petak, 28. ožujka 2014.

Cvjetno,proljetni ugođaj..



Konačno ja,zapravo proljeće je krivo što su mi se postovi prorijedili,ali zato obaveze nisu,više ih je,puno ih je i prepuno,dani  iako su duži prolete za tren,ali iskreno zadovoljna sam, to je ono najbitnije,zadovoljna onime što me okružuje,bojama i ovim proljećem koje nudi nove početke.








Volim ovo doba godine,jer i dom i vrt odišu posebnim šarmom,cvijeća ne nedostaje,pastelnih boja, i cvjetnih uzoraka na svemu,sve je to jedan lijepi miks koji proljeće nudi.Prije nekoliko dana,orezane grane trešnje umjesto da budu bačene,stavila sam u teglu sa vodom,dan za danom polako su ozelenili pupovi,a sada pojavljuju i prvi cvjetovi,savršen  svježi cvjetni detalj u kuhinji.Floralno je kod mene in!




I evo ne moram potrošiti puno riječi za opisati vam ljepotu trenutka,slike će vam dovoljno prenijeti sav ugođaj,ponekad je dovoljno samo malo da bi se napunilo baterije,netko nekako to čini,a ja cvjetnim,  proljetnim ugođajem i uživam istinski.
Ugodan vikend svima!




srijeda, 19. ožujka 2014.

Proljeće stanuje ovdje..


Svake godine točno upamtim onaj tren kada  proljeće pokuca na moja vrata donoseći sobom pune ruke boja,vedrine i mirise..to je tren koji me obraduje iznova i neprolazan je. Ne, nije proljeće običan gost koji stiže uz klasičnu najavu i za kojega pripremam puno. Za proljetni doček pripremam samo stol u vrtu i na njemu nešto za gricnuti  ostalo sve prepuštam proljeću da upotpuni  ugođaj,a ono to najbolje zna..


Narcisi,žutilo koje tjera proljetne kišne oblake,plave presličice za malo kontrasta,roza pupoljci magnolije i prvih cvjetova ranih kajsija,zelenilo prve trave..sve je u savršenoj harmoniji britkog jutra,toplih dana koji  neumitno prolaze dok  stignem sjesti trudeći se upiti svaki ali i najmanji detalj ,vrta,neba,sunca i tako stigne i predvečerje,..priznajem da me hrani buđenje prirode,iako kao da sam u snu, a zapravo, samo sam se jako poželjela lijepih dana,puno je bilo loših.







I dok vam  ovo pišem,iz sivila  probija se vedrina,kišne kapi još se kližu niz prozorska stakla,ali danu se ne da biti siv,oblake nosi vjetar dalje..adresu ne dajem proljeću,ipak sada znam definitivno da me je našlo, proljeće stanuje ovdje,baš i u mom vrtu dragi gost našao je sebi mjesto na granama,travi,među cvijećem..za sreću zaista ne trebam puno,stol u vrtu ,na njemu nešto za gricnuti ,šarenilo mirisa i proljeće koje osjetim uz sebe...







petak, 14. ožujka 2014.

Krletka- mini vrt..


Vjerojatno je svima koji prate moj blog poznata moja fascinacija vrtom,iščekivanjem lijepog vremena, te željom da se zavrnu rukavi i krene u novu vrtu sezonu.Upravo taj trenutak sam dočekala.
Dani su prekrasni,a posla i posla, i svih drugih obaveza i previše.Trudim se uskladiti sve,ove godine štošta se u mome životu izmijenilo i stavilo mi neku drugu vrstu obaveze, trudim se dati prednost vrtu da bih ga podigla iz zimskog sna  u kojem je bio i pretvorila opet u onaj nježni kutak za uživanje.




Nekako slučajno,dopala mi je ruku jedna stara krletka,postala je na neki način prvi detalj koji sam izradila ove godine za vrt.Bila je u podosta lošem stanju,korozirana,i zapuštena,prvo je uslijedilo njezino čišćenje,tada sloj bijele boje,a onda onaj dio sadnje da bi se pretvorila u mini vrt.Na dno krletke postavila sam  sloj zemlje,na njega sam zasadila biljke,čuvarkuće,sitne puzajuće biljčice,sve dobro ušuškala mahovinom,dodala jednu mini maćuhicu,koje jaje prepelice,pero ptica,glinenu ptičicu i evo dobila jedan originalan proljetni detalj , krletku kao mini vrt.





Nadam se da vam se svidjela ideja,nimalo teška za izvesti,ako vam se koja stara krletka nađe pod ruku,eto ideje što se može učiniti s njom.Mene čekaju poslovi,proljetno uređenje gredica,sijanje povrtnjaka,i ne bih dužila više jer treba iskoristiti dan u najboljem..pozdravit ću vas,uz želju za puno sunca i ugodnih proljetnih dana.


utorak, 4. ožujka 2014.

Proljeće se budi..


Nekako s prvim buđenjem proljeća pomislim koliko je onih malih stvari koje čine jedan proljetni dan , toplo sunce, duži dani , plavo nebo,mirisi,prvo cvijeće,osjećaj da počinjem iznova, da se sve obnavlja  i tjera na uživanje svim čulima..samo se treba prepustiti.



Ne mogu sakriti svoju radost prvo ubranim ljubičicama u vrtu,uvijek kada se pojave znam da je proljeće tu, i da onako šarmerski virka iza ugla i daje  mig da se pokrenemo.Živnula sam od same pomisli da mi vrt opet sprema divna iznenađenja, da se grane spremaju za cvatnju i napokon vraćaju se boje posvuda.


Pokreću me  i sve  one male pažnje koje su zapravo velike kao planina, pun paket dubrovačkih limuna koji mi je stigao za ozdravljenje, sve vaše dobre želje koje sam primila..hvala vam,donijelo mi je zaista ozdravljenje..a ja ću vama darovati jedan zdravi proljetni kolač koji će vas osvojiti na prvu.




Pjenasto izmiksati cijela jaja sa smeđim šećerom,dodati ribanu koricu limuna,žlicu limunova soka i maslinovo ulje,zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju lagano umiješati naribanu mrkvu.Uski kalup( za kruh) podmetnuti papirom za pečenje,izliti smjesu i peći oko 50 min.na 170C..pečen kolač prohladiti i posuti sa šećerom u prahu.


Jedino vam preostaje prepustiti se užitku uz neki fini čaj,.,pogledajte uokolo sebe.. proljeće se budi!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...