četvrtak, 20. prosinca 2012.

Vintage blagdanska kuhinjica..

U jednom od mojih starijih ljetnih postova spominjala sam ljubav prema sakupljanju starih kuharica.Imaju mi neku posebnu čar.Uvijek razmišljam kroz čije su kuhinje prošle,koliko su ispratile blagdana,slavlja,nekih posebnih trenutaka jedne obitelji i tko ih je brižljivo čuvao dok nisu stigle u neku antikvarnicu, na buvljak.. uvijek ih iznova upijam,svaki recept,svaku sliku, uvijek tražim povod za isprobati nešto..vrijeme brzo prolazi,stigosmo i u zimu,blagdani su na pragu a moja stara kuharica stoji  na stalku širom otvorena listova požutjelih od godina koje su je pregazile,ali  neprolazna receptima koje nudi.
Listajući kuharicu nailazim na zgodne nazive kao što su"čokoladne gomoljike"a to bi bili  čokoladni tartufi,"motkice sa sirom"-bili bi  štapići sa sirom,ili "pijetlove kreste" koji su zapravo začuđujući oblici od lisnatog tijesta.no meni su ipak zapeli za oko oni meni najdraži kolačići a ovdje se zovu "Vanilijevi roščići"..fini,prhki,puni badema i mirišu na još..recept možete pogledati ovdje iako sam im ja dala naziv "Bijeli roščići",jer taj naziv nekako ih najbolje opisuje,nježni u bjelini šećera u prahu .
Zašto toliko volim taj vintage štih u svome domu? ..iskreno ne znam,vjerujem da je to želja povratku u neko mirnije,toplije vrijeme,iako je to ne moguće realno,ali pribjegla sam tom starinskom kroz detalje kojima sam opremila svoj dom,pogotovo kuhinju,gdje sam poželjela imati dijelom sve ono što je iz obiteljskog nasljeđa ili kupovno što mi daje taj topli osjećaj vintage kuhinjice onakve kakvu se sjećam iz svoga djetinjstva,kuhinjice moje bake,maloga prostora a tako punog topline.

Tako je digitalnu vagu zamijenila ova stara dama,koja je malo osvježena "šminkom"nezamjenjiva u kuhinji,šprica za kolače bakino naslijeđe ili razni kalupi,stakleni stalci i posuđe i još puno toga..jedan šarmantni dah prošlosti.
i stari emajlirani kalup za kuglof koji je sada u ulozi svijećnjaka na stolu.U svakom slučaju kod mene će starinski kolači krasiti blagdanski stol,starinska kuharica opravdati će svoju vrijednost sa svakim zalogajem kolača a ja ću i dalje vjerno sakupljati ta stara blaga i uživati u njima..


Broj komentara: 65:

  1. Savršeno! Kao da sam sela u vremeplov :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I like the style in the kitchen, it's lovely!

    Many hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasan post,kuhinjica puna sarma i topline,kad sam vidjela tvoju starinsku vagu vratila si me u djetinstvo,vanil roscice volim,kao i stare nasljedjene recepte.Preljepo Nely :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Selmice drago mi je da ti se svidjeo ovaj post:)

      Izbriši
  4. Baš slatko... uvijek mi je drago skoknuti do sličnih meni i vidjeti da nisam samo ja ta koja napr. 'skuplja staru kramu'. Ali što možemo kad te stvari imaju povijest, priču i dušu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovu staru kramu ne mijenjam ni za što vjeruj da mi je najvrjednija:))

      Izbriši
  5. Lijepa post miriše na Božić za nas dom!!!!!!
    xoxo...by Vicky

    OdgovoriIzbriši
  6. MMMM..... osecam miris tvojih kolacica, ovde ih zovu vaniline kiflice i koja slucajnost juce sam ih pravila sa mojom devojcicom..Vratili ste me u moje detinjstvo, ista vagica kojom su se godinama sluzile sve domacice iz moje familije..Bravo za post , odlican je..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rada drago mi je da ih i vi radite,zaista su nekako tradicionalne ove vanilice,,hvala vam lijep pozdrav!

      Izbriši
  7. Me ha encantado el detalle de la puerta, queda precioso! Un abrazo grande y felicidades para esta Navidad!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you dear Silvina,
      I wish you a Marry Christmas!

      Izbriši
  8. O, kako volim tvoje postove. Tako si lepo uklopila sve ove detalje da si i mene vratila u bakinu kuhinju. Vagica sa tufnama je preslatka. A kolačići, su pravi za ovo praznicno zimsko vreme .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Zoko to mi je drago čuti..a vagica je služila i evo služi i na dalje:)

      Izbriši
  9. Predivan post. U kuhinji uoci praznika, ima li sta ljepse. Vaga je prelijepa. Roscici su krasni, jos onako u kutiji. Bas slatko :)
    Zelim ti ugodne nastupajuce praznike :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Goco hvala,upravo tako najugodnije je u kuhinji uoči praznika..također i tebi i tvojoj obitelji sve najljepše!

      Izbriši
  10. Nelly, u Ciebie zawsze pięknie. Prawdziwa świąteczna atmosfera!
    Gorąco pozdrawiam!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ajmeeeeee, ne mogu vjerovati da vidim ovu starinsku vagu. Naša je spremljena u ormar, a sad mi baš dođe da ju izvučem van i radim kolače koristeći ću. Vanilija kiflice nikad ne odbijam i imaš pravo, to su baš nježni keksići.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Heheh odmah trk po vagu,zbilja vrijedi u kuhinji:)))

      Izbriši
  12. Fantasticne fotografije !

    xoxo

    OdgovoriIzbriši
  13. Najbolji su starinski kolaci i ja ih najvise volim.
    Svaka cast Nely, kako si lijepo uklopila starinske, nasljeđene komade od bake: em te podsjecaju na baku, em jos uvijek su korisni a izgledaju predobro. Zelim ti sretne i mirisne blagdane:-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Biljo najljepše također i tebi sve najljepše za blagdane:)

      Izbriši
  14. Pa ja ne znam...Svi mi imamo fino uređene domove, volimo detalje, ali kad dođem ovdje i vidim ta sva čudesa koja ti imaš, moja kuhinja izgleda kao kuhinja u vojarni iz JNA (nije da sam bila i vidjela, ali mogu mislit')...Toliko toplih i prekrasnih detalja, točno imam osjećaj da tebi doma uvijek mirišu neki kolači, neka vanilija, rum...Predivno!
    Obožavam kiflice, moja ih baka radi fantastično, jedino ona ima strpljenja da joj budu divno jednake, mama i ja poludimo! Baš sam ih jučer degustirala, nisam mogla prestati ih jesti! :) Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Heheh Ilina nasmijala si me od srca,suze mi idu ovim za vojnu kuhinju,ma joj ja vjerujem sudeći po tvojim divnim kulinarskim sposobnostima da je i kod tebe uvijek toplo i mirisno u kuhinji..pusa!

      Izbriši
  15. Liebe Nela, wie gut das duftet bei Dir. So ist Adventszeit, mit stimmungsvoller Deko und allerlei lieblichem Backwerk. Wunderbar!
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
  16. Nisi stavila recept za kiflice ali njega manje više imamo svi pa bili sa mašću, puterom ili margarinom.

    Kod tvojih postova, bar ja mislim, da nam je važnija ona toplina koja nas obuzme gledajući sve lepote vašeg doma!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna recept je na riječi "ovdje" samo klikni!
      Drago mi je ako tako misliš i osjetiš:)

      Izbriši
    2. Nisam zapazila buljeći u ove nestvarne slike:-)

      Izbriši
    3. Heheh ma uživaj samo,velika pusa!

      Izbriši
  17. Nely, kao i svaki put uzivala sam i ovaj u krasnom postu, tvoja kuhinjica mi je fantasticna, narocito sa ovim crvenim karo detaljima, a svi vintage elementi joj daju nesto carobno... a rosici su predivni...da znas da ti zavidim ;-)
    Saljem ti puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga orhi raduje me da ti se svidjelo sve..i tebi pozdravi lete!

      Izbriši
  18. Sećam se ovakve vaice, do skoro sam je imala u staroj kući. Nikada mi nije bilo jasno kako ona radi, ali mi je bilo zanimljivo da pomeram teg levo i desno, a spravica kojom su se sekla kuvana jaja mi je bila harfa, tako da je kuhinja moje bake i meni u sećanju kao jedno divno mesto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je dugo trebalo da skužim princip rada ove vage,ali sada ju ne bih mijenjala za stotinu novih:)

      Izbriši
  19. Lovely Christmas pictures;)
    Whising you a lovely weekend and a beautiful Christmas;)
    Hugs & Kisses Silje Marie!

    OdgovoriIzbriši
  20. i ja volim tvoju vintage kuhinjicu!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga moja,evo prijavila sam se,ali jedva,cak sam morala i ime da promjenim iz Dunja 71 u Alisa,tako da znas da sam ja elem....ostala sam opcinjena tvojim postom,uvijek me iznova iznenadis,odusevis i inspirises....uzivaj u svojoj kuhinjici koja ti je stvarno predivna i puna tajni....veliki pozdrav....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ipak mi je uspjelo da primi moje staro ime.....cujemo se....

      Izbriši
    2. Hvala to draga na lijepim riječima,e baš mi je drago da si uspjela..velika pusa!

      Izbriši
  22. Beautiful post, Nely!!!!
    I wish you a Merry Christmas!!!
    …………(¯`O´¯)
    …………*./ | \ .*
    …………..*♫*.
    ………, • '*♥* ' • ,
    ……. '*• ♫♫♫•*'
    ….. ' *, • '♫ ' • ,* '
    ….' * • ♫*♥*♫• * '
    … * , • Feliz' • , * '
    …* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
    ' ' • . Navidad . • ' ' '
    ' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '
    …………..x♥x
    …………….♥ Besos, desde España, Marcela♥

    OdgovoriIzbriši
  23. Ohhh so beautiful my dear Marcela,
    Thank you so much..Besos!

    OdgovoriIzbriši
  24. Sweet Nely...I wish You a Merry Merry Christmas!

    I also keep my Grandmothers things, from cookingbooks to furniture. I am like you I keep my grandmothers things, becouse it makes me warm and save:)

    Lots of HUGS from Helena









    OdgovoriIzbriši
  25. Kakva divna trpezarija Nely! Ustvari, baš kao što si gore napisala tako sam i zamišljala tvoj dom. Svetao i pun detalja iz prošlosti al onako šarmantno i toplo. Ne zna zašto, al kad god čitam tvoje postove mirišu mi neki kolačići poput ovih roščića:)
    Zavidim ti na bakinim, maminim starim asesoarima. Tek sada kada sam odrasla osetim koliko mi fale takvi detalji u kući. Kada odem kod dede u Vukovar, čeprkam po policama u nadi da ću pronaći neku vagicu ili činijicu iz njihovih mlađih dana. Nekad i nađem nešto:)
    Vagica je predivna i ja bih rado zamenila moju digitalnu sa jednom takvom, pogotovo u tom novom ruhu:)
    Srećni praznici draga:)<3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nevena,u pravu si kod mene je svijetlo i prozračno,nije velik prostor kako se čini stoga se uvijek dovijam sa malim detaljima kao što su boja i namještaj da prostor učinim što većim.
      Vjerujem ti da kod dede uspiješ naći nešto zanimljivo,meni su takve stvari zbilja neprocjenjive:)

      Izbriši
  26. Nelyce, predivan post! Ajme, bakina kuhunja... Ja sam se već bila rodila kad je moja baka sa mojim djedom već živila u Trogiru, ali M. i ja često s bakom odemo do njene tare kamene kuće udaljene 5 minuta vožnjom od Trogira, i gledam to mirno mjesto, zelene livade, masline, bajame i sve kako stoji iako je vrime prošlo... Volim vintage detalje, volim i čuvam bakine tare stvari, šalice za kavu koje je djed donio s putovanja iz Italija njoj za godišnjicu braka, stare bakine ručno vezene lancune, pijate i tacne koje je ona koristila...sve to volim... I znam da bake jednom neće više biti i ja želim nekakvu opipljivu uspomenu na nju, na moje djetinjstvo, tako da potpuno razumijem o čemu pričaš :)
    Btw, imam i ja potpuno istu vagu (doduše, moja nije ušminkana), koja je nekada davno bila bakina, sada mamina, a uskoro moja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo vjeruj mi iz sveg ovoga opisanog kao da sam si mogla predočiti život tvojih bake i djeda,divno je to sve, te starinske stvarčice koje tako brižljivo i sa ljubavlju čuvaj..sretna si da imaš baku,to je nešto najvrjednije:)

      Izbriši
    2. Je, hvala ti Nelyce ;)

      Izbriši
  27. vagica je postala prava šminkerica, kao da zna da je vintage u modi ;-)

    No, bez obzira na trendove, meni starinski štih ubrza krv i ugrije srce. To je stil koji i meni ulijeva sigurnost, uljuljkava me u bakino naručje i budi onaj utješni osjećaj smirenja, sreće i sjećanja na drage ljude!

    <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je ivana,meni trendovi nisu mjerilo,osobnost ipak treba biti na prvom mjestu,divno si ovo opisala kako doživljavaš starinski štih..hvala ti!

      Izbriši
  28. A što reći na tvoje vintage sličice, priče i detalje nego - prekrasno... i ja sam velika ljubiteljica starinskih stvari, detalja koji sami za sebe pričaju priče iz prošlosti, a kod tebe toga ne nedostaje:)
    p.s. imam problem sa učitavanjem komentara kod tebe i još dva bloga:( Moram to pod hitno riješiti..

    OdgovoriIzbriši
  29. Hvala ti Eda,drago mi je da ti se sve svidjelo,zaista ovi detalji pričaju priče iz prošlosti..zaista ne znam što li je sa unošenjem komentara,ali nadam se da će biti sve ok:)

    OdgovoriIzbriši
  30. Te tvoje fotke, taj tvoj ugođaj koji nam vjerno preneseš slikama detalja svaki put me raznježi..
    Sretni ti blagdani i guštaj u tom vintage ozračju!

    OdgovoriIzbriši
  31. Jako lijepo Nely, pravi predblagdanski ugodjaj iz tvoje preslatke kuhinjice... Želim ti ugodne blagdane i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  32. Tout est magnifique , Joyeux Noël
    Happy christmas
    Claire

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...