petak, 30. kolovoza 2013.

Dan za vrt uz zdravi napitak od bazginih bobica..


Sunce se ponovno ukazalo nakon  dana kiše i kiše..bila sam presretna vidjevši da je nebo napokon dobilo boju,a jutro onaj zlatni sjaj.Dan je za vrt i poslove u njemu, zbilja je prava milina vrijeme provesti vani.

Gledam uokolo sebe biljke su osvježene kišom i ugodnim vremenom,ovo ljeto vrtu je donijelo puno nevolja,ne mogu se pohvaliti onim predivnim vrtom kao prošlih godina,puno je toga što se mora izmjeniti presijati dio travnjaka,presaditi puno toga,puno je posla,ali ipak unatoč svemu vrt je zadržao neki svoj skromni šarm koji posebno dolazi do izražaja baš sada u kasno ljeto, iako mi je "devastiran" žarkim ljetom,ima toga u čemu se može uživati,a to je onaj poseban mir koji vam nudi.
E ,ali u nečemu posebno uživam u ovo doba godine, a to je domaći sok od tamnih bazginih bobica.Ne znam da li ste ga imali priliku probati,osim što je osvježavajuć to je jedna prava vitaminska bomba,prirodno je sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a pridodaje mu se puno pozitivnih učinaka kod puno zdravstvenih problema,npr.ublažava grlobolju,kašalj,visoku temperaturu,ublažava simptome gripe.

Kod nas u domu on je postao tradiconalan,volim njegovu pripremu od branja pa do sipanja u boce,a naravno degustiranje je točka na i.
Slijedi recept,pa tko želi da se okuša u svu izvrsnost ovoga sirupa neka izvoli.

SOK OD BAZGINIH BOBICA

Potrebno je:

1kg bazginih bobica
5 l vode
6 kg šećera
100 g limunske kiseline
1 boćicu extrakta maline
1/2 vrećice konzervansa
Sa ubranih grančica bazge skinuti bobice(bobice moraju biti tamne,tj.dobro sazrele),oprati ih,skuhati ih u 5l vode i kuhane propasirati,još jednom sve procijediti kroz čistu gazu.Dobivenu masu staviti u lonac dodati šećer,limunsku kiselinu,extrakt maline i konzervans,zatim prokuhati dok se sav šećer ne otopi.Vruć sirup sipati u čiste boce,dobro ih zatvoriti,utopliti boce nekim toplim prekrivačem i ostaviti dan-dva da se potpuno ohlade.


Stara ,dobra provjerena receptura za izvrstan sirup,kasnije ga samo razrijediti vodom i uživati..pravo je vrijeme da se uživa na otvorenom.Nadam se da će nas vikend počastiti lijepim vremenom,iskoristite ga najbolje što možete!
Ja krećem dalje za poslom,dan je za vrt..i osmjeh.




                                                                 Lijep vam pozdrav!

ponedjeljak, 26. kolovoza 2013.

Radni vikend i jedan morski kupatilni DIY

Vrijeme je da se malo zavrnu rukavi, jer nakon ljetnog ljenčarenja moram priznati da je godilo malo kreativno uposliti se.Kupaona je mjesto u kome sam krenula realizirati nekih par ideja koje sam imala za jednu drvenu komodicu i zidnu borduru od školjaka,kako je sve to izgledalo vidjet ćete nadalje....


Krenimo od komode,jednostavna drvena komoda sa tri ladice,izvorno u prirodnoj boji drveta,prilično ne zanimljiva izgledom,ali funkcionalna kao mjesto za odlaganje rublja dobila je svoj novi izgled.Prvo sam ju prebojala akrilnom bijelom bojom,uz pomoć samoljepljive trake stavila sam vodoravne pruge u sivkastoj boji.Print brojki izrezan iz papira poslužio mi je kao šablona uz pomoć koje sam na bijelom dijelu,sivom bojom označila svaku ladicu.

Drugi zidni dio posla bio je izraditi borduru od školjaka i kamenčića.Na čistom dijelu zida povukla sam okomitu crtu kao orjentir za započeti ravno slaganje školjkica po zidu.Smjesu ljepila za pločice koja se ima nabaviti i  u malim pakovanjima,napravila sam po uputstvu,zatim u malo debljem nanosu stavljala na zid,odmah  utisnula u nju školjke i kamenčiće.Nakon što je cijela bordura završena,ostavi se sušiti koji dan,na potpuno osušeno ljepilo za pločice i dio školjaka nanijela sam zidnu boju,time je posao bio okončan.

Jednako tako ukrasila sam i  vodoravno dio zida..



Moram priznati da sam više nego zadovoljna konačnim izgledom,razbijena je neka monotonija kupaone koja je u njoj vladala,nekoliko detalja dodanih u obliku školjaka,morskih zvijezda,vintage držača za sapune i samih starih sapuna mijenja cijelu priču "obične" kupaone sa jednim morskim štihom koji se može očuvati u domu tokom cijele godine.




Ovo su možda male preinake,ali jasno mogu definirati vaš osobni stil.Kupaona je ipak mjesto koje treba zadržati neki svježi izgled,mislim da se uz pomoć malih kreativnih zahvata u njoj može dobiti  itekako ugodno mjesto.Nadam se da vam se svidjelo,imate li volje,nešto prikupljenih morskih detalja uklopite ih u kupaonu i uživajte svoj morski san svaki dan..
Na kraju posla a i posta prija jedna šalica čaja,onako u morskom štihu sa mislima na more,obale,sunce i bezbrižnost..neka tako potraje!


Ugodan vam novi radni tjedan i do slijedećeg puta veliki pozdrav!

srijeda, 21. kolovoza 2013.

Boje, mirisi i okusi kasnog ljeta..


Ne znam da li mi i jedan cvijet može unijeti toliko topline i boje sa lijepim sjećanjima koliko suncokret..ove godine u mome vrtu izraslo ih je nekoliko,bujni su,lijepi,sunce ih grli a njima prija,pa su otišli nebu pod oblake.Svakim danom sve su snažniji,berem ih i divim se tim žutim divovima.





Kasno ljeto, osjeti se onaj poseban miris u zraku..polja puna suncokreta,dječijih glasova,prašine od poljskih puteva,vjetar njiše teške suncokretove glave,a mi djeca tražimo neku najveću i  zrelu.Nosimo ju pod  debelu hladovinu velikog hrasta uz glavni put,grickaju se sjemenke u slast.Nas djecu ravnica  mahom uvijek prate ovakva sjećanja, uz polja suncokreta je radost.





Volim kasno ljeto i  svježe voće, ubrane breskve,kruške,jabuke.Ovi dani kasnog ljeta savršeno bogati bojama,mirisima,ukusima,svjesno nas mame na dobre ukuse blagodati oko nas.

kada smo kod blagodati kasnog ljeta, ako vam se nađe viška poneka kruška među svim voćem kojega sada ima, evo ideje za isprobati nešto slatko,i  jako ukusno u obliku tarta sa bademima i kruškama, recept možete pogledati OVDJE a kako on izgleda u mojoj izvedbi to vam izgleda ovako..vjerujte mi savršenog su ukusa!


 Okrećem se za suncem,punim košaru blue bajka tek ubranim suncokretima i hortenzijama,i opet osjetim onaj poseban miris u zraku,miris kasnog ljeta,oblaci se igraju donoseći vjetar,njišu se glave suncokreta, i lagano se osjeti jesen ...lijepo je!


petak, 16. kolovoza 2013.

Povratak..


Dragi moji svi konačno moj povratak na blog!  ...ostavila sam vas prije otprilike mjesec dana u najboljoj želji da provedete jedno lijepo i ugodno ljeto,nadam se da vas tako sada nalazim,odmorne,punih baterija i spremne za nove pobjede.Znam da je uvijek teško vratiti se i pripremiti za sve one obaveze koje nas čekaju.Moram priznati da sam se i ja pomalo ulijenila,imam osjećaj kao da mi sada treba lagani hod da uhvatim ritam,i evo hvatam ga!


 Koliko god mi godio blog odmor,toliko sam se istinski poželjela ovoga svoga kutka,i svih vas ,i sada dok pišem ovaj post,osjećam se kao kada sam pisala svoj prvi post,pomalo uzbuđeno i sa željom da vas svakom slikom i riječju zagrlim.Nadam se da osjetite to,i da ćemo opet laganim korakom krenuti dalje zajedno..


Primjećujete čime sam krenula..hortenzijama naravno...one su cijelo ljeto moje vjerne pratiteljice,bilo je dana kada ih je peklo strašno sunce,lomio ludi vjetar,dio je nestao u ljetnim nepogodama,no velik dio njih ipak je odolio ljetu i ekstremnom uvjetima koje ljeto nosi sobom , krasile su mi dom i vrt ,iz dana u dan, a tako čine i sada.Još pri dnu nekog grma uspijem ugledati koji roza cvijet,ali ljeto se polako primiče svome kraju, hortenzije počinju polako blijediti  najavljujući polako osjet kasnog ljeta u zraku.





Također i ja vama najavljujem i dalje ugodno druženje,neke male pričice,i dobre ideje..uživajte u vikendu i ,lijepom vremenu,neka su uz vas dobre misli i naravno Blue Hortensia,krećemo dalje!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...