ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Mali-veliki vrtni projekti...

Dan po dan ide,jesen je u vrtu sve intenzivnija,iako još ima lijepih dana treba pripremiti vrt za zimu,odnosno osmisliti male,ali tako bitne projekte koje će životinjicama omogućiti lakše prezimiti nadolazeću zimu.
Iako još u doradi ove hranilice za ptice koje je izradio moj dragi majstor savršeno će poslužiti za hranjenje ptica,čeka ih još završni premaz boje da bi se zaštitile od vlage,a onda će ovako biti raspoređene po krošnjama,uz velike hranilice,gdje će ptice moći svratiti kljucnuti iz njih jabuku,komad kruha ili slanine.

One će ujedno biti i lijep i koristan detalj vrta,jednako kao i hotel za insekte,to je drugi projekt kojega smo izradili.Znam da mnogima pomisao na insekte diže kosu na glavi,ali zaista ima ih korisnih koji itekako pomažu očuvanju prirodne ravnoteže u vrtu.Zimi im je potreban zaklon i mjesto sa kojega će i preko ljeta dalje marljivo obavljati svoje tako neophodne poslove po biljkama.Dovoljno je drveni okvir napuniti grančicama,šupljim komadićima trske i insekti će u njima naći svoje mjesto, te hotel smjestiti u polusjenoviti kutak vrta.
I na kraju tu je i ježeva kućica.Naš jež Mirko bitan je u našem vrtu,on je zadužen za čišćenje vrta od puževa,pored toga što nam redovno plaši pse,jer noć je vrijeme kada on caruje vrtom,smješno je kada se navečer po šljunčanoj stazi čuju njegovi užurbani koraci,a kada ga se slijedi momentalno se sklupča i čeka priliku da pobjegne dalje.Njegova kućica još čeka pruće i lišće kojim ćemo je pokriti , a tako kamuflirana bit će mu savršeni dom u kome će prespavati svoj zimski san.
Sve ovo nastalo je reciklažom starih dasaka,prirodni materijali savršeno se uklapaju u naš vrtni ambijent.
Ovih dana vrijeme je i sadnje lukovica.Kod mene je to posao koji mi nije baš najomiljeniji,ali znam da će mi se u proljeće sve to isplatiti kada  se sve sada zasađene lukovice probude  iz zimskog sna u svoj svojoj ljepoti.
Pokazat ću vam i jedan način sadnje lukovica koji prakticiram već nekoliko godina,posebno je zgodan ljudima koji nemaju vrtove,tj.imaju male balkone,i zbog toga ne moraju biti uskraćeni uživati u ljepoti biljaka cijele zime.Riječ je o miješanim cvjetnim žardinjerama..
Za njih vam je potrebna jedna srednje velika cvjetna žardinjera,u mom slučaju je od terakote,naravno može poslužiti i plastična.Na dno postavite drenažni sloj u obliku krupnijeg šljunka,ili krhotina od nekog starog razbijenog kalja,zatim stavite sloj zemlje na koji poslažete lukovice npr.narcisa,presličica,šafrana, kao što sam ja..
Lukovice prekrijete opet slojem zemlje, zatim odaberete  sadnice cvijeća kao što su mini maćuhice,manje callune,čuvarkuće ili mini zimzeleno cvijeće i zasadite sve po vrhu žardinjere,dodajte još koji prirodni detalj kao završni ukras(puževu kućicu,divlji kesten itd.) i dobijete krasnu cvjetnu dekoraciju koja će moći prezimiti na otvorenom i imati svoju dekorativnu svrhu,a u proljeće će se uspješno probijati cvjetovi procvalih lukovica.
Iako se možda jesen čini monotona vjerujte mi na riječ može biti  itekako zanimljiva u vrtu,čak i kada krenu kišni dani zadovoljstvo je kada kroz prozor pogledate na šarenu žardinjeru,na jesenske pupove ruže,krošnje koje mijenjaju boju i sve male-velike vrtne projekte..


63 komentara:

  1. Hvala na divnim predlozima... jezic, jabuka za ptice, bas slatko. Imam jedno pitanje - sad se uskoro zavrsava sezona i interesuje me kako da pripremim svoju malu basticu za sledecu godinu... imam bas veliku leju i par malih. Moj problem su gusenice, svuda ih ima, i cak i rukolu tamane koja bas nema suptilnu aromu. Razmisljam da sledece godine postavim mrezu zbog leptirova, da li se te larve zadravaju u zemlji preko zime? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E sada za gusjenice, ja baš nemam nekog iskustva što se njih tiče,znam da su nemoguće kada zavladaju vrtom i da tamane sve,mislim da bi mreža bila dobra opcija,a te njihove larve su u kukuljicama i uglavnom prezimljavaju na biljkama i skrovitim mjestima u vrtu,šupama i sl.a iz njih će opet biti leptiri na proljeće,tako da nikakva kemija baš ne bi bila dobra opcija za tretiranje.Ne znam da li sam ti išta pomogla,ali nadam se da će ti sljedeća godina u vrtu biti bez gusjenica:)

      Izbriši
  2. Mirkic je jos kod vas divno :) dali ste mi ideju za hranilice za ptice odlicne su .Krasni projekti i savijeti. Predivne fotkice iz tvog vrta. Veliki pozdrav tebi i tvom majstoru :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirkić je faca,on uživa ima svega na lageru za klopu:)
      Drago mi je da ti se sve svidjelo,pozdrav i tebi:)

      Izbriši
  3. ...tako sam sretna kad te čitam..jer me tvoji postovi i prekrasne fotografije uvijek nanovo sjete da bajke postoje... divni projekti...prekrasna ježeva kućica...i hranilica za ptičice... ovo s lukovicama mi se sviđa i hvala ti na ideji...ovako ću lukovice definitivno pospremati na dalje... prekrasno kao i uvijek...!! ..lijep pozdrav ... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga annglpie,probaj ovako sa lukovicama,zaista zgodna ideja za balokone savršena..lijep pozdrav!

      Izbriši
  4. Your garden is really beautiful!
    XO
    Lucia

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast za ove prekrasne "kućice" za insekte i za ježića, i oni zaslužuju našu zahvalnost :)
    A ovakve hranilice još nisam vidjela, jako originalno :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je i ja tako mislim da zaslužuju pažnju i zahvalnost,zaista su korisni:)..hvala ti!

      Izbriši
  6. Predivno, Nely! Hranilice za ptice su divna ideja, a tek hotel za insekte. Ova ideja za sadjenje je sigurno nesto sto cu jednom probati. Ja se to nikad ne bih sjetila. Sjajan post, Nely :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago Goco što ti se idejno sve svidjelo:)

      Izbriši
  7. Predivne slike! JAko mi se sviđaju tvoje ideje za životinje, čak mi je i hotel za insekte totalno simpatična priča, a da ne spominjem ježevu kućicu! Zaista prekrasno! ILina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Ilina puno,ja se nadam da će i životinjicama biti ugodno:)

      Izbriši
  8. bez daha ostajem dok gledam ove slikice, ti zbilja živiš u bajci, jooj, što bih dala da imam kućicu :) :)

    imaš nagradicu na mom blogu :) :)

    http://www.medena-craft.com/2012/10/nagradica-za-blog.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Bluebell na nagradici..nadam se da ćeš i ti jednog dana ostvariti san o svojoj kućici:)

      Izbriši
  9. Joooj Nely.....ovo je sve tako divno....svaka cast majstoru!!
    Reci mi samo za ove lukovice,zar se ne smrznu preko zime u zemlji....??pozdrav vam leti,vrijedni ljudi......

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majstor je pravi,pozdravi prenešeni,,a lukovice neće smrznuti,one su u fazi mirovanja preko zime,drenažni sloj sprečava ih da istrule,a topli dani će ih inicirati na cvatnju:)..pozdrav draga!

      Izbriši
  10. Koji divni vrtni detalji, a nadasve korisni za divna mala stvorenja koja ce ih znati dobro iskoristiti kada nastupi hladno vrijeme i ne budu u mogucnosti da pronadju sami za sebe ono sto im je potrebno. Jako lijepo ste ovo osmislili i realizovali, ti i tvoj muzek... svaka cast ;-)
    Narocito mi se dopao hotel za insekte :-)...
    Lijep pozdrav ti saljem draga moja Nely!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti orhi ,mislim da će nam ova mala stvorenja biti zahvalna a i mi njima da nam svrate u vrt:)
      Lijep pozdrav i tebi draga!

      Izbriši
  11. Svaki put me iznenadiš svojim idejama i predlozima. Ko bi rekao da sve to može stati na jedno mesto, tako malo a tako je veliko! Prvu hranilicu imam i ja, kupila sam je, jer sam je viđala u časopisima i mnogo mi se svidela. Naročito me oduševila ježeva kućica, tj. jež. Ma, oduševljava me ceo tvoj vrt i način na koji ga predstavljaš i pažnja koju mu posvećuješ.

    A jež me podseto na pesmicu Branka Ćopića, koju ja mnogo volim, zove se JEŽEVA KUĆICA. Jeste pisana za decu, ali preporučujem svim odraslima da je pročitaju, jer nam ona poručuje šta je smisao doma i šta zapravo, znače kuća i dom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga Iskrice na uvijek lijepim riječima,i ovom podsjetniku na Ježevu kućicu,Branka Ćopića,moram priznati da ju dugo nisam pročitala:)
      Veliki pozdrav!

      Izbriši
  12. Liebe nely.
    es ist schön zu sehen, das viele Gärtner auch an die Tiere draussen denken. Die Futterplätze sind ganz lieblich anzusehen.
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
  13. ajme koje divote,a tek ova fotografija ruže...krasno

    OdgovoriIzbriši
  14. Baš divota, nemam više riječi za pohvaliti tvoj vrt i ove savršene ideje!

    OdgovoriIzbriši
  15. bravo, krasne ideje i još bolja izvedba!
    ovaj vrt ima sve što bih ja poželila u svome (moj je još u povojima :)
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam puno Lives, AnaMB sigurna sam da će i tvoj vrt biti prekrasan:)

      Izbriši
    2. draga nely, svrati na moj blog, čeka te jedna nagrada
      http://carpe-diem-anamb.blogspot.com/2012/10/blog-award.html
      pozdrav,
      ana

      Izbriši
  16. Vas dvoje ste neiscrpne kreativne duse.. kako ce zimus zivotinjice obljetati vas mali raj i zahvaljivati vam na ovako lijepim darovima, a jezeva kucica me ocarala.. hvala za korisne upute sadnje lukovica u zardinjeri, posluzit ce mi za balkoncic.. i pupoljak kisne ruzice neodoljiv.. mah-mah Nelyc!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ana draga mi smo provjereni tandem koji odlično kreativno funkcionira,hvala ti najljepše,bit će mi drago ako si uzmeš ovu cvjetnu ideju:)

      Izbriši
  17. Prekrasne ideje i super realizacija! Koje sretne životinje žive u tvom vrtu u savršenoj harmoniji prirode i čovjeka! Neodoljivo:))

    OdgovoriIzbriši
  18. Odličan post, zanimljiv i prepun savjeta i malih vrtnih detalja i tajni.:)
    Jako mi se svidja kako brineš i za životinjski svijet.
    Ruža na kraju je predivna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno,moramo se brinuti za njih,ipak oni imaju samo nas:)

      Izbriši
  19. Žardinjera aranžirana na tvoj naćin biće postavljena!

    OdgovoriIzbriši
  20. Oduševilo me što si se pobrinula za sve stanovnike svog vrta. Mi isto imamo ježa, samo on navečer najprije navrati na mačju hranu (kad smo to skužili, počeli smo ju spremati preko noći) pa tek onda odradi posao u vrtu. Stvarno ga je smiješno čuti i vidijeti onako užurbanog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj ovo mi je fora što krade macama hranu,to znam da ju voli,neki vole i čokoladu:)

      Izbriši
  21. Kućice su preslatke!!! Vrijeme je da i ja provjerim moje hranilice za ptice, a ježić ima hrpu drveta, granja i lišća u skrovitom kutku vrta...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Vesna,svakako se treba pripremiti za zimu u vrtu:)

      Izbriši
  22. Jao, opet se zapanjujem tvojim krasnim vrtom! Ovaj post mi je baš posebno divan, fotke su opet vrhunske (posebno ona pokisla ruža, divna je!). Osim što ti dragi ima zlatne ruke (ima i moj), za svaku pohvalu muškom rodu je to što ima i čeličnu volju (a to uglavnom izostaje kod moje bolje polovice, svaka čast majstoru! Kućice za ptice, hotel za insekte, ježeva kućica, sve je tako divno ko u bajci! Svaki put kad svratim na tvoj blog, kao da me je netko otrgnuo iz stvarnog života i na trenutak smjestio u oazu mašte. Predivno, nemam riječi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga boysmama,baš me raduje čitati tvoje riječi,znače zaista puno..uvijek mi je drago kada mi svratiš,veliki pozdrav!

      Izbriši
  23. Hi, Nely! What a beautiful garden you've got there and I love the apple-feeders as well :o) How do you make such a great shoots? They look absolutely perfect! Do you use something like photoshop or not? Please tell me you secret ;o) Rose with raindrops on is so beautiful...is it a mouse house there?!
    Have a happy week, dear friend
    Love
    Natasha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hi my dear Natasha,
      Thank you very much, I dont use photoshop,only Picasa program for collage make,I have much to learn for photographi, stil thanks:))
      This is house for little garden pet:)
      Many hugs,and kiss my dear friend:)

      Izbriši
  24. KOliko mi se sviđa vaš biljni svijet toliko me danas oduševio ovaj životinjski, kućica za Mirka, hotel za insekte i ove preoriginalne hranilice za ptice. Baš uživam u svakom novom postu i svakoj novoj ideji i slici !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala najljepše Branka,baš mi je drago da uživaš:)

      Izbriši
  25. wooow kako je sve zanimljivo

    OdgovoriIzbriši
  26. Prekrasan izlet u jesen, u lijep vrt i predivne detalje. Sviđa mi se kako ste pažljivi prema životinjama, koje nas okružuju i prema insketima, koje najčašće ljudi tamane i ubijaju.. Zanima me kud poslije sa sadržajem iz insket-hotela, jel ga prosipate po vrtu ili kako?
    Lijepi pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  27. Romana hvala ti puno,stvarno te male životinjice znače puno nama koji volimo prirodne vrtove,inače te sadržaje iz insekt hotela ostavljamo,jer i tokom cijelog ljeta oni se zavlače unutra,jedino kada s vremenom od vlage otrunu tada ih stavimo u kompost i zamjenimo novima:)

    OdgovoriIzbriši
  28. Your garden is beautiful in every season, Nely!;)

    OdgovoriIzbriši
  29. WOW cool fotos! Et une bonne idee!
    J'adore!
    Bonne semaine!
    xxx Maria xxx

    OdgovoriIzbriši
  30. Oduševljena sam idejom!!! Nely pa to je divno! Vodite računa o živuljkama i preko zime! Divni, divni, divni ste!

    OdgovoriIzbriši
  31. Ooh, thank you, Nely for your kind comment! I`m so glad you liked :o) Your opinion is very important to me, you`re so great in photography :o)))
    Love
    Natasha

    OdgovoriIzbriši
  32. Nely,
    The bird houses are so sweet. Do you get hummingbirds where you live. That is my beloved bird. The red rose made my day. Thank you.
    ~Sheri at Red Rose Alley

    OdgovoriIzbriši
  33. so niedliche Vogelhäuschen du bist echt ne brave!!!!!

    GGLG Tanja

    OdgovoriIzbriši
  34. Nisam još posadila lukovice,inače ih sadim u 11 jer tulipani su moje najdraže cvijeće pa volim što više uživati u njima.A opet još imam puno ljetnog cvijeća koje se zbog toplih dana neda i još ukrašava moje balkone.Kod tebe sve s stilom kao i uvijek.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...