Zakoračili smo u studeni,iako nema ni s od studeni i jakog mraza,red kiše pa puno sunca bila bi njegova značajka na samome početku mjeseca.Vikend do 20 C više je nego dobrodošao da se provede vani.Sunce, vedar dan i toplina boja dovoljan su razlog da se u to ime počastimo jednom tortom od kestena.
Kesten mi je slabost,strastveni sam ga ljubitelj.Nekada pomislim što je to što bih mogla jesti svaki,ali baš svaki dan, to bi bio kesten u svim varijacijama,pečen,kuhan,kao kremicu ili kolač.Ja sam inače uvijek u osmišljavanju super kolača od kestena, onako kada poželim kolač u kome je kesten popraćen svime onim što najviše volim trebam osmisliti najbolju kombinaciju,tako sam u svojoj kuhinjici opet iskemijala nešto što je fino,čokoladno,puno kestena,arome lješnjaka i naravno jednostavne pripreme.
TORTA KESTENJARKA
Za podlogu:
5 kom jaja
1 vrhom puna žlica meda
2 žlice tamnog nougata(Nutella ili vrsta po želji)
5 žlica ulja
5 žlica brašna
1/2 omota praška za pecivo
1. KREMA:
2,5 dl slatkog vrhnja
250 g zaslađenog kesten pirea
1 žlicu šećera u prahu
120 g omekšalog maslaca
2.KREMA:
2,5 dl slatkog vrhnja
100g čokolade sa lješnjacima+ 1 žlica mlijeka
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
oko 1/2 dl mlijeka
Za podlogu izmiješati cijela jaja sa žlicom meda,dodati tamni nougat,ulje,i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.Kalup za torte promjera 24 cm namazati masnoćom i posuti brašnom,izliti smjesu i peći oko 25 min.na 170C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Vlažnom krpom prekriti kalup u kojem je pečena podloga, te tako ostaviti dok se ne ohladi u potpunosti.
Za kremu izmiješati cijelu količinu slatkog vrhnja 1/2 l do srednje čvrstoće,posebno pjenasto izmiješati omekšali maslac sa šećerom u prahu i kestenom,zatim dodati pola slatkog vrhnja i kremu ujednačiti.
Čokoladu sa lješnjakom otopiti sa žlicom mlijeka,prohladiti ju,dodati ju u tučeno slatko vrhnje i još nastaviti sve zajedno miješati u kompaktnu kremu.
U obruč na pečenu i prohlađenu podlogu staviti prvo kremu od kestena,na nju kremu od čokolade i tortu staviti u hladnjak na najmanje 30 min prije nego se stavlja glazura.
Za glazuru otopiti čokoladu i mlijeko na pari,preliti tortu i vratiti je u hladnjak,nakon što se dobro prohladila,ukloniti obruč,zaravnati je po rubovima,ukrasiti po želji i uživati.
Ova torta je tako dobro došla u predahu sakupljanja lišća.Dan je bio savršen za spojiti ugodno sa korisnim.
Nebo je proljetne boje ne odaje skoru najavu kiše koja se opet očekuje,a i jesenski pupovi ruža čini se kao da su se zbrkali u ovom klimatskom čudu,s jedne strane vrta opalo lišće,a s druge ruže koje cvjetaju,lukovice koje su svakim danom sve življe,čak je i začinsko bilje počelo iznova tjerati nove mlade izbojke,što je zaista neobično.
Ali moj najdraži vrtni ljepotan japanski javor ipak se ne da zbuniti,bez greške odaje jesenski štimung vrta,on je u ovom periodu najljepši pokazatelj jeseni,sa svojom gorućom crvenom krošnjom.
Kako god vrijeme bilo bitno ga je iskoristiti u najboljem,ako već niste u prilici biti u prirodi,makar se osladite nekim finim kolačem i uživajte..ja evo u to ime častim se komadićem torte od kestena.
TORTA KESTENJARKA
Za podlogu:
5 kom jaja
1 vrhom puna žlica meda
2 žlice tamnog nougata(Nutella ili vrsta po želji)
5 žlica ulja
5 žlica brašna
1/2 omota praška za pecivo
1. KREMA:
2,5 dl slatkog vrhnja
250 g zaslađenog kesten pirea
1 žlicu šećera u prahu
120 g omekšalog maslaca
2.KREMA:
2,5 dl slatkog vrhnja
100g čokolade sa lješnjacima+ 1 žlica mlijeka
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
oko 1/2 dl mlijeka
Za podlogu izmiješati cijela jaja sa žlicom meda,dodati tamni nougat,ulje,i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.Kalup za torte promjera 24 cm namazati masnoćom i posuti brašnom,izliti smjesu i peći oko 25 min.na 170C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Vlažnom krpom prekriti kalup u kojem je pečena podloga, te tako ostaviti dok se ne ohladi u potpunosti.
Za kremu izmiješati cijelu količinu slatkog vrhnja 1/2 l do srednje čvrstoće,posebno pjenasto izmiješati omekšali maslac sa šećerom u prahu i kestenom,zatim dodati pola slatkog vrhnja i kremu ujednačiti.
Čokoladu sa lješnjakom otopiti sa žlicom mlijeka,prohladiti ju,dodati ju u tučeno slatko vrhnje i još nastaviti sve zajedno miješati u kompaktnu kremu.
U obruč na pečenu i prohlađenu podlogu staviti prvo kremu od kestena,na nju kremu od čokolade i tortu staviti u hladnjak na najmanje 30 min prije nego se stavlja glazura.
Za glazuru otopiti čokoladu i mlijeko na pari,preliti tortu i vratiti je u hladnjak,nakon što se dobro prohladila,ukloniti obruč,zaravnati je po rubovima,ukrasiti po želji i uživati.
Ova torta je tako dobro došla u predahu sakupljanja lišća.Dan je bio savršen za spojiti ugodno sa korisnim.
Nebo je proljetne boje ne odaje skoru najavu kiše koja se opet očekuje,a i jesenski pupovi ruža čini se kao da su se zbrkali u ovom klimatskom čudu,s jedne strane vrta opalo lišće,a s druge ruže koje cvjetaju,lukovice koje su svakim danom sve življe,čak je i začinsko bilje počelo iznova tjerati nove mlade izbojke,što je zaista neobično.
Ali moj najdraži vrtni ljepotan japanski javor ipak se ne da zbuniti,bez greške odaje jesenski štimung vrta,on je u ovom periodu najljepši pokazatelj jeseni,sa svojom gorućom crvenom krošnjom.
Kako god vrijeme bilo bitno ga je iskoristiti u najboljem,ako već niste u prilici biti u prirodi,makar se osladite nekim finim kolačem i uživajte..ja evo u to ime častim se komadićem torte od kestena.
O kakva divna, kremasta tortica. Prelepo Nely! A tek vrt i slike jeseni... Nemam reči. Mnogo volim tvoje plavo biciklo. :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Zoka puno na pohvalama,baš mi je drago..veliki pozdrav!
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je torta,fina,kremasta,divota!!!Uživam gledajući tvoj divan vrt!!!
OdgovoriIzbrišiPozdrav od Paolle!!!
Hvala ti draga,baš me raduje da ti se sviđa sve..pusa!
IzbrišiPiękny, apetyczny tort!
OdgovoriIzbrišiNigdy nie jadłam ciasta z kasztanami. U nas prawie nieznane:)))
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli i dużo słońca na cały tydzień!
Hvala Rozalii,lijep pozdrav!
IzbrišiI Love blue chair and blue bike! Nice pictures :)
OdgovoriIzbrišiThanks dear Gaby:)
IzbrišiSehr fein sieht Deine Torte aus, liebe Nely. Und die Herbstdeko rundrum ist wunderbar!
OdgovoriIzbrišiHab noch einen feinen Sonntag
Liebe Rosaliegrüße
Danke liebe Rosalie:)
IzbrišiSličnu tortu i ja radim i moram priznati da mi je to nešto najfinije od kestena :) A kestene obožavam!
OdgovoriIzbrišiHvala Anja,onda sigurno znaš da je fina,drago mi je da i ti voliš kestene:)
IzbrišiJedan identičan ovakav javor posađen je u mom kvartu, u dvorištu vrtića - ali ga svi zovu crveni javor, pa sam mislila da je to onaj kanadski, za sirupe ;))) Je da je još mlad, ali baš su mu sitni listovi, bilo mi je to sumnjivo...bit će da je i on japanski. Kesteni? Uvijek! Totalno dijelim tvoje oduševljenje kestenima. Nekako si uvijek namjestim nekakav put prema sjeveru Hrvatske na jesen, samo da svratim do omiljenih mi zagrebačkih slastičarnica i odradim nekoliko tura kolača s kestenima ;)) Tvoja torta mi super izgleda!!!
OdgovoriIzbrišiTo je sigruno japanski javor,oni su baš rasprostranjeni kod nas..drago mi je da voliš kestenje i da si znaš udovoljiti njima,joj ja sam veliki fan kolača od kestena,mogu misliti koji ti je užitak u slastičarnicama sa punudom dobrih kolača:)
IzbrišiPrekrasne fotke...Nije ni studeni tako strašan...A torta...Ajme meni, tako divno izgleda, tako su mi divni sastojci da ju odmah prepisujem i uskoro radim! Njaaaaam! Ilina
OdgovoriIzbrišiSve je dobro dok nam je studeni još ovakav u plusu i lijepom vremenu,kolač probaj mislim da će ti se svidjeti:)
IzbrišiDear Nely, I wish I could taste that wonderful cake of yours.
OdgovoriIzbrišiIt looks marverlous!
Big Hug from Helena
Thank you dear Helena,
IzbrišiThe cake is really yummi:)
Divna torta u jesenjim bojama. Kao i uvijek savrseno prezentovana. Divni jesenji detalji tvoga vrta koji je u svako godisnje doba jednako sarmantan.
OdgovoriIzbrišiHvala puno Goco,drago mi je da ti se sve svidjelo:)
IzbrišiTorta izgleda fantastično iako kesteni nisu baš moja omiljena kombinacija u slasticama, al vjerujem da ste uživali u vrtu, suncu i delicijama!
OdgovoriIzbrišiHvala puno Lives,zaista jesmo uživali u ovom proljeću u sred jeseni:)
IzbrišiČesto pravim kolače sa kesten pireom i volim kad se u njega doda rum.
OdgovoriIzbrišiVidim da uživaš u jeseni i da tvoji postovi odišu toplinom i ljubavlju, baš kao i detalji koje nam predstavljaš.
Hvala ti najljepše Iskrice na uvijek lijepoj riječi,a što se kestena tiče ja mislim da nekada pretjerujem s njim:)
IzbrišiNely, 'ubijaš' me ovim receptom i slikama torte... šteta što nisi bliže, ha, ha! Obožavam kesten, ali kod mene su neki loši pa ih još nisam kupila. No, počastim se Ledovim kesten pireom...
OdgovoriIzbrišiHehehe Vesna samo da smo malo bliže bilo bi to super.Zaista ove godine je užasno kestenje,ali i ovo je od smrznutog kesten pirea kolač:)
IzbrišiDivna inspiracija, obozavam kestene,..tnx
OdgovoriIzbrišina receptu, sigurno ulazi u moje favorite!
topli pozdrav
annie
Hvala ti Annie bit će mi drago ako probaš ovaj receptić:)
IzbrišiMila Nely, cim sam vidjela prvu sliku bila sam odusevljena... koja divna tortica, koje divne boje lisca, stola, prirode... sve stopilo u jedno predivnu jesensku ali toplu atmosferu... uzivala sam u fotkicama tvoga vrta, a torticom bih se rado pocastila...nikada nisam probala kesten u kolacima :-)...
OdgovoriIzbrišiVeliki pozdrav za tebe i uzivaj u ostatku toplih dana!
Baš mi je drago da ti se svidjela tako torta i cijela atmosfera..obavezno probaj kesten,garantiram da ćeš se zaljubiti u kolače s njim:)..veliko ti hvala!
IzbrišiIt looks delicious, Nely!
OdgovoriIzbrišiHappy evening! Many hugs, Ingrid
Thank you dear Ingrid!
IzbrišiGle Nely moja draga, ne znam kako bi ti ovo rekla...hmm...malo je škakljivo...ne bi ti mozda to smjela reći..., teško mi ovo pada ali moram ti reći da dijelimo istu ljubav! Ne znam kako tebi, ali meni je ovo teško palo, i jedinu utjehu bi mi mogla pružiti ova tvoja prefina torta!
OdgovoriIzbrišiHehehe kako si me nasmijala,mislim si šta je sada tako sve samozatajno hahaha kada ono ljubav prema kestenu,neka baš mi je drago da dijelimo tu zaljubljenost..pusa!
IzbrišiRado bih sedela sa tobom u tvom vrtu i ćaskala...kod nas je puno hladno, a biće i sve hladnije.Torta izgleda jako fina.Počelo je kestenje i kod nas da se prodaje u prodavnicama a ja ih jako volim pečene.
OdgovoriIzbrišiBilo bi to divno Zoki da možemo..znači kod vas je već zima na pragu,baš prija pečeno kestnje da malo zagriije dlanove:)
IzbrišiHvaa na divnom kolacu :)Nazalost kod nas nema puno kestenja na prodaju al ga mi isto puno volimo.Vrt krasan ,javorovi listovi su prekrasne boje,plavi biciklo mi je caroban :) Zelim ti ljep dan ......
OdgovoriIzbrišiKod nas je ove godine slaba godina što se kestena tiče,ali ima ga u ponudi smrznutog to je najbitnije..hvala tebi Selmice,lijep pozdrav!
IzbrišiPrvi kolač od kestena koji sam u životu napravila je bio po tvom receptu za kesten roladu. Vjerujem ti na riječ, kao i prvi puta, da je ova torta fina i jednostavna pa ću i nju isprobati. Hvala na receptu i predivnim fotkama.
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno Angie na povjerenju,to mi puno znači ako si tako bila zadovoljna kolačem..veliki pozdrav!
OdgovoriIzbrišiDraga moja, kod tebe je uvijek ugodno, toplo i mirišljavo, kako u vrtu, tako i u kuhinji! Kolač je sigurno jakoooo fini, ali kasnim, pa se sigurno već sve pojelo :)))
OdgovoriIzbrišiJapanski javor je predivan, kao i cijeli jesenji ugođaj tvoje okućnice koja će se ipak uskoro promijeniti i postati čista svjetlucava-bijela (nadam se) ali će ponovno zablistati u novom ruhu zabilježena objektivom tvog fotoaparata!
pusa
Hvala ti najljepše Sanja drago mi je sresti te ovdje..iako se kolač već pojeo drugi puta te čekam sa svježe napravljenim:))
IzbrišiI ja se nadam da će se vrt uskoro promijeniti u zimski,uz malo snježne čarolije bit će lijep,,pusa!
Torta je ODLIČNA!!
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara:)
IzbrišiTorta izgleda više nego primamljiva, kad bi barem ja imala tvoje vješte ruke u kuhinji i volju za peći torte:(
OdgovoriIzbrišiJagoda vjerujem da bih ti pošlo od ruke i u kuhinji sudeći po tvojoj kreativnosti i vještim rukama..hvala ti:))
IzbrišiAjme Nelyce,ovo sam sve vidjela jos juce ali nisam stigla da reagujem....slike-fantazija,kolac- JOS veca fantazija....sta vise reci...
OdgovoriIzbrišiVrt ti je tako ziv i prepun tih purpurnih boja.....uzivaj mila moja u malim ali slatkim stvarima....pozdrav ti leti iz danas suncane Holandije....
Nema veze dunjice stigla si ipak,drago mi je da ti se sve svidjelo,a vrt je jesenski,iako pomalo postaje otužan ipak je još lijep:)..lijep pozdrav i tebi!
Izbrišitorta je prekrasna....ja tako uživam u ovoj dugoj i toploj jeseni
OdgovoriIzbrišiHvala ti i treba zaista uživati koliko se može u ovim toplim danima:)
IzbrišiTorta mi izgleda savršeno, čak su mi zazubice bile narasle. Kako imam manje od kilu kestena doma, sad već mi vrag ne da mira i razmišljam kak bi se to dalo ukombinirati..
OdgovoriIzbrišiVrt predivno izgleda, pogotovo japanski grm, koji je sad predivne boje.
Romana to bi bilo više nego dovoljno za jedan fin kolač,kesten u ruke pa polako..hvala ti na komentaru:))
Izbrišidivna torta i lijepi šareni jesenski ugođaj uz japanski javor!
OdgovoriIzbrišiKrasne boje jeseni i doživljaj toplog jesenskog vikenda, i ja sam se prošli vikend nauživala topline dok me danas u Zg dočekala ipak hladnoća.
OdgovoriIzbrišiTorta je fantastična, sastojci odlični, a izgleda tako lijepo i primamnjivo. Bilježim je za ove "kestenjaste dane":)
Divna tortica :) :)
OdgovoriIzbriši