utorak, 24. rujna 2013.

Čari domaće kuhinje..


Stara izreka kaže da dobra hrana drži tijelo i duh na okupu.
Uz tu izreku kreće i moj današnji post sa mirisom jeseni,vrganja,i domaće tjestenine na tanjuru..,u kuhinji smo!


U mojem slučaju dobroj hrani su temelji u mome djetinjstvu a nadogradnja je stalna.Neki najljepši trenuci za mene su bili provedeni uz baku i mamu u kuhinji,gledajući njih,sa koliko osjećaja pristupaju pripremanju obroka,koliko ljubavi se može pokloniti jednom običnom jelu  da ono zasja u najboljem izdanju,zaista sam kuhinju još tada doživjela kao svojevrsnu umjetnost,posebno pripremanje domaće tjestenine,e to mi je bilo posebno,vrijedno pravog divljenja,jer sve je to izradila samo precizna ruka
Moja mama je nadalje najzaslužnija za moj dobar pravac u kuhinji,uvijek kažem nije što je moja mama,ali zaista dobro i predano kuha.Kod nje nikada nije postojao termin"ne mogu" ,"neda mi se" jelo ili kuhaš sa ljubavlju ili se ne hvataj kuhače,vrlo jednostavna filozofija..znalo se da ako su u pitanju jela koja zahtjevaju da  tjestenina bude domaća,tada se ona pravi,nema tvorničke.Taj imperativ sam i sama preuzela od mame,iako se mnogi znaju vaditi, živimo u brzim vremenima,nema se vremena za ništa a kamoli za mijesiti tijesto, a mnogi tako misle i za kuhanje općenito, baš nekako i ne priznajem to..za običnu domaću tjesteninu zaista ne treba puno vremena samo volje,kao i za kuhanje,a ukus on vam sam govori u prilog svemu ovome o čemu pišem.

Ovih dana pod ruku su mi došli krasni,svježi vrganji,nekako se samo po sebi nametnula domaća tjestenina sa vrganjima i vlascem,jelo koje je toliko jednostavno a vrijedno obožavanja.
Najprije sam krenula od tjestenine,kako bi ju Talijani nazvali," pasta fresca",svježa tjestenina daje onu posebnost jelu,onu slast i ukus koji se s pravom naziva čarima domaće kuhinje.
Volim osjećaj kada su mi ruke u brašnu,to ne prepuštam stroju,to je ona klasika koju nosim iz bakine kuhinje,ruke u tijestu i dobra stara tradicija mješenja tjestenine se nastavlja.


Za tijesto je potrebno 1 jaje na 100 g glatkog brašna,malo soli,žličicu maslinova ulja radi čvrstoće tjestenineZamijesite  tijesto od navedenih sastojaka,i to mijesite najmanje 10 min.sve dok ne bude glatko,čvrsto i elastično i uz pomoć stroja za tijesto razvucite ga,ako vam je rasukač draži može i tako.




Tanko razvaljano tijesto narežite na duge rezance, i ostavite ga prosušiti kojih 15-ak min.

Za to vrijeme 200 g vrganja prebrišite i narežite ih,operite svežnjić vlasca i sitno ga nasjeckajte,usitnite manju glavicu crvenog luka i 1 češanj češnjaka..


U posudu staviti žličicu maslaca i dvije žlice maslinova ulja, dodati obje vrste luka i pirjati sve dok ne omekša,dodati nasjeckane vrganje,i na laganoj vatri nastaviti pirjati ih,dodati papar i sol.Tjesteninu skuhati u puno slane ključale vode,za domaću tjesteninu vrijedi kuhanje od svega 2-3 min,tjestenina mora ostati al dente,što znači kada ju probate da bude lagano tvrda na zagriz.
Pirjanim gljivama dodajte oko 2,5 dl vode u kojoj se kuha tjestenina.
Da biste zaustavili kuhanje sklonite posudu sa vatre i dodajte malo hladne vode,zatim ocijedite tjesteninu i dodajte ju gljivama,primješajte i 1 dl vrhnja za kuhanje,isprobajte još jednom slanoću,primješajte vlasac i poklopljeno ostavite još par minuta prije serviranja.


na kraju samo ću vam reći dobar tek !..,tanjur je pun a užitak domaće kuhinje je ravno pred vama!


Broj komentara: 56:

  1. Ah nely, iznenada sam osjetila veliku potrebu da idem u kuhinjicu pripremati tjesteninu... iskreno odavno ju zelim sama napraviti, no sve se nadam da cu nabaviti stroj za razvlacenje da mi ono budu bas jednake debljine :-)... Kad vidim tvoj detaljan opis i fotografije pozelim to uciniti istog ovog momenta...
    Predivan post mila, zelim ti puno divnih trenutaka u kuhinjici...

    Ljubac ti leti,
    edina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će ti poći za rukom da se oprobaš u izradi tjestenine,zaista nije teško..hvala ti veliki pozdrav!

      Izbriši
  2. bravo, Nely, odlična pašta! ja je radim po istom principu - 1 jaje na 100 g brašna. odličan ručak! dobar tek :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo drago mi je da isto radimo,to je oproban omjer brašna i jaja.

      Izbriši
  3. Dear Nely, it looks so delicious, with all the fresh ingredients!

    Hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  4. Liebe Nely....das hört sich sehr gut an..und mir läuft gerade das Wasser im Mund zusammen...
    Das Rezept werde ich bestimmt ausprobieren...und dir dann erzählen wie es geschmeckt hat.
    Liebe Grüße dani

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Liebe Dani,
      Ich werde froh sein,das Rezept zu probieren..
      Danke!

      Izbriši
  5. Obožavam domaću kuhinju i često i sama radim tjesteninu. Ovaj tanjur ti je pun pogodak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E to je prava stvar čim je često radiš..hvala ti!

      Izbriši
  6. Uzivala sam u svakoj reci, a narocito u fotkicama izrade testenine. Predivan obrok, draga moja! Pun pogodak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nale,drago mi je da ti se svidjelo sve!

      Izbriši
  7. Volim pečurke, tu nema dileme! Miris vrganja je nešto posebno. Uvek mi izmami suze, a to je zato što, kad god vidim vrganj, setim se kako je moj deda, dok sam bila mala, kad god bi se vratio iz livade, doneo sa sobom i neki vrganj za mene. Onda bi se samo posolio, bacio na šporet i to je to. A što je najvažnije, znali smo kad deda dolazi, jer je uvek dolazio uz veliku buku, galamio je, ali nikad nije propuštao da donese vrganj. Taj miris je miris mog detinjstva.
    Volim i domaće rezance, pravimo ih redovno, uglavnom to radi moja majka, jer je bolja u tome od mene. Istina, ja sam malo seckala papir za kviling na toj mašini, ali i još služi, bez obzira što je debeo sloj ostao u njoj. Mislim, razmontirala sam je, očistila i sad je ok.
    Uživaj u zdravom i ukusnom obroku, a kuvanje jeste umetnost. Mirisi kuhinje su mnogo više od običnog mirisa začina ili zaprške. To je ono što nosimo sa sobom gde god da smo. Nikad mi nije teško padalo da napravim bilo šta što se mojim ukućanima jede, bez obzira na tempo života.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E to je divno kada te tako nešto sjeti i vrati u djetinjstvo,posebno je ovo divno kako je deda donosio vrganje,vjerujem da su ti bili najslađi na taj način.
      Slažem se s tobom,nije ništa teško napraviti za one koje voliš,koliko god tempo života diktirao drugačije.

      Izbriši
  8. Nice photo's that you make spaggetti!
    Greetings, RW & SK

    OdgovoriIzbriši
  9. My mouth is watering! I do love home made pasta, there is nothing more than this!!! And fresh mushrooms, you want to kill me Nely! Wonderful photos as usual and lovely text.Thank you dear friend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Heheh dear Olympia,..yes fresh mushrooms and pasta,this is so delicious..
      Thank you!

      Izbriši
  10. Draga moja Nely, masinu za testeninu sam dobila jos pre godinu dana i veruj mi da jos uvek stoji zapakovana u kutiji, ni jednom upotrebljena, bas iz tih razloga sto zivimo u nekom brzom vremenu. Uvek se pomislim zasto bih se mucila oko razvijanja testenine, kada ce mi kupovna uveliko skratiti vreme pripreme. Tebi se zaista divim na ovim slikama i nadam se da ce me motivisati u narednih par dana da "zavucem rukave". Srdacan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem ti Nataša,nekada se stvarno tempo toliko ubrza da se teško uhvati tren za sebe,ali nadam se da hoćeš,znam da si divna domaćica,i vjerujem da će mašinica biti upotrebljena..veliki pozdrav draga!

      Izbriši
  11. Draga Nely, baka i majka mogu biti ponosne na tebe u ovom slučaju na kulinarsko umeće. Početak posta je lep osvrt na detinjstvo, nikad se te slike ne mogu izbrisati. Obično u životu su mirisi iz bakine a, kasnije iz majčine kuhinje dragocene esencije života, pa nam to dodje kao eliksir mladosti. Inače tvoj blog obiluje dobrim receptima koji su i dobro objašnjeni i dobro fotografisani. Čitajući tvoje tekstove vidim da si veliki pobornik zdrave ishrane u smislu da se voće i povrće ne tretira pesticidima ili bar minimalno. Tako sam ja shvatila kad pišeš o povrtnjaku i voćnjaku.
    Ne znam da li se i profesionalno baviš kulinartvom, ali znam da sa velikom ljubavlju to radiš, mislim da se tvoja porodica veseli tome.
    Često u svojoj kuhinji pravim domaće rezance, češće za supu jer je ona neizbežna u svakodnevnom vojvodjanskom jelovniku:)
    Odlične fotografije i uputsvo za pastu sa vrganjima, uživala sam jednako kao ti.

    Puno ti šaljem pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Rado hvala ti puno,
      Bake odavno više nema,ali mama je uz mene i naravno da joj je drago da sam kuhinju velikom većinom preuzela sada ja.
      Moram priznati da jesam pobornik zdrave ishrane,koliko je to moguće u današnje vrijeme,ne bavim se profesionalno kulinarstvom to je moj veliki hobi,zajedno sa fotografijom,pa kada se to dvoje spoji drago mi je da sa mogla bloga izlaze slike i recepti onako kako ih ja doživljavam.
      E rezanci oni su mi na redu ove nedjelje,pravim ih u većoj količini,spremam u kutiju i onda imamo opet za neko dogledno vrijeme..
      Veliki pozdrav ti ide!

      Izbriši
  12. Pravi jesenji post i predivne fotkice iz kuhinje, a domaca testenina umesena s ljubavlju - neprocenjivo!:)) Lep pozdrav ti letiiiii...:))))

    OdgovoriIzbriši
  13. Nely,
    Homemade pasta - I am so impressed!! This looks like it took a long time to make, but it was made with love, so I think that is wonderful. Fresh mushrooms and chives......oh, it looks like a delicious meal. Did you know that Pasta Alfredo with Chicken is my favorite Italian dish?

    I love your painted nails, Nely. I think it's so special that you made this homemade dish.

    Love,
    ~Sheri

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ohh dear Sheri,I have a recepie for that pasta Alfredo,wonderful,I m so glad that s your favorite dish..
      Thank you so much dear friend!

      Izbriši
  14. Odlično izgleda, jednostavo a savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  15. Mislim da za kuhanje treba imati puno volje, jer se neka jela naprave u kratko vrijeme, a ukusna su i zdrava. Nikad mi nije jasno kad ljudi kupuju juhe iz vrećice, kad samo u 10 minuta možeš napraviti divnu povrtnu krem juhicu. Paštu sam radila kao i raviole nekoliko puta ali bez mašinice, no sad sam dobila mašinicu pa će biti puno lakše. Tvoja je divna, a vrganje obožavam kako u sirovom tako u sušenom izdanju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se u potpunosti s tobom Ingrid,nikada nisam bila pobornik instant kuhinje,domaće je domaće,vrijeme će opet proletjeti na nekoj drugoj strani,a obrok je zbilja važan.
      Uživaj u svojoj kuhinjici!
      Hvala ti!

      Izbriši
  16. Predivno, Nely :) Prekrasne fotografije. Za pata fresca vjerujem da je bozanstvena. Sjajan post.

    OdgovoriIzbriši
  17. Baš divno, Nely. I ja volim sve domaće, a recepti s gljivama su mi najdraži. Kupovna tjestenina mi je uvijek pomalo sluzava. Kod mene nema vrganja, ali ima drugih isto finih gljiva.

    OdgovoriIzbriši
  18. Predivan post! Fotografije su preprelijepe, uživam u njima...A domaća pasta- nešto božanstveno :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno,Vesna uživaj u gljivama..tanja slažem se potpuno,domaća pasta je posebna!

      Izbriši
  19. Divan, divan post.. milina te citati.. i u trenu i meni pred ocima projurile sve lijepe uspomene vezane za kuhinju mojih dragih.. s koliko radosti uzivala u svakom pokretu i ponosno pomagal.., a miris jela, ostao nezaboravan..
    Volim fotografije u c/b izdanju, i opet si nas odusevila i sa ovom serijom, zaista su fenomenalne, bravo tebi i skljoc pomagacu ;)) a finalni uzitak je totalan, kako i nebi bio, domaca pasta uz i meni omiljene vrganje.. pravi dobri jesenji gusti!
    Ljubac Nelyc....

    OdgovoriIzbriši
  20. Joj Nelyce,jos sinoc sam nabrzaka vidjela post,ali znas da mi je ovih dana lose u stomaku,tako da nisam mogla sve detaljno da pregledam....elem....predivno si ti uvo sve ukomponovala,da sam se odmah zapitala gdje je moja maschina za tjesteninu,fotkice kao i obicno jos vise upotpune i lijepo docaraju cijelu tvoju pricicu....zadnja fotka kaze:"zini i papaj",ne mogu biti da ne zapazim maramu koju imas ;) Pozdrav od nas iz NL,do sledeceg posta.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam ..Anna,dunja drago mi je da smo zajedno uživali u pasti,i lijepim sjećanjima na kuhinje naših baka i mama..lijep pozdrav vam leti!

      Izbriši
  21. Mmmm...I would love to try this!)) Yummy;)

    OdgovoriIzbriši
  22. Volim domaću pastu ali je taki retko pravim...obećala sam sebi da ću kupiti mašinu za pastu a dotle ću da se divim tvojim slikama. Pozdrav, draga Nelyce.

    OdgovoriIzbriši
  23. nely, ti si moja kraljica!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam..ova mašinica zbilja dobro dođe..veliki pozdrav i vama!

      Izbriši
  24. Nely volim,
    Vaš tjestenina izgleda tako ukusno iz!
    Moja baka je uvijek napravio tjesteninu sam kao dijete i uvijek sam malo "ukradeno" i jedu sirove, koje su ukusne!
    Domaća tjestenina s gljivama i vlasac-idealno jelo! Pur i jesen!
    Ljubav,
    Frida

    OdgovoriIzbriši
  25. Predivan post! Iz tvojih riječi i fotografija osjeti se kako je sve pripremljeno s puno volje.
    Vrganje obožavam, baš smo i mi neki dan guštali u njima. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da sada je pravo vrijeme za vrganje,i ja ih istinski obožavam!
      Hvala vam puno!

      Izbriši
  26. Wonderful and special pasta, very nice! Beauty and perfect photos!
    kiss
    CamomilaRosaeAlecrim

    OdgovoriIzbriši
  27. A mí me encantan las pastas caseras! Y las imágenes son muy inspiradoras!
    Un abrazo grande.

    OdgovoriIzbriši
  28. This looks fabulous! Something I need to try is making pasta! I followed you back and added you to my sidebar! Your blog is wonderful!
    Sherry

    OdgovoriIzbriši
  29. Thank you very much everyone!

    OdgovoriIzbriši
  30. Savrseno Nely, domace je domace, a tebi to tako dobro ide, svaka ti cast!

    OdgovoriIzbriši
  31. Praqvi užitak u jednostavnoj kuhinji s tako dobrim dodacima, Nelyce baš guštaš a tako i treba.
    Ugodan vikend.

    OdgovoriIzbriši
  32. Miriše mi do ovdje ! I osjećam kako je fino, kako je ukusno, i kako si tjesteninu i ovo jelo pripremila sa puno ljubavi. Krasan je ovaj post i odlično jelo si nam ponudila !

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...