Ponekad neki kolači u svoj svojoj jednostavnosti mogu biti vrhunski užitak za nepce,tako je i u slučaju ovih prhkih kiflica,slatki mali zalogaji svaki puta iznova mirišu na rustikalno,na one stare bakine recepte koje su meni osobno najdraži,njih uvijek preferiram u svojoj kuhinji ...ovaj recept je dugo u mojoj obitelji,nitko pred ovim kiflicama ne ostaje ravnodušan i zaista su time kod nas postale pravi klasik ..
Za ove kiflice biti će potrebno :
500 g brašna, 250 g margarina ili maslaca,prstohvat soli,malo ribane limunove korice,1 vanili šećer,1 prašak za pecivo,2 dl mlakog mlijeka..za doradu šećer u prahu i naravno pekmez vrste po želji...
U brašno dodamo na tanke ploškice narezan margarin,dodamo sve ostale sastojke i zamijesimo tijesto,po potrebi doradimo sa još malo brašna da bi se dobilo lijepo elastično tijesto koje se ne lijepi..
Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova,svaku kuglicu tanko rastanjiti u krug i ponovno razdijeliti na 8 dijelova,na svaki dio stavljati pekmez,količina je otprilike vrhom puna mala žličica,čvrsto ih zamotati,i redati u lim obložen papirom za pečenje,peći ih na 180 C oko 15-18 min,kiflice moraju ostati blijeđe boje,zatim ih lagano prohladiti i obilno uvaljati u šećer u prahu...
Moram napomenuti kod ovih kiflica jedina im je zamjerka što im se ne može odoliti, i jednostavno se lako zaboravi na realnu mjeru prilikom jela,jer nestaju brzinom svjetlosti...svakako ovo shvatite kao dobru preporuku!
Kiflice možete poslužiti i uz šalicu finog aromatičnog čaja,odlično se slažu i u toj kombinaciji,i samo se jednostavno prepustiti trenutku uživanja....
Na kraju darovat ću vam ovaj stručak prvih mimoza,meni tako dragih cvjetova ,sinonim su za osjetljivost,nježnost...,nostalgične i romantične,jednako su lijepe kako svježe tako i osušene kao detalj na koricama starih knjiga...
Ako niste znali prilikom poklanjanja mimoza nekome, one izražavaju duboke intimne osjećaje,njihovo značenje bi bilo ... čista i prijateljska ljubav!
Za ove kiflice biti će potrebno :
500 g brašna, 250 g margarina ili maslaca,prstohvat soli,malo ribane limunove korice,1 vanili šećer,1 prašak za pecivo,2 dl mlakog mlijeka..za doradu šećer u prahu i naravno pekmez vrste po želji...
U brašno dodamo na tanke ploškice narezan margarin,dodamo sve ostale sastojke i zamijesimo tijesto,po potrebi doradimo sa još malo brašna da bi se dobilo lijepo elastično tijesto koje se ne lijepi..
Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova,svaku kuglicu tanko rastanjiti u krug i ponovno razdijeliti na 8 dijelova,na svaki dio stavljati pekmez,količina je otprilike vrhom puna mala žličica,čvrsto ih zamotati,i redati u lim obložen papirom za pečenje,peći ih na 180 C oko 15-18 min,kiflice moraju ostati blijeđe boje,zatim ih lagano prohladiti i obilno uvaljati u šećer u prahu...
Moram napomenuti kod ovih kiflica jedina im je zamjerka što im se ne može odoliti, i jednostavno se lako zaboravi na realnu mjeru prilikom jela,jer nestaju brzinom svjetlosti...svakako ovo shvatite kao dobru preporuku!
Kiflice možete poslužiti i uz šalicu finog aromatičnog čaja,odlično se slažu i u toj kombinaciji,i samo se jednostavno prepustiti trenutku uživanja....
Na kraju darovat ću vam ovaj stručak prvih mimoza,meni tako dragih cvjetova ,sinonim su za osjetljivost,nježnost...,nostalgične i romantične,jednako su lijepe kako svježe tako i osušene kao detalj na koricama starih knjiga...
Ako niste znali prilikom poklanjanja mimoza nekome, one izražavaju duboke intimne osjećaje,njihovo značenje bi bilo ... čista i prijateljska ljubav!
Suprug je obožavatelj prhkih kiflica punjenih marmeladom, a u mojoj kući su se uvijek punile dizane kiflice. Baš si me obradovala objavljivanjem ovog recepta i uskoro ću iznenaditi supruga. Zanima me samo da li margarin mogu zamijeniti maslacem ili baš mora biti margarin?
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno,baš mi je drago da su ti se svidjele,naravno možeš zamijeniti maslacem,ja sam pisala onako po izvornom zapisu sa margarinom,vjeruj mi ove kiflice tope se u ustima,posebne su!
OdgovoriIzbrišiNajprije sam se divila slikama a onda pročitala priču. Divne su kiflice-zapisat ću si recept.
OdgovoriIzbrišiI ja jako volim ovakve kiflice, izgledaju predivno prhko! Hvala na mimozicama :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti na ovoj čistoj i prijateljskoj ljubavi.
OdgovoriIzbrišiOve kiflice naprosto obožavam!
Mmmm, those cookies are yummy!:)
OdgovoriIzbrišiAnd beautiful yellow flowers;)
many hugs,
Ira
Hvala za prekrasne mimoze ,ja inace volim cvijece :) Fotografije predivne uzivam gledajuci ih .Kiflice su ti divne,takve kolace volimo svi u kuci :D.Veliki pozdrav Nely
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno svima,drago mi je da vam se kiflice sviđaju,...
IzbrišiDraga Nely, pokusala sam pronaci na blogu tvoju e-mail adresu, ali nisam uspjela. Postoji li mogucnost da ju ikako dobijem, obzirom bih ti zeljela napisati par rijeci, onako od srca, a da to ne bude nuzno preko komentara, pred ocima svih citatelja? :)
OdgovoriIzbrišiIako nisam stavljala e-mail adresu ovdje na blogu,možete mi se slobodno javiti na tihomirbrkic@gmail.com...lijep vam pozdrav!
Izbriši...mila moja,sve znam o ovim tvojim kiflicama,ubila sam se jeduci ih,damama preporucujem da ih obavezno rade po ovom receptu,odoliti im se ne moze i svaka kiflica kaze "uzmime pojedi me"....mmmmm,sad si me bacila na brigu,opet mi se prave i jedu....hvala za mimozice,inace su ti fotke carobne....pusa....
OdgovoriIzbrišiKakav mirišljavi post! Mmmm... :))
OdgovoriIzbrišijao, majstor si ugođaja, što jest, jest! :)
OdgovoriIzbrišimogu samo da kazem mmmmmmmmmm
OdgovoriIzbrišiOve 'bele kiflice' i salćići su moja dva omiljena zimska kolača i sad bi ih odmah pravila, ali:-((( nit smem da jedem slatkiše a zamrzivač pun kolača preostalih od slave:-(((
OdgovoriIzbrišiMnogo se obradujem kad vidim da ima nešto novo na tvom bloguznam da će biti neka divota, ovog puta dve:-)))
Puno pozdrava!!!
Svakako ću isprobati, hvala na jednostavnom receptu! (BTW zdjelica s točkicama je mrak)
OdgovoriIzbrišiHvala vam najljepše svima i onima koji su ih probali kao draga dunja i oni koji će tek,jer su kiflice mrak,prave male slatke napasti...nostalgia i meni je baš draga jako ta zdjelica...pozdrav za sve!
IzbrišiDraga Nely, hvala na mimozama, a kiflice jednostavno obozavam, ne mogu im odoliti:-)
OdgovoriIzbrišiČini mi se da sam osjetila okus ovih prefinih kiflica :)) Istina, jednostavno je ponekad bolje i od najkompliciranije torte.
OdgovoriIzbrišiI razveselila me je fotka nježnih mimoza, donijela mi je sunce na ekran!.
Lijep pozdrav :))
Prekrasno si nam tu zamirisala,a mi nek sada lickamo što?ekran?papir?Nely,Nely!
OdgovoriIzbrišiPrepustila sam se na opusteni trenutak uz salicu aromatcnog caja uzivanju u mirisima i okusima koji izviru iz tvojih lijepih fotografija..posebno mi drage ove zute pahuljaste mimoze.. pa-pa Nelyc do ponovnog videnja !
OdgovoriIzbrišiHvala vam svima puno,i ja se slažem da nekada ovakve obične kifle prijaju više od torte iako volim i to..Tatjana moram malo,ali nenammjerno stvaram zazubice..Draga A drago mi je da si guštala i želim ti sretno,uživaj!
OdgovoriIzbrišiOvo je čista romantika draga Nely, sve je tako divno, uistinu sam uživala!
OdgovoriIzbrišiPusa i ugodan ti vikend želim:)
Slažem se sa Zondrom, romantično, ona vintage knjiga, mimozica,šalica čaja,...Veliki pozdrav draga Nely i ugodan vintage vikend!!! kissy
OdgovoriIzbrišiHvala vam drage dame,i vam ugodan vikend želim!
Izbrišinjam njam njaam to me podsjeća na božić :D
OdgovoriIzbrišiThose cakes look delicious! The tea with spices looks wonderful and I love your flower photographs.
OdgovoriIzbrišiSuch a pretty blog.
Stephanie
Super kiflice. Lijepe slike, mimoza me odusevila. Ovih dana je mimoza stigla u Dansku. Prekrasne su u ovim mracnim, hladnim danima.
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno..Thank you millefeuilles!
OdgovoriIzbrišiStvarno vrhunski!
OdgovoriIzbrišiInače obožavam kiflice i potrazi sam za receptom koji će me odvesti natrag u djetinjstvo do jedne pekarnice u kojoj su se prodavale prhke a lisnate kiflice!
OdgovoriIzbrišiA fotografija s mimozama i knjigama! Kakav dobar par! Mimoze mi nisu bile na listi omiljenih, ali tvoj dar da me potakneš da na stvari gledam drugim očima je neprocjenjiv!!!
Predivno izgledaju! jako jako primamljivo ovako umotane u šećeru!
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno...Ivanice uvijek me dirnu tvoja slovca,hvala ti na tome!
OdgovoriIzbrišiOdlične kiflice draga Nely, i ja jako volim ove naizgled jednostavne a tako posebne slastice. Šalica čaja i pokoja kiflica, ne znam za ljepše ugodno poslijepodne ili večer !
OdgovoriIzbrišiMimoze su sama neznost!!A hvala na receptu za kiflice,i pored svega sto spremam jos nemam "omiljeni" recept za njih!
OdgovoriIzbrišiPozdravljam te draga!
Your little treats look delicious and I LOVE those yellow flowers :)
OdgovoriIzbrišiHvala vam na komentarima,veliki pozdrav i vama..tnx Tricia for your lovely komment!
OdgovoriIzbrišiUna receta hermosa de rollos lucen delicados y románticos,las fotos espectacular,estoy encantada con su blog es maravilloso,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiTnx dear Rosita for your komment..
OdgovoriIzbrišiDraga Nelly, kada sam vidjela kiflice odmah sam pomislila: "Baš kakve moja mama pravi", a kada sam ugledala mimoze onda sam se nasmijala jer sam istog trena pomislila kako ih moja mama jako voli.:-) Ali i ja volim ove kiflice, a i zaljubljena sam u mimoze. Slike su prekrasne. Baš sam uživala.
OdgovoriIzbrišiBas ove kiflice pravi i moja mama, i ja ih prosto obozavam...nema tih kiflica koje mogu zamjeniti ovaj recept. Predivno izgledaju a ukus je rajski,ah
OdgovoriIzbrišiIsprobano i odlično. Svako toliko uzmem jednu,a trebala bih se suzdržati s obzirom da sam ih napravila za supruga.
OdgovoriIzbriši