petak, 19. listopada 2012.

Vrijeme za čaj uz pitu od čokolade...



Stvarno se sve više uvjeravam u to, da čovjek s vremenom mijenja svoje navike.Ne mogu se pohvaliti kao
pretjerani ljubitelj čaja,jer mi je čaj uvijek bio vezan za prehlade,neka bolesna stanja i to mi je odmah stvaralo averziju..ali,uvijek postoji ono ali..
Nedavno sam od prijateljice dobila na dar krasnu drvenu kutijicu,izrađenu baš sa namjenom čuvanja čaja u njoj.Kutijica je bila puna raznovrsnih čajeva i upravo tu postoji ono ali ,otkrivanje novih okusa čajeva koje mi sada čaj predstavljaju u sasvim novom svjetlu.Na primjer čaj od marokanske mente, toliko je ugodno slatkast,posebno aromatičan da mu ni najmanje zrnce šećera ili meda uopće nije potrebno,zatim mješavina za jesenske dane,savršeno prija baš u ovim večerima kada su još dani topli i nije potrebno grijanje u domu,a malo prohladnu večer tako prija provesti uz šalicu baš ovoga čaja da lagano ugrije.

Ne znam kako vama,ali meni su uvijek posebno ugodni trenutci provedeni uz šalicu finog čaja,uz prelistavanje nekog lijepog časopisa,to mi je postao kao svojstveni ritual ,pogotovo otkako su dani kraći.Lagani odsjaj iz svjećnjaka na stolu,prigušeno svjetlo lampe,miris čaja što više poželjeti..

Nemojte posmisliti da sam ne skromna ali ipak bih poželjela i nešto slatko uz čaj.Uvijek mi se nađe nekih finih keksića,ali obožavam i kolače koji savršeno prijaju uz čaj,takva je i ova Pita od čokolade,meni najfinija varijanta pite,ona je u stvari dobrodošao kolač za sve prilike jer nakon pravljenja sočna je i po nekoliko dana iako je suh kolač,a o  ukusu, to ću vam ostaviti na razmišljanje i dati vam recept uz najtoplije preporuke za probati .

Za prvo tijesto:
1 jaje
100g šećera
100 g omekšalog maslaca
60 g tostiranog,mljevenog lješnjaka
100 g oštrog brašna

Za drugo tijesto:
4 žumanjka
100 g šećera
150 g maslaca
100 g otopljene prohlađene čokolade
1 žlica brašna
snijeg od 4 bjelanjka
Glazura:
60 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
Za prvo tijesto pjenasto izmješajte omekšali maslac sa šećerom,dodajte jaje,mljeveni lješnjak i brašno.U manji lim za pečenje(20x30cm) namazan masnoćom i posipan brašnom rasporedite smjesu,ona je nešto gušća stoga vrlo pažljivo ujednačeno ju rasporediti po limu, peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 10 min.
Za to vrijeme pripremiti drugo tijesto.Pjenasto izmješati maslac sa šećerom,dodati jedan po jedan žumanjak,otopljenu čokoladu,brašno i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka.Na polu pečeno prvo tijesto,staviti  pripremljeno drugo tijesto,smanjiti temperaturu pećnice na 160C i nastaviti ju peći oko 45-50 min.
Za glazuru otopiti sve sastojke na pari,malo prohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom,dobro ga prohladiti i rezati na tanje komade.
Javljaju nam lijep i sunčan vikend,nadam se da ćete ga provesti najbolje..posvetite neke lijepe male trenutke sebi samima,jedna šalica čaja,fini kolač,miran trenutak, recept je za ugodnu jesensku večer.


Broj komentara: 60:

  1. Nelyyy,koji post!!.....ajme ,lijepo si nam docarala i vrijednost i ljepotu caja,fotkice su ti prekrasne,veliki pozdrav ti leti iz suncane Holandije,uzivaj mila moja.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti dunjice,drago mi je da ti se svidjeo post,i ova pričica o mom čaju:)

      Izbriši
  2. Prdivne slicice nely, no u tome i nema sumnje nebitno sto je na njima... sto se tice caja, ja iskreno uvijek vise uzivam u njemu nego u kafi, narocito volim razlicite kombinacije a volim i domace cajeve poput sipurka, mente i slicno... predivne su ti slicice i narocito sam uzivala u njima jer i ja svaki dan pripremam caj i uzivam u njemu, narocito predvecer... sto se tice tvoje coko pite, ona je fantazija od kolaca u svakom pogledu...

    Lijep i suncan dan ti zelim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti orhidey najljepše..evo da si mi bliže rado bih te pozvala na šalicu čaja uz neki fini kolač:)

      Izbriši
  3. Uživam u šalici čaja kao i u šalici kave ,volim ga popiti s medom i limunom a najviše uživam u borovnici,naranči, menti.Ove jeseni mi je posebno otkriće đumbir ,daje tako divnu notu čaja.
    Slikice posebno lijepe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam oduševljena đumbirom,on mi je posebno ukusan,a izuzetno je zdrav:)

      Izbriši
  4. Ja volim da pijem čaj kada dokoličarim, dođe mi kao savršen prijatelj u tim momentima. Uz ovako divnu šoljicu i savršeno ukusnu pitu šoljica čaja bi bila najlepši odmor :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Lenka,vjeruj da je krasna kombinacija čaja i ovoga kolača:)

      Izbriši
  5. Volim taj ritual,leti hladni čaj a zimi uvijena u ćebe,pored tople vatrice.Uživaj Nelyce moja draga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si Zoko baš svaki period ima svoj ritual:)

      Izbriši
  6. Ali, ali, ali... Naravno da ono uvek postoji, i nikad ne treba biti kategoričan i reći NE ili još čuvenije, NIKAD.
    I meni prija šoljica čaja, a da pročitam neki časopis nakon što završim sve poslove, pravi je ritual. Tako punim baterije. To je sitna stvar, ali tih pola sata ili malo više, koje provedem uz čaj, časopis i u tišini, znače mnogo.

    I ja imam kutiju za čajeve i volim kad je otvorim i osetim sve te mirise. Ne mogu opisati taj osećaj, ali sam sigurna da će me ljudi razumeti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To si u pravu nikada ne reći ne,kod mene je to tako sa puno stvari,čaj je jedna od njih.Potpuno te razumijem da tako puniš baterije,to je potreba i dobro je da je tako:)

      Izbriši
  7. Looks like you`ve had a nice teatime, Nely :o) Your pictures so beautiful!!! Like always :o) Do you use a photoshop? I`m still not happy with my pictures :o( Could you advice me something?
    Have a wonderful weekend, dear Nely
    love
    Natasha

    OdgovoriIzbriši
  8. Mojoj djeci u mužu kolač nije kolač ako nema čokolade. Ovaj ću recept stvarno probati, takvih mi nikad dosta!Toplo ti preporučujem da probaš čaj od jasmina. Ili Yogi čajeve (iako su malo skupi), koji su stvarno posebni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je čokolada uvijek prvi izbor,a ovaj recept je zaista super u to možeš biti sigurna:)
      Obavezno ću probati od jasmina,Yogi čaj kupuje prijateljica tako da znam da su divni:)

      Izbriši
  9. I also love tea withh milk and honey:) The cake looks delicius.

    Hugs Helena

    OdgovoriIzbriši
  10. Vjerojatno i ja moram dobiti neku posebnu pošiljku čaja u lijepoj kutijici da bih od njega napravila svakodnevni ritual, jer ga inače vezujem samo uz stanje bolesti. Mada bih zbog ove pite čak i popila šalicu čaja :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam Tamara u mom slučaju pošiljka čaja je pomogla hehe,iako zaista ova pita divna je i samostalno,bez čaja uz nju:)

      Izbriši
  11. Ovaj post kao da si za mene pisala :) :) Ja obozavam caj i kao sto kazes sam ugodjaj oko pijenja caja. Ova kutija je divna, a marokanski caj je nesto posebno.
    Slike su ti kao za casopis, boje i detalji predivni, a da ne zaboravim i kolac je super, cokolada uvijek prolazi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Goco znam da si ljubiteljica čaja,da ovaj marokanski je užitak pravi..hvala ti na lijepim riječima!

      Izbriši
  12. Evo i ti imaš kutiju s natpisom:))Meni su strašno slatke! Zimi obavezno svaku večer pijemo čaj, to je kao neki ritual, a ako je uz to još nešto slatko kao ova tvoja neodoljiva pita, nema boljeg... Slike uz ovu nježnu svjetlost svijeće su prekrasne! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Jagoda..i meni su ove kutijice za čaj baš posebne,je u zimi zaista čaj biva kao ritual i najbolje prija:)

      Izbriši
  13. Kako romantičan post!! JOš samo otvoreni kamin i perfekcija..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh da bilo bi divno sa kaminom:)..hvala ti!

      Izbriši
  14. Pite od čokolade i ja volim i baš ta sočnost mi je najdraža :) A o čaju sam odavno postala "ovisna", uživam ga spremati po drvenim kutijicama i mirisati ga još kad čak nije ni kuhan :) Prava idila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako i ja sada stalno mirišem ovu kutijicu posebno je lijepo,kada se u drvo uvukao miris svih čajnih mješavina:)

      Izbriši
  15. uh, Nely ovo je divno. Čaj i čokoladna pita, pravo uživanje :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Again delicious sweets on your blog, Nely!:)
    Thanks for sharing!;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Tvoje fotografije tako savršeno prenose ugođaj, bilo da je snimano vani ili u interijetu...sve je tako toplo i oku ugodno. Jako lijepa kutija za čajeve. Jesi probala od jasmina? Meni je taj najbolji. :)
    A ova pita, ah...luda sam za čokoladnim pitama. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala ti puno,posebno na preporuci za čaj od jasmina morat ću ga probati još nisam..a pita uhhh ona mi je posebna:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Sweet Nely you have such talent you make all of your settings so beautiful. I wish I was there drinking that delicious cup of tea.
    Have a wonderful weekend,
    Hugs Rosemary...xo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you dear Rosemary for your lovely words:)

      Izbriši
  20. Hvala ti što si nas s tvojim fotografijama koje uvijek odišu toplinom navela na razmišljanje i promjenu navika. Svakako bi bar jedno ritualno ispijanje kave trebalo zamijeniti čajem, posebno u ove tople dane. Topli ti jesenski pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je Nostalgia ako je tako..također lijep pozdrav i tebi:)

      Izbriši
  21. Čaj ću preskočiti, skuhaj mi kavu, sjedam u auto i dolazim na pitu!

    OdgovoriIzbriši
  22. Pita je odlicna i sama sam se pocastila tvojim receptom,a caj ...neka nekom drugom prilikom,do tada rado citam blogic i uzivam u svakom slovcetu !!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je Mirjana da si se častila pitom,čaj ćemo onda ostaviti za kasnije.veliki pozdrav!

      Izbriši
  23. Krasan post Nely,preljepe romanticne fotografije :) Pita je divna vec je isprobana i svi je volimo.Zelim ti ljep vikend :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da je i kod tebe ova pita isprobana,hvala ti Selmice lijep pozdrav tebi i tvojima:)

      Izbriši
  24. joj, te tvoje neodoljive dekoracije! Odmah mi se druga strana života ukaže! Zaljubljena sam u tvoj svijećnjak- voljela bih i ja jedan takav, ako mi odaš tajnu otkud ti je stigao???

    A pitu ću, naravno, vrlo brzo isprebati. Majstorica si atmosfere, draga Nely.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ivana na uvijek lijepoj riječi,svijećnjak je stigao iz daleka zajedno sa ovom kutijicom čaja..Nizozemska veza,taman za potpunu atmosferu..Ivana ako si u prilici molim te javi se, imaš moj mail upisan sa strane,,ok?..:)

      Izbriši
  25. Za ovu pitu znam da je odlična... A čaj volim oduvijek. Moji su čajevi crni, aromatični, u listićima; dobijem ih na poklon jer to svi znaju. Iz Britanije sam naravno donijela nekoliko predivnih limenki s tim čajevima, a pašu mi i s mrvicom mlijeka, baš kao što to rade Englezi.
    Od biljnih volim mentu i matičnjak iz vlastitog vrta.

    OdgovoriIzbriši
  26. Mogu misliti koja je kvaliteta pravih engleskih čajeva,divno je što ih piješ baš onako u egleskom štihu sa mlijekom,i kod mene domaća menta uvijek prolazi:)

    OdgovoriIzbriši
  27. ja sam oduvijek čajoljubac, no i moj se ukus s vremenom promijenio. prije sam voljela snažne, voćne arome i zaslađen čaj, a posljednjih godina prednost dajem biljnim, nezaslađenim čajevima. a i meni je najbolji domaći čaj od mente! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mmmm znaš što je dobro,domaći čaj od mente stvarno uvijek prija,ja je imam u vrtu i to je uvijek najbolja opcija za svježi,fini čaj:)

      Izbriši
  28. Nely,
    I am in love with this red cup, and the chocolate goodie looks delicious. The candle is so pretty too. Come and see Nel and the Red Rose Alley girls. It is the first time that we put pictures of us on our blog. Have a lovely Sunday, Nely.
    ~Sheri at Red Rose Alley

    OdgovoriIzbriši
  29. Divna paznja tvoje drugarice, meni je caj nekako drazi nego kafa, volim da dan zapocnem soljicom caja sa malo limuna i meda, neki put bas prijaju fini aromaticni cajevi, recimo od jagoda ili divljih tresanja... uz ove tvoje kolacice, savrseno!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je mignnone to si u pravu,zaista baš nekada prijaju i voćne arome,bitno je znati uživati u njima:)

      Izbriši
  30. Pored ovakvih slika, zaista bi mi prijala jedna soljica caja. Nisam ni ja bila neki ljubitelj caja, ali vremenom sam ih nekako zavolela, narocito caj od jabuke sa ukusom cimeta, kao i beli caj, koji je zaista blagog i neznog ukusa, da mu ni truncica secera nije potrebna. O piti ne znam sta reci, a da nisam vec ranije rekla. Cak sta vise mogu slobodno reci, da mi je ovo jedan od najdrazih kolaca koje sam probala;) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  31. Nataša i kod tebe vrijedi znači ono da se navike mijenjaju sa vremenom,ali evo drago mi je da uživaš sada u čaju,a posebno mi je drago da ti se tako svidjela ova čokoladna pita..veliko ti hvala,pozdrav i tebi!

    OdgovoriIzbriši
  32. rado bi sjela s tobom i uživala u čaju i čokoladnoj piti

    OdgovoriIzbriši
  33. Prekrasan ugođaj! Opet sam oduševljena tvojom prezentacijom onoga što radiš. Lijepo!

    OdgovoriIzbriši
  34. Ma daaaaaa!!!! Treba uzivati u malim stvarima, mirisima i velikim okusima!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...