četvrtak, 31. svibnja 2012.

Bazga,jagode i slatka sjećanja..

Ovih dana vrijeme je bazge,njenog branja i pravljenja soka.To je tako tradicionalno kod nas,sjećam se kada sam bila mala obično nas je bilo puno malih na selu,bili smo uz velike na branju bazge.Kako su njezini grmovi uvijek robusni,u širini i visini,mi bismo brali one najniže cvjetove koje bismo dohvatili i onda obavezno takmičenje tko će ubrati najkrupniji cvijet..Bilo je dovikivanja hej vidi moj jedan cvijet je težak punu kilu,e..vidi moj ne mogu ga prenijeti do korpe.!!...Njezin slatkasti intenzivni miris lagano bi nas opijao,a njezina žuta pelud padala bi nam po kosi,vratu,licu..kada bi smo s vraćali kući hihotali smo se onakvi žuti i umorni od branja..
E onda nadalje uslijedilo bi pravljenje soka,to su mama,teta,baka bile zadužene za taj dio posla,kada bi sirup bio spreman za punjenje u boce,obično se cijela količina radila u velikoj emajliranoj šerpi,onda bi smo opet mi mali stigli sa malim šalicama od kave,grabeći sok iz šerpe ,netko ga je pio tako nerazrjeđenog,netko bi ipak dodao vode..Znali smo biti potpuno uljepljeni od  toga sirupa lice,ruke,kosa,pa  onda trk po dvorištu,a na sirup bi nam se polijepila prašina,bilo je strašno, ali lijepo ...to je bilo neko divno vrijeme..vjerujem da se mnogi od vas mogu poistovjetiti sa ovom pričom.
Od tog vremena datira i ovaj recept za meni najbolji i najdraži sok od bazge po kojem je pravljen sok dugi niz godina,recept slijedi ovako 44 kom cvijeta bazge natopiti sa 15g limunske kiseline u 5 l vode,i ostaviti da odstoji 48 h,bazgu prethodno ne bi trebalo prati.Nakon toga vremena sve procijediti i dodati 5kg šećera i sok iscjeđenog 1 kg limuna, zajedno sa jednim konzervansom,ostaviti na sobnoj temperaturi da se otapa šećer uz povremeno miješanje.Kada je šećer potpuno otopljen sipati sirup u čiste boce i dobro ih zatvoriti.
Ovaj sok mi obično ostavljamo neko vrijeme odstajati do prve upotrebe to je oko 2-3 tjedna.
Pomenula sam i jagode uz bazgu,to je neki nerazdvojni duo koji obilježava ovaj period.Tako kako me bazga podjseća na djetinjstvo,podsjeća me i ova jednostavna starinska torta od jagoda i lješnjaka.Pravila sam ju i objavila u prethodnim postovima i evo sada ću staviti i recept za nju,možda će nekome uz koji gutljaj bazginog soka i zalogaj ove torte prizvati sjećanja iz djetinjstva i onu svu toplinu tog vremena upravo kao što je i  meni..
Za biskvit je potrebno: 150 g šećera, 4 žutanjka,sok 1 limuna,10 žlica vruće vode,150 g brašna,snijeg od 4 bjelanjka.
Krema: 1/2 l mlijeka, 4 vrhom pune žlice gustina(škrobnog  brašna),2 žlice griza,1 vanili šećer,60 g tostiranog samljevenog lješnjaka,180 g maslaca,15 g šećera u prahu i oko 200 g jagoda.
Pjenasto umutiti šećer sa žumanjcima,dodati sok limuna,i toplu vodu,zatim primješati brašno i lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.Isipati u podmazani kalup za torte 25 cm promjera,i peći na temp.180.oko 25 min.biskvit ostaviti hladiti.
Za kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 2 dl i njime razmutiti pomiješani gustin,griz i vanili šećer,ostatak mlijeka zakipitii ukuhati prethodnu smjesu.Kuhati dok se ne zgusne,maknuti sa strane i dobro prohladiti.Posebno pjenasto umiješati maslac i šećer u prahu te mljevene lješnjake,postpuno dodavati ohlađenu kremu i dobro sve pjenasto izmiješati.
Biskvit prepoloviti na pola staviti 1/3 kreme i po njoj poslagati prepolovljene jagode,na njih rasporediti drugi dio kreme,preklopiti drugim dijelom biskvita,te ostatkom kreme obmazati cijelu tortu.Po želji ukrasiti ju šlagom i jagodama.Kod mene je u jednostavnoj varijanti samo sa jagodama,tako nam je najfinija..
Prohladite ju i jednostavno uživajte!

Broj komentara: 59:

  1. Točno sam si mogla zamisliti vas kao djecu kako si vjerno opisala kako ste izgledali dok ste brali cvjetove i degustirali sirup. Baš je lijepa priča. Mislim da bi stvarno bio gušt pijuckati sok od bazge i sladiti se ovom finom tortom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tamara..baš dobro ide sok od bazge i ova torta,a te slike iz djetinjstva mi uvijek prolijeću čim okusim bazgu:)

      Izbriši
  2. Hmm, Holunderblütenlimonade schmeckt uns auch soooo gut. ich will die tage auch welche ansetzen. Von dem herrlichen Getränk kann man gar nicht genug haben.
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Holunderblutenlimonade ist virklich herrlichen Getrank,wir machen so gern:)

      Izbriši
  3. Prekrasno! :) I lepa priča, baš vas vidim kako nosite bazgu :). Ja sam baš danas imala fotošuting bazgovog sirupa :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O baš divno.. radujem se tvojim sličicama bazginog sirupa znam da će biti woow!

      Izbriši
  4. nely, evo mene :-)... prije svega divan clanak, tako sam se uzivjela da sam pomislila na trenutak da se i ja skupa sa vama, djecom, igram sa bazginim cvjetovima... mislim da cu i ja po prvi puta praviti ovaj sok za vikend, i iskreno jedva cekam...
    Tortica je predivna, meni kao ljubitelju jagodica jos draza... ;-)
    Veliki pozdrav ti leti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oooooo kako si me obradovala ,baš mi je drago da si tu i da dijelimo ovaj kutak,raduje me da si uživala čitajući a vjerujem da ćeš i u ovome soku,meni je on genijalan:)
      Torta je fina,jednostavna..hvala ti puno na lijepim riječima!

      Izbriši
  5. Ohhh...that's all delicious!!

    Many hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  6. Hi my dearest friend :)

    Thank you so much for the recipe! I'm going to bake this cake this weekend - it looks so lovely :)
    And such a nice story from your childhood you are telling :)

    And I think I have to try the juice to :)

    Have a great sunny weekend, sweety :)
    Hugs ans smiles Lisa:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ok dear Lisa,Ihope you will enjoy in baking:)
      Hugs!

      Izbriši
  7. Mala ali slatka zadovoljstva cine covjeka sretnim,tako i ovaj tvoj clanak....hvala ti na predivnom postu....ljubim,tvoja dunja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dunjice baš si to dobro napisala,baš mala zadovoljstva čovjeka čine sretnim:)

      Izbriši
  8. djetinjstvo :) šteta što ovakve male i slatke stvari znače jako malo danas. ipak ima nade, ima nas još nostalgičnih i sretnih s malim stvarima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima nade, ipak nas još ima takvih koji smo sretni s malim stvarima:)

      Izbriši
  9. Nely ljubavi, vaše slike uvijek sladak! Također sam napravio sok od bazge;-) Srdačan pozdrav, Carmen

    OdgovoriIzbriši
  10. i kod mene se pije bazga! Uživamo zajedno u okusima i plodovima svibnja!

    OdgovoriIzbriši
  11. O, tako su slatki i romantični nježni bazgini cvjetići!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je i nama je bazga omiljena pravi okus svibnja, a njezini cvjetići su baš tako simpatični:)

      Izbriši
  12. Diiivno! Ništa bez soka od bazge! ja sam jedino dodala još i nekoliko naranči zbog arome i boje.Torta od jagoda....njami:):):)Obožavam:):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu misliti kako dodatak naranče čini aromu,predivno!

      Izbriši
  13. E vidiš, neki dan sam radila sok od bazge, malo drugačiji recept, ali je ispao super, klinci su brali i tako to! bbazga me neodoljivo podsjeti na djetinjstvo...samo mi sada nedostaje kolačić, jer smo i jagode danas smaknuli, ali i to će uskoro na red...divne fotke, kao i uvijek! Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ilina onda ćeš i ti uživati u sokiću,klincima je to bila fora sa branjem sigurno..jagoda još ima sigurna sam da će biti i koji kolačić kod tebe:)

      Izbriši
  14. jako lijepo,...mislim taj osjećaj koji se generacijski
    prenosi, druženje, emocije,....cvijet od bazge je predivan,
    mogu zamisliti kako je sok ukusan!:)))
    veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno Annie to je nešto što se prenosi,i stvara osjećaj tradicije..sok je divno osvježavajuć!

      Izbriši
  15. kako nas ovaj sokić sve asocira na djetinjstvo, prekrasno. i torta je božanstvena!

    OdgovoriIzbriši
  16. divne uspomene :) i kod nas je bilo dosta slicno... torta je mmmm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam,sok je ovo sa trunkom nostalgije na dane djetinjstva:)

      Izbriši
  17. Uzivam doci kod tebe:-) Kod tebe je uvijek slasno i mirisno:-)

    OdgovoriIzbriši
  18. Osjecajni i njezni post posvecen bazgi i jagodama, uz to kao i uvijek pracen prekrasnim fotografijama.. volim to mirisno majsko osvjezenje i vjerujem da cu isto tako slasno uzivati u privlacnoj jagoda torti.. hvala Nely, srdacan pozdrav ti leti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Biljo,baš mi je drago radi toga:)

      Anna nadam se da će i kod tebe sokić osvježavati,a torticu svakako preporučam,baš je jednostavno fina:)lijep pozdrav leti!

      Izbriši
  19. Pve godine po prvi put nisam pravila sok od bazge. Neprestano pada kiša i ispire dragocijeni pelud. zato kuham čaj od svježeg cvijeta metvice i matičnjaka iz mofg vrta...
    Lijepa priča.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si kako je vrijeme ove godine užas za bazgu totalno nepovoljno,mi smo se snabdjeli bazgom iz našeg vrta i to na vrijeme:)

      Izbriši
  20. Obozavam price i ludorije iz detinjstva, mada je proslo ne tako davno, ali je uvek divno prisetiti se prekrasnih decijih trenutaka:) Post ti je zaista predivan, a slike prekrasne. Tortica deluje fenomenalno i bas bi mi prijala uz jednu casu domaceg soka od bazge:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš je istina da su te priče najzanimljivije i najljepše,iako nisu bile davno.Hvala ti najljepše na divnom komentaru:)

      Izbriši
    2. Baš je istina da su te priče najzanimljivije i najljepše,iako nisu bile davno.Hvala ti najljepše na divnom komentaru:)

      Izbriši
  21. Divna prica iz detinjstva. Mnogo volim te price, kad smo mi bili mali...

    OdgovoriIzbriši
  22. Meni zaista nema do bazginog soka i svježine kojom krijepi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam,bazgin sok je bio i ostao meni najdraži sok,drago mi je da nas ima još ljubitelja:)

      Izbriši
  23. Jednom rečiju prekrasno! Kao i uvek:)

    OdgovoriIzbriši
  24. Those little flowers are so pretty! I didn't know they could be made into juice. Your cake looks delicious!

    xo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zoko:)

      Yes Tricia,juice is so wonderful:)..hugs!

      Izbriši
  25. Draga Nely, kako si ovo sve divno prezentovala, slike su fantasticne. Lijepa prica i lijepa torta:)
    Sjajan post

    OdgovoriIzbriši
  26. Obožavam sok od bazge ali mi ne ispadne uvijek dobro a prošle godine su mi i dve boce eksplodirale,sok je zakuhao u njima.Ali probati ću i tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam da se to zna desiti da boce eksplodiraju jer dođe do vrenja,to je uglavnom kod sokova od bazge bez konzervansa,nadam se da ćeš biti zadovoljna i sa ovim receptom:)

      Izbriši
  27. Joj kako je lepa fotka sa cveticima na povrsini vode! Predivno!!!
    A bas tvoj sok od zove je najbolji na svetu! :) Vec tri godine ga pravimo po tvom receptu sa coolinarike...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš divno da pravite po tom receptu sa cool,to je taj recept i ovdje ispisan,hvala vam puno:)

      Izbriši
  28. Draga Nely, hvala puno na recepticu, nisam nikada pravila sok od zove, doduse nisam bas sigurna gde bih ovde mogla naci sveze cvetice, ali neka ga na sigurnom, mozda ce zatrebati... a tortica sa jagodama bas nekako fino pase u letnje popodne u vrtu.:))

    OdgovoriIzbriši
  29. Posudit ću Biljanin komentar, jer upravo on govori o onome što sam htjela i sama reći "uživam doći kod tebe...uvijek slasno i mirisno"...hvala za divne fotke, lijepo napisan post i na receptima :)))

    OdgovoriIzbriši
  30. kakav flashback u detinjstvo:D
    Nista lepse od kiselkastog i mirisljavog hladnog soka od zove,casa koja se zamagli i taj miris...

    OdgovoriIzbriši
  31. jako, jako lijepo....

    a u sok od bazge ja još ubacim uz limun i par listova svježe mente...ma divota...i to menta direktno iz vrta

    kako je život lijep...

    http://style-and-cookie.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  32. Predivan post,volim posjecivati tvoj blog : ) Veliki pozdrav......

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...