četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Ruže su se vratile 1.dio...

Sudeći po naslovu mogli bi se zapitati gdje su se ruže vratile? gdje su bile?..zapravo tu su cijelo vrijeme u vrtu,ali s obzirom na velike vrućine koje su bile početkom ljeta i koje su im jako naškodile činilo se od njih nema ništa, ali prilično su se izvukle uz radikalno orezivanje,prignojavanje mineralnim gnojivom i koprivinim uvarkom i puno vode.Vratile su se i sada nas časte svojom cvatnjom.

Iako njihova bujnost nije ni približno onoj kakva bi trebala biti ipak sam zadovoljna,ovo ljeto ekstremno sušno donijelo je mnogima puno veće muke,stoga ne smijem biti ne skromna,uz uvjete našeg bunara i navodnjavanja više je nego dobro sve.
Kada smo formirali vrt i nabavljali sadnice ruža,prednost sam dala pored starih vrsta mirišljivim ružama.Nešto što mi je jako zanimljivo bilo čuti od jednog iskusnog uzgajivača da upravo sušne godine daju mirišljivim ružama još jači intenzitet mirisa, i evo ove godine sam se itekako imala prilike uvjeriti u to.Ruža Westerland koja je inače mirisala onako prosječno,reklo bi se ništa posebno,ove godine unesena u zatvoreni prostor nešto je posebno od mirisa.Sada njenu cvatnju pratim da si svakodnevno barem jedan njezin cvijet unijela u kuću,jer  njezin miris je  neopisiv,kada bih vam samo mogla prenijeti taj dojam osjetilno.
U tegli je mirišljava Westerlandica miješano dekorirana sa običnom crvenom ružom,koja nema miris,ali zato ima izuzetnu ljepotu cvijeta.Zaista ruže su pravi ukras doma u svakom smislu...

U sljedećem postu pokazat ću vam još ponešto o ružama tj.načinu kako još mogu biti ukras,do tada vam ostavljam ove ruže da uživate u njihovoj ljepoti..lijep dan vam želim!

Broj komentara: 47:

  1. Krasne su, mi smo doma baš nabavljali nove sadnice, trenutno imamo posađene bakine ruže, one su zbilja vječne i mirišu kao neki ušećereni bomboni :) I baš sam pregledavajući sadnice shvatila koliko vrsta ruža postoji, koliko su raznolike i pogodne za svačiji ukus, bojama i oblikom i načinom rasta... Kraljice cvijeća :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anja u pravu si, zaista toliko vrsta ruža ima, teško je odlučiti koju odabrati,a svaka sa svojom posebnosti:)prave su kraljice cvijeća:)

      Izbriši
  2. Moje cvatu neumorno unatoč suši. Možda su na pogodnom mjestu. Imala sam i ja 'Westerland'; lijepa boja marelice.
    Opet sam naručila nekoliko novih da ih zasadim oko vrtne kućice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna ti imaš sreću kvalitetom zemlje u kojima su,kod nas je blagi užas,čim zasuši zemlja je kao kamen..bit će ti divna okućnica vjerujem sa novim sadnicama:)

      Izbriši
  3. Nisam znala da se zovu "westernland", ali imam ih i ja. Općenito ne znam baš njiove nazive, ali su mi najdraže one tamnocrvene, koje izgledaju kao da su plišane-znaš li im ti možda ime? Mojima nije škodila vrućina, jer smo u vlažnom području, u blizini rijeke, u kojem ima i podzemnih voda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E da te ruže što si izgledom kao plišane su mahom "Don Juan",to je inače i najprodavanija ruža u svijetu.Ružama itekako gode podzemne vode,i stalna ujednačena vlaga u zemlji:)

      Izbriši
  4. Wunderschön sind Deine Rosen, liebe Nely. Ich glaub die zweifarbige ist die Nostalgierose und schmückt auch meinen Garten. Wunderbar!
    Liebe Rosaliegrüße ∙∙♥♥∙∙

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danke liebe Rosalie,
      Ja die Nostalgierose ist da,ein wunderschon Rosen:)

      Izbriši
  5. Ima li lepseg cveta od ruze,kraljice baste, njene lepotei mirisa..Meni je ruza najlepsi poklon, bez obzira koje je boje sa ili bez mirisa.Vase su mnogo lepe, hvala za lepe fotografije..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rada slažem se u potpunosti s vama,ruža je posebna i jedan od najljepših poklona..hvala vam na divnom komentaru:)

      Izbriši
  6. Lovely lovely;)
    So beautiful flowers, love the "Garden tool box", so cute!
    Hope you have beautiful days, here in Norway the summer is still going strong, it's so hot outside, almost too hot...;)
    Whising you a lovely evening;)
    Hugs & Kisses;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you dear Silje,
      Yes,wee have sunny and warm days:)
      Hugs!

      Izbriši
  7. Krasne su, ruze bas uzivaju u vasem vrtu... a zato sto ih tako lepo pazite, uzvracaju vam na najlepsi moguci nacin.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti mignonne,one vole nas i mi njih i to se osjeti:)

      Izbriši
  8. To jeljepota- ja jako volim ruže i tvoji su savršeni - ljepota , ljepota i ljepota opet ! I puno hvala za tvoj rod posjet mom blogu , koliko ste ga cijeniti!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hi my sweet dear friend :)

    I could almost smell the beautiful roses all the way here :) The smell of summer :) So beautiful roses :) And you take amazeing pictures :)

    You have had a very dry summer, and here in Norway it's over 180 years since it rained so much as it has this summer...! But now we finally have sum and summer :) :)

    Enjoy your beautiful roses, my sweet :)

    Hugs and kisses Lisa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hi my dear Lisa,
      Yes ,hier is a very dry summer:)
      Have a many sunny days,and enjoy!

      Izbriši
  10. Divne slike, kao i uvijek...kako baš nisam imala interneta zadnjih skoro dva mjeseca (more), morat ću malo detaljnije prokrstariti tvojim blogom, da vidim što sam propustila! Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Ilina,vjerujem da ti je bilo divno tih dva mjeseca i da si se svojski odmorila:)

      Izbriši
  11. Your photos are gorgeous Nely! I love your beautiful roses and they are lovely in the jar AND in he garden. I have been enjoying the roses so much this year too.

    OdgovoriIzbriši
  12. Thank you so much dear June..I love roses:)
    Hugs!

    OdgovoriIzbriši
  13. Kod tebe sve uvijek odiše svježinom, cvijećem, mirisima, ljepotom....
    Trudila si se oko ruža i one su ti se vratile. :)
    Volim miris svježih ruža, ali zanimljivo ne volim miris ruže u parfemima. Mislim da je miris svježe ruže jedinstven i koliko god se industrija trudila postići taj miris to nikad nije isto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti,trudim se zaista da tako bude,koliko god mogu...i ja nisam ljubitelj mirisa ruža u parfemima iako ovako prirodan miris obožavam:)

      Izbriši
  14. tvoj vrt nikada ne spava??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara po zimi malo spava,tada mi je baš onako uspavan:)

      Izbriši
  15. Nista ljepse od ruza, pa jos ako su iz tvog vrta. Prekrasne slike.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si Goco,ove iz vlastitog vrta uvijek najljepše mirišu:)

      Izbriši
  16. Preljepe fotografije i post o ruzama :) Pozdrav Nely i ljep vikend.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Selmice,također i tebi ugodan vikend:)

      Izbriši
  17. I kod mene začuđujuće cvatu a tako je vruće i jako sušno ljeto pa već zadnja dva mjeseca kiša nija padala i iako zalijevmao vrt na ovim temperaturama kao da i ne polijevamo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo vidiš,baš su žilave i suša im ne može baš puno škoditi:)

      Izbriši
  18. Ruže zaista s pravom nose naziv kraljice cvijeća, jer to zaista jesu, a ti si svoje uspjela pridobiti da i na ovoj suši još jednom pokažu svoje prekrasne cvjetne glavice! Divne su, a sigurna sam da i imaju i prelijep miris, onaj koji kupovne ruže nažalost nemaju!
    pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si Sanjice,stvarno su kraljice cvijeća i zaista ove vrtne imaju neusporediv miris sa kupovnima,koje baš nikako ne mirišu:)

      Izbriši
  19. Prekrasne ruže, Nely! Dođe mi za plakati jer kod nas vrijedi redukcija vode I. stupnja i zabranjeno je polivati zelene površine. Travnjak mi je potpuno žut a ovogodišnje sadnice lavande neće izdržati. Skupljam vodu od klime, od pranja povrća i podova i time zalivamo. Sve je toliko tužno a kiše nigdje na vidiku. Takav je melem za dušu vidjeti da barem negdje drugdje "cvijetaju ruže".

    OdgovoriIzbriši
  20. Nostalgia znam da vam je užasno stanje sa vodom,i mogu samo zamisliti kako je strašno biljkama i vama samima u takvoj situaciji,kada morate rasporediti svaku kap vode,nadam se da će vam što prije biti bolje:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Dear Nely, your roses are wonderful and I can smell the fragrance in my imagine:)

    HUGS Helena

    OdgovoriIzbriši
  22. Oh, these are so pretty! I really love the first photo :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Thank you Elsa and Tricia:)

    OdgovoriIzbriši
  24. Que lindo o teu blog! adorei as rosas.

    OdgovoriIzbriši
  25. Zauberhafte Rosen hast du Nely... Ich bin sprachlos was die Schönheit, die Farben und den beschriebenen Geruch betrifft... ;-)

    Big kisss....

    OdgovoriIzbriši
  26. Uhh orhy divno pišeš njemačkim jezikom,hvala ti puno,zaista obožavam ruže:)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...