utorak, 19. srpnja 2011.

Ledene kocke....

Neki dan hrpa pobranih svježih kupina stavila me u razmišljanje koji kolač napraviti..pao je odabir na stare dobre ledene kocke koje  su moj prvi kolač sa početaka moje karijere kolačarice,inače u početku  je bilo promašaja koji su iako takvi bivali pojedeni sve u svrhu pažnje prema meni.E  kada sam ovaj kolač uverzirala praviti ,često i prečesto bio je na našem meniju već nam je pomalo izlazio na uši,tako je moralo proteći puno godina da ga se dobrano zaželimo.Tako sam ja krenula u izradu,a za promjenu dodala u njega kupine,bilo je više nego dobro...stvarno mogu reći volim promjene u svemu,pa bilo to i kupine u ledenim kockama u svakom slučaju kolač je za sve preporuke i od njega vrlo brzo nije ostao ni komadić..slijedi receptić...

BISKVIT:
-7 kom bjelanjaka
-7 žlica šećera 
-7 žlica brašna
 -1 prašak za pecivo
-1,1/2 dl toplog mlijeka  za preliti biskvit


KREMA:

 -7 žumanjaka
-7 žlica šećera
-7 žlica brašna
-1/2 l mlijeka
 -250g maslaca
 -2 vanili šećera
 dodatno 150 g kupina 2,5 dl slatkog vrhnja

Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka,postepeno dodavati šećer,zatim brašno pomiješano sa praškom za pecivo,peći u podmazanom i brašnom posutom manjem limu na 180C,pečen topli kolač odmah preliti sa prokuhanim mlijekom i pustiti da se biskvit prohladi.Za to vrijeme skuhati kremu,pjenasto umutiti žumanjke,šećer,vanili šećer i brašno sa 2dl mlijeka ostatak mlijeka staviti zakuhati i u njega dodati izmućenu smjesu,kuhati dok se ne zgusne,ohladiti.Zasebno izmutiti maslac i u hladnu kremu postupno dodavati žlicu po žlicu.
Na ohlađeni biskivti rasporediti nekoliko kupina,nanijeti kremu i sve poravnati,zasebno umutiti slatko vrhnje sa ostatkom kupina,završno staviti odgore i po želji ukrasiti svježim kupinama.Dobro prohladiti i uživati....

Broj komentara: 29:

  1. nikad probala ledene kocke, a svako malo se na njih popiknem na nekom blogu....vidim vrijeme je!!! rado bih uz kavu u 5 popodne probala ove tvoje.

    OdgovoriIzbriši
  2. E stvarno vrijeme je da probaš,ove klasičarke su mi se uvukle pod kožu,rado bih te počastila ...veliki pozzz:)

    OdgovoriIzbriši
  3. izgledaju taaaako dobro!!Da imam kupina odmah bih ih napravila,ovako sacekacu koji dan dok ne odem na pijacu!Pozdrav draga moja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami, njami, volim ledene kocke....pa još s
    kupinama ah, tko bi odolio..

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgledaju tako fino..., dobro bi sada došle!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odmah sam prepravila svoj recept. Obožavam ih i izgledaju tako super :)))).

    OdgovoriIzbriši
  7. prekrasna kombinacija,oduševljena sam kolačem!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad sam pročitala naslov posta, pomislila sam da su u pitanju Kraš ledene kocke, kojih se sjećam još iz djetinjstva. A kad tamo kupine i nešto sasvim drugo. Nisam imala priliku probati taj kolač. Izgleda super.

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam ledene kocke! Pošalji koju na moju adresu!

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš si zloćka! Kolač izgleda savršeno, a ja sam si rekla (dobro, nitko osim mene nije čuo :D) da ću malo smanjit slatko... Hmmm... sad više nisam sigurna... osim toga ima kupina pa zašto ne probati, jel da? Život je jedan! :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Marina evo ekspeditivno ću poslati obećavam...Lilly ugodite si jedna ste sama sebi,i ja sam si obećala isto,ali pokleknem na ovakve sitne radosti..veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan kolac a jos je posebniji jer je napravljen sa domacim kupinama iz vlastitog vrta...tako su se fino uklopila oba posta, onaj od proslog puta i sada novi sa recepticem.;))

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam ljubiteljica voćnih kolača, ali ovo izgleda tako fino :O

    OdgovoriIzbriši
  14. ja imam recept za ledene kocke ali to nije ni blizu ovom tvome!!
    kocke su ti divne!

    OdgovoriIzbriši
  15. Fantastično, ovo je neki novi recept za ledene kocke, mmm, još da nađem kupine i ...

    OdgovoriIzbriši
  16. Njami njami..kako su fineeeeeee;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Zákusek lahodící nejen oku,na fotografíích vypadá moc báječně a také tak určité chutná.
    Posílám upršený pozdrav.Marťa

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala vam puno svima baš mi je drago da vam se sviđaju,recept je podosta star,ja ih evo nisam pravila dobrih 7 godinica,e sada je vrijeme za njihov povratak...veliki vam pozdrav svima!

    OdgovoriIzbriši
  19. Super za recept, sad ga opet imam...

    OdgovoriIzbriši
  20. Eto kalipso kao da sam znala,veliki pozz:)

    OdgovoriIzbriši
  21. odličan kolač u svim kombinacijama! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Obožavam sećanja na tragedije u svojoj kuhinji:))) E, kako mi je to sada simpatično i priraslo uz srce, a kada mi se dogadjalo (ma, dogadja se ponekad i sad) htela sam sebe na Mesec da lansiram!
    I, kod mene je bilo nekoliko vrsti (pre)omiljenih kolača, koji su nam se iz nedelje u nedelju pojavljivali na stolu, ničim izazvani - ma, mo'š misliti taj bezobrazluk;))) I, tada smo ih bacili u zaborav. Jedan od tih kolača su i čokoladne ili ledene kocke, ali sa belim filom i čokoladnom glazurom, ma, znaš sigurno našta mislim. Tako da razumem ono o čemu si pisala:)))
    Ova idejica o kupinama u kremi baš je dobra. Da smo bliže ponovila bi ti turu još jednom:)))) Odlično, Nely. Pozdrav, draga

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala Sanja puno,joj Nale draga nasmijala si me sa ovim lansiranjem na mjesec..ma dešava se vjeruj i meni dan danas koliko god sam"usavršila" kuhinju.ali ipak..znam na koji kolač misliš ..fina mi je i ta varijanta...e da smo bliže vrtila bih ja ponovo ovo...veliki ti pozdrav ide!

    OdgovoriIzbriši
  24. divno izgleda, moracu se baciti na spravljanje!

    OdgovoriIzbriši
  25. Obavezno draga,imaš sve moje preporuke..pozzz:)

    OdgovoriIzbriši
  26. Izvrstan kolač, jedan od onih finih, kremastih, rashlađenih za uživanje u ove ljetne dane. Sviđa mi se ovaj dodatak kupina i to jako. Recept je odličan i bilježim ga. Kolač izgleda prekrasno !

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...