srijeda, 2. svibnja 2012.

Maj je najljepši...


Činjenicu da mi je maj najljepši mjesec zaista mogu potkrijepiti time što mi ovaj mjesec započinje rođendanom moje mame koji je na sam praznik rada,tako da ujedno majske praznike provodimo u rođendanskom štihu.Moja slavljenica je jedna divna i skromna osoba,ne želeći veliko slavlje i pretjerivanje ipak se  jako obradovala   tortom koju sam joj napravila, tortom od badema,lješnjaka i čokolade.Pored torte obavezno za mamin rođendan dom zamirišu i đurđice.One su mi uvijek prelijepa asocijacija maminog rođendana jer kao poklon mami  obavezan je i stručić njih.


te majske,mirišljave ljepotice uvijek se neugledno skrivaju u tamnijim dijelovima vrta,vremenom šireći se stvaraju zeleno-bijeli tepih .Kod mene u vrtu ih ima podosta,i zaista  nekada tako intenzivno doživljavam miris majskog zraka istkanog od mirisa đurđica i slatkastih mirisa drugog cvijeća koje cvate uokolo njih.Ipak u zatvorenom prostoru njihov miris zna biti  toliko intenzivan da nekome pored sve ljepote zna prouzrokovati glavobolju.
Po čemu mi je još lijep maj,naravno po mirisima i bujnosti cvijeća.ali i jagodama.Sada su jagode one prave domaće u cvijetu iz kojih proviruju mali,zeleni plodovi.Do kraja mjeseca pojavit će se prve jagodice,i to one fine mirišljavke iako ne posebno krupnima ali mogu se pohvaliti jagodama iz našeg vrta koje traju do rane jeseni,to su takozvane mjesečarke.Imate li mogućnost one savršeno uspijevaju i u kaljevima,na balkonima i u sasvim malim prostorima.Zahtjevaju tako malo brige, samo kvalitetnu sadnu zemlju i redovno zalijevanje,a finalno za uzvrat imate svoje vlastite,ukusne plodove.

Maj je mjesec u kome se štošta od biljaka sadi i presađuje,ako to već niste svakako iskoristite lijepo vrijeme za provesti ga i  u takvim poslovima,ako već nemate vrt,jedan i najobičniji cvijet zasađen u mali kalj  mijenja cijelu sliku balkona i vas samih, vjerujte raduje pogled na nešto što je lijepo i za što znate da ste sami pridonijeli da to tako bude.
Uživajte u lijepim toplim danima!

Broj komentara: 67:

  1. Sretan rođendan tvojoj mami!
    Priča o maju je baš lijepa, kao i đurđice i njihov miris. Žao mi je što si nas ostavila bez recepta za tortu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno,bit će i recept u jednom od slijedećih postova:)

      Izbriši
  2. I mojoj mami su đurđice najdraži cvijet, a volim ih i ja. baš su u punom cvatu. Torta s ovakvim sastojcima je sigurno jako fina, bademi i lješnjaci, uh!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Divno da nam mame vole isti cvijet..torta je odlična sa ovom kombinacijom:)

      Izbriši
  3. I love this post!
    This pictures are amazing!

    Love from Marijke
    www.marijkevanooijen.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim maj jako, pogotovo kad je ovako divno i toplo...Konačno su i sandale u optjecaju tako da baš uživam. Baš sam neki dan trčala na Sljeme, pa sam primijetila kako je šuma prozelenila sva od zadnji puta kad sam bila. Te promjene naočigled su mi toliko zanimljive...I da, i mojoj je mami uskoro rođendan i past će neka fina voćna torta! BTW, radila sam tvoju roladu, ja sam stavila jagode i svi su bili oduševljeni! Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ilina mogu si samo zamisliti ljepotu Sljemena u ovo vrijeme,šuma je prekrasna i cijela priroda čarobno djeluje.Hura i za sandale jedva smo ih dočekali zaista..uh jako me raduje da i je roladica tako oduševila sve,i tvojoj mami sve naj u moje ime:)

      Izbriši
  5. Krasna post i ja volim maj kad napokon pocne sve da cvijeta,Sretan rodjendan tvojoj mami :) Preljepu tortu si joj napravila ,djurdjice su divne :) Veliki pozzzzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Selma hvala ti puno...tortica je bila mala ali jako fina zaista,hvala ti na komentaru:)

      Izbriši
  6. Predivne fotografije, đurđice naprosto obožavam,...pridružujem se čestitkama za mamin
    rođendan i slažem se sa tobom da je Svibanj jedan od ljepših mjeseci u godini,..ako se nastavi ovo vrijeme, mislim da bi se mi u Dalmaciji mogli i kupati!
    ugodan dan
    kissy
    annie

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Annie baš mi je drago da si i ti ljubitelj đurđica,zaista su tako romantične..hvala ti na čestitkama..a što se vremena tiče kod nas je već nekoliko dana vrijem upravo za kupanje,ne silazi sa 31C:)

      Izbriši
  7. I ja ih imam nekoliko koji u maju imaju rodjendan, inace divan mjesec, u pravu si. Predivno je sve torta, cvijece i jagode. Mislim isto kao i ti za neko cvijece opojnog mirisa nije za zatvoren prostor. Prekrasno, Nely, radujem se da vidim jagode - crvene :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ih imam podosta u ovom mjesecu koji slave rođendan,tako da je svaki koji dan novi slavljenik..u pravu si koliko god su lijepe ipak ih treba umjereno stavljati u zatvorene prostore..i ja se nadam dobrom urodu jagodica..hvala ti veliki ti pozdrav:)

      Izbriši
  8. Srećan rođendan tvojoj majci, predivne fotke o maju, verujem da je to mesec koji većina nas voli zbog sve svoje lepote koji nam pruža: zelenila, mirisa đurđevka i drugog cveća, cvetanja voća, jagoda...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zoro hvala ti puno,zaista ovaj mjesec ima svoje čari,pravo proljeće i ljepota svega očarava:)

      Izbriši
  9. Đurđice... :)

    P3

    OdgovoriIzbriši
  10. Nely,jos jednom mami sve najljepsche a ti si napravila predivan post....uzivajte u lijepim danima,ovdje je kisa.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga dunja..uživamo u lijepom vremenu,i šaljem sunce tebi:)

      Izbriši
  11. Hi,Nely
    What a lovely blog you have!
    Beautiful images!!!
    I love strawberry's flower.
    And thank you for your sweet comment.
    Hug!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hi keity..Thank you so much for your lovely comment..
      Hugs!

      Izbriši
  12. Maj mi je uvek bio posebno drag mesec, mnoštvo divnih stvari se rodi, procveta i sazri u ovo doba. Predivne fotografije,ovaj divan kolačić mi ne da mira :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je Lenka ovaj mjesec tako poseban i zrak drugačije miriše..hvala ti na lijepim riječima:)

      Izbriši
  13. Draga, kod tebe je svaki mjesec poseban baš kao i post, jer ga tako svjetski znaš ugostiti u svom prekrasnom domu... Neka nam je sunca i ptičica! :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga hvala ti,trudim se svaki mjesec lijepo ugostiti,a maj posebno a ima i još jedan razlog zašto je to tako,osim ovih svih nabrojanih..neka nam je sunca i ptičica,pusa!

      Izbriši
  14. Maj mirise na djurdjevak i na jorgovan!Djurdjevak i ja sada imam na stolu:)Imala sam ga nekad u dvoristu u kom sam odrasla,ali dogodila se neverovatna stvar,provukao se ispod ograde i za nekoliko godina potpuno se preselio u dvoriste nase komsinice tetka Vilme!!!
    Mami sretan rodjendan i neka pozivi jos dugo,dugo,...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelenice to mi je tako miris maja,đuđevak slatkast i opojan..eh da on itekako zna otpuzati gdje ne treba jer se enormno širi,tako je našao put i ispod ograde..
      Hvala ti puno draga na divnim željama u mamino ime:)

      Izbriši
  15. Beautiful photos, especially the last one! GGLG Carmen

    OdgovoriIzbriši
  16. Prekrasne su mi đurđice! Post odiše nevjerojatnom svježinom zahvaljujući njima. Ono što mene u maju najviše oduševljava je povećani zeleni volumen kojom se priroda okiti. Sve postaje toliko puno, svježe i gusto. Uživam u maju, zaista je posebno lijep mjesec!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga,i mene zaista oduševljava to majsko zelenilo i raskoš,uživaj i nadalje u ovom divnom mjesecu,lijep pozdrav:)

      Izbriši
  17. Die zarten Maiglöckchen sind ganz wunderbar fotografiert.
    Liebe Rosaliegrüße ∙∙♥♥∙∙

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja die Maiglocken sind mir sehr gefallt Blumen..danke Rosalie:)

      Izbriši
  18. I love lily of the valley and horned pansey very much. They are really beautiful.
    Warm regards,
    Lucia

    OdgovoriIzbriši
  19. Dear Nely,

    thank you for your kind words with me! I was very happy about it, so I got to know your wonderful blog! I'm looking forward to reading more from you and look at your wonderful pictures!

    hugs Sylvia

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dear Sylvia,thank you for your lovely comment,I am very happy about it..hugs!

      Izbriši
  20. Prekrasne fotografije itorta na tepisi s ruža - ljepota!Michaela

    OdgovoriIzbriši
  21. Jako lijepo Nely, divan post ! Ovo je i moj najdraži mjesec, već sa prvim danom sve je ljepše nego do sada i sve smo više bliže ljetu. Đurđice mi je jako drago vidjeti, uvijek me raznježe. Čestitam rođendan tvojoj mami uz najljepše želje !! I čekam recept za torticu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Branka na lijepim riječima i željama mami,drago mi je da je i tebi maj omiljen,jednako kao i đurđice..veliki pozdrav:)

      Izbriši
  22. Kao prvo od srca zelim sve najbolje tvojoj Majci za rodjendan.. volim i ja taj svibanjski mjesec.. donio mi prije 4 godine najljepsu proljetno majsku srecicu, nasu miljenicu..
    Uzivam opet, i opet u tvojim izuzetno lijepim i mirisnim slikica..slasnoj torti i svakom tvojem slovcu.. srdacan pozdrav draga Nely :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anna draga hvala najljepše na lijepim željama..malena proljetnica je zbilja pravi majski dar i znam da ti je ovaj mjesec zato posebno mio..veliki pozdrav:)

      Izbriši
  23. Jako lepa priča. Ma, meni je kod tebe uvek fino.
    Sviđa mi se tvoj beli romantični enterijer i vrt svakog meseca u novom ruhu.A u maju vlada lepi đurđevak :)
    Lepi darovi, baš za majke. Nek joj je sretno.
    Fotografije su jaaako lepe, odlične.
    <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Senka drago mi je da ti je ugodno,to volim..svakako đuđevak krasi vrt,a evo i vazicu.hvala ti u mamino ime,pozdravljam te punoooo.)

      Izbriši
  24. Zaista sam uzivala u tvom postu, tako divno si nam sve docarala, i recima i slikama. Srecan rodjendan tvojoj mami, verujem da je cokoladna torta sa lesnicima i bademima bila preukusna. Topli pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nataša hvala ti najljepše na lijepim riječima,i čestitkama za mamu,torta je stvarno bila jednostavna ali dobra..najljepši pozdrav:)

      Izbriši
  25. i moja je mama majsko dijete pa često ističe kako je to najljepši mjesec! Divan svakako jest, uz mnoštvo "dražesnih, svibanjskih pupoljaka".

    prekrasna priča, divne fotografije!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima nas zaista puno majske djece i ja sam ta,a dražesni,svibanjski pupoljci su mi na srcu,kao da si znala omiljenu mi seriju..ljubac ti leti:)

      Izbriši
  26. Tvojoj mami želim srećan rodjendan. Baš si joj lepu tortu umesila a buket djurdjevka je baš baš lep dodatak. :) Divno :)

    OdgovoriIzbriši
  27. Srecan rodjendan mami! :) Verujem da ju je ova divna torta zaista obradovala... :)
    I ja volim jagode, a tako ih je jednostavno gajiti... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miki hvala ,je obradovala se torti,mada nije htjela čak ni tortu:)
      Jagode su super lagane za gajenje stvarno..pozdrav!

      Izbriši
  28. Such a fresh and lovely post!:)
    hugs,
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  29. Was für zauberhafte Bilder!!!Lieben Dank für deine lieben Worte bei mir...

    Liebste Grüsse Tanja

    OdgovoriIzbriši
  30. đurđice <3...jagode <3...torta <3...sve je oku ugodno i mirišljavo :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Oh, kako lepo! Prekrasne fotkice, prekrasne. I torta izgleda mmmm, divno!

    OdgovoriIzbriši
  32. I ja volim maj moja mama ima 03.05 a moj sin 12.05 rođendan tako da je skoro cijeli mjesec u laganom slavlju ,što se i meni sviđa jer je ljepše vrijeme i svo smo nekako više skupa i uživamo u prirodi.I tvojoj mami čestititam od srca

    OdgovoriIzbriši
  33. Hvala ti Dilajla,i kod tebe bikića puno,tvoj sin i ja smo blizu rođendanima:)

    OdgovoriIzbriši
  34. Obožavam miris đurđica, uvijek sam ih brala kod bake u vrtu. Tvojoj mami sve najbolje i još puno rođendana da proslavi u zdravlju i veselju

    OdgovoriIzbriši
  35. Sylvia:)
    Dajo hvala ti puno na lijepim željama mami,i meni su đurđice divne mirisom,i imaju neku nostalgičnu notu:)veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...