ponedjeljak, 30. siječnja 2012.

Stari,novi stol i svježi detalji...

Priča započinje zapravo prije nekoliko godina kupnjom manjeg drvenog stola za ručavanje u Ikei,tada smo kupnjom stola dali mu namjenu u našem prostoru u kojem smo tada živjeli,selidbom u kuću ovaj stol naravno više nije imao istu namjenu,stajao je rastavljen u kutiji na tavanu,pomalo zaboravljen..
prije nekog vremena došao mi je na pamet,zamislila sam ga u dnevnom boravku obojanog u bijelo iz svoje prirodne boje jelovine,ali postojao je i mali problem stol je imao svoju visinu kako je bio stol za ručavanje,tu je na scenu stupio moj dragi prepilivši nogice stolu na visinu koja nam odgovara namještaju,ostvarila sam želju da ga vidim u bijeloj boji lagano ga prelazeći akrilnom bijelom bojom,i samo mu ovlaš brusnim papirom skidajući boju sa rubova za lagani shabby izgled...savršeno se dobro uklopila i jedna stara korpa za rublje koju su susjedi već htjeli baciti,.. u zadnji tren je spašena i našla je svoje mjesto pod  stolom u kojoj su svoje mjesto našli časopisi..
iako zimski period nije moj period prevelike kreativnosti i novih ideja,ali ovo je bilo osvježenje u punom smislu te riječi,pogotovo svježi detalji kao cvijet raninkulusa,list starog notnog papira,svjećnjaci, stolu i cijelom ambijentu dali su poseban romantičan šarm..pogotovo mi je drag jedan detalj na samom stolu a to je staklo iz jednog starog kredenca na kome je izgraviran cvijet ruže...
i tako je priča o stolu dobila svoj sretniji i ljepši kraj....

četvrtak, 26. siječnja 2012.

Kiflice

Ponekad neki kolači u svoj svojoj jednostavnosti mogu biti vrhunski užitak za nepce,tako je  i u slučaju ovih prhkih kiflica,slatki mali zalogaji svaki puta iznova mirišu na rustikalno,na one stare bakine recepte koje su meni osobno najdraži,njih uvijek preferiram u svojoj kuhinji ...ovaj recept je dugo u mojoj obitelji,nitko pred ovim kiflicama ne ostaje ravnodušan i zaista su time  kod nas postale pravi klasik ..
Za ove kiflice biti će potrebno :
500 g brašna, 250 g margarina ili maslaca,prstohvat soli,malo ribane limunove korice,1 vanili šećer,1 prašak za pecivo,2 dl mlakog mlijeka..za doradu šećer u prahu i naravno pekmez vrste po želji...
U brašno dodamo na tanke ploškice narezan margarin,dodamo sve ostale sastojke i zamijesimo tijesto,po potrebi doradimo sa još malo brašna da bi se dobilo lijepo elastično tijesto koje se ne lijepi..
Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova,svaku kuglicu tanko rastanjiti u krug i ponovno razdijeliti na 8 dijelova,na svaki dio stavljati pekmez,količina je otprilike vrhom puna mala žličica,čvrsto ih zamotati,i redati u lim obložen papirom za pečenje,peći ih na 180 C oko 15-18 min,kiflice moraju ostati blijeđe boje,zatim ih lagano prohladiti i obilno uvaljati u šećer u prahu...
Moram napomenuti kod ovih kiflica jedina im je zamjerka što im se ne može  odoliti, i jednostavno se lako zaboravi na  realnu mjeru prilikom jela,jer nestaju brzinom svjetlosti...svakako ovo shvatite kao dobru preporuku!

Kiflice možete poslužiti i uz šalicu finog aromatičnog čaja,odlično se slažu i u toj kombinaciji,i samo se jednostavno  prepustiti trenutku uživanja....

Na kraju darovat ću vam ovaj stručak  prvih mimoza,meni tako dragih cvjetova ,sinonim su za osjetljivost,nježnost...,nostalgične i romantične,jednako su lijepe kako svježe tako i osušene kao detalj na koricama starih knjiga...
Ako niste znali prilikom poklanjanja mimoza nekome, one izražavaju duboke intimne osjećaje,njihovo značenje bi bilo ... čista i prijateljska ljubav!

subota, 21. siječnja 2012.

Dašak proljeća u zimi...

Ovih dana vrijeme se vješto poigrava,daje malo naznake zime sa kojim iznenadnim pljuskom snijega,onda zasja sunce,temperatura je u plusu sasvim iznad zimskih prosjeka za ovo doba,tada okrene jak vjetar i padne kiša,i tako redom samo nigdje prave zime...iskreno meni je to pomalo konfuzno,a i biljkama koje su u vrtu i polako se bude,iako bi trebale još dugo mirovati prije proljetnog buđenja...ali iako je vrijeme takvo kakvo je,daleko su još vrtlarski poslovi na otvorenome,zato je lijepo kada se sa  proljetnicama u domu lagano vara zima i donosi dašak proljeća...
tako je slučaj kod mene,mini narcise koje sam zasadila u kasnu jesen,i držala u hladnom zatvorenom prostoru,unijela sam u grijani prostor i svaki dan promatrajući kako se polagano od tek izniklih lukovica pretvaraju u krasne visoke izboje sa pupovima,napokon dočekala prvu cvatnju..
Nakon što ocvatu ne treba im rezati listove,lukovice se i dalje preko njih hrane,samo ih pustiti da se zasuše,i kasnije lukovice iz kalja premjestiti na suho mjesto gdje će opet čekati jesensku sadnju..
Zumbuli su mi također divni,napokon i ostatak zumbula koje imam krenuo je u cvatnju,polako i oni se iz neuglednih cvjetića pretvaraju u prave mirisne ljepotane...
uz narcise i zumbule,najljepše mi se slažu bršljani,ne mogu se pohvaliti velikom količinom sobnih biljaka ,ali bršljanima mogu jer su vrlo lagani za uzgoj iz reznice,dovoljno je odrezati im duljinu grančice oko 5 cm,pri tome skinuti donje listove i zasaditi ih u zemlju u manjem kalju,uz redovno zalijevanje,vrlo brzo nastaju nove biljčice,kasnije se razvijajući u krasne primjerke,koji su zaista ukras u svakom prostoru,kod mene ih ima u svakom uglu doma...
uživajte uz biljke jer one toliko malo traže,a jako puno užitka i ljepote pružaju...

srijeda, 18. siječnja 2012.

Shabby memo ploča

Jedan stari okvir,komad šperploče i tkanine,malo špage i sitnih detalja,dobra volja i slobodno poslijepodne bili su mi dovoljni za izradu  ove memo ploče.
Izrada je vrlo jednostavna,izrezanu šperploču na veličinu okvira prvo sam prekrila slojem vatiranog materijala radi punoće izgleda gotove ploče,zatim preko njega iskrojeni čvrsti pamučni materijal,učvrstila sam na poleđini toplim ljepilom.Špagu sam prvo dijagonalno postavljala,,također je učvršćujući ljepilom na poleđini šperploče,pri tom čekajući da se svaki dio ljepljene špage dobro osuši da bi se finalno mogao zategnuti prije nego što se stavlja u okvir.
Na kraju sam dodala par dugmadi po ploči kao detalje i završno satensku vrpcu na vrhu,uz   shabby detalje,starih razglednica,suhih pupova ruža,i cvijeća,i krpene ptičice ploča je postala novi-stari detalj,koliko sam uspjela u tome prosudite sami...

Na kraju moram dodati jednu napomenu,kako se da primjetiti od prošlog posta font  slova na mojim komentarima naprasno je smanjen i to bez moga utjecaja,stoga nastao je problem koji već nekoliko dana bezuspješno pokušavam riješiti,ali se nadam da će ipak taj problem biti što prije otklonjen,stoga vas sve lijepo pozdravljam i molim za razumijevanje,drago mi je da vaše komentare ipak sve mogu propratiti!

petak, 13. siječnja 2012.

Iz kuhinjice...

Najveći dio vremena provodim upravo u kuhinji,nije to samo potreba i obaveza nego prava ljubav prema kuhanju,koja je kod mene usađena od malena najviše zahvaljujući moj mami vrsnoj kuharici,od koje sam zapravo najviše i naučila o svemu vezanom uz kuhanje...iako što se tiče kuhanja učim i unapređujem se stalno..

ovaj natpis koji mi je izradio suprug govori sam za sebe...inače suprugu mogu zahvaliti što podržava moje ideje kako u smislu uživanja u hrani  koju napravim ,tako i u izradi detalja u kuhinji u kojima  vješto prati ono što zamislim da bismo trebali imati ,kao na primjer stalka za recepte,ne izostavnog kuhinjskog pomagača,ili drvene kutije koja trenutno ima namjenu odlaganja pribora za jelo...


 dodatni motiv zašto kuham sa toliko ljubavi je jer sam okružena i stvarčicama koje su mi  jako drage i onima za koje kuham koji cijene to što radim...svakako kuhinja je kod nas u domu središnje mjesto,mjesto gdje nastaju sve fine delicije,i odakle se širi prava toplina...ona čini srce doma!
i kako i priliči priči iz kuhinje evo i jednog recepta,ovoga puta u pitanju je slano jelo,vrlo jednostavne pripreme,vjerujem da mnogima preostane starog kruha ovo je ujedno i ideja kako ga iskoristi i dobiti zaista jedan preukusan obrok, pod nazivom Fini zapečenac od starog kruha
Potrebni sastojci za ovo jelo su: oko 600g starog kruha,1 žlica ulja,2 žlice kečapa ili pirea od rajčice,4 kom srednje velika šampinjona,100 g suhomesnatog  sitno nasjeckanog(šunka,dimljeni vrat,razne salame),150g gaude ili sira po želji,1 žlica senfa,300 ml mlijeka,3 kom jaja,1 vrhom puna žličica vegete,papar,malo vlasca i 40 g maslaca....
Kruh narezati na šnite zatim na kocke,vatrostalnu zdjelu namazati sa malo ulja i složiti 1/2 količine kruha,poprskati ga sa žlicom ulja i žlicom kečapa,zatim dodati sjeckano suhomesnato,po njemu rasporediti gljive narezane na tanke listiće,preostali kruh,ponovno malo kečapa,i naribani sir.Posebno pjenjačom umutiti jaja i senf,dodati mlijeko,vegetu,začine,i preliti preko složenca,odgore rasporediti na listiće narezan maslac. .Peći na 200C oko 35 min.....dobar tek!

ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Od bočica do shabby vazica...

Sakupljene stare bočice poslužile su mi za izradu originalnih shabby vazica,vrlo je jednostavna izrada za koju vam može poslužiti po želji odabrane bočice, papir,stara dugmad,malo čipke,špage a nadalje mašti na volju svaki detalj može se kreirati po vlastitom ukusu...
Bočice je najprije potrebno dobro oprati,iz papira izrezazati komad veličina etikete koji će biti postavljen na srednji dio bočice,na plamenu ga lagano nagoriti...
papir postaviti na bočicu, i preko njega obmotati čipku u širini bočice, koju ostraga pričvrstimo iglom i koncem..
pri vrhu bočice također pričvrstiti komadić čipke i prišiti ga dugmetom..
zatim na kraju povezati špagu oko središnjeg dijela ispod čipke,dalje možete po želji dodavati još po koji detalj ili jednostavno ostaviti ovako jednostavnije...
na kraju u vazicu dodati ne izostavan detalj, a to je cvijeće bilo suho ili sviježe...

četvrtak, 5. siječnja 2012.

Svježina...

Ovih dana polako skidam ukrase,blagdani lagano ostaju za nama,divno je bilo u ovih mjesec dana u nazad svaki dan nešto dodati od dekoracija,na kraju sve uveličati unošenjem i kićenjem bora i uživati u blagdanskoj atmosferi....

,ali iskreno raduje me i ovaj dio kada promjenim dekor i unesem tako željenu trnuku svježine sa buketićem svježe gipsofile koju tradicionalno kupujem u ovo vrijeme i koja sušena također ima svoju ljepotu,.sa par lukovica zumbula za koje se nadam da će vrlo brzo dati i prve cvjetove kao što je dao i prvi koji je već ocvao u adventno vrijeme ...
jednako svježinu mi daje i bršljan smješten u starinsku posudu za juhu,ne odričem se tih starih komada posuđa,iskorišteni na neuobičajene načine mogu biti baš jedan  zgodan detalj...

ali ipak meni je ovih dana najveće osvježenje bilo u buketiću prvih cica-maca kupljenom na gradskoj tržnici,nevjerovatno sam se obradovala tim nježnim ljepoticama,nekada smo ih nalazili tek u proljeće,a sada očito one su najbolji pokazatelj koliko su se klimatski uvjeti promjenili i ovo proljeće u sred zime donijelo je i njih...
u svakom slučaju čine divan detalj u ambijentu...
I dok blagdani odmiču i novi dekor krasi dom,fino se i posladiti lješnjakovim bombicama,savršeno preukusnom jednostavnom slasticom za koju recept možete naći ovdje

nedjelja, 1. siječnja 2012.

Prvi dan Nove godine...

Ovo je prvi post koji objavljujem u 2012.-toj godini,njime vam želim zaželjeti sve najljepše,puno zdravlja,divnih trenutaka, uspjeha ,mudrosti,kreativnosti i još svega onoga što bi upotpunilo želje za divnim  životnim radostima...

nadam se da ste Novu godinu ugodno dočekali,...kako je običaj osvrnuti se i rezimirati staru godinu,tu neću puno o svemu onome što je bilo lošije,nego o onome što mi je bila jedna od najznačajnih stvari,a to je stvaranje ovoga moga bloga,meni omiljenog kutka kroz koji sam imala prilike upoznati toliko dragih ljudi i osjetiti puno sreće svakom napisanom vašom riječju,i na tome sam neizmjerno zahvalna,nadam se da ćemo i u Novoj godini i nadalje uživati u zajedničkim trenutcima koje dijelimo na ovaj način..
Moram priznati ovi praznični dani podosta su me ulijenilii zapravo jedini posao koji sam radila sa elanom bio mi je osmišljavati i praviti prigodne slastice i slani meni,i iste jesti..vjerujte divan posao..
Evo  dijelića slastica koje su se našle na našem blagdanskom stolu...
predivni Krešenti
Kokos praline
Lješnjak šnite
Voćni božićni kruh
Torta sa lješnjakom i čokoladom
u skladu sa ovim slasticama neka i godina bude takva...lijep vam pozdrav svima i svako dobro!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...