ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Boje,plodovi i slatki ukusi rane jeseni...

 Ovih dana vrijeme je toliko lijepo,zaista nije teško svaki slobodan trenutak provesti vani i uživati u svemu što okružuje.Kod nas je vrt prepun boja  jesenske cvatnje ruža,klematisa,jesenjih biljaka koje daju poseban pečat cvjetnjaku,ljepota boja je u svakom detalju.



Pored cvijeća koje daje ugodu tu je i drvo lješnjaka od kojega ove godine imamo itekakve koristi.Već od druge polovine 8.mjeseca počeo je odbacivati svoje dozrele plodove,ove godine ih je nezapamćeno puno i pored sušne godine kakva je on je dao sve od sebe da plodova bude količinski puno a pri tome da su kvalitetne jezgre,što mene posebno raduje kao velikog obožavatelja lješnjaka u kolačima.
Sakupljanje lješnjaka još traje,svaki dan dio lješnjaka sakupljamo stavljamo sušiti za jačeg podnevnog sunca i na kraju spremanje na suho mjesto.

Naravno da je prve prikupljene lješnjake trebalo i isprobati,stoga vam dajem recept za jednu predobru slasticu bogatu aromom prženog lješnjaka,tamnog nougata,pravi kolač  kojim se slasno možete zasladiti.
Tamni nougat rolat
Za biskvit: 140 g šećera,140 g brašna, 5 kom žumanjaka, 60 g prženog,mljevenog lješnjaka, 1dl ulja,1 dl mlake vode,2 pune žlice kakaoa,2 žličice praška za pecivo,čvrst snijeg od 5 bjelanjaka.

Nadjev: 3 vrhom pune žlice nutelle,ili po želji nekog drugog tamnog nougat namaza,1,5 dl slatkog vrhnja,
Za završni dio,oko 3 pune žlice nutelle za premaz.

Pjenasto izmiješati žumanjke sa šećerom,dodati postepeno ulje,zatim izmješano brašno,kakao i prašak za pecivo,postupno dodavati mlaku vodu,i prženi mljeveni lješnjak,  ujednačiti smjesu,zatim na kraju lagano umiješati žlicu po žlicu čvrsto umućenog snijega od bjelanjaka.
Široki lim od pećnice obložiti papirom,izliti i ujednaačiti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 25 min.
Pečeni biskvit zajedno sa papirom srolati u vlažnu krpu,i ostaviti ga da se poptuno ohladi.

U međuvremenu za nadjev na pari otopiti nutellu i slatko vrhnje u ujednačenu tekuću masu,staviti ju odmah u hladnjak i ostaviti najmanje 35-40 min.da se dobro ohladi,nakon toga mikserom izmješati masu u pjenastu kremu.
Pažljivo odvojiti biskvit od papira za pečenje,premazati ga dobivenom kremom,i zarolati.
Cijeli rolat premazati nutellom,pri tome se ne trebate truditi da premaz bude savršen,nego ostaviti čupkaste tragove žlicom da bi sam izgled bio interesantniji,po želji ukrasite rolat  voćem,dobro ohladite prije služenja i uživajte nadalje.. naravno!Što vam vjerujete mi na riječ uopće neće biti težak posao uz ovaj rolat jer zaista je predobar i uživancija je zagarantirana.

Lijep dan svima,uživajte u suncu , toplini i bojama..

Broj komentara: 48:

  1. Prekrasan recept definitivno ga probati previše i zahvaljujem vam za to - predivnih slika , orašastim plodovima u čovjeku evociraju jeseni ! Imatilijep dan!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Mischo,obavezno probaj kolač,vjerujem da će ti se svidjeti..
      Lijep dan ti želim!

      Izbriši
  2. Ajmeeee krasan recept :))) S lješnjacima je pun pogodak, i ja ih jako volim. A skupljaju se cijeelo vrijeme, pa stoje u košari i onda ih čistimo po potrebi (to je ipak zahtjevniji dio :D), al okus je nevjerojatno na granici između potpuno nježnog i potpuno aromatičnog :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Anja,ja lješnjake malo je reći da obožavam uvijek su mi broj jedan dodatak kolačima..u pravu si da je čišćenje lješnjaka zahtjevniji dio,ali isplati se cijeli trud:)

      Izbriši
  3. Nely, vidim da si uzivala u vikendu i caroliji svoga vrta... Predivne slicice, predivan ambijent... Recept za rolat sam vec vidjela i odusevljena njime, kombinacija sastojaka je neodoljiva... A tek ti tvoji divni ljesnjaci...Rado bih se igrala sa tom punom korpicom... ;-)
    Veliki pozdrav ti leti i tebi takodjer lijep dan zelim od srca!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga orhidey puno je divnih detalja sada u vrtu i daje mogućnost za uživanje,rado bih ti nekako poslala ovu korpicu lješnjaka..hvala ti!

      Izbriši
  4. Liebe Nely,
    der Sommer gibt noch einmal alles. Eine wunderbare Pracht an letzten Blüten des Sommers und ersten Früchten des Herbstes. Deine Fotos sind wieder wunderschön.
    Liebe Rosaliegrüße

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Viel dank mein liebe Rosalie!
      LG

      Izbriši
  5. Draga Nely divan receptic,kombinacija koju volim :) Predivne fotografije,bas si imala divan vikend.. Zelim ti ljep dan. Veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Selma,vikend je protekao u lijepom vremenu..veliki pozdrav i tebi:)

      Izbriši
  6. Predivno. BAš kao i kasno ljeto, rana jesen je prepuna plodova...Ovaj tvoj kolač moram probati, samo prije moram do bake da joj ukradem lješnjake...:) Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je zaista sada je prava raskoš što se tiče plodova..kolač ti toplo preporučam zaista je divan:)

      Izbriši
  7. Vrt ti je prekrasan, a na desert se definitivno pozivam jer obožavam nutellu i pržene lješnjake

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrt stvarno daje puno užitka,a ovaj rolat svakako je za ljubitelje ove kombinacije pun pogodak:)

      Izbriši
  8. Your flowers look so beautiful and the cake so yummy!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Koliko ljesnajka! To i jeste najljepsi dio godina kada se ubiru plodovi. Rolat ti je prekrasan i tufnasti tanjir :) Prelijep post kao i uvijek :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Goco hvala ti,lješnjak obožavam i baš je evo ove godine tako super urod:)

      Izbriši
  10. Već sami sastojci govore o tome da kolač mora biti fin. Spremiti ću si recept.
    I meni ruže jedine odoljevaju suši...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna zaista je jako ukusan i izdašan kolač..ruže su stvarno dobro izdržale ovo sušno ljeto.

      Izbriši
  11. Fantastyczna rolada nugatowa!!
    Zdjęcie koszyka z orzechami urocze!
    W moim ogrodzie rośnie orzech włoski i tez ma dużo owoców :)
    Pozdrawiam i życzę dużo słońca:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Hi my sweet dear Nely :)

    You show so beautiful pictures :) And I just love your chestnuts! Imagine having chestnuts in your own garden :) They taste so good :)

    Your cake looks so good, thank you so much for the recipe :) I will have to try it one day :)

    Enjoy warm falldays my friend :)
    Hugs and kisses Lisa :)

    OdgovoriIzbriši
  13. mmm... rolada izgleda jako ukusno! Definitivno ću isprobati tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
  14. Mmm...Nely, what a sweet post!;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit će mi drago Debora ako ju budeš probala,
      tnx dear Ira:)

      Izbriši
  15. Jao Nely pa ovo je predivno,rolatic je samo takav,ukusan.....Ruzice ti se super dobro drze,bez obzira na veliku susu.....famozne fotkice,pozdrav ti leti....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti dunjice,drago mi je da ti se sve sviđa:)

      Izbriši
  16. Beautiful post, as always!!!
    Have a nice day!

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdgovoriIzbriši
  17. Moja bašta se posle onih katastrofalnih dana, budi. Lavanda se sprema ponovo da cveta a partenocizuz uveliko crveni . Stvarno sve naopako:-((( Ruže cvetaju ali osećam da im lišće neće opasti kad dođe vreme, kao ni prošle godine?

    Tboja predivna bašta je izgleda srećom mnogo bolje prošla.

    Receptom sam odušebljena!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna primjetim i kod nas su slične promjene na cvijeću iako mislim da će lišće vrlo brzo otpasti zbog ovolike suše,sve mi je nekako preuranjeno žuto i jesenje:)

      Izbriši
  18. Predivna rolada! Taman po mom guštu. :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Divno i inspirativno kao i uvijek:-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam puno,rolada je mmm njami:)

      Izbriši
  20. kod nas je tek nedavno pala prva kiša nakon dugih 90 dana i sad se već lagano vidi pokoji zeleni listić, ni blizu ove tvoje raskoši.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da vam je to malo kiše ipak malo pomoglo vani:)

      Izbriši
  21. Bas mi je drago da je leska tako dobro rodila. Nase su imale plodova, ali manje nego prosle godine, a mnogi su i suplji...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Valda će iduće godine biti bolje:)

      Izbriši
  22. Definitivno ću isprobati recept, ob ožavam lješnjake. Opet sam tako uživala u tvom postu, ma ne bih ga propustila ni za što! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mije drago Kristina,hvala ti!

      Izbriši
  23. hmmm wie lecker.)))
    was für wundervolle Bilder.))

    GGLG Tanja

    OdgovoriIzbriši
  24. U vrtu je prekrasno kao i uvijek, tako nam to lijepo prikažeš da se na trenutke osjećam kao da sam baš tamo. Vrijedne ruke i rezultat ne izostaje !
    A rolada mi je odlična, odmah bi jedan komad ili barem griz :)

    OdgovoriIzbriši
  25. bude mi jako drago kada vidim da netko kao ti uziva u malim detaljima onoga sto ima...mogu te zamisliti pod ljesnjakom, na subotnjem pikniku :-))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...