petak, 30. kolovoza 2013.

Dan za vrt uz zdravi napitak od bazginih bobica..


Sunce se ponovno ukazalo nakon  dana kiše i kiše..bila sam presretna vidjevši da je nebo napokon dobilo boju,a jutro onaj zlatni sjaj.Dan je za vrt i poslove u njemu, zbilja je prava milina vrijeme provesti vani.

Gledam uokolo sebe biljke su osvježene kišom i ugodnim vremenom,ovo ljeto vrtu je donijelo puno nevolja,ne mogu se pohvaliti onim predivnim vrtom kao prošlih godina,puno je toga što se mora izmjeniti presijati dio travnjaka,presaditi puno toga,puno je posla,ali ipak unatoč svemu vrt je zadržao neki svoj skromni šarm koji posebno dolazi do izražaja baš sada u kasno ljeto, iako mi je "devastiran" žarkim ljetom,ima toga u čemu se može uživati,a to je onaj poseban mir koji vam nudi.
E ,ali u nečemu posebno uživam u ovo doba godine, a to je domaći sok od tamnih bazginih bobica.Ne znam da li ste ga imali priliku probati,osim što je osvježavajuć to je jedna prava vitaminska bomba,prirodno je sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a pridodaje mu se puno pozitivnih učinaka kod puno zdravstvenih problema,npr.ublažava grlobolju,kašalj,visoku temperaturu,ublažava simptome gripe.

Kod nas u domu on je postao tradiconalan,volim njegovu pripremu od branja pa do sipanja u boce,a naravno degustiranje je točka na i.
Slijedi recept,pa tko želi da se okuša u svu izvrsnost ovoga sirupa neka izvoli.

SOK OD BAZGINIH BOBICA

Potrebno je:

1kg bazginih bobica
5 l vode
6 kg šećera
100 g limunske kiseline
1 boćicu extrakta maline
1/2 vrećice konzervansa
Sa ubranih grančica bazge skinuti bobice(bobice moraju biti tamne,tj.dobro sazrele),oprati ih,skuhati ih u 5l vode i kuhane propasirati,još jednom sve procijediti kroz čistu gazu.Dobivenu masu staviti u lonac dodati šećer,limunsku kiselinu,extrakt maline i konzervans,zatim prokuhati dok se sav šećer ne otopi.Vruć sirup sipati u čiste boce,dobro ih zatvoriti,utopliti boce nekim toplim prekrivačem i ostaviti dan-dva da se potpuno ohlade.


Stara ,dobra provjerena receptura za izvrstan sirup,kasnije ga samo razrijediti vodom i uživati..pravo je vrijeme da se uživa na otvorenom.Nadam se da će nas vikend počastiti lijepim vremenom,iskoristite ga najbolje što možete!
Ja krećem dalje za poslom,dan je za vrt..i osmjeh.




                                                                 Lijep vam pozdrav!

44 komentara:

  1. No better place than our garden, Nely ;-)! It all looks wonderful, I hope the sun will shine a lot of time during the coming days!

    Wish you a happy weekend and sending you big hugs, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you so much dear Ingrid for your lovely comment:)
      Hugs!

      Izbriši
  2. Mila Nely,
    mislim da je ovo ljeto ostavilo snazan dojam na svaki vrt, no tvoj ipak odise svjezinom, ljepotom i svom svojom raskosi. Mislim da ipak mozes biti zadovoljna njime i uzivati u preostalim suncanim danima i plodovima koje ti isti nudi...
    Toliko ulazes ljubavi i strpljenja u svoj vrt da ti on to jednostavno "mora" vratiti...
    Divne slike, mila!

    Zelim ti divan vikend u vrtu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Edina,ljeto je zbilja ostavilo traga na vrtu,ali u svakom slučaju ipak je lijep,i tu smo da ga njegujemo.
      Lijep dan ti želim!

      Izbriši
  3. Eee, lepo sam se nauživala kod tebe u vrtu, sad je vreme da pođem i da ti kažem po neku reč. Pa, idemo redom - ne znam koliko površine zahvata tvoj vrt ali znam da su ti fotkice uvek divno različite, što mi je zaista veliko zadovoljstvo. Pozivitnost i blagost kao da zrače iz tvojih fotki a i reči:)
    Drugo, kada dođem ovde i provedem neko vreme na tvojim strama mozak mi se osveži. Stvarno, kao da sam negde u prirodi provela sat-dva. Treće, lično jako si mi draga i skroz sam subjektivna ali to ne znači da ovo što govorim nije tačno - ti si skroz jedinstvena žena, koja ima dara za svašta nešto;) xxx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nale moja draga,šta otpisati na ovakve riječi,osmijeh mi je od uha do uha,hvala ti na svakom slovcu,ovo sve od tebe mi je stvarno uljepšalo dan..ljubim te!

      Izbriši
  4. Hmmm, Holunder. Sehr fein und das Rezept muss ich mir merken!
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
  5. Prva fotka je mrak! Ovo ljeto je, nažalost, ostavilo traga u svim vrtovima. Možemo se samo nadati da sljedeće neće biti tako nemilosrdno i uživati u ovogodišnjim plodovima kakvi god bili.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tamara..u pravu si kako je tako je,nadajmo se boljem iduće sezone:)

      Izbriši
  6. Beautiful morning in your home-love ♥
    Have a nice weekend!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni nekako ovo doba godine na posebno miriše. Jutra su drugačija, vreme polaska u školu, pripreme zimnice, prepune pijace voća i povrća, sabira se letina...miriše na jesen. Draga Nely pošto si postavila sto u vrtu onda, da ti se pridružim na jednoj jutarnjoj kafici:) Pažnju mi je privukao mali stolac, na tren me vratio u detinjstvo u Bosnu, tamo su to tako zvali stoci, ma baš tako nekako je i izgledao. Nikad nisam probala sirup od zovinih bobica, mora da dobro čini. Uživanje mi je doći kod tebe, razgledati fotografije, čitati.
    Pozdrave ti šaljem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rado i kod mene je isto,baš mi ovo doba ima neku posebnu ljepotu..drago bi mi bilo da mi se pridružiš na kavici ,i da te sitnice kao ovaj stolac podsjete na djetinjstvo..sok probaj ako si u prilici oduševit ćete:)
      Veliki pozdrav!

      Izbriši
  8. Slike su, kao i obicno, posebno tople i lijepe. Interesantan recept, nisam jos probala. Ali, ne znaci da necu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno je kod tebe u vrtu, Nely. Sok odlicno izgleda. Nista bolje od domacih sokova :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Goco,u pravu si domaće je najbolje!

      Izbriši
  10. Nely,
    This drink looks very tasty, and it has many health benefits. Your garden is lovely as always, Nely.

    Have a nice weekend.

    Love,
    ~Sheri

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam nikada pravila sok od bazginih bobica, recept je dobar, možda ga probam napraviti ove godine. Problem je što su u općem čišćenju terena posjekli i ono što treba i ono što ne treba pa sad moram daleko ići po bazgu.
    Vrijeme je sad najlijepše za rad u vrtu jer više nije onako strašno vruće. Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna sigurna sam da bi ti se svidjeo ovaj sok,vjeruj da je stvarno uživancija vani!

      Izbriši
  12. Nisam još probala ovakav sok, pa mislim da bi mogla svratiti na čašicu ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da bi mogla svratiti,uživala bi sigurno..veliki pozdrav!

      Izbriši
  13. Dobro jutro Nely,
    Volim svoj ​​vrt!Atmosfera i lijepe slike!
    Hvala na receptu!
    Želim vam sunčani vikend!
    Frida

    OdgovoriIzbriši
  14. Iznenadila si me ovim sokom jer sam mislila da još nije vrijeme, kako me cijelo ljeto nema doma nisam ni mogla vidjeti svoju bazgu na kojoj sam ostavila cvijeće za bobice. Radila sam već sirup ali se djeci nije svidio pa ću ove godine pokušati liker. Fotke i dekoracija su divni

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ingrid sada je pravo vrijeme za bobice,moram priznati da liker nisam još probala,ali vjerujem da je savršen:)

      Izbriši
  15. LOVELY pictures!!!!!

    Take care,
    Titti

    OdgovoriIzbriši
  16. These are the most beautiful photos my dear Nely. All the goodness summer has to offer. So lovely!!!
    hugs from here...

    OdgovoriIzbriši
  17. Upravo sam došla iz vikendice. Posle 2 meseca, stigla voda. Možeš misliti na šta sve liči posle ovakve toplote bez vode, bez kiše. Tuga, gde god pogledaš. Glavno mi je bilo da svuda zapušimo velike pukotine da povratimo te mlade biljke i drveće. Da li će ovo zalivanje nešto pomoći to ćemo videti.

    Prosto nemogu da verujem da je i u tvom vrtu toliko štete nastalo. Nelice moja sve si prelepo slikala, malo da uživam kod tebe posle pustoši koju sam gledala 3 dana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Vesna vjerujem ti na riječ što se vrta tiče,strašno je kada vidiš da je sav trud otišao u nepovrat,ali znaš kako se kaže neka svo zlo bude na tome..i kod nas je stvarno opustošeno,pojava novih nametnika,bolesti biljaka,suša,sve je to učinilo svoje,po mojim slikama ne možeš to vidjeti,ali vjeruj mi nije lijep prizor vani kako je bio prošlih godina,ali dobro neka smo mi dobro,sve ovo dođe i prođe,i obnovi se.

      Izbriši
    2. Moja baka je govorila: Nek bude na njegovu glavu :-)

      Izbriši
  18. Draga Nely,kad dodjem na tvoj blog,oduseve me tvoje fotogafije.Ne mogu vise da se ponavljam.Ali sok od bobiza zove(bazge)?Ja celog zivota tradicionalno pravim sok od cveta bazge-zove.Ali od bobica,nisam ni cula.Ovo je stvarno otkrice.Zapisacu ovaj recept pa da isprobam.Verujem da je vrhunski,kao uostalom i sve sto dolazi od tebe.Nije laskanje.Stvarno me odusevljavas.Pozdrav:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Cale na lijepim riječima,vjeruj mi ovaj sok mi je za jednu zericu bolji od cvijeta bazge,iako su zdrave obje varijante,ali baš bi me radovalo da ga probaš..veliki ti pozdrav!

      Izbriši
  19. Just lovely, dear Nely!!

    Happy September for you!♥

    OdgovoriIzbriši
  20. Opet predivne slike! I bas bih rado u tvom divnom vrtu popila ovaj sok, za koji nisam znala da se moze raditi! divna ideja! Ilina

    OdgovoriIzbriši
  21. Zovu i njene bobice još nisam videla u Kanadi...alike su ti izuzetno lepe.

    OdgovoriIzbriši
  22. Predivne fotografije,nezna se koja je ljepsa od koje.Nikad nisam ni probala ovaj sok izgleda super vjerovatno je i takovg okusa :) Veliki pozdrav til leti :))))))))

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga, s nestrpljenjem sam cijelo ljeto isčekivala vaš blog.Toliko sam presretna kada sam ugledala nove blogove.Vi ste moja muza i nepresušan izvor ideja i ono kako sa malo možeš postići puuuno ,ako nešto želiš.

    OdgovoriIzbriši
  24. Hvala vam svima,sok je divan mislim si nekada da je bolji od cvijeta bazge..posebno vama draga Ljiljana,vesele me vaše riječi i daju motiv za dalje..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  25. Pozdrav :)
    Nisam nikada pravila sok, marmeladu jesam izvrsna je. Hvala za recept! Isprobaču ga sigurno druge godine. Prvi put sam u gostima na tvom blogu, fotografije su divne. Osječa se tvoja ljuba prema životu, prema malim trenucima i detajlima, koji često odlaže mimo nas, a nismo ni znali, da su tu. Drago mi je, da sam te pronašla :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...