četvrtak, 31. svibnja 2012.

Bazga,jagode i slatka sjećanja..

Ovih dana vrijeme je bazge,njenog branja i pravljenja soka.To je tako tradicionalno kod nas,sjećam se kada sam bila mala obično nas je bilo puno malih na selu,bili smo uz velike na branju bazge.Kako su njezini grmovi uvijek robusni,u širini i visini,mi bismo brali one najniže cvjetove koje bismo dohvatili i onda obavezno takmičenje tko će ubrati najkrupniji cvijet..Bilo je dovikivanja hej vidi moj jedan cvijet je težak punu kilu,e..vidi moj ne mogu ga prenijeti do korpe.!!...Njezin slatkasti intenzivni miris lagano bi nas opijao,a njezina žuta pelud padala bi nam po kosi,vratu,licu..kada bi smo s vraćali kući hihotali smo se onakvi žuti i umorni od branja..
E onda nadalje uslijedilo bi pravljenje soka,to su mama,teta,baka bile zadužene za taj dio posla,kada bi sirup bio spreman za punjenje u boce,obično se cijela količina radila u velikoj emajliranoj šerpi,onda bi smo opet mi mali stigli sa malim šalicama od kave,grabeći sok iz šerpe ,netko ga je pio tako nerazrjeđenog,netko bi ipak dodao vode..Znali smo biti potpuno uljepljeni od  toga sirupa lice,ruke,kosa,pa  onda trk po dvorištu,a na sirup bi nam se polijepila prašina,bilo je strašno, ali lijepo ...to je bilo neko divno vrijeme..vjerujem da se mnogi od vas mogu poistovjetiti sa ovom pričom.
Od tog vremena datira i ovaj recept za meni najbolji i najdraži sok od bazge po kojem je pravljen sok dugi niz godina,recept slijedi ovako 44 kom cvijeta bazge natopiti sa 15g limunske kiseline u 5 l vode,i ostaviti da odstoji 48 h,bazgu prethodno ne bi trebalo prati.Nakon toga vremena sve procijediti i dodati 5kg šećera i sok iscjeđenog 1 kg limuna, zajedno sa jednim konzervansom,ostaviti na sobnoj temperaturi da se otapa šećer uz povremeno miješanje.Kada je šećer potpuno otopljen sipati sirup u čiste boce i dobro ih zatvoriti.
Ovaj sok mi obično ostavljamo neko vrijeme odstajati do prve upotrebe to je oko 2-3 tjedna.
Pomenula sam i jagode uz bazgu,to je neki nerazdvojni duo koji obilježava ovaj period.Tako kako me bazga podjseća na djetinjstvo,podsjeća me i ova jednostavna starinska torta od jagoda i lješnjaka.Pravila sam ju i objavila u prethodnim postovima i evo sada ću staviti i recept za nju,možda će nekome uz koji gutljaj bazginog soka i zalogaj ove torte prizvati sjećanja iz djetinjstva i onu svu toplinu tog vremena upravo kao što je i  meni..
Za biskvit je potrebno: 150 g šećera, 4 žutanjka,sok 1 limuna,10 žlica vruće vode,150 g brašna,snijeg od 4 bjelanjka.
Krema: 1/2 l mlijeka, 4 vrhom pune žlice gustina(škrobnog  brašna),2 žlice griza,1 vanili šećer,60 g tostiranog samljevenog lješnjaka,180 g maslaca,15 g šećera u prahu i oko 200 g jagoda.
Pjenasto umutiti šećer sa žumanjcima,dodati sok limuna,i toplu vodu,zatim primješati brašno i lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.Isipati u podmazani kalup za torte 25 cm promjera,i peći na temp.180.oko 25 min.biskvit ostaviti hladiti.
Za kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 2 dl i njime razmutiti pomiješani gustin,griz i vanili šećer,ostatak mlijeka zakipitii ukuhati prethodnu smjesu.Kuhati dok se ne zgusne,maknuti sa strane i dobro prohladiti.Posebno pjenasto umiješati maslac i šećer u prahu te mljevene lješnjake,postpuno dodavati ohlađenu kremu i dobro sve pjenasto izmiješati.
Biskvit prepoloviti na pola staviti 1/3 kreme i po njoj poslagati prepolovljene jagode,na njih rasporediti drugi dio kreme,preklopiti drugim dijelom biskvita,te ostatkom kreme obmazati cijelu tortu.Po želji ukrasiti ju šlagom i jagodama.Kod mene je u jednostavnoj varijanti samo sa jagodama,tako nam je najfinija..
Prohladite ju i jednostavno uživajte!

ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Kraljice cvijeća...

Napokon ruže u vrtu!..Mislim da će se mnogi složiti sa konstatacijom da su ruže kraljice cvijeća,zaista su čarobne u svoj svojoj ljepoti.Moje prijateljstvo sa ružama traje odavno još od djetinjstva,ruže su bile cvijet koji me je pratio kroz bakine vrtove,svojim specifičnim bojama i mirisima upravo  su te starinske ruže nešto  što sentimentalno nosim u sebi,i što je zapravo odredilo moju ljubav prema ružama nadalje..
Tako sam prije nekoliko godina, kada sam osmišljavala vrt prvo zasadila ruže,one su mi bile prvo cvijeće kojim sam željela oblikovati svoj vrt u nastanku.Kako svom cvijeću treba vrijeme za razvoj i ljepotu,jednako vrijedi i za ruže,od sadnje prvih ruža proteklo je oko 7 godina,sada se tek počinje isplatiti u punom smislu vrijeme ičekivanja od neuglednih grmića do prekrasnih razbujanih ruža.Pogotovo za mene iščekivanje cvatnje ruža,meni je velika stvar.Po prirodi  sam uvijek jako nestrpljiva i uvijek želim sve  ali odmah,ali vjerujete uz cvijeće sam se itekako naučila  ovoj vrlini zvanoj strpljivost,cvijeće vas vješto oblikuje karakterno..

Ruže vole društvo,zapravo vole  prisutnost biljaka oko sebe,najljepše su okružene trajnicama kao što su zvončići,lavanda,pakujci,digitalisi,tada zapravo sva njihova ljepota uz ostalo cvijeće dolazi do punog izražaja.
Naravno uokolo ruža uvijek treba ipak ostaviti mjesta da bi im se moglo prići,neophodno je za zdrave ruže i kvalitetna njega istih.Ja osobno ne pribjegavam kemijskoj zaštiti ruža,oslonila sam se na prirodne pripravke kao što su koprivin uvarak ili rastvor mlijeka i vode,iako  uviđam s vremenom da su starinske vrste  ruža koje imam, puno otpornije i zahvalnije nego hibridne nove sorte.
Trenutno se mogu pohvaliti  sa oko tridesetak različitih vrsta ruža u svom vrtu,svaka  ima svoju posebnost,od penjačica,prekrivačica tla,mirisnih ruža,engleskih ruža,stoga ne zamjerite mi ako se u idućim postovima češće vratim ružama,jer zaista one zaslužuju svu pažnju,pogotovo sada u mjesecu svibnju i lipnju kada je zapravo i njihovo pravo vrijeme najljepše cvatnje.


srijeda, 23. svibnja 2012.

U društvu jagoda...

Prošli vikend bilo je idealno vrijeme za  dan provesti  na otvorenom.Nije trebalo puno za dobar štimung,jagode koje su napokon prispjele idealno su društvo za lijepe trenutke.

Veliki sam ljubitelj jagoda,ovaj period od njihove pojave iskorištavam do maksimuma uživajući u njima,svejedno bilo da je u pitanju  lagani desert,kolač ili jednostavno jagode posipane sa malo šećera..

Obožavam i jagodni crumble,toliko jednostavnu poslasticu koja me osvojila,za tren se napravi ali isto tako i nestane,ovo je recept za jagodni crumble sa lješnjakom,aroma prženog lješnjaka u kombinaciji sa jagodama meni je  stvarno nešto najfinije..
Potrebno je 350 g opranih i očišćenih jagoda,80 g smeđeg šećera,1 žlica vanilije burbon,100g brašna,60 g prethodno prženog,mljevenog lješnjaka,90 g maslaca.
Vatrostalnu zdjelu lagano premazati maslacem,oprane i od peteljki očišćene jagode raščetvrtati i složiti na dno zdjele te posuti ih burbon vanili šećerom,posebno pomiješati sve ostale sastojke i od njih zamijesiti mrvičasto tijesto kojim treba posuti jagode.Peći na 180C 25-30 min.Poslužiti uz sladoled..
U vrtu su sada jagode počele pokazivati svoj prvi urod.Iako ovih dana kiša itekako otežava berbu,između dva pljuska ipak stižem obrati divne mirišljavke,jer kako su slasne na meti su puževima,stoga u utrci između mene i puževa ipak ja pobjeđujem.....uživajte u ovim slasnim ljepoticama!

nedjelja, 20. svibnja 2012.

Tajnoviti kutak vrta...

Svaki vrt mora imati svoje tajnovito mjesto.To je nešto čime se mnogi vrtlari ponose,neki ga godinama grade,a nekim vrtovima se sama priroda poigra i stvara takva mjesta.Moram priznati da sam ovaj tajnoviti kutak sama osmislila prije par godina, i sada dajem prirodi i vremenu u zadatak da ga oblikuju,a ja povremeno priskačem u pomoć sa  svojim malim  podrškama tome svemu što priroda radi za mene, i to sa vrtlarskim škarama i lopaticom..ako ste za  šetnju,krenimo zajedno do toga mjesta...
Polako koračajući vrtnom pošljunčanom stazicom,pogled pada na razbujane grmove,,i zelenilo koje u prvi mah djeluje posve isprepleteno,zapravo ništa ne odaje neki poseban vrtni dio.Škripa šljunka prestaje,prelazi se na meki travnati dio.Tek jedva vidljiva plava metalna pergolica pod bujnom pavitinom odaje da smo blizu,jednako kao i zvuk  bućkanja vode koji se negdje iz dubine čuje..
još samo jedan korak bliže i već se nazire čarobno jezerce..
a u njemu... zlatne ribice koje nježno jedna drugoj šapuću ispod lopoča..čarolija?..mislim da je..
To je mjesto meni posebno,mala oazica mira,uz zvuk praćakanja ribica koje imaju takvu lakoću kretanja,pravi je odmor promatrati svaku njihovu igru.Plivaju između lopoča,željno su u stalnoj potrazi za nečim,spuštaju se duboko da bih se ponovno pokazale na površini,njihova igra ne prestaje cijeli dan.
ostavljam vas da uživate u njihovom društvu i naravno psssst,nemojte nikome odati ovo mjesto ipak je ono tajnoviti kutak vrta..

srijeda, 16. svibnja 2012.

Vrijeme božura,ruža i rođendana...

Svakako u posebnosti ovoga mjeseca ne smijem zaboraviti nabrojiti  i prekrasne božure.Ovaj cvijet meni je toliko romantičan i lijep,stavljam ih pored hortenzija i ruža u cvijeće koje zaista odiše posebnom ljepotom,spadaju u red grmova i prva pomisao na božure su zapravo cvijeće iz bakinog vrta.Vjerujem da se mnogi sjećate božura upravo iz toga vremena,virili su kraj ograda,ukrašavali vrtove svojim cvjetovima,ponajviše u bordo i bijeloj boji,,danas se broj vrsta povećao,tako i oblika samog cvijeta.Kod nas su za sada u vrtu najljepši primjerci roza i bijelog božura.

Ovih dana kiša je božure okupala,neodoljivo izgledaju njegovi cvjetovi ukrašeni kapima kiše,jednako su divan ukras kako vrta tako i doma.Jedva sam čekala trenutak kada će mi moj omiljeni kutak doma ukrasiti božuri,iako nisu dugotrajni  kao rezani u vazi,jednom žličicom šećera dodanom u vodu,ili kovanicom novca možete im produžiti ljepotu..Darivanjem božura simbolizira se želja za radosnim životom..

Uporedo sa božurima pristižu i ruže,i one su divna romantična inspiracija koja će biti kao tema u nekim od idućih postova..a pored božura i ruža u ovom vremenu dan je i moga rođendana.Proslavila sam ga jednostavno uz meni najmilije,i krasnu torticu koja je krasila trenutak.Torta je bila po mojoj želji sa lješnjacima,čokoladom,podosta kreme ukrašena prirodnim dekorom od svježih jagoda i latica ruža.
Moram priznati da me torta kao slavljenicu zasjenila na rođendanu,ali dobro zaslužila  je svoju punu pažnju svojim divnim ukusom,vrlo je jednostavna i evo recept slijedi za nju..inače nema posebno ime možda Nely..
Za biskvitnu podlogu potrebno je:  6 bjelanjaka,150 g šećera,80 g prethodno dobro proprženih i samljevenih lješnjaka,120 g maslaca,80g otopljene i prohlađene  čokolade,3 žlice krušnih mrvica,za preliti biskvit nakon pečenja 120 ml prokuhanog mlijeka sa 2 žličice vanilije burbon.
Krema: 6 dl mlijeka, sadržaj 2 vrećice pudinga od vanilije,1 ravnu žlicu gustina(škrobnog brašna),6 žutanjaka,100 g šećera u prahu,250 g maslaca,80 g prženog mljevenog lješnjaka.
Završna krema: 2 dl slatkog vrhnja + 1 velika žlica nutelle ili bilo kojega tamnog čokoladno-nugat namaza
Za biskvit čvrsto umutiti snijeg od bjelanjaka.Posebno umutiti maslac sobne temperature sa šećerom,dodati otopljenu prohlađenu čokoladu,mljeveni lješnjak,krušne mrvice i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.Kalup za torte 26cm,premazati masnoćom i posuti krušnim mrvicama,usipati smjesu i peći na 160C u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45min.biskvit je potrebno više isušivati,nego  peći.Za to vrijeme prokuhati mlijeko i vaniliju burbon za preljev.Pečena podloga će lagano biti ispucala na površini kada je gotova,preliti ju ujednačeno vrelim mlijekom,i ostaviti da se u potpunosti prohladi.
Za kremu odvojiti od ukupne mase mlijeka 1 dl,njime razmutiti pudinge , gustin i žutanjke,ostatak zakuhati i dodati puding-žutanjak smjesu i kuhati dok ne postane gusto.Ohladiti smjesu,a posebno pjenasto izmutiti maslac i šećer u prahu,primješati ohlađenom pudingu,dobro izraditi cijelu kremu i prepoloviti ju na pola,u jedan dio staviti 80 g samljevenog,prženog lješnjaka,jedan dio ostaviti kao vanili kremu.
Tortu nadjevati u kalupu za torte sa obručom,na podlogu staviti prvo žuti dio,zatim na taj dio dio sa lješnjacima.Za završnu kremu slatko vrhnje čvrsto umutiti,dodati mu žlicu nutelle,tom kremom obmazati i ukrasiti tortu,ukrasiti ju po želji,najbolje svježim voćem,i dobro ju ohladiti prije služenja,najbolje napraviti ju dan ranije,tako da prenoći u hladnjaku. Uživajte kao i mi svi koji smo se sladili njome!

petak, 11. svibnja 2012.

Radni kutak...

Potreba za organiziranijim dijelom radnog kutka,natjerala nas je na izradu ove drvene police za dokumente.Vjerujem da su mnogima dobro poznati problemi,papirića,dokumenata,rokovnika itd.na svim stranama raširenim po pisaćem stolu,želja da se toga riješim bila je ogromna,jedan dan sjela sam i načrčkala na papir nacrt kako zamišljam idealnu policu koja bi se svojim izgledom uklopila u postojeći ambijent.
Tako mi je zamisao bila po uzoru na stare poštanske police sa pretincima.Pošta je od djetinjstva bila moj svijet,jer mi je mama bila poštanska službenica,i vječito vrzmajući se na njenom radnom mjestu oduševljavale su me upravo ovakve slične police.
Onda je uslijedio slijedeći najvažniji korak,realizacija samog nacrta,tu je opet nastupio moj dragi,i njegove zlatne ruke,drvo mu je zaista postalo ljubav i to se vidi,prateći zamisao policu je izveo i bolje nego li sam očekivala.Dobila je lagani shabby look,sa oblim dijelovima na stranicama,lagano prebojana bijelom akrilnom bojom i sa detaljima koji su upotpunili shabby izgled.
Naravno za potpuni romantični ugođaj ružica u vazi je ne izbježna,radni dio je tako ovom policom postao funkcionalniji,i oplemenjen,slijedeći posao je prebojati i radni stol u bijelu boju,tada će cjelina biti zaokružena a i tada ću to podijeliti s vama,mislim da će vam se svidjeti..


ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

Darovi..

Prije nekog vremena na dar sam dobila ovaj prekrasni, drveni okvir za slike.Naravno bio je prazan i trebalo je u njega dodati nešto što će ga učiniti okvirom sa svrhom,naime željela sam da on ne bude uobičajen okvir kojega će krasiti slika,već sam mu osmislila jedan potpuni vintage izgled.
Za to mi je poslužio komad stare čipke i jedan stručak ubranih srdašaca,koja su se prethodno osušila,ne načinom prešanja,već najjednostavnije ubrane sam ostavila van vazice,tako su zadržali svoju prirodnu roza boju.Tako dobro došlo riješenje za vintage izgled moga okvira.Veliki sam ljubitelj starinskih bočica,dugo ih sakupljam,i one su evo uz okvir našle svoje mjesto,uvijek im dodajući poneki detalj kao pero ili cvjetak dajem novu dekorativnu namjenu.
Srdašcima sada prolazi već vrijeme cvatnje u vrtu,na ovaj način trajat će puno duže..nakon ovoga okvira još  mi je jedan krasan poklon stigao u obliku divne limene kutije u vintage stilu.Kutiju je izradila moja draga prijateljica Vesna,svestrana kreativka,na čijem divnom blogu ste se mnogi mogli uvjeriti u sve ono što radi,a radi zaista sa puno pažnje i ljubavi....ako još niste možete pogledati Vesnin kutak ovdje
i ovo je Vesnin zgodan rad, privjesak sa ptičicom ..i okvir i kutija i privjesak detalji su koji meni imaju veliku sentimentalnu vrijednost.
Bilo bi dobro da ovaj post koji je u vintage štihu dovršim i receptom koji dugujem iz prethodnog posta za tortu koju sam pravila mami za rođendan,i ta torta je prava klasičarka,vintage dama,jednostavne pripreme i jednako finog ukusa.. Mala torta..

Za biskvit je potrebno 4 žutanjka,150g šećera u prahu,1 vrećica vanili šećera,125g brašna,2 ravne žličice praška za pecivo,50 g mljevenih badema,50 g maslaca,snijeg od 4 bjelanjka
Za preljev biskvita: 1/2 dl mlijeka + 50 g čokolade za kuhanje
Krema: 2,5 dl mlijeka,2 žlice škrobnog brašna(gustina),6 žlica šećera, 2 žutanjka, 70 g otopljene tamne čokolade,70 g prethodno tostiranog i samljevenog lješnjaka,125 g maslaca
I još 100 g voća po želji jagode ili maline,bijela ili tamna čokolada za ukras

Za biskvit pjenasto umutiti žutanjke sa obje vrste šećera,dodati  brašno pomiješano sa praškom za pecivo,zatim bademe i na kraju žlicom lagano umiješati čvrst snijeg od bjelanjaka.Smjesu isipati u podmazan i brašnom posut kalup za torte 24 cm i peći 30 min.na 170C.Pečeni biskvit prohlađen prepoloviti na pola.
Mlijeko i čokoladu za preljev biskvita prokuhati i natopiti prerezane biskvite,ostaviti ih da se dobro prohlade prije filovanja.
Za kremu izmiksati u glatku smjesu žutanjke,šećer,škrobno brašno,otopljenu čokoladu sa 1/2 dl mlijeka,ostatak mlijeka zakuhati i dodati smjesu,kuhati dok se ne zgusne,pokriti prozirnom folijom da se izbjegne stvaranje kožice na površini,u hladnu kremu  dodati pjenasto umućen maslac i mljeveni lješnjak.Dijelom kreme nadjenuti sredinu torte,ostatkom kreme ju obmazati izvana,ukrasiti ju voćem i naribanom čokoladom..i nadalje samo uživati!

srijeda, 2. svibnja 2012.

Maj je najljepši...


Činjenicu da mi je maj najljepši mjesec zaista mogu potkrijepiti time što mi ovaj mjesec započinje rođendanom moje mame koji je na sam praznik rada,tako da ujedno majske praznike provodimo u rođendanskom štihu.Moja slavljenica je jedna divna i skromna osoba,ne želeći veliko slavlje i pretjerivanje ipak se  jako obradovala   tortom koju sam joj napravila, tortom od badema,lješnjaka i čokolade.Pored torte obavezno za mamin rođendan dom zamirišu i đurđice.One su mi uvijek prelijepa asocijacija maminog rođendana jer kao poklon mami  obavezan je i stručić njih.


te majske,mirišljave ljepotice uvijek se neugledno skrivaju u tamnijim dijelovima vrta,vremenom šireći se stvaraju zeleno-bijeli tepih .Kod mene u vrtu ih ima podosta,i zaista  nekada tako intenzivno doživljavam miris majskog zraka istkanog od mirisa đurđica i slatkastih mirisa drugog cvijeća koje cvate uokolo njih.Ipak u zatvorenom prostoru njihov miris zna biti  toliko intenzivan da nekome pored sve ljepote zna prouzrokovati glavobolju.
Po čemu mi je još lijep maj,naravno po mirisima i bujnosti cvijeća.ali i jagodama.Sada su jagode one prave domaće u cvijetu iz kojih proviruju mali,zeleni plodovi.Do kraja mjeseca pojavit će se prve jagodice,i to one fine mirišljavke iako ne posebno krupnima ali mogu se pohvaliti jagodama iz našeg vrta koje traju do rane jeseni,to su takozvane mjesečarke.Imate li mogućnost one savršeno uspijevaju i u kaljevima,na balkonima i u sasvim malim prostorima.Zahtjevaju tako malo brige, samo kvalitetnu sadnu zemlju i redovno zalijevanje,a finalno za uzvrat imate svoje vlastite,ukusne plodove.

Maj je mjesec u kome se štošta od biljaka sadi i presađuje,ako to već niste svakako iskoristite lijepo vrijeme za provesti ga i  u takvim poslovima,ako već nemate vrt,jedan i najobičniji cvijet zasađen u mali kalj  mijenja cijelu sliku balkona i vas samih, vjerujte raduje pogled na nešto što je lijepo i za što znate da ste sami pridonijeli da to tako bude.
Uživajte u lijepim toplim danima!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...