Kada kažem da sreću čine male stvari tada to zaista tako i mislim..sreća je bila u prekrasnom sunčanom danu ovoga vikenda,kasno ljetnim ružama koje daju sve do sebe da cvatnjom dočekaju jesen,ukusu finih kolača na stolu,i dragim ljudima sa kojima vrijedi sve to podijeliti.
"Druženje u vrtu!!",rekla sam mojim bližnjima,"Da li ste za?" ..."naravno da!!" odgovor je vrlo brzo stigao.Kada smo se skupili,rekoh iako nam je Engleska daleko,ali možemo joj se približiti i malo se praviti Englezi,pripremila sam klasičnu englesku vrtnu čajanku, prhki kolačići sa komadićima čokolade, lagani čaj i obavezni klasik od kolača a to je Viktorijin sendvič(biskvitni kolač na slojeve),vjerojatno najpoznatiji biskvitni kolač koji trpi toliko bezbroj varijacija.Kod mene je bio u obliku jedne mini tortice i cupcakesa,sa finom kremom sa nježnom notom malina.Zagarantirano uspješna kombinacija za dobru čajanku,naravno romantičnog ozračja nije nedostajalo!


Recept vam odmah pišem,dugo godina imam ga u knjizi recepata Rosemary Wadey,pravljen toliko puta u raznim prilikama ovaj kolač vas nikada neće ostaviti imunim,naravno želite li ga oplemeniti po svome,to uvijek možete,baza je biskvit za kolač promjera 18 cm,a varijacije arome biskvita vama prepuštam na volju,one mogu biti u obliku dodane ribane korice limuna ili naranče u biskvit,zatim,voda se može zamijeniti kavom,može se dodati umjesto 25 g brašna,toliko prosijanog kakaoa,krema isto tako može biti proizvoljna od izvorne varijante kojom se biskvit premaže samo džemom od malina,do klasične kreme od maslaca.
125 g maslaca
125 g šećera u prahu
2 jaja
125 g prosijanog brašna
žličica praška za pecivo
1 žlica vode
nekoliko kapi extrakta vanilije
Miješati maslac i šećer sve dok smjesa ne bude potpuno pjenasta,svijetle boje,umiješati jedno po jedno jaje,a nakon svakog jajeta dodati žlicu prosijanog brašna,lagano dodajte preostalo brašno,vodu i aromu vanilije. Smjesu izlijet eu prethodno namašćen kalup,posut sa malo brašna,pecite na 180C nekih 25 min.najbolje isprobati biskvit čačakalicom.
Izvorni nadjev za ovaj kolač jest džem od malina kojim se premaže prerezani biskvit,a odgore kolač se pospe šećerom u prahu,ali ja sam ovaj puta radila neku svoju varijantu kreme koju inače volim jer nije teška,a pogodna je za ukrašavanje kolača i može se koristiti naravno i za druge biskvite i uvećavati ju razmjerno veličini kolača.
2,5 dl mlijeka
2 ravne velike žlice gustina(kukuruznog škroba)
vrećica vanili šećera
120 g šećera u prahu
100 g maslaca
2 žlice propasiranih malina
Od ukupne količine mlijeka oduzeti malo za razmutiti gustin,zakuhati ga u kipućem ostatku mlijeka sa jednim vanili šećerom,posebno pjenasto izmiješati maslac sa šećerom u prahu,dodati prethodno skuhanoj,i prohlađenoj masi,dodati pasirane maline i sve zajedno izmiješati u finu kompaktnu kremu.
Mogu samo reći da smo uživali..prije neki dan moja draga prijetljica poslala mi je poruku sa riječima "Nely provela sam dio jutra ispijajući jutarnju kavicu u tvom vrtu,početak dana nije moga biti bolji"..time mi je stavila osmjeh na lice od uha do uha,jer nas dvije dijele ogromni,ogromni kilometri,bilo mi je posebno drago da sam je "ugostila" kao i sada sve vas na neki način..nadam se da osjetite barem djelić ugode i znajte da ste kod mene uvijek dobro došli!