ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Dekoracija iz nekog prošlog vremena...

Već sam nekoliko puta u svojim starijim postovima spominjala kućicu u susjedstvu koja je bila iz davnih 30-tih godina,pravi raritet.Kada je prošle godine odlučeno da će ju rušiti,gledala sam i razmišljala kako spasiti neke pripadajuće detalje s nje,stara vrata,prozore,neke i najmanje sitnice koji imaju svoju prošlost i samim time i svoju vrijednost...tako sam iz sigurnog uništenja tada spasila i malo prozorsko okno,koje sam prije neki dan slučajno pronašla među starim stvarima na tavanu..
Okno mi je poslužilo za sastavljanje dekoracije u jednom kutku doma,dekoracije koja odiše prošlim vremenom..prozorčić sam ostavila autentičnim onakav kakav je bio svo vrijeme na toj staroj kući,imao je funkciju vanjskog prozora,a vremenske prilike i neprilike su ga same po sebi uredile,patina hrđe uhvatila se na svim metalnim dijelovima,a prvobitnu boju zamijenila je zelenkasta nijansa drveta koju je poprimio od starosti...

Spontano je ova cijela dekoracija ujedno i uskrsna..polovine ljusaka od jaja u kojima su pera,stara vintage čestitka,cicamace..stari sat,stari notni papir...nostalgično i toplo uklopljeno je sve zajedno...
I jedan stari ćup našao se uz ovo sve,ovlaš prebojan i sređen salvetnom tehnikom,dobio je svoju drugu priliku..u vrtu stare kuće nađena je  i ova stara apotekarska bočica,i zaista je nevjerovatno koliko je dugo ležala odbačena na zemlji gotovo neoštećena,jedino što joj je bilo potrebno to je dobro pranje,sada ima svoju svrhu male vazice,prve ljubice  našle su svoje mjesto u njoj...

Mir stare kuće nestao je onoga dana kada je srušena,zamijenila ga je buka građevinara i mahnita gradnja,ali nekako me čini sretnom spoznaja da još živi duh nekog prošlog vremena kroz ove detalje koje sam uklopila u svom domu, s njima  i emocija i neko lijepo sjećanje na neko prošlo vrijeme..

Broj komentara: 57:

  1. Prekrasno, aranžirano s pažnjom i stilom...

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno si sačuvala delić prošlih vremena. Tvoji postovi su me motivisali da i ja zasadim cvetiće na mojoj terasi. Baš se radujem i jedva čekam da mi izniknu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zoko to me posebno veseli ako sam te motivirala na sadnju cvijeća,vjerujem da će biti divno kada sve nikne..hvala ti puno:)

      Izbriši
  3. I like your Easter decoration, Nely!;)
    hugs,
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastično sklopljeno u celinu, ljubičice su dale posebno slatku atmosferu :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lenka hvala ti,i meni su ljubičice posebne:)

      Izbriši
  5. Nely mila, gledajuci tvoje izuzetno lijepe fotografije i citajuci tvoj zapis, otputovala sam i ja mislima u neko davno proslo vrijeme dok je bakina stara hizica odisala slicnim carom a mi kao djeca trcali po vrapcanskim brezuljcima brali proljetnice i donosi baki koja ih je uvijek stavljala u staru kriglu i na daskiu pored prozora.. Hvala ti za ovaj lijepi trenutak nostalgicng putovanja.. probudila si davno uspavanu bocicu i omirisala je ljubicicom.. i stari tic-tac sat nasao svoje mjesto.. kao i okvir starog prozora u svakim detalju ima ono nesto..posebno .. bravo, svaka cast ! Njezni pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anna drago mi je ako sam te povela u tebi neko drago vrijeme i nostalgično sjećanje..vjerujem da te ovo sve sjetilo na divne trenutke djetinjstva provedene u tvom rodnom mjestu...lijep pozdrav i hvala na divnim riječima:)

      Izbriši
  6. Prekrasne fotografije i jako lijepa dekoracija :) baš volim doći na ovaj blog :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasan post Nelyce,predivno od tebe sto si sacuvala te stvari iz davnina,prekrasno si sve ljepo uklpoila u dekoraciju,ljubicice volim podsjecaju me na djetinstvo.Razglednica sa zecicima je divna,preslatka :) Zelim ti draga ljepu sedmicu :) Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Selma,to su neke stvari koje možda nekome nemaju vrijednost,ali meni eto znače..drago mi je što ti se sve svidjelo...lijepa sedmica i tebi:)

      Izbriši
  8. Ich liebe es auch, die alten Dinge zu sammeln und mit ihnen zu dekorieren. Fein sieht Dein Fenster aus.
    Liebe Rosaliegrüße ∙∙♥♥∙∙

    OdgovoriIzbriši
  9. ....carolija.......kao i obicno :))))))))))

    OdgovoriIzbriši
  10. Podsjetila si me na bakinu 'vekericu', koja je imala još ono zvono na vrhu i koja je nažalost izgorila u ratu. Žalim za mnogim stvarima, koje sam imala od baka, ali eto, baš kao i ti, neke sam opet skupila iz sličnih starih kuća.
    Prelijepo je, kao i uvijek.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dunja hvala ti draga:)
      Vesna vjerujem da su ti mnoge stvari za koje si bila vezana, u ratu uništene, i da žališ zbog toga,ali opet život ide dalje..:)

      Izbriši
  11. I like your Easter decorations and your pictures...it's wonderful!!

    Enjoy your day! Many hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  12. Dug proslog vremena, sjecanja... draga Nely, tvoja dekoracija je preprelijepa!:-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav ti Uskrs kartice su prekrasan , a ja stvarno poput vaše staro prozora nije savršen ! Hvala vam na posjeti na moj blog i za lijepim komentarima! Pozdrav Michaela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biljo hvala ti puno:)
      Micha također i tebi hvala na posjeti mom blogu:)

      Izbriši
  14. Kako ti ovo lijepo radis, svaki put se toliko odusevim. Sve je toliko lijepo ne znam sta bih izdvojila. Stare stvari imaju posebnu draz i meni i volim ih kombinovati s novim. Veliki pozdrav i hvala za divne ideje koje nam donosis.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Goco drago mi je zaista,puno hvala na tvom komentaru:)

      Izbriši
  15. Imaš savršeno oko za detalje i uvijek uživam gledati tvoje dekoracije.

    OdgovoriIzbriši
  16. sviđa mi se usporedba mira prošlih dana naspram žurbe i strke današnjice. To je tako, zar ne? drago mi je da taj duh negdje i dalje živi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. What isto vrijedi i za tebe od mene,uživam u tvojim izvedbama:)
      ivana to si u pravu,nekada je sve bilo drugačije,a i u tome je i poanta ovoga posta u načinu življenja i vrednovanja..hvala ti:)

      Izbriši
  17. Prekrasno, spasila si detalje od uništavanja i našla im novu svrhu, jako lijepo ovo izgleda

    OdgovoriIzbriši
  18. Malo je reći da uživam kad otvorim tvoj post...fotografije su predivne...pitam se, da li si nekad spomenula da se baviš i fotografijom, jer imaš oko za detalje i točno znaš što ćeš smjestiti u prvi a što u drugi plan...ja sam oduševljena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja draga hvala ti najljepše na lijepim riječima,fotografijom se bavim hobistički,jako ju volim,a isto tako volim i igrati se dekoriranjem:)

      Izbriši
  19. Jako mi se sviđa ovaj starinski kutak, kao da je vremeplov u neko drugo vrijeme u neki nestvarni svijet. Neodoljiva si kao i uvijek. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je Rea da ti se svidjeo ovaj moj malo nostalgični deko:)

      Izbriši
  20. blogić ti je zaista neodoljiv... svaki novi post oduševljava... apotekarska bočica, kao vaza... predivno! i prozor kao unutarnja dekoracija... genijalno! micemace <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala najljepše,drago mi što svratite i da vam se sviđa moj kutak..pusa:)

      Izbriši
  21. i sama si rekla,nostalgicno i toplo!!
    Volim cuvanje od zaborava,pomislim kako bi ljudima ciji je to prozor bio bilo drago da znaju da ce ga neko sacuvati,a time cuvas i svaki njihov pogled kroz njega,trenutke vesele i tuzne,obicne dane i one vazne...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si Jelena i meni je to čuvanje od zaborava primarno,inače u kontaktu smo sa vlasnicima i svaki puta se oduševe kada im spomenem novi detalj iz kuće koji sam uklopila u svoj dom:)

      Izbriši
  22. Ja mislim da je blagoslov boraviti u tvom domu. Toliko detalja, ljepote, nježnosti, a iza svega stoji prava mala priča... Prekrasno! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Lilly,blagoslov su i tvoje divne riječi...)

      Izbriši
  23. Kad god vidim tvoje prelepe postove dođe mi da sama sebi opalim čvrgu za mnoge stvari koje sam izbacila iz kuće. Ali kad nemaš tavan da ih čuvaš onda samo možeš da uzdišeš kad vidiš ovakvu lepotu. Bravo na idejama!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna i ja sam ranije mnoge stvari odbacila zbog kojih sada žalim,ali to mi je bila škola,sada sve što mogu obnavljam i evo uklapam u dom...hvala puno:)

      Izbriši
  24. Prekrasan starinski štih, baš sam uživala u fotografijama...

    OdgovoriIzbriši
  25. Tvoji postovi su balzam za oči....Lepo, lepo! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Koliko lijepih stvari!I sve lijepo ukomponirano...

    OdgovoriIzbriši
  27. Jako lijepe slikice, kao i uvijek :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Divim ti se, ti zaista imas dar da udahnes zivot cak i obicnim predmetima koji nas okruzuju, oni kod tebe zablistaju u potpuno novom sjaju!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala sanjuška...mignonne na uvijek lijepim riječima:)

      Izbriši
  29. Savrseno je ,kao mali kutak ukraden i sklonjen od vremena, neverovatan sarm ima :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Prekrasan, romantičan i vintage post, divno!

    OdgovoriIzbriši
  31. Hvala vam najljepše svima:)

    OdgovoriIzbriši
  32. ...sačuvati prošlost u sadašnjosti dajući joj jednu sasvim novu namjenu...dimenziju...udahnuti joj finu romantiku...sa mrvom nostalgije...ma divota... prekrasno...divim se svaki put kad dođem na tvoj blog...lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši
  33. Kada vidim i u mome kraju da se ruše stare, oronule kamene kuće sa onim predivnim starim škurima i prozorima, žao mi je što nemam priliku da spasim sve što se spasiti može. I žao mi je što je skuplje restaurirati staru kuću nego napraviti novo zdanje... Divno što si uspjela spasiti bar nešto i našla novu namjenu. Kao dekoracija izgleda tako romantično i tajanstveno! prelijepo je!

    OdgovoriIzbriši
  34. Ovo izgleda fenomenalno, tako jednostavno, a ipak prelepo. Svi detalji su savršeno uklopljeni, obožavam taj pomalo starinski stil. Jako mi je romantičan.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...