četvrtak, 28. srpnja 2011.

iza cvjetnjaka povrtnjak...

Iza velikog cvjetnog vrta krije se povrtnjak u  kome se šarene naizmjenično gredice povrća i začinskog bilja,i cvijeća,..to je pravi mali raj svježih plodova počevši od tikvica,paprike,rajčica,cikle,mrkve i još štošta potrebnog za svakodnevnu upotrebu. Divan je osjećaj kada uz malo truda i puno ljubavi uživate u blagodati sopstvenog vrta..


Ja sam gradsko dijete ,ali utjecaj seoskog života,bakinog rakošnog vrta duboko je utjecao na mene da se i sama uz majku okušam u radu u vrtu,i moram priznati da mi je to novo iskustvo donijelo itekako užitaka,jer promatrati biljčicu kako se iz sjemena pretvara u nešto od čega imate koristi i zašto znate kao je uzgajana neprocjenjivo je.
Ove godine vrt je poharao jak led i pored toga biljke se uspješno opravljaju i nadamo se dobrom urodu kao i svake godine,iz našeg malog povrtnjaka.

ponedjeljak, 25. srpnja 2011.

Moć ružica....

Detalja sa uzorkom ružica kod mene nikada previše,..ružice volim kako u vrtu tako i na uporabnim predmetima kao što je posuđe,ili stvarčice poput omiljenih papuča, starog cekera kojeg sam sa par zahvata pretvorila u nježni ružicama posipani shabby ceker.


Uvijek iznova nađe se poneki novi detalj kao retro šalica sa tanjurićima koja sa jednom ružicom  u njoj služi kao vazica,ili drveno srce sa ružicama jednostavano i dražesno...

Posve uživam u ružama,pogled kroz prozor i opet sam okružena crvenim ružama penjačicama..jednostavno ih obožavam,dio su moga svijeta....unose vedrinu ,opuštenost i toplinu,stoga kada ste u prilici uberite si barem jednu ružicu ,dodajte si barem jedan  ružica detalj i osjetite moć ružica...

petak, 22. srpnja 2011.

Nova drvena tacna....

U vrijeme nesnosnih vrućina ja spadam u one ljude kojima  svaka kreativnost prestaje,i jednostavno mi sve ideje nestaju i sve se svodi na klimatizirani prostor i čekanje večeri da malo zahladi...ali moja jača polovina je moja sušta suprotnost,njemu vrućine baš i ne smetaju,a kreativnost mu i u takvim uvjetima kreće bez granica.Tako je prije par dana na 35C u hladu nastala jedna drvena tacna,iz par bezličnih daščica,.iskreirao je originalnu tacnu-nosiljku,koja je ispala i više od očekivanog,..jednostavno savršena..ja sam ipak došla toliko do sebe i obojala ju akrilnom plavkastom i bijelom bojom dajući joj ljetni štih (da se ipak ne kaže da i ja nisam sudjelovala u izradi).

Red je bio novu tacnu i isprobati..kako je napokon zahladilo mogla sam upaliti pećnicu i napraviti predivnu slatku pletenicu sa borovnicama,koju toliko dugo vremena želim probati...pletenica je bila predivna,lijepo sam ju upakovala i na novoj tacni iznjela ju u vrt uz popodnevnu kavicu bila je predobar izbor.

Tako je nova tacna opravdala svoju namjenu, napunjena finim kolačem,čašama,buketićem ružica a i dalje će korisiti pogotovo jer uvijek u vrtu imamo posjetitelja i uvijek su tu fine delicije koje rado jedemo baš u vrtu i bit će služene baš na ovoj tacni...
Tko je zainteresiran recept može pogledati ovdje :   http://www.coolinarika.com/recept/pletenica-s-borovnicama/         ujedno veliko hvala i autorici recepta....

utorak, 19. srpnja 2011.

Ledene kocke....

Neki dan hrpa pobranih svježih kupina stavila me u razmišljanje koji kolač napraviti..pao je odabir na stare dobre ledene kocke koje  su moj prvi kolač sa početaka moje karijere kolačarice,inače u početku  je bilo promašaja koji su iako takvi bivali pojedeni sve u svrhu pažnje prema meni.E  kada sam ovaj kolač uverzirala praviti ,često i prečesto bio je na našem meniju već nam je pomalo izlazio na uši,tako je moralo proteći puno godina da ga se dobrano zaželimo.Tako sam ja krenula u izradu,a za promjenu dodala u njega kupine,bilo je više nego dobro...stvarno mogu reći volim promjene u svemu,pa bilo to i kupine u ledenim kockama u svakom slučaju kolač je za sve preporuke i od njega vrlo brzo nije ostao ni komadić..slijedi receptić...

BISKVIT:
-7 kom bjelanjaka
-7 žlica šećera 
-7 žlica brašna
 -1 prašak za pecivo
-1,1/2 dl toplog mlijeka  za preliti biskvit


KREMA:

 -7 žumanjaka
-7 žlica šećera
-7 žlica brašna
-1/2 l mlijeka
 -250g maslaca
 -2 vanili šećera
 dodatno 150 g kupina 2,5 dl slatkog vrhnja

Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka,postepeno dodavati šećer,zatim brašno pomiješano sa praškom za pecivo,peći u podmazanom i brašnom posutom manjem limu na 180C,pečen topli kolač odmah preliti sa prokuhanim mlijekom i pustiti da se biskvit prohladi.Za to vrijeme skuhati kremu,pjenasto umutiti žumanjke,šećer,vanili šećer i brašno sa 2dl mlijeka ostatak mlijeka staviti zakuhati i u njega dodati izmućenu smjesu,kuhati dok se ne zgusne,ohladiti.Zasebno izmutiti maslac i u hladnu kremu postupno dodavati žlicu po žlicu.
Na ohlađeni biskivti rasporediti nekoliko kupina,nanijeti kremu i sve poravnati,zasebno umutiti slatko vrhnje sa ostatkom kupina,završno staviti odgore i po želji ukrasiti svježim kupinama.Dobro prohladiti i uživati....

subota, 16. srpnja 2011.

Berba kupina...

Nakon žešće toplih dana,temperature su se trunku snizile,a mi jedva dočekvaši pohitali u vrt u kome je vrlo živo i pored visokih temperatura.Pored uobičajenih poslova kojih u vrtu ima svakodnevno,svakako najslađi je i berba kupina.Ništa to ne bi bilo posebno da se ne radi o svega jednoj sadnici kupine u vrtu čiji jedan izboj grane doseže oko 3m po kojoj su se gusto načičkale kupine,i sa njega za prvu berbu skinemo oko 1,5  kg kupina.Od sve težine roda kupina je dobila i dobru drvenu pergolu koja je dobrano drži..jedne kupine poberemo dok druge tek zrijaju i tako sve do 9 mj.
Kada god ugledam kupine uvijek se sjetim svoje najbolje prijateljice koja kaže kada pojede kupinu kao da se počastila nekom najfinijom delicijom raskošnog kolača...to je zaista tako svim ljubiteljima kupine..

Vrt je dobrano zašarenio i pogustio..ruže su ponovno krenule svom svojom jačinom,hortenzije se drže,trajnice u cvijetu...lijepo je nakon odrađneg posla sjesti i guštati i lagano napuniti baterije za dalje.....

srijeda, 13. srpnja 2011.

lavanda...

Svakako jedan od sinonima za divne ljetne biljke je i prekrasna mirišljavka lavanda,poznata po svojim hiper aromatičnim i ljekovitim svojstvima,čest je stanovnik mnogih vrtova,pa tako je ima i u mome.Moram se pohvaliti sa nekih desetak grmova sa kojih se ubere velika količina cvijeta.
Dio prvog branja već sam obavila,i lavandu ostavila na sušenju,inače dio prošlogodišnjeg suhog cvijeta završio je u mirisnim dufterima,koje sašivene od tkanine punim lavandom i obično završavaju kao pokloni sa mirisnom i ekonomičnom svrhom.

Od lavande se mogu napraviti i zgodni dekorativni vjenčići tako da se uzme komad tanje žice koja se da lako oblikovati u željeni oblik,krug,srce,zatim se lavandini cvijetovi vežu u stručiće koji se tankom žičicom pričvrste na prethodno oblikovanu žicu,slažući gusto jedan do drguoga stručak dobije se finalni gotovi vjenčić,koji osušen može jako dugo trajati.
Oko lavande u vrtu uvijek je živahno,rado je posjećuju leptiri i drugi kukci,nježno se opijajući njezinim sokovima,to mi je jedan od omiljenih prizora...

subota, 9. srpnja 2011.

Ljetni kutak...

Dani su pravi ljetni...,ljeto je ušlo posljednjih dana na velika vrata sa temperaturama koje se na termometru penju i debelo preko 30C...sada najbolje paše biti negdje u morskom okruženju,i lagano se rashlađivati uz morske čari.Kako mi je more daleko,odlučila sam ga približiti  ljetnim kutkom u domu koji sam složila sa par detalja,drvenom morskom kućicom za čiju je izradu bio zadužen suprug,par školjaka,brodicom u boci,sličicom u pozadini francuske rivijere...odličan način za odlutati maštom u te predjele,tako je odlutao i jedan leptirić u moje začinsko bilje i sebi pronašao idealan ljetni kutak.Na ovakvo vrijeme najbolje je držati se debele hladovine uz osvježavajuće napitke i grickati svježe voćkalice,nadam se da to i radite,želim vam ugodan opuštajući ljetni  vikend!

utorak, 5. srpnja 2011.

Romantične hortenzije...

Kakva bih ja bila ljubiteljica hortenzija kada im ne bi  posvetila posebnu pažnju na svom blogu..meni osobno najromantičnije su upravo hortenzije.Kao što se i iz priloženog naziva moga bloga da naslutiti,hortenzije su mi omiljeni cvijet....raskošne,graciozne,nježne dominiraju svojom raznolikom paletom boja,od tamne ružičaste,nježne roza,do crvenkastih i plavih nijansi,nijanse boja ovise o kiselosti zemlje.Potpuno su čarobne u vrijeme cvatnje kada svojim krupnim loptastim cvatom plijene poglede.Kod mene su apsolutno dominantne u vrtu,sa nekoliko grmova koliko imam zaista uživam u svoj njihovoj ljepoti.,ukras su kako vrta, tako i doma jer dugo mogu ostati svježe u vazama.

Prva asocijacija na grmove hortenzija svakako su starinski bakini vrtovi,to je zaista vrlo stara vrsta biljke,i ako joj se omuguće osnovni uvijeti a to su sjenovito mjesto u vrtu i puno vode,obećava dugu trajnost samoga grma,i svake godine jaču cvatnju.Također uspijevaju i u velikim žardinjerama,i jednako su atraktivne na terasama kao i u vrtovima.



Hortenzije se vrlo lijepo daju  i osušiti i tako im se cvijet uspješno očuva za izradu krasnih aranžmana.Jednostavno se odrežu cvjetovi sa stapkama,za suha vremena,najbolje vrijeme za sušenje hortenzija je 8 mj.kada im cvjetovi tzv.dozriju,nakon što se uberu,povežu se u buket i stave na mjesto gdje nema propuha i izravnog sunčevog svjetla,ovješene da vise prema dolje,tako cvijet ostaje kompaktan pri sušenju.Kada pri dodiru cvijet šuška pod rukom znak je da su osušene i tako mogu ostati trajan ukras doma...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...