srijeda, 2. listopada 2013.

Radost, i banatske lisnate buhtle..


Inspiracija za ovaj post stigla je jednog jutra,sa poštom.. u velikoj žutoj omotnici bila je jedna rukom izrađena jastučnica,divno pismo i mali heklani stoljnjačić.Stiglo je to ravno iz ravnog Banata,sa puno ljubavi i pažnje izrađeno i to baš za mene,donijelo mi je puno istinske radosti.




 Ime joj je Rada,ime joj  već upućuje na radost,na njenom blogu uvijek vas dočeka topli kutak u kome Rada caruje sa svojim rukotvorinama,hekla,veze prekrasne starinske uzorke,štrika, divno je sve, sa ljubavlju to se osjeti na prvi pogled kada ugledate sve njenom rukom izrađeno,lijepo piše,i iskreno misli,jedna divna žena koja me toliko inspirira,iako imam dvije lijeve za ručne radove,ali nikad ne treba reći nikad,tko zna ,možda uz  Radin blog  budem krenula njezinim stopama,pa i naučila koji vez i heklanje.Mjesto na kome ćete je naći je Mesečev izvor izvor je to dobrih ideja za ručne radove.




E, a zašto vam ja sve ovo pišem,zapravo je divno koliko nas ovaj blogo svijet spaja,daje nova prijateljstva,i spoznaju da tamo netko, negdje daleko pomisli na vas i da vas želi obradovati,nesebično i iskreno.
Jednako tako i ja se želim na neki način odužiti,da li je slučajnost ili ne,ali dugo mi je recept za banatske lisnate buhtle bio ispisan ali neisproban na jednoj staroj stranici bilježnice sa receptima,i evo došao je sada na red,taman  kao najbolji poklon za poklonjeno.
Banatske lisnate buhtle

Tijesto:
700 g mekog brašna
2 dl mlijeka
1 dl vode
1 dl ulja
 1 žumanjak
žlica šećera
40 g svježeg kvasca
žličica soli
Za premazivanje tijesta:
150 g maslaca
1 žumanjak
Za nadjev džem

U mlako mlijeko dodati mlaku vodu, svježi kvasac,žlicu šećera i ostaviti 10 min.da kvas kisne.
U zdjelu staviti brašno,žumanjak i ulje i sve zajedno zamijesiti sa nadošlim kvasom dok tijesto ne bude glatko i podatno.Ostaviti na toplome dok se tijesto ne udvostruči.
Posebno pjenasto umutiti omekšali maslac i žumanjak.
Tijesto premijesiti na brašnom posutoj plohi,i razvaljati ga na debljinu 1/2 cm,premazati ga umućenim maslacem sa žumanjkom,tijesto presaviti na pola,a zatim ga urolati kao rolat.Tako urolano tijesto ostaviti da odmara oko 20-ak min.
Zatim urolano tijesto rastanjiti po duljini (ne previše) i nožem ga podijeliti po duljini prvo na dva dijela,zatim na četverokute,na koje staviti po žličicu džema i zamotane slagati tik jednu do druge u višu tepsiju obloženu pek papirom.Za vrijeme pečenje podosta će narasti.
Buhtle premazati sa malo bjelanjka koji vam je preostao od tijesta,ostaviti ih da odmore prije pečenja oko 15 min.taman toliko dok se ne zagrije pećnica.Peći ih na 180 C oko 25 min.
Od ove količine dobije se oko 15 kom velikih buhtli.
Prohlađene obilno posipajte šećerom u prahu i uživajte!


 Uz Radine romantične ružice na jastučiću i heklani milje, uklopile  su se ove buhtle ,koje su sa pravim starinskim štihom,a i ovih par jesenskih ruža koje su bile zadnje na grmovima i taman  dobro došle da bi romantični ugođaj bio kompletan.



Prijateljski gest zbilja mi je zagrijao dušu..Rado hvala ti na tome !

33 komentara:

  1. Mila nely,
    ne samo da je ovaj gest prepun ljubavi i dobrote, nego i cio ovaj post odise istim...
    Slicice su prekrasne kao i pokloncici koji su stigli do tebe,
    ostala sam ocarana predivnim fotografijama i perfektnim buhtlama koje si nam servirala.
    Mnogo ti hvala na tome.

    Lijep pozdrav ti leti,
    edina.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmmmm!! Se ve muy apetitosa la receta!. Preciosos los detalles con toques de color rojo, tus fotografías son siempre muy inspiradoras!
    Un abrazo grande.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme meni, ne znam u što da prije gledam - da li u buhtlice ili prekrasne detalje koje si vrhunski ukomponirala u cjelinu. Mislim da bi najbolje bilo da grickam buhtlice dok me ti vodiš u razgled i pričaš o tome kako su nastali pojedini detalji.

    OdgovoriIzbriši
  4. The gift is lovely and your baking looks delicious!!

    Have a great evening, dear Nely! Hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  5. Yummy! This looks very tasty. You show wonderful photos again. I look always with pleasure at your nice Blog.

    Hugs Form Germany

    Nicole

    OdgovoriIzbriši
  6. This looks so yummy! I'll try prepare the same cake:)
    Hugs
    Viola

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Nely krasan post ,preljepe fotografije a buhtlice su prekrasne ,prepisujem receptic.Divne pokloncice si dobila,ljepa gesta Radina.Veliki pozdrav ti leti :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nely,
    The banat leaf buns look amazing! I want to have one right now. I think the powdered sugar makes it. You know how much I love the Autumn roses. Your clock is so cute with the polka dots. I am a polka dot girl too Nely. You always have such warm and cozy inspiration to show.

    Happy October!

    Love,
    ~Sheri

    OdgovoriIzbriši
  9. Najradije bih sve tvoje fotkice bocnula za pinterest.:))) Prekrasna gesta nase Rade i pokloncici napravljeni s ljubavlju, a tek buhtlice koje se listaju... moram ih sto pre napraviti.:))) pozzz za obe drage blogerice...

    OdgovoriIzbriši
  10. Your baking looks delicious and the pillow is beautiful!
    You have make beautiful pictures!
    Greetings, RW & SK

    OdgovoriIzbriši
  11. It looks so beautiful and yummy here dear Nely. I can almost smell the aroma clear to here where I live!!!
    sending hugs...

    OdgovoriIzbriši
  12. Savršeno izgledaju! Moram ih isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  13. Znala sam da je Rada u pitanju! Divna žena, zaista. Jedino mi se kod njenih radova ne dopada to što ne znam šta je lice a šta naličje, što, prosto, ne ume da pogreši dok veze. I njoj sam to rekla.
    Radovi su joj, zaista, savršeni, onakvi kakve j a nikad neću moći da napravim i zato njen vez nosim na izložbu za Dan škole, jer ga svi hvale.
    A, naravno, najlepše od toga je, razmenjivati poklone, sitne znake pažnje, jer oni ulepšavaju dan, oni ostaju zauvek i pokazuju nam da ima mnogo dobrih ljudi, koje, sigurno, možete naći na blogovima, ako nigde drugo. Garantovano je tako.

    OdgovoriIzbriši
  14. Odusevljena sam, Radinim predivnim rucnim radovima i naravno buhtlama :) Obozavam buhtle, jedanput davno u srednjoj skoli, napravila sam buhtle i onako tople jela i pojela skoro pola vanjgle (zdjele povece) zamalo nisam umrla, ali to me nije sprecilo da ih isti dan opet jedem :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ove buhtle izgledaju ko pahuljice... savršeno meko i fino :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Koji krasan jastučić - super će ti pasati uz tvoj "zimski" ugođaj!
    to je dobar osjećaj, imati prijatelje koji misle na tebe :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Radost, divan znak pažnje, uzvraćanje, primanje i davanje...post prepun pozitivne energije i dobrog filinga!

    OdgovoriIzbriši
  18. Hallo....hmmmm..das Rezept hört sich sehr gut an....Ich werde es bestimmt nach machen....Es ist doch schön , wie viele Freundschaften durch die Bloggerwelt entstehen.....Ich jedenfalls bin gern hier unterwegs, auch bei dir.....Viele Grüße Dani

    OdgovoriIzbriši
  19. I meni se dopada jastucic,a o buhtlama da ne govorim....lijepe slike Nelyce.....

    OdgovoriIzbriši
  20. I ja često razmišljam kako je ovaj virtualni svijet jako zanimljiv i koliko ljudi spaja. Krasna gesta...

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga moja Nely, aman me nahvali:) Divne fotografije, i moj je utisak da to sve lepše izgleda u tvom domu, medjutim ovog puta buhtle su moj favorit tako lisnate, čini se da i miris osetim:))
    Sreća je imati te za prijatelja, uvijek si podrška i uvijek si tu.

    Tvojim čitaocima bloga i tebi hvala na lepim rečima i na prostoru.

    Od srca ti šaljem pozdrave.

    OdgovoriIzbriši
  22. Que maravilhoso e gostoso post.Amei .Bjs

    OdgovoriIzbriši
  23. Divne buhtle, Nely i divan prijateljski gest. Kao i uvijek predivni detalji i uvijek tako uskladjene boje. Bas prekrasno :)

    OdgovoriIzbriši
  24. your pictures and your ideas are wonderfully
    ♥doris

    OdgovoriIzbriši
  25. Draga moja prijateljice, divan je jastucic koji te je razveselio. Kao sto su divne i misli kole nesputano vremenskim i prostornim ogranicenjima lete. U tvojem je domu divno i kad je siv i dosadan dan, a atmosf

    OdgovoriIzbriši
  26. Mmmmh, wie lecker - und die Bilder sowieso ;o)!

    Alles Liebe und ein wunderschönes Wochenende - Sylvia

    OdgovoriIzbriši
  27. Volim tvoj kutak.. uvijek raznjezi dusu.. bravo Nelyc, ugodan vikend uz big kiss :))

    OdgovoriIzbriši
  28. Divna su blogerska prijateljstva i lijepo je biti dio ove zajednice i doživjeti ponekad samo virtuelno, ali iskreno prijateljstvo ! Rada te krasno darivala, jastučić je divan, a i buhtlice ga prate, mmmm, tako dobro izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  29. What a beautiful gift! I love the embroidery on that pillow. Those buns look so yummy too :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    OdgovoriIzbriši
  31. So, so lovely! :)
    Are you from croatia? I'm from Germany.
    Greetings,
    Penny

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...