srijeda, 31. listopada 2012.

Halloween..

Iako Noć vještica nije baš pretjerano obilježavana u našim krajevima meni je ipak simpatično to sve jer spadam u kategoriju odrasle djece,pa me uvijek veseli sve ono gdje dolazi do izražaja kreativnost i dobra zabava.Tako smo i ove godine skromno pripremili po neku dekoraciju,dobru klopu zezalicu za uveseliti nas same i naše društvo.Evo pokazat ću vam kako to sve izgleda. Započinjemo pripremama dan ranije kada se dube i rezbare bundeve,za što su zaduženi najjači u kući..
Kada su bundeve spremne,tu uskačem ja sa dekoracijama i to jednostavnim jer za neke komplicirane nemam baš puno vremena,ali izrezati po kojeg duhića,šišmiša iz kolaž papira,ili izraditi svjetiljke od visoke staklene čaše obmotane papirom za pečenje na kome su zaljepljene naljepnice sa Halloween motivima to je uvijek dobro i brzo riješenje.



Naravno bez  dobre klope nema ni dobre zabave.Ove godine moram priznati da sam bila umjerenija sa osmišljavanjem brrrr jelovnika,nema očiju iz juhe,prstića od hrenovki krvavnih od kečapa ili ljiga drhtalica,ali zato ima kiflica od bundeve u obliku vještičijih šešira i hot-dog mumijica..



Nadam se da vam se svidjeo naš strrrašni ambijent,evo ja vam sada prenosim na ovaj način  tek djelić iako ne mogu prenijeti miris koji se širi iz kuhinje ostalog slatkoga što će tek doći na stol ..ako obilježavate i vi lijepo se zabavite i sretan Halloween!



nedjelja, 28. listopada 2012.

Vikend...

Najave lošeg vremena za vikend su se obistinile,stigla je kiša,ponegdje je i zabijelio snijeg,hladno je i zaista je najugodnije vikend provesti u toplini doma.Pogled kroz prozor odaje pravi jesenski dan,tmuran,pun kiše,započelo je računanje sata po zimskom vremenu...

No nije sve tako tmurno i sivo pri pogledu na prozor,osmjeh mi stavlja na lice ovaj mali prozor od pruća koje mi je jedno drago biće namjenilo uz rečenicu "Nely čim sam ga ugledala tako me podsjetio na tebe..",divno je  kada nas na jedne na druge sjete sitnice,to su svakako razlozi da dan bude ljepši.
Tako sam i ja listajući časopis naišla na zgodan receptić koji me podsjetio na moju prijateljicu Alisu,automatski čim sam ga ugledala znala sam da će ovaj receptić biti isproban i dobit će njeno ime,jer znam da ona obožava upravo ovakve jednostavne i čokoladne varijante ..malo sam iskorigirala po svome izvorni recept i dobila savršeni..
Čokoladni tart "Alisa"
 Za 6 kom tartića potrebno je:
150 g brašna
50 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 žumance
75 g hladnog maslaca

U zdjeli pomiješajte sve sastojke i dodajte na listiće narezani maslac,dlanovima trljajte da bi ste dobili mrvice koje zamijesite u fino,glatko tijesto,bez stavljanja u hladnjak,tijesto na brašnom posutoj površini tanko razvaljajte...
i podijelite tijesto u kalupiće za tart prethodno premazane masnoćom i posipane brašnom..
Tijesto izbockajte vilicom,te stavite peći 10 min. u zagrijanoj pećnici na 170C
Za nadjev:
50 g mliječne čokolade
50 g čokolade sa visokim udjelom kakaoa
200 ml slatkog vrhnja
50 ml mlijeka
50 g prethodno tostiranih i samljevenih lješnjaka
1 jaje
2 žumanca
po želji malo naribane narančine korice
Na pari otopiti obje vrste čokolade u slatkom vrhnju i mlijeku,dodati ribanu narančinu koricu i mljevene lješnjake.Kada je sve otopljeno maknuti posudu sa pare i umiješati 1 jaje i 2 žumanca.
Dobivenom smjesom nadjenuti podloge od tijesta,i nastaviti ih peći 30 min na 150C
Na kraju prohlađene tartiće po želji preliti čokoladnom glazurom ili posipati šećerom u prahu,kao u mome slučaju.Veliki sam ljubitelj mini tartova,ali ovi su me posebno osvojili ukusom zaista.Nadam se da će mojoj prijateljici biti drago što nose njezino ime i njezinim curicama sigurno želja da ga isprobaju .Savršeni su!. Kalupi  su pomičnog dna tako da se tartići savršeno lako daju poslužiti.
Ugodan vam dan!

četvrtak, 25. listopada 2012.

Protiv tmurnog jutra..

Nakon dužeg perioda lijepih sunčanih dana,jutra su posivila,magla se ne miče,a grijanje u kući počinje goditi.
Jutro je,lagano sam mrzovoljna i teška,gledam u nebo i razmišljam kada će se razdaniti,sa željom da će mi koja zraka sunca donijeti sobom i neki elan,ali čisto ništa sivo je i dalje..
Bacam pogled na stol na kome je buketić svježeg šipka,načeti nar ,nekako su mi savršeni detalji,crvene se, unose vedrinu,meni ne treba puno..odlazim do vrta ubrati koji cvijet hortenzije,prekrasne su,prošaranih crveno-zelenih cvjetova,stavljam ih uz šipak i nar,... sunce se lagano  promalja..
 Imam lijep viseći svijećnjak nad kuhinjskim otokom,lijep je detalj kome uvijek namijenim dekoraciju sa smjenom godišnjeg doba.Jesen je. Imam svježi šipak,lijepe hortenzije krećem na posao, jesenski izdekorirati svijećnjak.Cvjetiće hortenzija trgam i slažem uokolo na svijećnjak,šipak stavljam do hortenzije,bijele svijeće u sredini..sasvim jednostavna dekoracija.


Uspjela sam se izboriti protiv tmurnog jutra, svijećnjak je lijep.Čini me zadovoljnom gledajući zrake sunca kako počinju lagano obasjavati,  ipak je zasjalo i dalo elan za dalje..


ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Lijepi dani za lijep jesenski dekor vrta...


Nije teško pogoditi gdje sam..naravno u vrtu.Po običaju svake godine u ovo vrijeme polako spremamo vrt,tako običavamo svake godine pripremiti vrt za zimu,spremajući vrtnu garnituru koju koristimo tokom ljeta,peru se i spremaju glineni kaljevi,vrtni alat,presađuju se biljke i završava sadnja lukovica.Na taj način se nekako zaokružuje ovogodišnja vrtna sezona.
Kada se spremi  veliki stol u spremište ovaj kutak vrta ostaje prazan,htjeli smo stol koji ćemo moći zadržati cijele jeseni i zime a koji će imati namjenu i u tom vremenu.Moj dragi majstor uhvatio se posla,našao krasne stare daske koje su od izlaganja kiši i suncu poprimile pravi rustik štih,za nekoliko dana uspio je od njih izraditi ovaj vrtni stol.Ja sam stvarno oduševljena kako izgleda uklopljen u ovaj kutak vrta koji ovih dana postaje čaroban.Biljke me očaravaju svojom transfromacijom boja,za koju su zahvalna prohladna jutra i jako topli dani.
 Volim shabby a volim i prenamjenu predmeta,tako smo iz jednih starih drvenih vrata dobili krasnu vrtnu policu.Vrata su prepolovljena ,prebojana plavom bojom kako bi se istakla u vrtu ,a za trošniji izgled lagano sam skinula ponegdje sloj boje.


Aranžman na stolu od jesenskih ruža,hortenzija,crvenih grančica partenocisusa,zimzelenog bršljana zauzeo je svoje mjesto u jednom starom loncu,starom ali lijepom uz bundeve i jesenske plodove zaista je postalo raskošno.Sve pršti od jesenskih žarkih boja.


Ja moram priznati kada sam sve stavila na svoje mjesto ponijela me ova atmosfera dekora vrta,fotić u ruke i zaista nisam znala prestati slikati,jer boja svjetla,biljaka  i detalja zaista mi nije dala mira...nadam se da nisam pretjerala..


Sve u svemu jako sam zadovoljna kako sada u ovom jesenskom periodu ovaj kutak izgleda živahno,stol će krasiti uvijek neka nova dekoracija, a za lijepih dana ugodno je sjesti i malo odahnuti...uživajte i vi ,lijep dan vam želim!

petak, 19. listopada 2012.

Vrijeme za čaj uz pitu od čokolade...



Stvarno se sve više uvjeravam u to, da čovjek s vremenom mijenja svoje navike.Ne mogu se pohvaliti kao
pretjerani ljubitelj čaja,jer mi je čaj uvijek bio vezan za prehlade,neka bolesna stanja i to mi je odmah stvaralo averziju..ali,uvijek postoji ono ali..
Nedavno sam od prijateljice dobila na dar krasnu drvenu kutijicu,izrađenu baš sa namjenom čuvanja čaja u njoj.Kutijica je bila puna raznovrsnih čajeva i upravo tu postoji ono ali ,otkrivanje novih okusa čajeva koje mi sada čaj predstavljaju u sasvim novom svjetlu.Na primjer čaj od marokanske mente, toliko je ugodno slatkast,posebno aromatičan da mu ni najmanje zrnce šećera ili meda uopće nije potrebno,zatim mješavina za jesenske dane,savršeno prija baš u ovim večerima kada su još dani topli i nije potrebno grijanje u domu,a malo prohladnu večer tako prija provesti uz šalicu baš ovoga čaja da lagano ugrije.

Ne znam kako vama,ali meni su uvijek posebno ugodni trenutci provedeni uz šalicu finog čaja,uz prelistavanje nekog lijepog časopisa,to mi je postao kao svojstveni ritual ,pogotovo otkako su dani kraći.Lagani odsjaj iz svjećnjaka na stolu,prigušeno svjetlo lampe,miris čaja što više poželjeti..

Nemojte posmisliti da sam ne skromna ali ipak bih poželjela i nešto slatko uz čaj.Uvijek mi se nađe nekih finih keksića,ali obožavam i kolače koji savršeno prijaju uz čaj,takva je i ova Pita od čokolade,meni najfinija varijanta pite,ona je u stvari dobrodošao kolač za sve prilike jer nakon pravljenja sočna je i po nekoliko dana iako je suh kolač,a o  ukusu, to ću vam ostaviti na razmišljanje i dati vam recept uz najtoplije preporuke za probati .

Za prvo tijesto:
1 jaje
100g šećera
100 g omekšalog maslaca
60 g tostiranog,mljevenog lješnjaka
100 g oštrog brašna

Za drugo tijesto:
4 žumanjka
100 g šećera
150 g maslaca
100 g otopljene prohlađene čokolade
1 žlica brašna
snijeg od 4 bjelanjka
Glazura:
60 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
Za prvo tijesto pjenasto izmješajte omekšali maslac sa šećerom,dodajte jaje,mljeveni lješnjak i brašno.U manji lim za pečenje(20x30cm) namazan masnoćom i posipan brašnom rasporedite smjesu,ona je nešto gušća stoga vrlo pažljivo ujednačeno ju rasporediti po limu, peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 10 min.
Za to vrijeme pripremiti drugo tijesto.Pjenasto izmješati maslac sa šećerom,dodati jedan po jedan žumanjak,otopljenu čokoladu,brašno i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka.Na polu pečeno prvo tijesto,staviti  pripremljeno drugo tijesto,smanjiti temperaturu pećnice na 160C i nastaviti ju peći oko 45-50 min.
Za glazuru otopiti sve sastojke na pari,malo prohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom,dobro ga prohladiti i rezati na tanje komade.
Javljaju nam lijep i sunčan vikend,nadam se da ćete ga provesti najbolje..posvetite neke lijepe male trenutke sebi samima,jedna šalica čaja,fini kolač,miran trenutak, recept je za ugodnu jesensku večer.


ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Mali-veliki vrtni projekti...

Dan po dan ide,jesen je u vrtu sve intenzivnija,iako još ima lijepih dana treba pripremiti vrt za zimu,odnosno osmisliti male,ali tako bitne projekte koje će životinjicama omogućiti lakše prezimiti nadolazeću zimu.
Iako još u doradi ove hranilice za ptice koje je izradio moj dragi majstor savršeno će poslužiti za hranjenje ptica,čeka ih još završni premaz boje da bi se zaštitile od vlage,a onda će ovako biti raspoređene po krošnjama,uz velike hranilice,gdje će ptice moći svratiti kljucnuti iz njih jabuku,komad kruha ili slanine.

One će ujedno biti i lijep i koristan detalj vrta,jednako kao i hotel za insekte,to je drugi projekt kojega smo izradili.Znam da mnogima pomisao na insekte diže kosu na glavi,ali zaista ima ih korisnih koji itekako pomažu očuvanju prirodne ravnoteže u vrtu.Zimi im je potreban zaklon i mjesto sa kojega će i preko ljeta dalje marljivo obavljati svoje tako neophodne poslove po biljkama.Dovoljno je drveni okvir napuniti grančicama,šupljim komadićima trske i insekti će u njima naći svoje mjesto, te hotel smjestiti u polusjenoviti kutak vrta.
I na kraju tu je i ježeva kućica.Naš jež Mirko bitan je u našem vrtu,on je zadužen za čišćenje vrta od puževa,pored toga što nam redovno plaši pse,jer noć je vrijeme kada on caruje vrtom,smješno je kada se navečer po šljunčanoj stazi čuju njegovi užurbani koraci,a kada ga se slijedi momentalno se sklupča i čeka priliku da pobjegne dalje.Njegova kućica još čeka pruće i lišće kojim ćemo je pokriti , a tako kamuflirana bit će mu savršeni dom u kome će prespavati svoj zimski san.
Sve ovo nastalo je reciklažom starih dasaka,prirodni materijali savršeno se uklapaju u naš vrtni ambijent.
Ovih dana vrijeme je i sadnje lukovica.Kod mene je to posao koji mi nije baš najomiljeniji,ali znam da će mi se u proljeće sve to isplatiti kada  se sve sada zasađene lukovice probude  iz zimskog sna u svoj svojoj ljepoti.
Pokazat ću vam i jedan način sadnje lukovica koji prakticiram već nekoliko godina,posebno je zgodan ljudima koji nemaju vrtove,tj.imaju male balkone,i zbog toga ne moraju biti uskraćeni uživati u ljepoti biljaka cijele zime.Riječ je o miješanim cvjetnim žardinjerama..
Za njih vam je potrebna jedna srednje velika cvjetna žardinjera,u mom slučaju je od terakote,naravno može poslužiti i plastična.Na dno postavite drenažni sloj u obliku krupnijeg šljunka,ili krhotina od nekog starog razbijenog kalja,zatim stavite sloj zemlje na koji poslažete lukovice npr.narcisa,presličica,šafrana, kao što sam ja..
Lukovice prekrijete opet slojem zemlje, zatim odaberete  sadnice cvijeća kao što su mini maćuhice,manje callune,čuvarkuće ili mini zimzeleno cvijeće i zasadite sve po vrhu žardinjere,dodajte još koji prirodni detalj kao završni ukras(puževu kućicu,divlji kesten itd.) i dobijete krasnu cvjetnu dekoraciju koja će moći prezimiti na otvorenom i imati svoju dekorativnu svrhu,a u proljeće će se uspješno probijati cvjetovi procvalih lukovica.
Iako se možda jesen čini monotona vjerujte mi na riječ može biti  itekako zanimljiva u vrtu,čak i kada krenu kišni dani zadovoljstvo je kada kroz prozor pogledate na šarenu žardinjeru,na jesenske pupove ruže,krošnje koje mijenjaju boju i sve male-velike vrtne projekte..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...