četvrtak, 1. ožujka 2012.

Prvi dani u vrtu...

Sunce je granulo,i navelo me na prve obilaske vrta,zapravo utvrđivanje štete,koja je od posljedica ovako jakih snježnih padalina ove godine ogromna...i zadnje nakupine snijega polako se tope u vrtu,zbog položaja vrta,snijega i leda na nekim dijelovima još ima,a kako se povlači iza sebe ostavlja katastrofalnu situaciju,biljke polomljene,uništene,travnjak kojega gotovo nema,popucale kaljeve od terakote..blago rečeno zadalo  je glavobolju,ali i stavilo izazov pred nas da zasučemo rukave i saniramo štetu..
Ipak ima detalja u tom svemu koji vam vrate osmjeh na lice a to su prve visibabe koje sramežljivo izviru iz zadnjih nakupina snijega.ili lukovice zumbula,narcisa,tulipana,koje su se vješto probile iz zemlje i prkosno stoje...
Sama snaga biljaka neopisiva je,koliko se god sada  činilo ovako kako jest jadno i otužno,biljke imaju ogromnu moć regeneracije i zaista u to sam se imala i do sada priliku uvjeriti koliko dugo uređujem svoj vrt,iz neuglednih biljčica za neko vrijeme pretvore se  u bujne ljepotice,u tome mi i je sva čar,stoga ovo sve neće me obeshrabriti,idemo dalje..a za to vrijeme dok se vrt malo ne oporavi i ne skupi snage za dalje uživam u prvim cvjetkicama kao što su tratinčice kojih već ima u ponudama na našim tržnicama..

Elegantne i jednostavne tratinčice su vrlo otporne biljke,kako su jutra još hladna za sada su još u kući, a kasnije će sa raznobojnim maćuhicama u kombinaciji biti jako efektan detalj u  vanjskim kaljevima..
naravno nikada ne zaboravljam detalje koji će biti potrebni kao svaki završni dio na proljetnim cvjetnim aranžmanima to su svakako detalji iz prirode,komadići mahovine,prazne puževe kućice,neobični kamenčići,grančice..polako ih sakupljam i pripremam nove ideje u vrtu koje ćemo zajedno podijelit
...ja krećem sa poslom jer ga ima podosta,nadam se sve dovesti u red da bismo svi zajedno nanovo mogli uživati u novoj vrtnoj sezoni..ugodan dan svima,iskoristite lijepe dane ..i za kraj slika zaljubljenog para grlica na krošnji drveta..najljepši znak za nove proljetne početke..

52 komentara:

  1. Ptičice su tako slatke! Znam da ima štete, ali ne sumnjam da ćeš ti to sve srediti. Jedva čekam da se počnu pokazivati rezultati! Hura za visibabe, znači da je Proljeće stiglo...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Cinnamon,da zaista ima se posla,ali proljeće je stiglo i lakše je sada,i ja kažem hura za visibabe..pozdrav:)

      Izbriši
  2. These flowers are just adorable!;)
    Happy spring, Nely!
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  3. Njih dvoje kao da su u svađi mislim na grlice a ja sam svoj mali vrtić ovaj vikend i iskopala jer kod nas je već i 15-18 i uživamo vani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe Dilajala tako izgledaju možda,ali su očito zaljubljeni, danima sjede i malo se udalje pa se približe,kao i svaki zaljubljeni par,baš je divno kod vas sa tim temperaturama,uživajte!

      Izbriši
  4. "Proljece na moje rame slijece"...da znas kako se veselim proljecu,zudnja je velika,tvoj vrt ce da se oporavi,ali treba rada,lijep post Nely,malo si me utjesila,jer i ja sam juce i jutros zasla po mom vrtu,sve je jos tako zalosno,ali zumbuli,krokusi i visibabe su krenuli....lijep pozdrav....ljubim....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dunja baš tako kako pjesma ide..vjerujem da će se i kod tebe vrt oporaviti,ne sumnjam u tvoje vrijedne ruke..uživaj,veliki pozdrav:)

      Izbriši
  5. Ovi tvoji prvi dani na vrtu....prelepi :). Oh, kako se veselim prolječa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Cinnamon,je lijepo je biti vani,poželjeli smo vrtnih poslova i lijepog vremena:)

      Izbriši
  6. I found your blog and I like it very much, its beautiful!!!

    Greetings from Holland,
    Esther

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you very much Esther vor visit my blog..Hugs:)

      Izbriši
  7. Draga Nely, oni materijali iz prethodnog teksta su predivni, moja velika želja je da naučim šivati i napravim si vlastoručno sve ono čega nema u trgovinama. :) Od kućnog dekora pa do odjeće. A kroz ovaj tekst si i mene razveselila vjesnicima proljeća koje tako ljupko i stidljivo proviruje iz zemlje. Kao dokaz da je Priroda, kolikogod bila krhka, zapravo jača od bilo kakve čovjekove intervencije ili izuma. Ugodan dan ti želim. :)

    Kinky Kolumnistica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Kiknky drago mi je da si tu,i da su ti se svidjeli moji skromni krojački zahvati,vjeruj tako dobro dođe bar osnova poznavanja šivenja,nadam se da ćeš si ostvariti želju da naučiš šivati,:)..u pravu si priroda je čudo,i to je ono najfascinantnije kod nje..hvala ti,veliki pozdrav:)

      Izbriši
  8. Dearest Nely,

    Oh, is spring already there?Sooo lovely!!
    Here, in Finland is a lot of snow, yet;D BUT sun is shining and birds have already started theirs songs;)

    Have a lovely weekend to you my dearest blogfriend!
    Enjoy that time♥

    OdgovoriIzbriši
  9. Thank you my dear Marge for your lovely words..Hugs and kiss:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme grlice :) Kod nas isto često zna doći jedan par i zaljubljeno skakutati.
    Baš sam jučer gledala propupale zumbule kako su im vrhovi lišća smrznuti, ali svejedno rastu i dalje.
    Jedva čekam nove ideje i što ćeš napraviti s puževom kućicom

    OdgovoriIzbriši
  11. Slatke male biljčice, ne da se proljeće, ne da se snaga prirode... I kod mene pomalo niču oni narančasti ljiljani, a pred tjedan dana sama zemlja. Ne brini, trud i ljubav uvijek daju rezultate i vrt će vam uskoro biti čaroban! A tratinčice obožavam iako zadnjih godina nalazim samo velike, ne one sitnije koje su mi draže. Tvoje su, vidim, baš kako ih volim. Uživaj u vikendu koji će biti predivan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam baš vam zavidim na već tako uznapredovaloj vegetaciji,predivno,zumbuli,ljiljani,..nadam se da će se sve i kod nas tako oporaviti..ugodan vam vikend:)

      Izbriši
  12. Bez obzira na zimu i štetu, tvoj vrt još uvijek lijepo izgleda. Maštovita si i kreativna, brzo ćeš popraviti situaciju u vrtu, a onda jedva čekam fotografije. :)
    Ovaj zadnji cvjetak je premeden!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tratinčice su mi prekrasne, koja divna crvena boja, takve još nisam vidjela!
    Polako se budi proljeće u tvom prekrasnom vrtu, kod nas na moru je već sve počelo pupati, u zraku miriši proljeće.

    Pusa!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam Rea,Zondra.i ja obožavam tratinčice ove tamno crvene su zbilja efektne kao dekor...lijep vam pozdrav:)

      Izbriši
  14. Draga Nelly, ove dvije grlice suosjećaju s tobom i mjerkaju po vrtu. Vjerujem da ćeš ti to brzo riješiti, jer vidi se koliko voliš prirodu i živiš u skladu s njom. I ja jedva čekam nove fotografije, jer zbilja uživam gledajući tvoje biljke i biljčice!!! LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Andrea znaš da se i meni tako čini cijelo vrijeme su kod nas u vrtu..hvala ti na lijepim riječima..lijep pozdrav i tebi:)

      Izbriši
  15. Sve što je od terakote u mom vrtu zimi spava u kući. Terakota je porozna i kad se voda u njoj smrzava jednostavno puca. I kod mene je slična situacija u vrtu, ali oporaviti će se...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I kod mene većina terakote je spašena,ali ipak nešto što se nije moglo unijeti je popucalo,ali ok sanirat ćemo i to:)

      Izbriši
  16. Ovo je toliko lijepo sto si nam danas pokazala, budem bas radosna kad vidim ovo cvijece.
    Prelijepo kao i uvijek, nema sta.

    OdgovoriIzbriši
  17. divne fotografije, jedva čekam da sa nama podijeliš ideje iz tvog već viđenog predivnog vrta! Pusa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Gordana,baš mi je drago da ti se svidjelo...
      Annie hvala,i mene raduje nova sezona u vrtu i sve što ona nosi:)

      Izbriši
  18. Divan post,volim proljece i budjenje prirode,dolazak prvog cvijeca.Prekrasne su ti tratincice,golubcici su predivni.Jedva cekam da vidim tvoje nove ideje u vrtu :) Veliki pozdrav draga Nely :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Vesna Nešićožujka 01, 2012

    Žao mi je štete koja je nastala ali ako ti je za utehu, verujem da ćeš u obnovi doći i na neku još bolju ideju! Slike su ti mnogo lepe kao i uvek. Čitajući postove sa juga mogu da kažem da im silno zavidim!
    Sutra idem u vikendicu da vidim šta se tamo dešavalo zimus, najviše me zanima da li su krokusi krenuli.

    Umalo zaboravih. Imam u tri velike pletene korpe zasađene razne biljke, to mraz i sneg odlično podnosi. Razmisli o tome kod obnove. Puno pozdrava i uspeha u obnovi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Selma vjerujem da ga i vi željno iščekujete...
      Vesna vjerujte i ja zavidim ljudima sa juga,a eto mi kontinentalci moramo se miriti sa ovim kako je,hvala puno na savjetu za pletene korpe,svaka ideja dobro dođe,nadam se da je kod vas u vikendici sve ok..veliki pozdrav:)

      Izbriši
    2. U vikendici je sve u redu. Ništa od biljaka nije krenulo. To je ipak 300m nadmorske visine. Krenulo je slepo kuče i krtice, travnjak je kao bokno polje ali u prirodi smo, zar ne?

      Zaboravila sam da ti kažem da u korpe stavljam debeli najlon, na njega sloj od 10 sm slomljenih cigli i crepa.
      PZ
      Vesna

      Izbriši
    3. Ma super da vam je sve u redu u vikendici,nakon ovakve zime ovo je još sve i super..e baš vam hvala za ideju sa korpama,moram to probati napraviti..veliki pozdrav Vesna:)

      Izbriši
  20. Lucky you with all your springtime flowers! We just got some snow :(

    OdgovoriIzbriši
  21. Divno Nely! I kod mene su lale i narcisi poceli izbijati. Milina ih je videti. Svaki dan proveravam koliko su prasli... :)
    Zao mi je zbog stete... :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tnx Tricia,yes I love spring so much:)..
      Miki vjerujem da uživaš i ti u svojim biljčicama,ma sredit će se i šteta bitno je krenuti samo:)

      Izbriši
  22. Divno, visibabe! Bas si me obradovala njihovom slikom, Jedva čekam nove vesti iz baštice!

    OdgovoriIzbriši
  23. Lijepo se probijaju vjesnici proljeća... A tratinčice su predivne!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam..i ja obožavam i visibabe i tratinčice,ma uostalom volim svo cvijeće:)

      Izbriši
  24. ni ne sumnjam da će tvoj vrt ubrzo blistati!

    OdgovoriIzbriši
  25. sigurna sam da uživaš u trenutku, ta proljetna zelena mi je toliko snažna i inspirativna!!!
    divna je promjena koja se već, bez obzira na stanje vrta ili travnjaka, nazire! baš se veselim proljeću!

    OdgovoriIzbriši
  26. Your photos are exquisite!!! Your blog is simply beautiful Nely!
    Have a wonderful weekend,
    Hugs Rosemary...xx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivana zaista koliko god ima posla ali ima i uživanja u tome svemu,priroda daje snagu...
      Thank you Rosemary so much:)

      Izbriši
  27. p.s. kod mene na blogu te očekuje neki izazov.. :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Svi s nestrpljenjem ocekujemo prve suncane proljetnice.. tvoj mali zeleni raj polako se budi i vjerujem da zeljno ocekujes da mu das tvoj stih i ljepotu sa puno tvoje neiscrpne maste.. do tada srdacan pozdrav i ugodnu nedelju vam zelim !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Rea...
      Anna i mi smo u ičekivanju sunčanih proljetnica,dosta je bilo snijega i leda,nadam se da će opet zasjati u punom sjaju...ugodan vikend:)

      Izbriši
  29. Nely prekrasni su detalji iz vrta, volim ovo buđenje prirode, baš lijepo da imaš vrt u kojemu možeš ovako uživati !

    OdgovoriIzbriši
  30. Ovo je za sve koji imaju vrt,vreme puno obaveza:))Verujem da si vrlo vredna ovih dana i jedva cekam da vidim prvo cvece iz tvog vrta.Mislim na narcise,lale,zumbule,...ove visibabe su samo najava onoga sto dolazi!Gugutke su divne,obozavam ih!

    OdgovoriIzbriši
  31. Hvala vam drago mi je da zajedno dijelimo detalje iz vrta na ovaj način,da posla je puno,ali veliki je užitak opet iznova u vrtnoj sezoni..veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...