subota, 21. siječnja 2012.

Dašak proljeća u zimi...

Ovih dana vrijeme se vješto poigrava,daje malo naznake zime sa kojim iznenadnim pljuskom snijega,onda zasja sunce,temperatura je u plusu sasvim iznad zimskih prosjeka za ovo doba,tada okrene jak vjetar i padne kiša,i tako redom samo nigdje prave zime...iskreno meni je to pomalo konfuzno,a i biljkama koje su u vrtu i polako se bude,iako bi trebale još dugo mirovati prije proljetnog buđenja...ali iako je vrijeme takvo kakvo je,daleko su još vrtlarski poslovi na otvorenome,zato je lijepo kada se sa  proljetnicama u domu lagano vara zima i donosi dašak proljeća...
tako je slučaj kod mene,mini narcise koje sam zasadila u kasnu jesen,i držala u hladnom zatvorenom prostoru,unijela sam u grijani prostor i svaki dan promatrajući kako se polagano od tek izniklih lukovica pretvaraju u krasne visoke izboje sa pupovima,napokon dočekala prvu cvatnju..
Nakon što ocvatu ne treba im rezati listove,lukovice se i dalje preko njih hrane,samo ih pustiti da se zasuše,i kasnije lukovice iz kalja premjestiti na suho mjesto gdje će opet čekati jesensku sadnju..
Zumbuli su mi također divni,napokon i ostatak zumbula koje imam krenuo je u cvatnju,polako i oni se iz neuglednih cvjetića pretvaraju u prave mirisne ljepotane...
uz narcise i zumbule,najljepše mi se slažu bršljani,ne mogu se pohvaliti velikom količinom sobnih biljaka ,ali bršljanima mogu jer su vrlo lagani za uzgoj iz reznice,dovoljno je odrezati im duljinu grančice oko 5 cm,pri tome skinuti donje listove i zasaditi ih u zemlju u manjem kalju,uz redovno zalijevanje,vrlo brzo nastaju nove biljčice,kasnije se razvijajući u krasne primjerke,koji su zaista ukras u svakom prostoru,kod mene ih ima u svakom uglu doma...
uživajte uz biljke jer one toliko malo traže,a jako puno užitka i ljepote pružaju...

32 komentara:

  1. U kući ti je pravo proljeće... I moji zumbuli su procvijetali, a krenuli su i jaglaci ispred kuće (ove godine stvarno jako rano!) Voljela bih da mogu uzgojiti tako lijepe bršljane, ali uvijek iznova mi se osuše (možda zbog centralnog grijanja?) A u takvoj atmosferi, ova kućica za ptice je pun pogodak...

    OdgovoriIzbriši
  2. Beautiful blooming flowers, Nely!:)
    nice weekend,
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao i uvijek...meni lijepo kod tebe,a ova kućica za ptice je nešto posebno!Pozdrav draga Nely!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ikod mene u vrtu zumbuli malo pomalo proviruju iako je i kod nas u Primorju prerano.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlične fotografije!! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. ...ooo Nely,znas da i ja ceznem za proljecem,ova zatvorenost me umara,lijepo je vidjeti ove glasnike proljeca,prijatne slike....bas onako pune energije i nagovjestaja....pozdrav i ljubim draga moja,uzivaj u svojim biljcicama....

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala vam najljepše svima,uživajmo barem ovako dok ne stigne pravo proljeće!

    OdgovoriIzbriši
  8. odlične fotke. prekrasno je promatrati kako biljke iz dana u dan napreduju. u blizini zgrade raste brsljan pa cu isprobati tvoj recept za uzgoj. hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako divno izgledaju narcisi u ovim drvenim kutijama! Pravi dašak proljeća :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno Nely! Velika mi je zelja da dobijem cvetove lukovica u kuci tako rano, ali plasila sam se probati... Prosle godine sam neke posadila ali rano sam ih prenela na toplo pa nisu lepo cvetale...

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno mi je tvoje proljeće u kući - to je ono o čemu ja uvijek maštam da ću imati u svom domu. Također ću imati i bršljan, jer je predivan. Inače od cvijeća najviše volim ono lisnato i koje nabaci tek toliko koji decentni cvjetić.

    OdgovoriIzbriši
  12. vidim da sam našla srodnu dušu - ljubitelja lukovica! moji tulipani, zumbuli, narcisi i šafrani su ponicali u teglama u hodniku, jedva čekam da se rascvjetaju! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala za ovaj dasak uzivanja pracen mirisom ljepih proljetnica.. kiss Nelyc ..

    OdgovoriIzbriši
  14. Baš ti zavidim na proljeću u kući. Ali samo da znaš, ukrast ću ti ideju i sljedeće godine ću i ja uživati u privatnom kućnom proljeću.

    Kod nas se kaže da se lukovice proljetnica vade iz zemlje kad djeca završe školu (dakle u lipnju), a vraćaju u zemlju kad djeca krenu u školu (znači u rujnu). Toga se pridržavamo i svake godine imamo dvorište puno ovog mirisnog cvijeća.

    OdgovoriIzbriši
  15. U pravu si, tako malo traže, a tako puno daju!!! :))) Preslati su mini narcisi, njih obožavam!!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovo je najbolji način kako preživjeti zimu bez depresije i dočekati pravo proljeće. Hvala na savjetima u vezi lukovica i bršljena koje držim vrlo korisnima. Topli, proljetni pozdrav
    (Moj je vrt na zapadnoj strani i uvijek je zaštićen od mraza i temperatura pod nulom. Mogu li lukovice ostavljati u zemlji preko zime?)

    OdgovoriIzbriši
  17. bršljani su, čini mi se tvoj zaštitni znak. I ja ih sad imam 2 kom, sretna što si mi ih ponovno aktualizirala! narcise su mi poput malih sunaca :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam svima drago mi je da nas ima podosta ljubitelja prvih cvjetaka...u pravu si Whats lukovice se vade u lipnju kada dozriju i ponovnu su u jesen spremne za sadnju..Nostalgia lukovice mogu ostati i u zemlji i tako prezimiti,kod mene obično tako i biva,vadim ih u lipnju jedino ako mi zatreba prostora za sadnju nekog drugog cvijeća....bršljane stvarno obožavam,i oni su vrlo zahvalni za uzgoj...veliki vam pozdrav!

      Izbriši
  18. Krasne slike. Drago mi je da sam otkrila tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši
  19. Divno je vidjeti proljeće u tvom vrtu koji su sigurno dobro zaštitila jer zima još nije pokazala sve što zna, zato uživaj i čuvaj proljeće koje dijeliš s nama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam,pravo proljeće je još daleko zato uživajmo barem ovako!

      Izbriši
  20. Prekrasno cvijece u tvom domu,kucica za ptice daje posebnu car :) A za brsljan nisam znala da se brsljani tako lako mogu uzgajati hvala na savijetu,i kao uvijek imas preljepe fotografije .Veliki pozdrav mila

    OdgovoriIzbriši
  21. Ohhh...this is so beautiful!!!
    I love this yellow flower very much.

    Lieve groetjes,
    Marijke
    www.marijkevanooijen.blogspot

    OdgovoriIzbriši
  22. Samo sam provirila da vidim sta to kod tebe vec lepo cveta, a ono vec pravi mali vrt... jesenas sam prvi put uzela pelcere brsljana i cini mi se da se fino primio, ali kako je kod nas jos uvek dosta hladno i zavejano, moracu ipak sacekati dok otopli, da proverim kako napreduje.:)) p.s. kucica za ptice na poslednjoj slici je preslatka!:)))

    OdgovoriIzbriši
  23. wow, narcisi :) bas ih volim :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Marijke tnx dear....mignonne kod mene je ovo pokusno ove godine,i zaista sam zadovoljna kako je procvalo,nadam se da će i kod tebe biti cvjetni balkončić...Darija i ja ih isto jako volim..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  25. Kod mene sve nešto napola... jedino zumbuli procvjetali... uz ove tvoje čarobne fotografije jedva čekam ono pravo, mirisno proljeće..

    OdgovoriIzbriši
  26. Oh, Nely! In your photos have SPRING!! Sooo beautiful!!♥

    Many hugs, Marge

    OdgovoriIzbriši
  27. I ja čekam ono pravo mirisno proljeće draga Eda...Thank you Marge!

    OdgovoriIzbriši
  28. I ja čekam ono pravo mirisno proljeće draga Eda...Thank you Marge!

    OdgovoriIzbriši
  29. Volim zlatno žutu boju Narcisa i njegovu ljepotu, a volim i zumbul, posebno njegov miris. Tvoje cvijeće je tako lijepo i njegovano. Bršljen zaista izgleda lijepo i dekorativno, a moram da spomenem i kućicu za ptice, ma preslatka mi je.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...