utorak, 2. listopada 2012.

Topli jesenski kutak...


Dok pristavljam jutarnji čaj,pogled kroz prozor odaje noćašnju kišu,lagano je poškropila prozorska stakla,...jutro je teško,puno vlage obavijeno laganom izmaglicom.Sjedam na omiljenu fotelju i promatram igru jutarnjeg svijetla,prelama se tmurni dio jutra u crvenkasti odsjaj novog sunčanog dana.

Stara izreka kaže po jutru se dan poznaje,crvekasti odsjaj nježno pretvara dan u sunčan.Uz gutljaj čaja rezimiram prethodni dan pretrpan obavezama,ni današnji nije bolji, ali ovo jutro daje mi inspiraciju za dekoriranje, želim crvenkasti topli ton doma,uvijek mi tako ne izostavan kada nailaze hladniji i tmurni dani..

Hvatam se onoga što imam u kući,crvenih detalja u obliku dekice, kariran crveni jastučić kojega sam prije nekog vremena sašila,na podu crveni tkani tepih,priroda se pobrinula za crveni detalj u obliku grančica šipka.
 Volim jesen u svom domu,skromno je i toplo tu ,u vazi nikada ne manjka pokoji jesenski aranžman od svježe ubranog cvijeća, a ni divnih dekoracija iz prirode,sve su to  mali detalji koje posebno volim.


Detalje sam lako dodala,ali ima još jedan detalj bez kojega mi cijela atmosfera nije potpuna,to je miris nekog finog kolača koji se širi domom iz pećnice.Pored svih obaveza nekako mi ide od ruke izdvojiti vrijeme upravo za neku finu slasticu,iako moram priznati da je kod mene po pitanju slastica i kuhanja, aktivno kroz cijelu godinu, ali  jesen i zima su periodi kada se ta atmosfera toplog doma  zamirisanog nekim finim kolačem najugodnije osjeti.
Kako bi upotpunila ovu cijelu priču evo i jednog prigodnog recepta u to ime..nije slučajnog naziva ovaj kolač
Mirišljavci ...


Pjenasto izmješati omekšali maslac sa šećerom,dodati jedno po jedno jaje,te rogačevo brašno pomiješano sa brašnom i praškom za pecivo,dodati grožđice natopljene u rumu i,nasjeckanu čokoladu.
Smjesu rasporediti u papirnate ili silikonske forme za muffine  i peći ih oko 20-25 min.na 180 C prohlađene ukrasiti ih čokoladnom glazurom od 70 g tamne čokolade,žličice mlijeka i ulja,pomiješanih i  otopljenih na pari.
Uz šalicu toplog čaja ništa drugo do uživajte u ovim finim kolačićima i toplom vlastitom jesenjskom kutku doma,a ja trčim dalje u nove pobjede i  inspiracije do sljedećeg posta kada ću opet  u njega smjestiti neke svoje uhvaćene male svakodnevne momente.

Broj komentara: 70:

  1. wundervoll
    ♥Doris

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno...Jesen u tvom domu zaista ima poseban čar...Prekrasan kutak, posebno mi je divna ova velika škrinja! Meni je sutra rođendan, pripremam veliki ručak za hrpetinu obitelji i prijatelja, tako da će sutra i mojim stanom mirisati jesen... Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Ilina,želim ti sretan rođendan uz najljepše želje,lipo provedi sutrašnji dan:)

      Izbriši
  3. Rado bih sad sjedila tu s tobom pila kaficu i jela taj krasni kolacic i uzivala gledajuci kroz prozor u tvoj krasni vrt. Predivno si sve dekorisala draga moja :) Zelim ti ljep dan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo bi to lijepo Selma samo da smo bliže,no ja ću u tvoje ime popiti kavicu i gricnuti šta slatko:)
      Pozdrav ti leti!

      Izbriši
  4. Lovely autumn at your home, Nely;)
    And the first picture is so cute;)
    hugs,
    Ira

    OdgovoriIzbriši
  5. Beautiful autumn impressions and inspirations! Thank you so much and lots of hugs, Barbara

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme kakav kutak Nely!Pretopao i posban.

    OdgovoriIzbriši
  7. stvaaarnoooo... kao iz magazina! i to stranog!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam na komplimentima,zbilja mi je drago:)

      Izbriši
  8. MMMM! Baš mirišljavo. Ja volim rum i cimet zbog specifične arome, koja me uvek podseća na praznike.

    Post je izuzetno lep i poetski nadahnut, baš kao što su i detalji. Tako mali, jednostavni, a tako veliki i moćni. Promene atmosferu u trenutku.
    Kod nas još traje leto, ne mogu da se žalim. Nema ni izmaglice, ni kiše, samo divni, sunčani dani, koji mi itekako prijaju, posle kišnog i hladnog odmora.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskrice u pravu si i mene rum i cimet obavezno podsjeća na zimu i praznike..drago mi je da ti se svidjeo post,i moj mali kutak..uživaj u lijepom vremenu ,jer najava je skorog zahlađenja:)

      Izbriši
  9. Nely, nely koji divan post i njezne slicice... iskreno i meni se svidja jesen u tvom domu, iako nisam neki ljubitelj tmurnih, kisnih dana... kod nas je kisa pala oko podne i sada sunce pokusava da probije kroz tmurne oblake, nadam se da ce mu to i uspjeti... a mirisljavci su s pravom dobili takav naziv, imam dojam da im mogu osjetiti miris cak tako daleko...predivan post...uzivaj u ostatku dana i nadji si vremena za predah ;-)
    Veliki topli pozdrav ti leti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga orhidey hvala ti najljepše na uvijek lijepim riječima..i kod nas je vrijeme danas pokazalo svoju ćud,sunce,kiša na smjenu...ipak trudit ćemo se uzeti od jeseni ono najbolje.,,velika pusa!

      Izbriši
  10. Čitajući ovaj post i ja sam osjetila toplinu jeseni i onu neku lijepu blagost i ugodu koju jesen donosi. Posebno lijepo je tvoje jesenje jutro uz šalicu čaja, a vjerujem da su ga i mirišljavci divno upotpunili. Kolačić mi je odličan, rogač me kao i uvijek posebno privlači, bilježim !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je Branka ako sam ti uspjela malo dodati topline iz svog doma,kolačići su jako fini zaista:)

      Izbriši
  11. Your autumns decorations are lovely Nely! And your cake looks delicious, I would like to try a little with a cup of tea :)!

    Love, Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  12. Volim citati tvoje postove. a dok gledam slike usporedjujem sto imam u domu, kosare pofarbane u bijelo, svijecnjaci,... moram potraziti sipak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto super ako iz svega toga nastane kod tebe koja inspiracija za uređenjem doma:)

      Izbriši
  13. Ma ti i jesen nekako docaras na neki specifican nacin,gledajuci tvoj post i citajuci tvoju pricu cak i za nas koji je ne volimo postane prijatno godisnje doba....pozdrav ti leti mila moja.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjeruj dunjice ni meni nije kasna jesen najdraža,ali opet ima i tu svojih čari..drago mi je da te malo privolim za jesen:)

      Izbriši
  14. Kad gledam ove predivne fotografije tvog "jesenskog kutka" istog trena prestanem žaliti za ljetom. :)
    I još ovi slatki kolačići!mmmm pa s rogačem!njam! može li bolje! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E baš mi je drago da uspijevam ovim jesenjim kutkom malo ublažiti žal za ljetom kod tebe..kolačiće ti toplo preporučam:)

      Izbriši
  15. Iako cvijeće lijepo miriši, slažem se da je miris pečenog kolača najbolji i najdraži miris koji se širi kućom. A još kad je kuća upotpunjena ovako prekrasnom dekoracijom, baš je gušti jesti te kolače i uživati u interijeru.

    Moram te pitati za spatifilum, vidim da tvoj ima dva cvijeta. Moj već odavno ne cvjeta, samo mu niču novi listovi. Imaš kakav savjet?

    OdgovoriIzbriši
  16. Tamara drago mi je da dijelimo isto mišljenje o mirisu finih kolača u domu,zaista ništa ljepše od toga.

    Što se tiče spatifiluma,njemu samo treba podosta svjetla,ne voli nikakve prihrane za cvjetanje,i zalijevanje neka bude jednom tjedno i to obilno,višak vode obavezno maknuti iz podloška.Zaista nije zahtjevna biljka.Žao mi je što ga nisam ljetos fotkala bio je prepun cvjetova,ovo sada su zapravo ti cvjetovi u prolasku,sada će opet imati fazu mirovanja i onda s kraja zime opet kreće cvjetanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O cveću sam baš htela da te pitam ali dobih odgovor!

      A za post šta da ti kažem sem onog standardnog - male lepe stvari, malo pretumbacije i eto savršenstva!

      Izbriši
    2. Vesna eto drago mi je da sam ujedno i vama pomogla savjetom za spatifilum...a to tako ide,malo lijepih stvarčica,malo pretumbacije.u pravu si hahaa..pozdrav!

      Izbriši
    3. Ima upravo takve uvjete kakve si opisala. Jako puno svjetla, ali nije direktno kraj prozora. Zalijevanje jednom tjedno na način da pustim da se sva voda iscijedi pa ga tek onda vratim u ukrasnu posudu. Lijep mi je i ovako sav razlistan, ali bih voljela da me ponekad razveseli i kojim cvijetom.

      Izbriši
  17. Beautiful photos of autumn in your home!
    Your post are unique, Nely!
    Have a good week! and my G+ for you...

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdgovoriIzbriši
  18. wunderscön ist es bei dir liebe Nely

    so schööön kuschelig!!!!zum Träumen

    GGLG Tanja

    besonders die Kastanienbilder so schöööön

    OdgovoriIzbriši
  19. Prekrasan kutak... čini mi se kao savršeno mjesto za čitanje neke dobre knjige... zbilja imaš istančan ukus za detalje!

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala ti Eda,meni je nekako najdraži baš ovaj kutak u cijeloj kući i u pravu si,lijepo je mjesto za pročitati dobru knjigu:)

    OdgovoriIzbriši
  21. I ja bih voljela ovakav kutak :) Prelijepo sve izgleda, imas super lijepu solju za caj :) Ljetos sam u Hrvatskoj kupila rogacevevo brasno i jos ga nisam za nista upotrijebila, mogla bih ove tvoje divne kolace :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Goco hvala ti,ja mislim da bi ti se svidjeli ovi kolači,vrlo su jednostavne pripreme,a tako ukusni..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  23. tebe inspiracija nikada ne napušta :) opet si divno uredila dom! a ovi kolačići s rogačem su sigurno fini, i sama radim nešto slično, samo što dodajem unutra i ribane jabuke. objavit ću jednom recept :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Liebe Nely,
    Deine Herbstdeko ist bezaubernd! Wunderschöne Bilder hast Du wieder gemacht.
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
  25. What a gorgeous Autumn view you have out your window dear Nely!!! It makes me want to curl up and sit and wait for the cake to be done : ) Your blog is always I feast for my eyes and I feel so inspired when I am done reading here.
    Thank you for having such a beautiful place in blogland!
    hugs...

    OdgovoriIzbriši
  26. Imamo nekako isti jutarnji ritual - kuhanje finog čaja i maštanje o dekoraciji (ja ponekad doduše više maštam o dekoriranju torti, no tu smo negdje :D). Kolačići su prekrasni, sve mirisno u kuhinji me privlači iste sekunde, a zbilja su lijepi preliveni čokoladom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anja tako nekako ide,jutarnji čaj,pa uz njega planiranje dana..drago mi je da ti se i kolačići sviđaju,jednostavni su zaista:)

      Izbriši
  27. I kod mene je vrijeme isto, idealno za gljive! Baš sam se vratila iz parka s 2.5 kg vrganja, svi su niknuli gotovo preko noći pa su idealni! baš radim popodne pa ne stignem u šumu, ali vikend idem sigurno.
    Hvala ti za 'mirišljavce', obožavam rogač i mislim da ću ih ispeći za vikend. Fotke kao i uvijek - savršene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna zavidim ti na vrganjima,to je divan ulov,vjerujem da uživaš sada u šetnjama šumom,super provedeno vrijeme:)

      Izbriši
  28. Liebe Nelly,
    es sieht ganz bezaubernd aus und Deine Truhe ist einfach wunderschön. Ganz tolle Herbstdeko hast Du gezaubert.

    Herzliche Grüße aus Deutschland
    Nicole

    OdgovoriIzbriši
  29. divno, toplo i ugodno, ..istina crvena boja daje jednu
    dozu topline!
    tnx na receptu!
    topli pozdrav
    annie xx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Annie,zaista ima nešto u crvenoj bojici,jesen i zima su mi uvijek u njenom znaku:)
      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  30. Lolila uvijek se nešto nađe inspirativno,drago mi je da ti se sviđaju kolačići,čekam i tvoj recepis:)
    Hvala nives:)

    OdgovoriIzbriši
  31. Krasna, topla jesen u tvom domu...

    OdgovoriIzbriši
  32. Draga Nely, ususkano, toplo, mirisljavo, bajkovito..... odisete mirom, blagoscu....hvala sto postojite.. Svetlana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Svetlana na ovako divnim riječima,zbilja puno znače:)

      Izbriši
  33. I ja sam u guzvi ovih dana al ne mogu a ne be prokomentarisem kako ti kuca odise mirom. Iz fotki izbija toplina doma a skoro da sam mogla i da osetim miris kolacica.
    Divno, divno, divno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nele što si svratila,drago mi je da ti se tako sve svidjelo:)

      Izbriši
  34. Hello,
    I visited your blog today - I saw you on another friend's blog. Your room looks very nice, and I like the splashes of red in it. While I was scrolling down, I noticed the red rose, and it made my heart sing. Me and my daughters also have a blog, and we would love it if you could visit us and follow. I would enjoy coming back to visit with you. Your blog is filled with simplicity and beauty, and it is very peaceful to me. I hope to hear from you, and have a sweet day.
    ~Sheri at Red Rose Alley

    OdgovoriIzbriši
  35. Thank you for visiting us and following Red Rose Alley. I forgot to mention that my daughter's name is Nelli too.
    ~Sheri at Red Rose Alley

    OdgovoriIzbriši
  36. Thank you dea Sheri for visiting my blog,and lovely wordes,I am so happy for this.
    Nelli is beautiful name,kiss for both of you!

    OdgovoriIzbriši
  37. prekrasna atmosfera jesenskog jutra, slažem se i ja s tobom. Jesen treba mirisati na kolače :-))

    maštam o onoj tvojoj zvijezdi koja često zasja u kadru!

    OdgovoriIzbriši
  38. Kod tebe svako godišnje doba dobije pravi tretman.Atmosfera sa ovim prelepim kolačem je potpuna,ništa više ne bih poželela<3

    OdgovoriIzbriši
  39. Samo da te pozdravim (i probam kolacice, ako je mozda koji ostao:))... ono sto me svaki put odusevi je prekrasan prizor na vrt kada pogledate kroz prozor.:)) p.s. mozda samo da stavis naslov, da bi se bolje istakla adresa (recimo, "mozete mi pisati na...", "moj e-mail" i sl.:)

    OdgovoriIzbriši
  40. Kako lepi dom imaš, Nely! Prekrasno :). Tako toplo i domače...

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...