Ovih dana vrijeme je bazge,njenog branja i pravljenja soka.To je tako tradicionalno kod nas,sjećam se kada sam bila mala obično nas je bilo puno malih na selu,bili smo uz velike na branju bazge.Kako su njezini grmovi uvijek robusni,u širini i visini,mi bismo brali one najniže cvjetove koje bismo dohvatili i onda obavezno takmičenje tko će ubrati najkrupniji cvijet..Bilo je dovikivanja hej vidi moj jedan cvijet je težak punu kilu,e..vidi moj ne mogu ga prenijeti do korpe.!!...Njezin slatkasti intenzivni miris lagano bi nas opijao,a njezina žuta pelud padala bi nam po kosi,vratu,licu..kada bi smo s vraćali kući hihotali smo se onakvi žuti i umorni od branja..
E onda nadalje uslijedilo bi pravljenje soka,to su mama,teta,baka bile zadužene za taj dio posla,kada bi sirup bio spreman za punjenje u boce,obično se cijela količina radila u velikoj emajliranoj šerpi,onda bi smo opet mi mali stigli sa malim šalicama od kave,grabeći sok iz šerpe ,netko ga je pio tako nerazrjeđenog,netko bi ipak dodao vode..Znali smo biti potpuno uljepljeni od toga sirupa lice,ruke,kosa,pa onda trk po dvorištu,a na sirup bi nam se polijepila prašina,bilo je strašno, ali lijepo ...to je bilo neko divno vrijeme..vjerujem da se mnogi od vas mogu poistovjetiti sa ovom pričom.
Od tog vremena datira i ovaj recept za meni najbolji i najdraži sok od bazge po kojem je pravljen sok dugi niz godina,recept slijedi ovako 44 kom cvijeta bazge natopiti sa 15g limunske kiseline u 5 l vode,i ostaviti da odstoji 48 h,bazgu prethodno ne bi trebalo prati.Nakon toga vremena sve procijediti i dodati 5kg šećera i sok iscjeđenog 1 kg limuna, zajedno sa jednim konzervansom,ostaviti na sobnoj temperaturi da se otapa šećer uz povremeno miješanje.Kada je šećer potpuno otopljen sipati sirup u čiste boce i dobro ih zatvoriti.
Ovaj sok mi obično ostavljamo neko vrijeme odstajati do prve upotrebe to je oko 2-3 tjedna.
Pomenula sam i jagode uz bazgu,to je neki nerazdvojni duo koji obilježava ovaj period.Tako kako me bazga podjseća na djetinjstvo,podsjeća me i ova jednostavna starinska torta od jagoda i lješnjaka.Pravila sam ju i objavila u prethodnim postovima i evo sada ću staviti i recept za nju,možda će nekome uz koji gutljaj bazginog soka i zalogaj ove torte prizvati sjećanja iz djetinjstva i onu svu toplinu tog vremena upravo kao što je i meni..
Za biskvit je potrebno: 150 g šećera, 4 žutanjka,sok 1 limuna,10 žlica vruće vode,150 g brašna,snijeg od 4 bjelanjka.
Krema: 1/2 l mlijeka, 4 vrhom pune žlice gustina(škrobnog brašna),2 žlice griza,1 vanili šećer,60 g tostiranog samljevenog lješnjaka,180 g maslaca,15 g šećera u prahu i oko 200 g jagoda.
Pjenasto umutiti šećer sa žumanjcima,dodati sok limuna,i toplu vodu,zatim primješati brašno i lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.Isipati u podmazani kalup za torte 25 cm promjera,i peći na temp.180.oko 25 min.biskvit ostaviti hladiti.
Za kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 2 dl i njime razmutiti pomiješani gustin,griz i vanili šećer,ostatak mlijeka zakipitii ukuhati prethodnu smjesu.Kuhati dok se ne zgusne,maknuti sa strane i dobro prohladiti.Posebno pjenasto umiješati maslac i šećer u prahu te mljevene lješnjake,postpuno dodavati ohlađenu kremu i dobro sve pjenasto izmiješati.
Biskvit prepoloviti na pola staviti 1/3 kreme i po njoj poslagati prepolovljene jagode,na njih rasporediti drugi dio kreme,preklopiti drugim dijelom biskvita,te ostatkom kreme obmazati cijelu tortu.Po želji ukrasiti ju šlagom i jagodama.Kod mene je u jednostavnoj varijanti samo sa jagodama,tako nam je najfinija..
Prohladite ju i jednostavno uživajte!
E onda nadalje uslijedilo bi pravljenje soka,to su mama,teta,baka bile zadužene za taj dio posla,kada bi sirup bio spreman za punjenje u boce,obično se cijela količina radila u velikoj emajliranoj šerpi,onda bi smo opet mi mali stigli sa malim šalicama od kave,grabeći sok iz šerpe ,netko ga je pio tako nerazrjeđenog,netko bi ipak dodao vode..Znali smo biti potpuno uljepljeni od toga sirupa lice,ruke,kosa,pa onda trk po dvorištu,a na sirup bi nam se polijepila prašina,bilo je strašno, ali lijepo ...to je bilo neko divno vrijeme..vjerujem da se mnogi od vas mogu poistovjetiti sa ovom pričom.
Od tog vremena datira i ovaj recept za meni najbolji i najdraži sok od bazge po kojem je pravljen sok dugi niz godina,recept slijedi ovako 44 kom cvijeta bazge natopiti sa 15g limunske kiseline u 5 l vode,i ostaviti da odstoji 48 h,bazgu prethodno ne bi trebalo prati.Nakon toga vremena sve procijediti i dodati 5kg šećera i sok iscjeđenog 1 kg limuna, zajedno sa jednim konzervansom,ostaviti na sobnoj temperaturi da se otapa šećer uz povremeno miješanje.Kada je šećer potpuno otopljen sipati sirup u čiste boce i dobro ih zatvoriti.
Ovaj sok mi obično ostavljamo neko vrijeme odstajati do prve upotrebe to je oko 2-3 tjedna.
Pomenula sam i jagode uz bazgu,to je neki nerazdvojni duo koji obilježava ovaj period.Tako kako me bazga podjseća na djetinjstvo,podsjeća me i ova jednostavna starinska torta od jagoda i lješnjaka.Pravila sam ju i objavila u prethodnim postovima i evo sada ću staviti i recept za nju,možda će nekome uz koji gutljaj bazginog soka i zalogaj ove torte prizvati sjećanja iz djetinjstva i onu svu toplinu tog vremena upravo kao što je i meni..
Za biskvit je potrebno: 150 g šećera, 4 žutanjka,sok 1 limuna,10 žlica vruće vode,150 g brašna,snijeg od 4 bjelanjka.
Krema: 1/2 l mlijeka, 4 vrhom pune žlice gustina(škrobnog brašna),2 žlice griza,1 vanili šećer,60 g tostiranog samljevenog lješnjaka,180 g maslaca,15 g šećera u prahu i oko 200 g jagoda.
Pjenasto umutiti šećer sa žumanjcima,dodati sok limuna,i toplu vodu,zatim primješati brašno i lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.Isipati u podmazani kalup za torte 25 cm promjera,i peći na temp.180.oko 25 min.biskvit ostaviti hladiti.
Za kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 2 dl i njime razmutiti pomiješani gustin,griz i vanili šećer,ostatak mlijeka zakipitii ukuhati prethodnu smjesu.Kuhati dok se ne zgusne,maknuti sa strane i dobro prohladiti.Posebno pjenasto umiješati maslac i šećer u prahu te mljevene lješnjake,postpuno dodavati ohlađenu kremu i dobro sve pjenasto izmiješati.
Biskvit prepoloviti na pola staviti 1/3 kreme i po njoj poslagati prepolovljene jagode,na njih rasporediti drugi dio kreme,preklopiti drugim dijelom biskvita,te ostatkom kreme obmazati cijelu tortu.Po želji ukrasiti ju šlagom i jagodama.Kod mene je u jednostavnoj varijanti samo sa jagodama,tako nam je najfinija..
Prohladite ju i jednostavno uživajte!
Točno sam si mogla zamisliti vas kao djecu kako si vjerno opisala kako ste izgledali dok ste brali cvjetove i degustirali sirup. Baš je lijepa priča. Mislim da bi stvarno bio gušt pijuckati sok od bazge i sladiti se ovom finom tortom.
OdgovoriIzbrišiHvala ti Tamara..baš dobro ide sok od bazge i ova torta,a te slike iz djetinjstva mi uvijek prolijeću čim okusim bazgu:)
IzbrišiHmm, Holunderblütenlimonade schmeckt uns auch soooo gut. ich will die tage auch welche ansetzen. Von dem herrlichen Getränk kann man gar nicht genug haben.
OdgovoriIzbrišiLiebe Rosaliegrüße
Holunderblutenlimonade ist virklich herrlichen Getrank,wir machen so gern:)
IzbrišiLove your cake!;)
OdgovoriIzbrišiTnx Ira..hugs:)
IzbrišiPrekrasno! :) I lepa priča, baš vas vidim kako nosite bazgu :). Ja sam baš danas imala fotošuting bazgovog sirupa :).
OdgovoriIzbrišiO baš divno.. radujem se tvojim sličicama bazginog sirupa znam da će biti woow!
Izbrišinely, evo mene :-)... prije svega divan clanak, tako sam se uzivjela da sam pomislila na trenutak da se i ja skupa sa vama, djecom, igram sa bazginim cvjetovima... mislim da cu i ja po prvi puta praviti ovaj sok za vikend, i iskreno jedva cekam...
OdgovoriIzbrišiTortica je predivna, meni kao ljubitelju jagodica jos draza... ;-)
Veliki pozdrav ti leti...
Oooooo kako si me obradovala ,baš mi je drago da si tu i da dijelimo ovaj kutak,raduje me da si uživala čitajući a vjerujem da ćeš i u ovome soku,meni je on genijalan:)
IzbrišiTorta je fina,jednostavna..hvala ti puno na lijepim riječima!
Ohhh...that's all delicious!!
OdgovoriIzbrišiMany hugs, Ingrid
Tnx dear Ingrid:)
IzbrišiHi my dearest friend :)
OdgovoriIzbrišiThank you so much for the recipe! I'm going to bake this cake this weekend - it looks so lovely :)
And such a nice story from your childhood you are telling :)
And I think I have to try the juice to :)
Have a great sunny weekend, sweety :)
Hugs ans smiles Lisa:)
Ok dear Lisa,Ihope you will enjoy in baking:)
IzbrišiHugs!
Mala ali slatka zadovoljstva cine covjeka sretnim,tako i ovaj tvoj clanak....hvala ti na predivnom postu....ljubim,tvoja dunja
OdgovoriIzbrišidunjice baš si to dobro napisala,baš mala zadovoljstva čovjeka čine sretnim:)
Izbrišidjetinjstvo :) šteta što ovakve male i slatke stvari znače jako malo danas. ipak ima nade, ima nas još nostalgičnih i sretnih s malim stvarima :)
OdgovoriIzbrišiIma nade, ipak nas još ima takvih koji smo sretni s malim stvarima:)
IzbrišiNely ljubavi, vaše slike uvijek sladak! Također sam napravio sok od bazge;-) Srdačan pozdrav, Carmen
OdgovoriIzbrišiDanke liebe Carmen..kiss!
Izbrišii kod mene se pije bazga! Uživamo zajedno u okusima i plodovima svibnja!
OdgovoriIzbrišiO, tako su slatki i romantični nježni bazgini cvjetići!!!
OdgovoriIzbrišiJe i nama je bazga omiljena pravi okus svibnja, a njezini cvjetići su baš tako simpatični:)
IzbrišiDiiivno! Ništa bez soka od bazge! ja sam jedino dodala još i nekoliko naranči zbog arome i boje.Torta od jagoda....njami:):):)Obožavam:):)
OdgovoriIzbrišiMogu misliti kako dodatak naranče čini aromu,predivno!
IzbrišiE vidiš, neki dan sam radila sok od bazge, malo drugačiji recept, ali je ispao super, klinci su brali i tako to! bbazga me neodoljivo podsjeti na djetinjstvo...samo mi sada nedostaje kolačić, jer smo i jagode danas smaknuli, ali i to će uskoro na red...divne fotke, kao i uvijek! Ilina
OdgovoriIzbrišiIlina onda ćeš i ti uživati u sokiću,klincima je to bila fora sa branjem sigurno..jagoda još ima sigurna sam da će biti i koji kolačić kod tebe:)
Izbriši♥♥♥
OdgovoriIzbriši:)
Izbrišijako lijepo,...mislim taj osjećaj koji se generacijski
OdgovoriIzbrišiprenosi, druženje, emocije,....cvijet od bazge je predivan,
mogu zamisliti kako je sok ukusan!:)))
veliki pozdrav
Točno Annie to je nešto što se prenosi,i stvara osjećaj tradicije..sok je divno osvježavajuć!
Izbrišikako nas ovaj sokić sve asocira na djetinjstvo, prekrasno. i torta je božanstvena!
OdgovoriIzbrišidivne uspomene :) i kod nas je bilo dosta slicno... torta je mmmm
OdgovoriIzbrišiHvala vam,sok je ovo sa trunkom nostalgije na dane djetinjstva:)
IzbrišiUzivam doci kod tebe:-) Kod tebe je uvijek slasno i mirisno:-)
OdgovoriIzbrišiOsjecajni i njezni post posvecen bazgi i jagodama, uz to kao i uvijek pracen prekrasnim fotografijama.. volim to mirisno majsko osvjezenje i vjerujem da cu isto tako slasno uzivati u privlacnoj jagoda torti.. hvala Nely, srdacan pozdrav ti leti!
OdgovoriIzbrišiHvala ti Biljo,baš mi je drago radi toga:)
IzbrišiAnna nadam se da će i kod tebe sokić osvježavati,a torticu svakako preporučam,baš je jednostavno fina:)lijep pozdrav leti!
Pve godine po prvi put nisam pravila sok od bazge. Neprestano pada kiša i ispire dragocijeni pelud. zato kuham čaj od svježeg cvijeta metvice i matičnjaka iz mofg vrta...
OdgovoriIzbrišiLijepa priča.
U pravu si kako je vrijeme ove godine užas za bazgu totalno nepovoljno,mi smo se snabdjeli bazgom iz našeg vrta i to na vrijeme:)
IzbrišiObozavam price i ludorije iz detinjstva, mada je proslo ne tako davno, ali je uvek divno prisetiti se prekrasnih decijih trenutaka:) Post ti je zaista predivan, a slike prekrasne. Tortica deluje fenomenalno i bas bi mi prijala uz jednu casu domaceg soka od bazge:)
OdgovoriIzbrišiBaš je istina da su te priče najzanimljivije i najljepše,iako nisu bile davno.Hvala ti najljepše na divnom komentaru:)
IzbrišiBaš je istina da su te priče najzanimljivije i najljepše,iako nisu bile davno.Hvala ti najljepše na divnom komentaru:)
IzbrišiDivna prica iz detinjstva. Mnogo volim te price, kad smo mi bili mali...
OdgovoriIzbrišiMeni zaista nema do bazginog soka i svježine kojom krijepi!
OdgovoriIzbrišiHvala vam,bazgin sok je bio i ostao meni najdraži sok,drago mi je da nas ima još ljubitelja:)
IzbrišiJednom rečiju prekrasno! Kao i uvek:)
OdgovoriIzbrišiThose little flowers are so pretty! I didn't know they could be made into juice. Your cake looks delicious!
OdgovoriIzbrišixo
Hvala Zoko:)
IzbrišiYes Tricia,juice is so wonderful:)..hugs!
Draga Nely, kako si ovo sve divno prezentovala, slike su fantasticne. Lijepa prica i lijepa torta:)
OdgovoriIzbrišiSjajan post
Hvala ti Goco puno baš mi je drago:)
IzbrišiObožavam sok od bazge ali mi ne ispadne uvijek dobro a prošle godine su mi i dve boce eksplodirale,sok je zakuhao u njima.Ali probati ću i tvoj recept.
OdgovoriIzbrišiZnam da se to zna desiti da boce eksplodiraju jer dođe do vrenja,to je uglavnom kod sokova od bazge bez konzervansa,nadam se da ćeš biti zadovoljna i sa ovim receptom:)
IzbrišiJoj kako je lepa fotka sa cveticima na povrsini vode! Predivno!!!
OdgovoriIzbrišiA bas tvoj sok od zove je najbolji na svetu! :) Vec tri godine ga pravimo po tvom receptu sa coolinarike...
Baš divno da pravite po tom receptu sa cool,to je taj recept i ovdje ispisan,hvala vam puno:)
IzbrišiDraga Nely, hvala puno na recepticu, nisam nikada pravila sok od zove, doduse nisam bas sigurna gde bih ovde mogla naci sveze cvetice, ali neka ga na sigurnom, mozda ce zatrebati... a tortica sa jagodama bas nekako fino pase u letnje popodne u vrtu.:))
OdgovoriIzbrišiPosudit ću Biljanin komentar, jer upravo on govori o onome što sam htjela i sama reći "uživam doći kod tebe...uvijek slasno i mirisno"...hvala za divne fotke, lijepo napisan post i na receptima :)))
OdgovoriIzbrišikakav flashback u detinjstvo:D
OdgovoriIzbrišiNista lepse od kiselkastog i mirisljavog hladnog soka od zove,casa koja se zamagli i taj miris...
jako, jako lijepo....
OdgovoriIzbrišia u sok od bazge ja još ubacim uz limun i par listova svježe mente...ma divota...i to menta direktno iz vrta
kako je život lijep...
http://style-and-cookie.blogspot.com/
Predivan post,volim posjecivati tvoj blog : ) Veliki pozdrav......
OdgovoriIzbriši