ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Među tulipanima i visterijom...

 U vremenu između jednog do drugog posta, moj vrt se toliko munjevito brzo mijenja da iskreno jedva stižem zabilježiti to sve..ipak trudim se uspjeti u nakani da makar dio ljepote koja trenutno vlada vrtom podijelim sa svima vama.Vrt je sada jednostavno čaroban,meni je ovo najljepši period u vrtu do cvatnje hortenzija.


Tulipani caruju vrtom još uvijek,ovo njihovo šarenilo boja koje krasi vrt,zbilja je prekrasno za vidjeti.Tulipani  su zahvalne biljke,ne traže puno posebne njege a za uzvrat vam u proljeće daju divne rundele prepune cvijeta.Jedan mali savjet vezan uz tulipane,prilikom njihove sadnje a to je u ranu jesen,nemojte odmah saditi sve lukovice koje imate,sadite ih dio po dio u razmaku od 10 -15 dana,tako ćete u proljeće imati neujednačenu cvatnju a time produžiti cvatnju tulipana,jer ćete postići efekt da ne cvatu svi u isto vrijeme što je meni osobno jako lijepo,kada ih ima što duže u vrtu.




Nekako u isto vrijeme kada cvjetaju tulipani, počinje cvatnja i predivne visterije,glicinije kako je još netko naziva.Njezini nježno lila boje cvjetovi koji se puštaju kao slapovi,zaista su nešto što oduzima dah pri pogledu.Uz cvijet tu je i poseban slatkasti miris koji širi,i time visterija privlači pčele koje su neumorno vrijedne oko nje.


Visterija je vrlo lijepa biljka,ali i vrlo robusna,to se mora imati na umu prilikom njezine sadnje,da se ne sadi blizu kućnih oluka ili dijelova kuće koje bi svojom snagom mogla oštetiti,Njezino orezivanje treba biti redovno,i temeljito,jaki rezovi kojima se kroti njezina robusnost garantiraju krasne krupne cvjetove prilikom cvatnje.




Vrijeme je zaista prekrasno, sa puno topline  to vrtu tako godi,a i nama samima,ovih dana zaista najmanje sam u kući,puno obaveza stavilo me na sve strane,ipak oni trenutci provedeni u vrtu zaista su uz sav posao i veliki odmor i opuštanje..nadam se da je i vama prijalo biti među tulipanima i visterijom,do slijedećeg puta lijep vam pozdrav!


srijeda, 24. travnja 2013.

Samo uživanje...


Priznajem zaljubljena sam u ovo doba godine,zaljubljena onako baš jako preko ušiju,zaljubljena u  svu ovu divotu koja je oko mene,u mirise i boje,u neku dimenziju vrta koji buja u zelenilu, koji sam čekala cijelu zimu.

Kada su ovako lijepi,topli dani,nebo savršeno u skladu,, zaista zaboravim na sve.Rekla sam sebi da neću o ružnim stvarima,protekli dani provedeni u nekom grču,zaslužuju da ih se zaboravi, sada želim jedan miran trenutak,trenutak opuštenosti i samo uživanje..neizmjerno sam zahvalna svome vrtu što mi to pruža baš pravo uživanje,on je onaj dobri prijatelj kojega bih svatko poželjeo,prigrli me k sebi,osjeća da mi je potrebno toliko ljepote da bih napunila baterije i imala snage krenuti dalje,i svaki dan iznova mi pruža više,i više..to je bezuvjetno prijateljstvo.



Voljela bih kada bih ovaj trenutak rascvalog proljeća kakav je sada potrajao makar malo duže,ali dok traje treba ga upiti svim čulima.Uhhh kako sam se obradovala prvim jagodama iz domaćeg uzgoja,taj miris jagoda nešto je što me uvijek podsjeti na djetinjstvo i tople dane,na upackane ruke i lice jagodama.Sjedeći vani i uživajući u njima,razmišljam si koliko malo treba da bih bila dobro,listam neki časopis o vrtu i upijam svaku zraku sunca,tako jednostavno a tako prija.


Uživanje ima još..pristiže moj dragi sa nekom vrećicom u rukama,u prvi mah ne vidim dobro o čemu se radi.Kroz osmjeh kaže mi" evo nam novih žitelja jezerca,u vrećici su dvije zlatne ribice".
Baš sam bila sretna,bućnuli smo ih u vodu dvjema postojećim ribicama  ,društvo zlatnih ribica se povećalo,jezerce počinje oživljavati njihovim praćakanjem po vodi,a lopoči puštaju prve listove,bit  će i njima uživanje.
A sve to sa krova pratio je susjedov mačak,i on je našao svoje mjesto za uživanje,možda pri tome zamišljao ribice kao slasni zalogaj,onako u oblačku iznad svoje glave..ali simpatičan je kroz tako žut i pospan.




Kažu kada se proba prvo voće u godini treba zamisliti želju..ja jesam sa ovom prvom jagodom,nadam se da će se ostvariti,nadam se da da će se i vaše želje ostvariti,da uživate u trenutku jer taj trenutak je neprocjenjiv.


Želim vam lijep,i ugodan dan!

četvrtak, 18. travnja 2013.

Čaj pod magnolijom..


Proteklih dana banalna ozljeda ruke  udaljila  me  silom prilika od svih aktivnosti u vrtu,dok čekam potpuni oporavak najveći dio vremena provodim jedino u uživanju u onome što me okružuje,posebno prekrasnoj magnoliji koja je sada u punom cvatu.


Neki je nazivaju i kraljicom proljeća,cvjetanje joj je kratkotrajno,ali dok cvijeta zaista pruža puni doživljaj proljeća u vrtu,cvijetom i slatkastim mirisom koji širi.


Listajući jedan časopis naišla sam na zanimljiv tekst o magnolijama,koji ih pokazuju u jednom drugom svjetlu .Ne znam da li ste znali da osim svoje ljepote magnolija ima i ljekovita svojstva,posebno cijenjena u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini.Ekstrakt kore od magnolije zbog svojih povoljnih svojstava primjenjuje se u kozmetičkoj industriji,posebno kao dodatak kremama za lice poboljšavajući hidratantnost i elastična svojstva kože.
Sam ekstrakt kore magnolije povoljno utječe na ljudsko raspoloženje zbog svojih kemijskih svojstava a koristi se u liječenju depresija,anksioznosti i drugih poremećaja.Zbog svog širokog spektra djelovanja ekstrakt kore magnolije je nešto što je istinski cijenjeno.


Magnolije su jako stare kao vrsta,poznate su još iz perioda krede,a njihov rod ima više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih grmova i drveća.Kažu ljudi magnolija je kao biljka ostavila iza sebe dinosaure,zaista traži veliki respekt.Vrlo je dugovječna,a zasađena u grm ili formirana u stablo može doseći visinu i do 4m,nije ljubitelj jakih orezivanja,stoga orezivanje ide samo po potrebi da bi se lagano formirala njena krošnja.


Ja evo shvativši koliko je magnolija ne samo užitak za oči,nego vrijedna divljenja u svako smislu,popila sam jedan čaj pod njenom rascvalom krošnjom,i uvjerila se zaista da i njen sam izgled povoljno djeluje na ljudsko raspoloženje,jer daje mir ,posebno sada kada mi  on najviše treba.



Uz ovu šalicu čaja,mislima sam odlutala negdje daleko,lijep dan,sunčeva toplina i cvijet magnolije učinili su da jedan trenutak bude poseban..želim ga i za vas..lijepo provedite ove tople proljetne dane,pogledajte u poneku rascvalu magnoliju i uživajte!


Do slijedećeg puta veliki pozdrav!

nedjelja, 14. travnja 2013.

Pričajmo o proljeću...


Uz slike iz vrta koje vam danas donosim zaista možemo pričati o proljeću,i to napokon onom pravom,toplom,rascvjetanom proljeću koje smo svi tako dugo priželjkivali.

Moram priznati odužio mi se dio između dva posta,ali za to je krivo lijepo vrijeme i sve druge obaveze, posebno one koje su me svaki slobodan trenutak vukle van u vrt.Napokon nakon kiše došlo je sunce,a sa  suncem uslijedili su poslovi u vrtu,naravno puno ih je,teški su,i malo je vremena za opuštanje i uživanje,ali ne tužim se,iako sam premorena kada se poslovi završe lijepo je sjesti u jednom kutku vrta,pogledati oko sebe i osjetiti zadovoljstvo.


Zadovoljstvo mi čini sam osjećaj da mi vrt opet postaje drugi dom koji uređujem s ljubavlju baš kao i kutak doma.Tako sam ovih dana krenula sa velikim raščišćavanjem svega onoga što je zima ostavila za sobom na biljkama.Boja u ruke i krenula sam osvježiti sve drvene detalje,dati im malo boje,i vratiti živost.Onako između krupnih radova kao što je priprema i obnavljanje novog travnjaka,prenošenje glomaznih dijelova iz jednog dijela vrta u drugi,pripreme vrta za sadnju povrća,sređivanje cvjetnih gredica,sadnji ruža...našla sam trenutak za shabby kutak..


Malo rosti patine,malo starih detalja,koji cvijet maćuhice,plava presličica u kalju i naravno plavo obojan namještaj to je ono što volim ,ta lagana starina čini moj vrt pomalo nostalgičnim.


i plavi bajk ima svoje plave maćuhice,oživio je i vrt pod plavim presličicama i narcisima,rascvale su grane breskve..oblaci visoko na nebu kruže,vedrina je i sve dobija polako svoj sklad.




I evo znate gdje je Nely..vrt je mjesto gdje sam najradije,vjerujem da ćemo i ovu vrtnu sezonu zajedno uživati u svim njegovim čarima,onim malim detaljima koji unose vedrinu.
Želim vam svima ugodan dan,uživajte u suncu i toplini,i naravno proljeću koje je posvuda oko nas..napokon.



ponedjeljak, 8. travnja 2013.

Plava hortenzija i Iskrica sreće..


Posljednjih dana jedna plava hortenzija i Iskrica sa bloga SMILJE -art by heart pobrinule su se da mi stave veliki osmjeh na lice.
Iskrica je jedna krasna,mlada žena koja svoj blog piše srcem,i od srca..negdje su nam se blogo putevi sreli,našle smo se u mnoštvu zajedničkih tema,kreativnost i ljubav prema onome jednostavnom a to je  biti čovjek, je ono što nas posebno veže. Iskrica ,nesebična i srdačna kakva jeste odlučila je spremiti na put do mene jednu kutijicu punu raznih preslatkih sitnica i osim njih spakovati s njima i dio sebe.Primila sam poklon i s njime dobila i jedno krasno novo prijateljstvo na čemu sam beskrajno zahvalna..sitnice sa pažnjom čuvam,i nadam se da zna koliko mi je ovo sve značilo..još jednom VELIKO HVALA draga Nataša!




Plava hortenzija..da posebna moja ljubav,i ona je stigla kao poklon od moga dragoga meni.Ma nema dovoljno riječi za opisati kako me obradovala ta gesta jednako kao i Iskricina,nekako su stigle u isto vrijeme.
Plava,beskrajno plava,uljepšala je kutak doma,unijela boju u moje sivilo,i dala neki proljetni,svježi šmek domu.



Moram priznati da ljepšu hortenziju nisam skoro vidjela, vjerovatno sam toliko poželjela njezin cvat koji evo nisam vidjela od ljeta a od ljeta je tako dugo.Postavila sam ju u korpu i prenosila s mjesta na mjesto ne bi li joj našla pravo mjesto koje joj najbolje odgovara,sa puno svjetla,mjesto na kojem će najbolje doći do izražaja...



i našla sam  joj   to mjesto,tik uz prozor,na staroj stolici, na složenom prekrivaču,našla sam i neki svoj osmjeh,i mir dok ju gledam listajući neki časopis uz kavicu,onako za dobar dan dok se sunce ponovno pojavljuje.Vjerovatno  ova moja ljubimica zna da je stigla u prave  ruke,smješka mi se pompoznim plavim cvjetovima i sa zaglavlja moga bloga  i najavljuje proljetnu iskricu sreće,neki mali  novi tračak optimizma koji nam je svima potreban.




četvrtak, 4. travnja 2013.

Dobro došao travanj...


Ne mogu opisati koliko sam poželjela sunca,i svoga vrta..jutro nije odavalo dojam sunčanog dana,tmurno,hladnjikavo i resko ..ali ipak sunce se probilo kroz oblake i napokon.. divan dan,!
Odmah sam  pohitala u vrt,uhvatila se fotića  u želji za prenijeti vam barem djelić onoga što se naziva proljećem u vrtu .





divlji zumbuli i rani tulipani,narcisi i procvale grane kajsija,prvi pupovi na grmovima,atmosfera koja otklanja i najveće neraspoloženje.Polako se sve pokreće,sunce je zubato,ali ipak daje pravi dojam,biljke mu se raduju.


Travanj je za mene onaj čarobni mjesec,u kojem istinski uživam u prirodi,kada se sve toliko brzo mijenja,od jutra do večeri,od noći do novog dana.Voćke i njihovi slatkasti cvjetovi,trava koja buja i ozelenjava,krošnje koje lagano dobijaju zelene oblike,živahni insekti  i oblaci koji igraju svoju igru sa malo kiše,malo sunca..sve je u vrtu tada posebno lijepo.


Naravno lijepo vrijeme ne mogu a da ne iskoristim za složiti koju dekoraciju,stari sat,skoro ocvali zumbul i stara emajlirana posuda puna procvalih ljubičica detalj su koji privlači pažnju.



A  nadam se da će i privući i ono pravo toplo proljeće,sada  je  krajnje vrijeme proljeću da se pojavi u pravom svjetlu,nadam se da sada stvarno hoće,jer vrt vapi  da ga se njeguje,umoran je i isrcpljen,  sa malo više sunca i par zahvata na njemu bit će opet lijepo.

Nadam se da vam je prijala ova šetnjica,želim vam lijepe dane i šaljem veliki pozdrav!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...