i jako je lijepo čuvati sjećanja na drage nam ljude kroz mirise i okuse koji nas okružuju.
OdgovoriIzbrišiDžem je prekrasan, pravila sam već ovu kombinaciju jagoda i mente i jako mi je omiljena, sa domaćim, mirisnim jagodama može biti samo savršen !
O, bravo Nelyc, osjecajne uspomene izviru iz ovog lijepo prikazanog i opisanog posta posvecenog tvojoj vrtnoj miljenici baki Anici i mirisnim jagodicama.. a receptic marmeladice, odleprsao za buducu degustaciju.. hvala Nely!
OdgovoriIzbrišiHvala vam najljepše svima,lijepo je očuvati uspomenu na drage ljude kroz ovako neke male stvari koje puno znače.
OdgovoriIzbrišiDa nažalost kišno vrijeme nije dobro za jagode i njihove aromu,dosta su kisele,ali ipak prerađene u neki fini džem budu savršene.
Ovo je jedna fina kombinacija koja ja vjerujem da će vam se dopasti.
predivan post
OdgovoriIzbriši