Ideju za ovaj post dobila sam dobivši na poklon mini ciklamicu..jedna jednostavna i vrlo efektna dekoracija interijera može se dobiti upravo sa vrlo malo,mini ciklamu stavila sam u keramičku šalicu,dodala sam ukrasnu vrpcu u boji ciklame svezanu u mašnicu,i tome svemu dodala jesenske tikvice u bijeloj boji...
Ciklame su inače osjetljivije biljčice,ne vole izravnu svjetlost i zaljevanje im striktno mora biti samo u podložak u kojem su,prihrana u toku cvatnje može biti na svakih 14 dana....
Izbor palete boja ciklama je velik,za koju god se odlučili bit će vam divan ukras jesenskog stola,a pored dekoracije cvijećem lijepo je kada se na stolu nađe i ukusan kolač,evo ideje za jedan takav,jednostavan,starinski,sa trunkom jesenskog prizvuka u sebi ...Mak-jabuka kolač:
sastojci:
-mjera je šalica od 1 dl
-1 žlica omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
-1,5 dl smeđeg šećera
-1 vanili šećer
-2 kom jaja
-180 g kiselog vrhnja
-2 dl mljevenog maka
-2 dl brašna
-1 prašak za pecivo
-1 žličica cimeta
-1 krupnija kiselkastija jabuka
Pjenasto izmutiti maslac,dodati mu obje vrste šećera,dodati jaja,kiselo vrhnje,mljeveni mak,izmješano brašno i prašak za pec.,cimet i na kraju isjeckanu jabuku lagano umiješati u masu, sve izliti u manji kalup za pečenje prethodno podmazan i posut brašnom,i peći oko 30 min.na 180 C,pečeni kolač posipati šećerom u prahu i uživati...dobar tek!
Ciklame su inače osjetljivije biljčice,ne vole izravnu svjetlost i zaljevanje im striktno mora biti samo u podložak u kojem su,prihrana u toku cvatnje može biti na svakih 14 dana....
Izbor palete boja ciklama je velik,za koju god se odlučili bit će vam divan ukras jesenskog stola,a pored dekoracije cvijećem lijepo je kada se na stolu nađe i ukusan kolač,evo ideje za jedan takav,jednostavan,starinski,sa trunkom jesenskog prizvuka u sebi ...Mak-jabuka kolač:
sastojci:
-mjera je šalica od 1 dl
-1 žlica omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
-1,5 dl smeđeg šećera
-1 vanili šećer
-2 kom jaja
-180 g kiselog vrhnja
-2 dl mljevenog maka
-2 dl brašna
-1 prašak za pecivo
-1 žličica cimeta
-1 krupnija kiselkastija jabuka
Pjenasto izmutiti maslac,dodati mu obje vrste šećera,dodati jaja,kiselo vrhnje,mljeveni mak,izmješano brašno i prašak za pec.,cimet i na kraju isjeckanu jabuku lagano umiješati u masu, sve izliti u manji kalup za pečenje prethodno podmazan i posut brašnom,i peći oko 30 min.na 180 C,pečeni kolač posipati šećerom u prahu i uživati...dobar tek!
Lovely decoration! And the cake looks so delicious:) hugs, Ira
OdgovoriIzbrišiodlicna ideja za kolac, bas mi se jede nesto na taj fazon!
OdgovoriIzbrišiTnx dear Ira..hugs....fashinomagn.kolač je brzinski ali prefin..pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiVolim ciklame,i sto je najljepse imah ih stvarno raznih divnih boja,odlican kolac,krasan post.Zelim ti ljep dan :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti selma na komentaru..također ugodan ti dan želim:)
OdgovoriIzbrišiCvijet koji je sam po sebi dekorativan si uspjela još ljepše istaknuti svojom jednostavnom dekoracijom. Sviđa mi se! Kao i kolač - obožavam mak.
OdgovoriIzbrišiCiklamica je predivna, a kolač idem sad napraviti. Baš mi se jede tako nešto, a za živo čudo imam sve sastojke kod kuće. :) Javim dojmove. :)
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno...Josipa ja se nadam da će ti se sivdjeti taj kolač je nama klasika u kući,onako kolač za svaki dan:)
OdgovoriIzbrišiI ja bih ga napravila samo bez maka:)
OdgovoriIzbrišiKolač je gotov, već sam ga degustirala. Savršen je! :)
OdgovoriIzbrišiDekoracija je prekrasna a tek kolač,mmm... mislim da si me jako zaintrigirala i da ću ga napraviti, javim kako je bilo:)
OdgovoriIzbrišiPusa!
Džoli opcija bez maka mogla bi biti sa mljevenim rogačem ili orasima,mislim da bi bilo odlično.....Josipa pa ti si mi strašna,koja brzina sve pohvale,drago mi je da ti se svidjeo,hvala ti najljepše,pusa...Zondra tnx draga,mislim da bi ti se i kolačić svidjeo,vrlo je izdašan i ukusan...veliki pozdravi:)
OdgovoriIzbrišiPrekrana dekoracija,zamaman kolač...a gdje sam ja u toj priči??? :))
OdgovoriIzbrišiMljac, skidam recept i krasna šalica s ciklamom:)
OdgovoriIzbriši...opet lijepo i mastovito....a taj kolac...mmmm,sad bi mogla jedan komadic :))
OdgovoriIzbrišiTatjana ti sjediš za stolom ,kraj tebe ciklama i grickaš kolač,jel ok? hahaha......hvala vam Svjetlana i dunja,bilo bi fino dunja kad bi ga mogla gricnuti ovako odmah...pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiprelijepo, a ovaj kolačić je savršen uvod u jesen!
OdgovoriIzbrišiVolim svoje slike su tako lijepe i hvala vam za veliku recept
OdgovoriIzbriši♥ Kiss-Doris
Imaš super fotke, divnu ciklamu i odlične recepte!
OdgovoriIzbrišiPozdrav
Hvala vam puno Tamara,Doris ,Olija..kiss:)
OdgovoriIzbrišikako da usitnim mak? mlinac za kavu nemam, osim onog prastarog, bosanskog, rucnog koji mi samelje mak u neku pastu i treba mi pola sata za pola kafene zlicice...ideje?
OdgovoriIzbrišiprelepa dekoracija,bravooo:)
OdgovoriIzbrišilusitania iskreno nemam neku pametnu ideju kako da usitniš mak sem mlinca za kavu,kupujem mljeveni mak a sve druge varijante za mljevenje su mi ne provjerene,....hvala Tina,pozdrav :)
OdgovoriIzbrišiZaista lijepa dekoracija a ciklame obožavam i uvijek su mi na kuhinjskom prozoru u jesenjem djelu godine jer mogu biti dugo vani.
OdgovoriIzbrišiI ja bih se ugurala u Tatjaninu priču, hahaha....
OdgovoriIzbrišiNisam baš ljubitelj maka, ja bih radije opciju sa orasima:))
A dekoracija, jako jednostavna i efektna, fotografije fenomenalne!
Kako je lijepo što nas vesele male stvari... predivno! Ovakve kolače i ja najradije pečem.
OdgovoriIzbrišiDilajala u pravu si ciklame su stvarno dugo u jesen ukras....Eda samo izvoli ima mjesta ,onda ćemo za tebe opciju sa orasima ok....kalipso baš u malim stavrima jest čar,drago mi je kada to ljudi spoznaju ...veliki pozdrav za sve:)
OdgovoriIzbrišiKako samo ljupko izgleda u ovoj soljici i sa masnicom, ne sumnjam da ce uz takvu paznju i ljubav divno napredovati...a kolac sa jabukama je bas pravi jesenski, mmmmm...!;)))
OdgovoriIzbrišiUvijek se veselim tvojim fotkama i obavezno ih svaki put pogledam čak i kad nemam vremena da ostavljam komentar...
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno na lijepim riječima mignonne,nena..veliki vam pozdrav:)
OdgovoriIzbrišisuper mi je cvijeće u šalici, vrču, košari, jušniku... a tvoja ciklama s mašnicom obara... tres jolie :))
OdgovoriIzbrišiWonderful pictures! In the cake I would like to bite!
OdgovoriIzbriši♥greetings
Sandra
Predivne fotografije, božanstvena dekoracija i divan kolač :)))! Obožavam tvoj stil baštenske vile, tako te ja nekako doživljavam :).
OdgovoriIzbrišiObožavam ciklame! Divne su! Nisam znala da su se već pojavile u prodaji...
OdgovoriIzbrišiI kolač mi se mnogo dopada! :)
Hvala vam puno Ivanice,...danke soul und sense,Lenka tvoje divne riječi uvijek me raznježe,..Miki kod nas ih već ima,a ove mini su me potpuno oduševile nisu veće od 7cm,ali su male dive...veliki vam pozdrav svima :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasna ciklama, divne fotkice i kolac sa makooom, ajoj, gde me nadje. Predivno mi zvuci, moracu probati i ovaj nacin... stvarno, bas ce mi biti tesko:)))) Veliki pozdraaaav:)
OdgovoriIzbrišiKolac mi se bas dopada, jer je lak za napraviti, a kako sam ja pocetnik u kuhinji, odgovara mi. Mak obozavam, mogla bih da ga jedem samog na kasiku :) A da, dobra je ovo opcija i iz razloga sto ce proci puno vremena dok mi uspe strudla s makom, a ovo je jednostavna varijanta, kad mi se prijede mak. Prepisujem recept!
OdgovoriIzbrišihttp://saporedelmareturchese.blogspot.com/
Kako me raduje svaki objavljeni post, fotografije su prelijepe, i kako volimo iste stvari imam lijepih ukrasnih tikvica koje bi Ti se možda svidjele. Eto mogu ih dopremiti, a našlo bi se i pelcera.... Lijep pozdrav Gordana
OdgovoriIzbrišiNale draga hvala ti puno,Katarina moje sve preporuke ovo je baš ono kolač laganica za napraviti a super ukusan za klopu,hvala ti za link,posjetit ću te...Gordana hvala vam puno na lijepim riječima,naravno da sam uvijek za koji pelcerić i neku lijepu tikvicu...najljepši vam pozdrav svima:)
OdgovoriIzbrišiBaš sam za rođendan dobila jednu ovakvu ciklamu, nježnu i lijepu. Dekoracija koju predlažeš mi je jako lijepa pa ću i ja moju ciklamu tako "urediti" :)
OdgovoriIzbrišiKolačić je odličan, jako fini sastojci , zapravo je jednostavan a vjerujem jako ukusan.