ponedjeljak, 9. srpnja 2012.

Osvježenje..

Ovih dana  na 38C jedino što se traži  je osvježenje u bilo kojem obliku.Ima nas podosta koji ove paklene vrućine provodimo daleko od mora,stoga znati se rashladiti i pri tome truditi se uživati koliko je to uopće moguće je jedina preokupacija barem kod mene.
Moram priznati jedan od glavnih načina za rashladiti se upravo je u obliku hladnog napitka.Ove godine napravila sam sirup od mente koji mi je baza uz hladnu vodu i led,kombiniranje je ono što ga čini posebnim,dodatak svježih malina,ribizla i listića svježe mente daje napitku sasvim drugu dimenziju.Recept za sirup može se pogledati ovdje
ili jednostavno poslužen sa hrpom leda  i limuna..riješenje je za osvježenje.
Naravno sladoled je  neizbježan ovih dana,priznam da nemam mjeru što se njega tiče,uglavnom sve varijante  dolaze u obzir,voćni , sladoled sa okusom čokolade,lješnjaka,sa dodatkom čokolade , ili uz voće, desert je br 1 kako god ga poslužili.
Još jedan desert koji sam isprobala prije neki dan,naprosto me oduševio jednostavnošću pripreme a tako je fantastično godio,zgodnog je naziva Ledeni breg originalni je recept drage mignonne i može se pogledati ovdje,odlična kombinacija finog griz deserta i voćkastog umaka.
Ovakve vrućine zapravo i podstiču da se i deserti i kuhanje svedu na najjednostavniju pripremu bez puno muke i prtljanja po kuhinji.
Ovim desertima za osvježenje pridodat ću i stručak ruža koji sam ubrala,nevjerovatno je koliko je ovo sunce napravilo štete na biljkama tako i na ružama,lišće im je gotovo spaljeno,a cvjetovi se bore.Iako im svakodnevno dajemo ogromnu količinu vode imam osjećaj da su mi ruže najgore prošle,ali uzdam se u moć prirode i regeneracije biljaka koja je i ovih proteklih godina bila itekako vidljiva nakon ljeta koja su nam imam osjećaj svake godine sve žešća,vrelija i sušnija.

Nadam se da svi vi koji jednako kao i ja  preživljavate ove vrućine nalazite sebi neki vid osvježenja,mislim da ne vrijedi ona drži se hlada jer je i uhladu sparno i pakleno,držite se klimatiziranog prostora,osvježavajte i nadajmo se što prije pravom osvježenju koje će nam vratiti ugodnije ljetne dane.

četvrtak, 5. srpnja 2012.

Quiche na stolu,suncokreti na prozoru..

Moram priznati da iako je vruće,prevruće nisam od onih koji takve dane provode samo na salatama i voću,kod mene se  ipak zahvaljujući dijelu van kuće koji smo prenamijenili u improviziranu ljetnu kuhinjicu pali i pećnica.Priznam bez mesa ne mogu iako povrće obožavam,kada je jedno s drugim u kombinaciji garantira mi dobar obrok,a tek je onda uz dobro kompletno jelo poželjna i salatica.Tako sam se odlučila za quiche u kojem je spoj tikvica i pilećih prsa sa savršenim dodatkom začinskog bilja i sira,garantiram zaista dobru klopu...
Quiche od tikvica i piletine
Potrebno je: 275 g svježeg lisnatog tijesta (ja kupujem već gotovo razvaljano),oko 300 g tikvica,300 g pilećih prsa ,25 g maslaca,,žličica mažurana i žličica sjeckanog kopra,1 manja glavica crvenog luka, 80 g ribane gaude,Vegeta po ukusu,papar
Za preljev: 4 jaja, 1 dl mlijeka,1 dl vrhnja za kuhanje, pola žličice Vegete

Sitno iskosati luk i propržiti ga na maslacu,dodati na kockice isjecakna pileća prsa,pojačati vatru i dodati na kockice nasjeckane tikvice,naglo sve propirjati toliko da ispari višak vode iz mesa i tikvica,posipati Vegetom,popapriti,dodati sitno sjeckani svježi kopar, i mažuran.
Vatrostalni kalup tanko premazati maslacem, obložiti ga lisnatim tijestom,zatim vilicom izbockati srednji dio tijesta i po njemu rasporediti propirjano meso i tikvice.
Za preljev pomiješati 4 cijela jaja,vrhnje za kuhanje,i mlijeko,dodati ribani sir,i malo Vegete,preliti preko povrća i mesa.Quiche peći na 180C oko 40min.
Kako napisah u naslovu quiche na stolu i eto ga,a eto i suncokreta na prozoru,zapravo uz prozor.
Pitam se što bi bilo ljeto bez suncokreta?..evo kako je to kod nas..cijelu zimu u vrtu smo imali postavljene hranilice za ptice,naravno bile su pune raznih sjemenki,da bi se između ostalog u proljeće iz njih počelo štošta nicati,posebno suncokreti.Ima ih podosta po vrtu ,ali jedan koji se onako osmjelio i svaki dan mi proviruje kroz prozor je div koji je dosegao visinu od 3 m ( prije neki dan smo ga  i zvanično izmjerili).
Tako će se priča sa suncokretom nastaviti kako ga budemo ostavili da dozrije,opet će njegove smjenke poslužiti zimi ptičicama kao omiljena hrana,a onda nadam se opet iznova nicanje i slijedeće godine još koji višlji suncokret div.

ponedjeljak, 2. srpnja 2012.

DIY svijećnjak...

Zakoračili smo u najtoplije doba u godini,srpanj je.Ljeto se istinski ne šali,prži i peče najjače,iako mrgodim radi toga ono i onako ne popušta,sudeći po najavama uskoro niti neće.
Stvarno se trudim u takvim okolnostima unijeti barem malo neke kreativne aktivnosti.Shodno vrelini koja me tako blokira krenula sam izraditi jedan svijećnjak,i to svijećnjak čija izrada ni malo ne napreže moždane vijugice,naprotiv čak relaksira za divno čudo!
Sve što je potrebno je staklena teglica,nešto krupniji pijesak,špaga,školjkice i malo dobre volje,.(ili malo više dobre volje kao što je bio moj slučaj)
Vrh teglice obmotati špagom nekoliko puta, s time da se ostave malo duži krajevi nakon što se obmotana špaga sveže za koje treba privezati dvije krupnije školjke.
U teglicu naizmjenično sipati pijesak i slagati krupnije školjkice tik uz stijenku teglice,tako nastaviti sve do vrha teglice,gdje na sloj pijeska  treba završno naslagati školjkice i na njih staviti svijećicu.

Uzeti pladanj ili tanjur,u mom slučaju je stari pladanj koga je dotakla korozija,i savršeno pristaje uz ovo sve,na njega staviti sloj pijeska ,u sredinu utisnuti teglicu(odnosno svijećnjak),uokolo posuti sitne školjkice,po želji mrvljenu lavandu.I svijećnjak je završen.

Uz poneku keramičku šalicu sa morskim uzorcima napunjenu lavandom ili školjkama stol se za tren pretvara u stol sa pravim morskim štihom.
Upalite svijećnjak,pripremite neko osvježavajuće piće i sparne večeri u vrtu ili na balkonu mogu se pretvoriti u vrlo ugodnu atmosferu,barem si jako tako ublažavam ovu vrućinu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...