nedjelja, 4. studenoga 2012.

Topli vikend u studenom ..

Zakoračili smo u studeni,iako nema ni s od studeni i jakog mraza,red kiše pa puno sunca bila bi njegova značajka na samome početku mjeseca.Vikend do 20 C više je nego dobrodošao da se provede vani.Sunce, vedar dan i toplina boja dovoljan su razlog da se u to ime počastimo jednom tortom od kestena.
Kesten mi je slabost,strastveni sam ga ljubitelj.Nekada pomislim  što je to što bih mogla jesti svaki,ali baš svaki dan, to bi bio kesten u svim varijacijama,pečen,kuhan,kao kremicu ili kolač.Ja sam inače uvijek u osmišljavanju super kolača od kestena,  onako kada poželim kolač u kome je kesten popraćen svime onim što najviše volim trebam osmisliti najbolju kombinaciju,tako sam u svojoj kuhinjici opet iskemijala nešto što je fino,čokoladno,puno kestena,arome lješnjaka i naravno jednostavne pripreme.
TORTA KESTENJARKA
Za podlogu:
5 kom jaja
1 vrhom puna žlica meda
2 žlice tamnog nougata(Nutella ili  vrsta po želji)
5 žlica ulja
5 žlica brašna
1/2 omota praška za pecivo
1. KREMA:
2,5 dl slatkog vrhnja
250 g  zaslađenog kesten pirea
1 žlicu šećera u prahu
120 g omekšalog maslaca
2.KREMA:
2,5 dl slatkog vrhnja
100g čokolade sa lješnjacima+ 1 žlica mlijeka
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
oko 1/2 dl mlijeka
Za podlogu izmiješati cijela jaja sa žlicom meda,dodati tamni nougat,ulje,i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.Kalup za torte promjera 24 cm namazati masnoćom i posuti brašnom,izliti smjesu i peći oko 25 min.na 170C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Vlažnom krpom prekriti kalup u kojem je pečena podloga, te tako ostaviti dok se ne ohladi u potpunosti.
Za kremu izmiješati cijelu količinu slatkog vrhnja 1/2 l do srednje čvrstoće,posebno pjenasto izmiješati omekšali maslac sa šećerom u prahu i kestenom,zatim dodati pola slatkog vrhnja i kremu ujednačiti.
Čokoladu sa lješnjakom otopiti sa žlicom mlijeka,prohladiti ju,dodati ju u tučeno slatko vrhnje i još nastaviti sve zajedno miješati u kompaktnu kremu.
U obruč na pečenu i prohlađenu podlogu staviti prvo kremu od kestena,na nju kremu od čokolade i tortu staviti u hladnjak na najmanje 30 min prije nego se stavlja glazura.
Za glazuru otopiti čokoladu i mlijeko na pari,preliti tortu i vratiti je u hladnjak,nakon što se dobro prohladila,ukloniti obruč,zaravnati je po rubovima,ukrasiti po želji i uživati.
Ova torta je tako dobro došla u predahu sakupljanja lišća.Dan je bio savršen za spojiti ugodno sa korisnim.

Nebo je proljetne boje ne odaje skoru najavu kiše koja se opet očekuje,a i jesenski pupovi ruža čini se kao da su se zbrkali u ovom klimatskom čudu,s jedne strane vrta opalo lišće,a s druge ruže koje cvjetaju,lukovice koje su svakim danom sve življe,čak je i začinsko bilje počelo iznova tjerati nove mlade izbojke,što je zaista neobično.

Ali  moj najdraži vrtni ljepotan japanski javor ipak se ne da zbuniti,bez greške  odaje jesenski štimung vrta,on je u ovom periodu najljepši  pokazatelj jeseni,sa svojom gorućom crvenom krošnjom.


Kako god vrijeme bilo bitno ga je iskoristiti u najboljem,ako već niste u prilici biti u prirodi,makar se osladite nekim finim kolačem i uživajte..ja evo u to ime častim se komadićem  torte od kestena.


Broj komentara: 56:

  1. O kakva divna, kremasta tortica. Prelepo Nely! A tek vrt i slike jeseni... Nemam reči. Mnogo volim tvoje plavo biciklo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Zoka puno na pohvalama,baš mi je drago..veliki pozdrav!

      Izbriši
  2. Prekrasna je torta,fina,kremasta,divota!!!Uživam gledajući tvoj divan vrt!!!
    Pozdrav od Paolle!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga,baš me raduje da ti se sviđa sve..pusa!

      Izbriši
  3. Piękny, apetyczny tort!
    Nigdy nie jadłam ciasta z kasztanami. U nas prawie nieznane:)))
    Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli i dużo słońca na cały tydzień!

    OdgovoriIzbriši
  4. I Love blue chair and blue bike! Nice pictures :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sehr fein sieht Deine Torte aus, liebe Nely. Und die Herbstdeko rundrum ist wunderbar!
    Hab noch einen feinen Sonntag
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
  6. Sličnu tortu i ja radim i moram priznati da mi je to nešto najfinije od kestena :) A kestene obožavam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Anja,onda sigurno znaš da je fina,drago mi je da i ti voliš kestene:)

      Izbriši
  7. Jedan identičan ovakav javor posađen je u mom kvartu, u dvorištu vrtića - ali ga svi zovu crveni javor, pa sam mislila da je to onaj kanadski, za sirupe ;))) Je da je još mlad, ali baš su mu sitni listovi, bilo mi je to sumnjivo...bit će da je i on japanski. Kesteni? Uvijek! Totalno dijelim tvoje oduševljenje kestenima. Nekako si uvijek namjestim nekakav put prema sjeveru Hrvatske na jesen, samo da svratim do omiljenih mi zagrebačkih slastičarnica i odradim nekoliko tura kolača s kestenima ;)) Tvoja torta mi super izgleda!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je sigruno japanski javor,oni su baš rasprostranjeni kod nas..drago mi je da voliš kestenje i da si znaš udovoljiti njima,joj ja sam veliki fan kolača od kestena,mogu misliti koji ti je užitak u slastičarnicama sa punudom dobrih kolača:)

      Izbriši
  8. Prekrasne fotke...Nije ni studeni tako strašan...A torta...Ajme meni, tako divno izgleda, tako su mi divni sastojci da ju odmah prepisujem i uskoro radim! Njaaaaam! Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve je dobro dok nam je studeni još ovakav u plusu i lijepom vremenu,kolač probaj mislim da će ti se svidjeti:)

      Izbriši
  9. Dear Nely, I wish I could taste that wonderful cake of yours.
    It looks marverlous!

    Big Hug from Helena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you dear Helena,
      The cake is really yummi:)

      Izbriši
  10. Divna torta u jesenjim bojama. Kao i uvijek savrseno prezentovana. Divni jesenji detalji tvoga vrta koji je u svako godisnje doba jednako sarmantan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Goco,drago mi je da ti se sve svidjelo:)

      Izbriši
  11. Torta izgleda fantastično iako kesteni nisu baš moja omiljena kombinacija u slasticama, al vjerujem da ste uživali u vrtu, suncu i delicijama!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Lives,zaista jesmo uživali u ovom proljeću u sred jeseni:)

      Izbriši
  12. Često pravim kolače sa kesten pireom i volim kad se u njega doda rum.
    Vidim da uživaš u jeseni i da tvoji postovi odišu toplinom i ljubavlju, baš kao i detalji koje nam predstavljaš.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti najljepše Iskrice na uvijek lijepoj riječi,a što se kestena tiče ja mislim da nekada pretjerujem s njim:)

      Izbriši
  13. Nely, 'ubijaš' me ovim receptom i slikama torte... šteta što nisi bliže, ha, ha! Obožavam kesten, ali kod mene su neki loši pa ih još nisam kupila. No, počastim se Ledovim kesten pireom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe Vesna samo da smo malo bliže bilo bi to super.Zaista ove godine je užasno kestenje,ali i ovo je od smrznutog kesten pirea kolač:)

      Izbriši
  14. Divna inspiracija, obozavam kestene,..tnx
    na receptu, sigurno ulazi u moje favorite!
    topli pozdrav
    annie

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Annie bit će mi drago ako probaš ovaj receptić:)

      Izbriši
  15. Mila Nely, cim sam vidjela prvu sliku bila sam odusevljena... koja divna tortica, koje divne boje lisca, stola, prirode... sve stopilo u jedno predivnu jesensku ali toplu atmosferu... uzivala sam u fotkicama tvoga vrta, a torticom bih se rado pocastila...nikada nisam probala kesten u kolacima :-)...

    Veliki pozdrav za tebe i uzivaj u ostatku toplih dana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da ti se svidjela tako torta i cijela atmosfera..obavezno probaj kesten,garantiram da ćeš se zaljubiti u kolače s njim:)..veliko ti hvala!

      Izbriši
  16. It looks delicious, Nely!

    Happy evening! Many hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  17. Gle Nely moja draga, ne znam kako bi ti ovo rekla...hmm...malo je škakljivo...ne bi ti mozda to smjela reći..., teško mi ovo pada ali moram ti reći da dijelimo istu ljubav! Ne znam kako tebi, ali meni je ovo teško palo, i jedinu utjehu bi mi mogla pružiti ova tvoja prefina torta!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe kako si me nasmijala,mislim si šta je sada tako sve samozatajno hahaha kada ono ljubav prema kestenu,neka baš mi je drago da dijelimo tu zaljubljenost..pusa!

      Izbriši
  18. Rado bih sedela sa tobom u tvom vrtu i ćaskala...kod nas je puno hladno, a biće i sve hladnije.Torta izgleda jako fina.Počelo je kestenje i kod nas da se prodaje u prodavnicama a ja ih jako volim pečene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo bi to divno Zoki da možemo..znači kod vas je već zima na pragu,baš prija pečeno kestnje da malo zagriije dlanove:)

      Izbriši
  19. Hvaa na divnom kolacu :)Nazalost kod nas nema puno kestenja na prodaju al ga mi isto puno volimo.Vrt krasan ,javorovi listovi su prekrasne boje,plavi biciklo mi je caroban :) Zelim ti ljep dan ......

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas je ove godine slaba godina što se kestena tiče,ali ima ga u ponudi smrznutog to je najbitnije..hvala tebi Selmice,lijep pozdrav!

      Izbriši
  20. Prvi kolač od kestena koji sam u životu napravila je bio po tvom receptu za kesten roladu. Vjerujem ti na riječ, kao i prvi puta, da je ova torta fina i jednostavna pa ću i nju isprobati. Hvala na receptu i predivnim fotkama.

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala ti puno Angie na povjerenju,to mi puno znači ako si tako bila zadovoljna kolačem..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga moja, kod tebe je uvijek ugodno, toplo i mirišljavo, kako u vrtu, tako i u kuhinji! Kolač je sigurno jakoooo fini, ali kasnim, pa se sigurno već sve pojelo :)))
    Japanski javor je predivan, kao i cijeli jesenji ugođaj tvoje okućnice koja će se ipak uskoro promijeniti i postati čista svjetlucava-bijela (nadam se) ali će ponovno zablistati u novom ruhu zabilježena objektivom tvog fotoaparata!
    pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti najljepše Sanja drago mi je sresti te ovdje..iako se kolač već pojeo drugi puta te čekam sa svježe napravljenim:))
      I ja se nadam da će se vrt uskoro promijeniti u zimski,uz malo snježne čarolije bit će lijep,,pusa!

      Izbriši
  23. Torta izgleda više nego primamljiva, kad bi barem ja imala tvoje vješte ruke u kuhinji i volju za peći torte:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jagoda vjerujem da bih ti pošlo od ruke i u kuhinji sudeći po tvojoj kreativnosti i vještim rukama..hvala ti:))

      Izbriši
  24. Ajme Nelyce,ovo sam sve vidjela jos juce ali nisam stigla da reagujem....slike-fantazija,kolac- JOS veca fantazija....sta vise reci...
    Vrt ti je tako ziv i prepun tih purpurnih boja.....uzivaj mila moja u malim ali slatkim stvarima....pozdrav ti leti iz danas suncane Holandije....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema veze dunjice stigla si ipak,drago mi je da ti se sve svidjelo,a vrt je jesenski,iako pomalo postaje otužan ipak je još lijep:)..lijep pozdrav i tebi!

      Izbriši
  25. torta je prekrasna....ja tako uživam u ovoj dugoj i toploj jeseni

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i treba zaista uživati koliko se može u ovim toplim danima:)

      Izbriši
  26. Torta mi izgleda savršeno, čak su mi zazubice bile narasle. Kako imam manje od kilu kestena doma, sad već mi vrag ne da mira i razmišljam kak bi se to dalo ukombinirati..
    Vrt predivno izgleda, pogotovo japanski grm, koji je sad predivne boje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Romana to bi bilo više nego dovoljno za jedan fin kolač,kesten u ruke pa polako..hvala ti na komentaru:))

      Izbriši
  27. divna torta i lijepi šareni jesenski ugođaj uz japanski javor!

    OdgovoriIzbriši
  28. Krasne boje jeseni i doživljaj toplog jesenskog vikenda, i ja sam se prošli vikend nauživala topline dok me danas u Zg dočekala ipak hladnoća.
    Torta je fantastična, sastojci odlični, a izgleda tako lijepo i primamnjivo. Bilježim je za ove "kestenjaste dane":)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...