utorak, 3. travnja 2012.

Božanstvena plava...

Moja ljubav prema plavoj boji i  cvijeću  plave boje velika je..istinski osjećam plavu boju kao izvor smirenosti i svježine koju ona pruža,jednako plava boja je boja neba i vode,jedna je iz spektra boja koju oko vidi,samim time proljetno cvijeće i cvatnja prekrasnih plavih zumbula i plavih presličica(Muscari),oduševljava svojim tako upečatljivim plavim intenzivitetom boje ..
Plava boja simbolizira i ljubav,udobnost,razumijevanje,povezana je sa inteligencijom,a sama filozofija predstavljena je uvijek plavom bojom,nadalje ova boja je boja svih nebeskih božanstava i predstavlja udaljenost,božanstvo i duhovnost,..
u judejskoj i kršćanskoj tradiciji plava je kao simbol čistoće i djevičanstva,dok u anglosaksonskim zemljama plava je povezana sa tugom i melankolijom.Opisujući simboliku plave u ovom velikom tjednu,odlučila sam se i za bojanje jaja u plavoj boji i to bojenjem prirodnim bojama,ljubičastim(plavim) kupusom.Jaje radi uzorka obmotam sa što tanjom špagom i špagu povežem i učvrstim čvorom,zatim jaje položim na nasjeckan kupus,dodam žličicu octa i prelijem vodom,jaje kuhati na što slabijoj temperaturi,zatim ostaviti da se hladi u poklopljenoj posudi skup sa kupusom.Nijanse plave na jajetu su zanimljive,naravno ovise o tome koliko ćete dugo jaje držati da se hladi u kupusnoj kupki,i od same prirodne boje ljuske jajeta,najbolje je birati što svjetlije ljuske..

Kako se bliži Uskrs znam da će vjerovatno svatko odabrati  i nešto tradicionalno za svoj blagdanski stol,bilo da su u pitanju slana jela  ili slatka  pince,slatka peciva,orehnjače ili kuglofi..evo ja ću pridodati svoj recept za divni Uskršnji mramorni kolač,koji je divan upravo radi svoje jednostavnosti pripreme i samim time što je jako sočan i ukusan..
potrebno je: 6 žutanjaka,1 vrećica vanili šećera,250g šećera,320 g brašna pomiješanog sa 1 vrećicom praška za pecivo,125 ml vode, 200 ml ulja,i snijeg od 6 bjelanjaka i 2 žlice kakao za tamno tijesto..
Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg,zatim pjenasto izmutiti žutanjke sa obje vrste šećera,dodati ulje,vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo,na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.Smijesu podijeliti na dva dijela,prvi dio ostaviti žut,a u drugi umiješati kakao.Pomašćeni i brašnom posut kalup za kuglof ispuniti smjesom naizmjenično žutom i tamnom,peći ga oko 45 min.na 170C.Pečen kolač po želji preliti bijelom ili tamnom čokoladom,ili jednostavno posuti šećerom u prahu...dobar tek!
Iako naziv ovoga kolača ne određuje da ga se pravi samo na Uskrs,kod nas je čest gost stola kroz cijelu godinu.

51 komentar:

  1. Zauberhafte Bilder von zauberhaften Blumen.
    Ich wünsche Dir ein frohes Osterfest, liebe Nely!
    Liebe Rosaliegrüße ∙∙♥♥∙∙

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danke liebe Rosalie,und ich wunche Dir und deine Familie ein Frohes Osterfest..LG!

      Izbriši
  2. Baš mi je drago da sam saznala pravo ime cvijeta kojeg mi zovemo batići (presličice). Kao i ti, obožavam plavu boju i jako sam uživala u tvom tekstu i fotkama, a vjerujem da bih i u desertu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. What ja nisam evo znala da ih još zovu i batići,baš zanimljivo,znam da voliš plavu boju i drago mi je da ti se sve svidjelo:)

      Izbriši
  3. Već si tako krasno uredila stol da bi najradije "uzela" slobodan dan da stignem napraviti prirodan i lijep Uskrs! Divno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasan post Nely kao i uvijek :) Mramorni kolac volim tvoj receptic ce biti danas isproban.Ljep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Selmice baš ću biti sretna da ćeš ga isprobati,javi utiske svakako,mislim da ćeš biti zadovoljna:)

      Izbriši
  5. Prekrasno draga, tako dobra ideja je ta sa špagicom. Toliko energije uložiš u svaki svoj post, pored svega još i recept za kolač. Hvala naizmjerna!

    OdgovoriIzbriši
  6. ...zaboravih dodati, i meni je plava božanska. Iako je povezuju s tugom, nisam je se mogla odreći u dekoriranju našeg stana. Tako je blagovaona sva u plavim tonovima. Najviše volim kombinaciju svjetlo plave s nježnom-lavanda ljubičastom, naprosto se rastapam kada su tve dvije boje jedna uz drugu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Nostalgia najljepše...meni je plava također bila inspiracija za uređenje interijera,volim sivo- plavu boju,zaista djeluje smirujuće,prekrasna mi je i plava s nježnom ljubičastom upravu si,divna kombinacija:)

      Izbriši
  7. Divan post Nely:))i odlična ideja za farbanje jaja !

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Nely! Hvala ti za predivan komentar na našem novom postu! A za tebe od nas opet samo riječi hvale... pisanice izgledaju divno; ideja je odlična i vrlo originalna! A mramorni kolač je nešto što meni izgleda fenomenalno! Upravo ovaj post me je natjerao da si konačno odlučim kupiti kalup za kuglof... tako da... ovog Uskrsa definitivno radim upravo ovaj kolač!!! :)
    Stela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala stočiću:)
      Cure hvala vam,stvarno volim vaš blog i ono što radite..drago mi je ako je ideja za kalup i kolač krenula odavde,nadam se da ćeš biti zadovoljna:)

      Izbriši
    2. Prezadovoljna!!! :) Stavila sam još malo korice naranče i cimeta (ipak smo mi Cimetovke) i stvarno je prefin i predivno izgleda! bit će i postić neki s njim uskoro... Još jednom; Sretan ti Uskrs draga i hvala ti na uvijek divnim komentarima i divnoj inspiraciji na ovom blogu! :)

      Izbriši
  9. Predivna su jaja. I ja ću bojati u prirodnim bojama; baš volim kad nisu savršeno obojana.

    OdgovoriIzbriši
  10. Otvaram blog i kontam sta li je sad priredila!?Fino ti je ovo sve Nely,bas me prijatno obradujes lijepim slicicama i lijepom rijecju,pozdrav i pusa ti leti....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna i ja isto volim kada su nesavršena to mi je baš fora:)
      Dunja drago mi je da te obradujem i iznenadim,hvala ti draga puno:)

      Izbriši
  11. What a lovely idea with painting eggs, Nely!
    hugs,
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam plavu boju.Ove godine cu i ja farbati jaja u voću i povrću.:) Mramorni kolač super izgleda. A tek cvetići... Prelepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tnx my dear Ira,,hugs:)

      Zoko meni je prirodno farbanje uvijek naj,baš ne volim one umjetne boje..hvala ti:)

      Izbriši
  13. Kod tebe je, Nely, sve mirišljavo i opuštajuće! Jako lijepo! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Yes, blue is a wonderful colour, especially in the garden!

    Many hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga poezija,pozdrav!

      Yes Ingrid blue is a wonderful colour...hugs!

      Izbriši
  15. Prekrasne fotke kao i uvijek i tako lijepa i decentna kombinacija plavog cvijeća i uskrsnjeg dekora. I ja obožavam zumbule!

    OdgovoriIzbriši
  16. ...divno kao i uvijek...plava je i moja boja...prekrasna i opuštajuća... mramorni kuglof ću i ja raditi za Uskrs...božanstvene fotografije...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. anngelpie drago mi je da nas ima dosta obožavatelja plave,i mramornog kuglofa..hvala ti najljepše:)

      Izbriši
  17. Extra fotke kao i uvijek, a još u ovim nijansama moje omiljene plave boje! Prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ne mogu reći da mi je plava boja favorit bez obzira na njenu lepotu. Kad sam u prirodi raduje me plavo nebo koje volim da posmatram. Na moru volim da gledam u hiorzont, liniju gde se spajaju te dve plave... ali moj favorit je bela u kombinaciji sa zelenim. Bele hortenzije, đul, đurđevak....
    Mramorni kolač inače pravim po skoro istom receptu i zbilja ga svi mnogo volimo.
    Spremila sam se da farbam jaja u povrću. U lukovini ih davno farbam, ali u povrću nisam do sada. Po tradiciji i našoj veri prvo jaje mora biti obavezno crveno, ostavlja se posebno. Naziva se 'čuvarkuća' i čuva se do sledećeg Uskrsa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna divna je i ta kombinacija bijelo-zelena,osvježava,proljetna je,obožavam sve što ističe nešto lijepo u bilo kojoj boji...
      Nisam znala za ovo tradicionalno da prvo jaje mora biti u crvenoj boji,baš zanimljivo,hvala ti puno na komentaru:)

      Izbriši
  19. I ja volim plavu boju, a moja sestra je jedno vrijeme cijeli ormar imala u ljubičasto-plavo-sivim nijansama. No o simbolici plave nisam znala do sad, mislila sam kako je to boja koja simbolizira slobodu ili hladnoću, a ovdje pročitah mnogo toga. Super si pofarbala jaja, ja isto volim prirodne načine, mi to onak s djetelinom u čarapu i u ljuske od luka, ispadnu svakakve zanimljive šare. Što se kolača tiće, ne pečemo ništa tradicionalno, spečemo neke "malo bolje" a ovako, nevezano pečemo i štruklje i orahnjače i sl.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rea evo drago mi je ako sam te malo više upoznala simbolikom plave,volim ju pa sam joj malo više posvetila pažnje,a farbanje jaja super mi je i u toj varijanti kao što si opisala.Kolači to po želji netko bira tradicionalne netko modernije verzije,bitno da se pojedu u slast...hvala ti, veliki pozdrav!

      Izbriši
  20. uvijek krasne fotke kod tebe iako ja ne volim plavu boju

    OdgovoriIzbriši
  21. Krasno! I ja sam bojila jaja sa crvenim kupusom i izpalo je super!

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala ti Tamara,ma ni ja ne volim baš sve nijanse plave ali većinom ona mije omiljena:)
    Cinnamon baš divno i ja sam zadovoljna kako izgledaju moja,za prvi puta super:)

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Nely, kod tebe je uvijek bozanstveno ugodno, jaja izgledaju super, a mramorni kolac obozavam:-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biljo hvala ti,drago mi je da ti se sve svidjelo:)

      Izbriši
  24. Divna ti je ova plava boja. Mramorni kolac je uvijek dobra poslastica, a pogotovo ako se pravi specijalno za Uskrs. Svidja mi se tvoje bojenje u prirodnim bojama, ja koristim ljubicasti i obicni luk, mislim ovojnicu, ali nisam se bas sjetila plavog kupusa.

    Predivan post, Nely!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mramorni obožavamo zaista,a dobru si mi ideju dala za ovojnice ljubičastog luka,toga se nisam sjetila:)..hvala ti!

      Izbriši
  25. Uzivam Nelyc u tvojoj 'Blue rapsodiji'.. od cvijeca do pisanica.. volim te prirodne boje dosada sam ih kuhala u lukovici ljub. luka ili u persin/celeru.. za ovaj Uskrs proljetnici na radost, radimo u shabby stilu.. a kuglof, njamiii, volimo i cesto radim.. i nekako iz navike mi je postao tradicionalni za uskrsne blagdane.. imamo skoro identican recept.. njezni pozdrav i ugodan drugi dio dana!

    OdgovoriIzbriši
  26. Hvala draga Ann,ja obožavam isto te prirodne boje,kupus je ove godine oduševio,a još će biti i bojanja u cikli,veseli me vaš shabby stil Uskrsa,bit će divno..i nama je kuglof omiljeni zaista..hvala na divnom komentaru,lijep i ugodan dan:)

    OdgovoriIzbriši
  27. Draga moja, sve najlepse tebi i tvojima za uskrsnje praznike, zelim vam da lepo provedete uz neke fine kolacice, a tebi hvala na inspiraciji i svim lepim idejama.:))) kiss

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga mignonne hvala tebi puno na divnim željama,veliki pozdrav:)

      Izbriši
  28. Super fotografije, hvala ti na ovom postu.
    sve najbolje za Uskrs, tebi i tvojoj obitelji!
    annie

    OdgovoriIzbriši
  29. eno imam kupus u frizideru, a i konop cu naci. jako mi se svidjaju tvoja jaja, onako imaju neku etno notu. sretan ti uskrs!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. lusitania također sretan Uskrs i drago mi je ako budeš radila ovu varijantu bojanja jaja:)

      Izbriši
  30. Happy Easter, dear Nely!♥
    Hugs, Marge

    OdgovoriIzbriši
  31. Nely, prekrasne pisanice i općenito jedan od najljepših blogova koje sam ikad vidjela! i ja jako volim cvijeće, ali, nažalost, nemam vrt, samo 2 (pre)mala balkona :(

    OdgovoriIzbriši
  32. Thank you dear Marge:)

    draga boysmama hvala ti najljepše na komplimentima,evo preko moga bloga dijelit ćemo vrt zajedno..veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...