utorak, 5. srpnja 2011.

Romantične hortenzije...

Kakva bih ja bila ljubiteljica hortenzija kada im ne bi  posvetila posebnu pažnju na svom blogu..meni osobno najromantičnije su upravo hortenzije.Kao što se i iz priloženog naziva moga bloga da naslutiti,hortenzije su mi omiljeni cvijet....raskošne,graciozne,nježne dominiraju svojom raznolikom paletom boja,od tamne ružičaste,nježne roza,do crvenkastih i plavih nijansi,nijanse boja ovise o kiselosti zemlje.Potpuno su čarobne u vrijeme cvatnje kada svojim krupnim loptastim cvatom plijene poglede.Kod mene su apsolutno dominantne u vrtu,sa nekoliko grmova koliko imam zaista uživam u svoj njihovoj ljepoti.,ukras su kako vrta, tako i doma jer dugo mogu ostati svježe u vazama.

Prva asocijacija na grmove hortenzija svakako su starinski bakini vrtovi,to je zaista vrlo stara vrsta biljke,i ako joj se omuguće osnovni uvijeti a to su sjenovito mjesto u vrtu i puno vode,obećava dugu trajnost samoga grma,i svake godine jaču cvatnju.Također uspijevaju i u velikim žardinjerama,i jednako su atraktivne na terasama kao i u vrtovima.



Hortenzije se vrlo lijepo daju  i osušiti i tako im se cvijet uspješno očuva za izradu krasnih aranžmana.Jednostavno se odrežu cvjetovi sa stapkama,za suha vremena,najbolje vrijeme za sušenje hortenzija je 8 mj.kada im cvjetovi tzv.dozriju,nakon što se uberu,povežu se u buket i stave na mjesto gdje nema propuha i izravnog sunčevog svjetla,ovješene da vise prema dolje,tako cvijet ostaje kompaktan pri sušenju.Kada pri dodiru cvijet šuška pod rukom znak je da su osušene i tako mogu ostati trajan ukras doma...

Broj komentara: 29:

  1. Draga Nelyce odusevila si me pricom o hortenzijama,prekrasne su ti.A uzivala sam gledajuci fotografije,toliko su divne da sam ih gledala vise puta.Obozavam tvoj blog :)Pozzdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti Selmice,baš mi je drago da si uživala,drago mi je što svratiš u moj kutak..veliki pozdrav ti leti!

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala ti na ovako divnoj priči, hvala ti na ovake očaravajućim fotografijama :) :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prelepe su hortenyije, a lepo se i presuju, mo\da prepoyna[ njihove cveti'e na mojim radovima>(

    OdgovoriIzbriši
  5. Najljepši mi je prvi buket u kojem su cvjetovi od nježno ružičaste do lila boje. Savjet sa sušenje je odličan.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno nely,predivno,...pratim te u stopu,ali nisam mogla ostaviti komentar ,evo do sada,...zasto neznam!!!?

    OdgovoriIzbriši
  7. Mogu poslati komentar samo na anonimno,ne znam kako da se vidi moja slika,u lijevom uglu mog komentara,...pomagajte!!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala vam najljepše svima...drago mi je da i vas hortenzije očaravaju,ja sam jednostavno njima opčinjena...zaista ne znam što se dešava sa komentarima,i meni se dešava da ne mogu ostaviti komentar drugima, nešto šteka...veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divne fotke, divan post draga Nely! Obožavam tvoj blog, pusa!

    OdgovoriIzbriši
  10. Tvoj blog je odmor i lepota,fotografije uvek savrsene.A hortenzije su stvarno prekrasno cvece koje me zaista podseca na bakin vrt i detinjstvo.Mislis li da bih ih mogla uspesno gajiti na terasi?

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala vam puno Zondra također i tvoj blog je meni savršen,pusa!...Jelena u pravu si one su baš starinsko cvijeće podsjećaju na djetinjstvo,definitivno bi uspjevale na terasi jer sam ih ranije i sama uzgajala na terasi u velikim žardinjerama i bile su divne,samo je uvijet hlad i puno vode...veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  12. prekrasne su. Ova sličica kod prozora ti je predivna

    OdgovoriIzbriši
  13. Divne su ti fotografije, kao i tvoj vrt!

    OdgovoriIzbriši
  14. Pa hortenzije i jesu predivan cvet.jedan od cvetova koji nas obraduje tokom svog zivota prelivajuci se stalno u dugine boje:)Slikice su ti predivne;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Dolazim ovde da odmorim okice na tvom blogu i neznim slicicama iz vrta!;)))

    OdgovoriIzbriši
  16. ....nesto mi ne uspijeva da ubacim komentar.....mozda ovaj da prodje......fantasticno i nista drugo.....kao sto je vec neko rekao ovdje dodjem da se odmorim gledajuci tvoje slike romanticna duso,pozdrav i pusa,dunja 71

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala vam najljepše svima,izuzetno mi je drago da svratite u moj kutak na lagani odmor..žao mi je što su problemi sa ostavljanjem komentara to traje već duže vrijeme nadam se da će se uskoro i to srediti..veliki vam pozdrav svima!

    OdgovoriIzbriši
  18. Slažem se s tobom da su hortenzije romantično cvijeće. Imam u vrtu jednu staru preko 30 godina i još je predivna. Ja ih sušim negdje u 10 mjesecu kada poprime jesenje nijanse boja...tada su mi posebno lijepe. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. divne su! hvala za savet za susenje. ja vec nekoliko godina zelim da ukrasim novogodisnju jelku sa hortenzijama, a nikako da se time pozabavim! ove godine, nadam se!

    OdgovoriIzbriši
  20. I ja ih volim i imam u svim nijansama. zahvalne su zbog dugovječnosti i dugoj cvatnji, a lijepo izgledaju i kad se suše...

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala vam puno,ja ih sušim dugo već i uvijek mi dugo krase dom,iako u pravu ste Karmen i u jesen se mogu sušiti budu posebno krasne...veliki vam pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  22. Hortenzije su mi uz božure i ljubičice najdraže cvijeće. Tako nenametljive, retro i nježne. Pastelne nijanse lila, plave i ružičaste svaki put me oduševe! PUSA

    OdgovoriIzbriši
  23. ....draga Nelyca....ima vec dvije godine kako sam presadila svoju hortenziju.....dobila je iz svekrvine baste.....kod nje su to predivni grmovi moja se jos nije ni pomakla.....samo nesto malo listova ima.Medjutim ove moje holandjanke ovdje kazu da hortenzija najvise voli jutarnje sunce.....kojeg moja nema ujutro....tek dodje negdje poslijepodne....tako da cu je vjerovatno u jesen prebaciti na drugo mjesto.Tvoje su prekrasne....pusa(dunja71)

    OdgovoriIzbriši
  24. Hvala ti LadyA zaista su božanstvene u svim nijansama..dunja mogu ti reći da hortenziji treba barem 3godine da se krene,ja imam mladih grmova na kojima ima tek 2 cvijeta,nadam se da ćeš što prije uživati u njenom cvjetanju samo strpljivo...velika pusa!

    OdgovoriIzbriši
  25. Predivno ! Moram priznati da do sada nisam hortenzije doživljavala ovako romantično. Uvijek su mi bile lijepe ali sada si definitivno promijenila moj pogled na njih. Odličan post i prelijepe slike !!

    OdgovoriIzbriši
  26. Obozavam ovo elegantno i tako njezno cvijece .. na tvojim fotografijama dolaze do punog izrazaja, bravo!!!

    OdgovoriIzbriši
  27. Divan post i baš sam se odmorila gledajući tvoje fotke... Verujem da vredno i puno radiš kako bi imala ovakve hortenzije, ja ih inače, obožavam:)))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...