petak, 28. lipnja 2013.

Pravi ljetni užitak..desert od malina



Prilično umorno djelujem sama sebi ovih dana.Niz obaveza planiranih i onih koje to nisu ostavljaju mi žudnju za vikendom i odmorom.Moram priznati da sam poželjela vidjeti svoj dom u cijelosti onako kako sam ga navikla prije ovih velikih poslova koji su usljedili u njemu,detaljno sređujem dio po dio,poželjela sam svoj vrt dotjeran nakon što ga je prethodnih dana poharalo jako nevrijeme,i tu sam skupila komadiće i potrudila se da sve izgleda kao da nevremena nije ni bilo..poželjela sam maline i desert i imam ga,a po želji imat ćete ga i vi jer vam pišem recept...





No idemo redom..maline je prvo valjalo otići pobrati,ova šaka nabranih malina slađa je bila od bilo čega, ne znam da li je to uvijek tako kada imate nečega malo,ali svakako željela sam ih iskoristiti najbolje.Na pamet mi padne ovaj desert,onako jako kremast ,brzinski,ne zahtjeva da bude pedantan samo slasno pojeden..pravi ljetni užitak..tako sam ga i nazvala.




Za ovaj desert bit će vam potrebna baza od 150 g suhog keksa po želji,60g prethodno tostiranih lješnjaka ili pekan oraha,2 velike žlice maslaca.
Keks i lješnjake usitnite,prelijte ih otopljenim vrelim maslacem,sve ujednačite žlicom te isipajte na dno posude u kojoj ćete ga poslužiti.Za ovo mogu dobro poslužiti i široke čaše,zdjelice itd..odmah stavite posudu sa podlogom od keksa u hladnjak.Za to vrijeme skuhajte kremu.
450 ml mlijeka
100 g bijele čokolade
1 omot vanilije burbon
2 omota praška pudinga od vanilije
od ukupne količine mlijeka oduzmite mali dio i razmutite pudinge.Stavite u lonac ostatak mlijeka,i na kockice razlomljenu bijelu čokoladu,pustite da se čokolada potpuno otopi,dodajte vanili burbon,zatim zakuhajte pudinge dok se masa ne zgusne.Maknite sa vatre,prekrijte prozirnom folijom,i pustite da se ohladi.
Posebno čvrsto istucite 2,5 dl slatkog vrhnja te mu dodajte dvije žlice šećera u prahu, umiješajte u ohlađenu kuhanu kremu od vanilije.
Prelijte kremom podlogu od keksa,ukrasite sa još 2 dl tučenog slatkog vrhnja,obilno posipajte svježim malinama i ribanom bijelom čokoladom,dobro prohladite i uživajte!


Nekako mislim da zvuči  dobro vikend sa sređenim kutkom doma,dobrim desertom i lijepim vremenom..ovo su za mene pravi, mali ljetni  užici...želim vam ugodan vikend!


ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Kuhinja po mjeri..

Evo napokon mogu biti sretna i zadovoljna i reći uspjeli smo napraviti dio kuhinje po našoj mjeri!..ovo je bio pravi kuhinjski DIY,zasukanih rukava,sa velikom voljom krenulo se u izgradnju.Naravno sam početak nije bio lak,prvo je uslijedilo maknuti stari isluženi element sa sudoperom,napraviti sve pripreme vezane uz materijal,mjerenja i dimenzije,a onda onaj najteži dio posla, zidanje.Tu je moj majstor došao na svoje i odradio posao baš kao pravi majstor.

Kako smo i planirali stara opeka  i malter bili su  savršeni izbor jer se ovakav dio uklapa u cijeli ambijent postojeće kuhinje.Zidao se dio po dio,čekalo se nekoliko dana sušenje,da bi se u međuvremenu pripremila drvena radna ploha.Ona je dobila sloj zaštitnog lakiranog sloja,zatim završni dio laka,da bi dobila vodootporni sloj jer se u središnji dio ugradio sudoper.Sve je to tražilo vremena i strpljenja da bi se sve dobro osušilo i napokon ugradila slavina,sredio vodovodni dio itd.



Izradom cijeloga elementa u ovom malom prostoru kuhinje dobio se jedan funkcionalan prostor sa velikim dijelom za spremanje posuđa,kako je kuhinja mala,bitno je bilo iskoristit svaki centimetar za dobijanje na prostoru.Dodavao se detalj po detalj,ugrađene su police,vanjska drvena vrata,završne drvene lajsne na donjem dijelu zidanog dijela,i konačno šivena zavjesica umjesto vrata na jednom dijelu elementa.
naravno tu su i dekorativni detalji,nezaobilazni dio za toplu kuhinjsku atmosferu..poznavajući sebe još će tu biti puno preinaka,oduzmi i dodaj.

I evo nakon dana i dana koliko je trajala ova preobrazba,napokon se ugledao dio kuhinjice onako kako smo ga zamislili.Jedan savjet svima onima koji se žele upustiti u ovakve poslove..naoružajte se strpljenjem,i budite spremni na iznenađenja koje vam ovakva vrsta poslova donosi,jer koliko god unaprijed sve dobro i najbolje isplanirali uvijek se desi ponešto ne predviđeno,to se i nama desilo,ali ipak sve se svodi na to da kada odlučite nešto izraditi u vlastitoj režiji,morate prihvatiti da su i sitne nesavršenosti zapravo prekrasne,jer u tome je cijela čar svega,te  da se sve uvijek može sve jednostavno iskorigirati.

Sada je pravi užitak sjesti u kuhinji,..naravno uz slasni čokoladni kolač ,okrenuti se uokolo sebe i uživati u plodovima vlastitog rada,..



.iako slijedeći veliki projekt u kući već nas je zaokupio,o njemu i svemu drugom nekom drugom prilikom..nadam se da vam se svidjelo,bit će mi drago ako ovaj kuhinjski DIY nekome bude inspiracija u izradi vlastite kuhinje po mjeri.



četvrtak, 20. lipnja 2013.

Ruže uz trešnje..

Roza ruže i trešnje jedno uz drugo, u ovo doba u mom vrtu čine savršeni par..
ako ste za,pridružite mi se u berbi,doduše nije to ona prava velika berba,ova godina je lošeg uroda trešanja nema  ih puno,ali  ipak dovoljno je za posladiti se.
Berući trešnju,ne mogu a da se ne sjetim berbe trešanja u vinogradu moga djeda.Veliki vinograd,a sa počeka svake loze zasađena po ruža,djed je govorio da od njih vino bolje miriše,uokolo vinograda stablo do stabla velikih trešanja,"hrušteva".Krošnje savijene od roda trešanja, a na drveću, veremo se mi djeca, odozdo beru stariji, graja je,pljuckaju se koščice sa drveta,u  velikom slamnatom cekeru svježi kruh,slaninica iscvrčala od sunca glavica usoljenog luka, i litra vina,onako svima  za užinu..dan berbe je bio najljepši.


Velike pletene korpe za čas su se punile krupnim hruštevima,slijedeći dan nošene su na veliku gradsku. pijacu.Bili smo daleko poznati po našim hruštevima.Došla su druga vremena,hruštevi su davno povađeni zajedno sa čokotima vinograda.


Dok punim svoju zdjelicu trešanja sa drveta,stavljam ju u pleteni ceker,berem jednu ružu i pomislim kako mi fale one divne berbe trešanja,i  bezbrižni dani djetinjstva..ali ipak imam svoj hrušt i divna sjećanja.,do neke veće berbe pozdravljam vas!






ponedjeljak, 17. lipnja 2013.

Antistres terapija..


"Konačno u vrtu!" bile su moje riječi proteklih dana,kada sam zaista nakon dugog vremena kiše i komaraca uspjela provesti jedan lijep dan u vrtu. Poželjela sam osjetiti onaj polet koji me obuzme kada sam vani,red posla,pa malo odmora,i tako redom ..večer se primakne neprimjetno.Puno je toga što me od posla čekalo,razbujane živice od kaline,partenocisusi koji su se razgranali na sve strane,ruže oronule od kiše,grmovi,sve je čekalo svoj red,svoju njegu.





Tako je dobro bilo osjetiti mir vrta u ovom vremenu,slatkasti mirisi lipe širi se posvuda otežao ljetnom vrućinom,boje su čarolija,a nebo ljetno plavo..pravi mali vrtni raj.






Napokon kada sam sjela, e tada je bilo pravo uživanje,uz koji čokoladni keks i svježe ubrane maline,listanje časopisa i potpuni bijeg od svega,taj tren u mojoj glavi je samo mala vrtna muzika,ples mirisa,pogled na raskošnu katalpu u cvatu, i ne postoji ništa,ali baš ništa drugo,brige,napetosti,sve ono što mi zadaje probleme  van toga trenutka,  ne postoji..vjerujte mi ovo je najbolja antistres terapija koju znam.





Vjerujem da svatko od vas ima svoje mjesto na kojemu se  osvježi i napuni baterije,okružite se lijepim stvarima,jedan cvijet mijenja pogled na svijet,mislite u bojama,i slobodno si dajte oduška pobjeći od svakodnevnice,loših misli i briga na sebi svojstven način kroz neke male stvari koje volite,ja volim vrt i on mene,jedan dan proveden u njemu zaista mi  je duševna hrana za cijeli tjedan.
Vama svima želim uspješan i ugodan početak radnog tjedna!




petak, 14. lipnja 2013.

O hortenzijama,mojim kraljicama vrta..

Sunce je ponovno tu,svojom toplinom najavljuje da smo na pragu ljeta,a početak ljeta uvijek donosi i prve cvjetove obožavanih mi hortenzija..nježne,pompozne i graciozne daju poseban romantični šarm svakom vrtu i domu .





Jedna od najljepših vrsta hortenzija svakako je i "Endless Summer",divni hibrid,robusnog rasta i cvijeta oduševit će vas svojom ljepotom.Ova vrsta hortenzije vrlo je zahvalna za uzgoj u velikim kaljevima,samim time što je dovoljno otporna na  zimske uvjete,podnosi jak mraz i niske temperature i do -29C i unatoč smrzavanju,iz njenih mladica u proljeće se razvijaju prekrasni cvjetovi koji traju do dugo u kasnu jesen,ovu vrstu nije potrebno obrezivati,raste vrlo kompaktno.Samo njeno ime govori u prilog divnoj dugoj cvatnji.. beskrajno ljeto..





Boja cvijeta hortenzije ovisi o pH reakciji tla.Plavi cvijet hortenzije biti će ako je rekacija tla kisela,odnosno ako je u tlu dosta aluminijevih soli,što je pH niži biti će intenzivnija plava boja,u neutralnom tlu boja cvijeta biti će nježno ružičasta,jedino kod sorti koje cvatu bijelo,promjena boje ne ovisi o kiselosti tla.
Redovno zalijevanje otopinom aluminijevog sulfata garantira održavanje plave boje cvijeta.


Obične vrtne hortenzije mogu se vrlo uspješno razmnožavati reznicama,one se uzimaju sa vršnih izboja koji nisu imali cvijet,mogu se uzimati u ljeto tako da odrežete reznicu duljine oko 8-10 cm,odrežete joj vrh,i ostavite samo jedan par listova koje odrežete još na pola.Ovako pripremljene reznice zasadite u supstrat,osigurajte im hlad,i stalno zalijevanje.Do jeseni biljke bi se trebale ukorijeniti,tada ih presadite u zaštićenije mjesto u vrtu i dobro ih zaštitite uokolo pijeskom i lišćem.Na ovaj način već godinama razmožavam hortenzije i meni se ovaj postupak pokazao kao najboljim.

Hortenzije ne vole radikalna orezivanja,posebno vrtne obične stare vrste,njima je najbolje vrijeme orezivanja neposredno nakon cvatnje,i tu treba biti umjeren,jer se cvjetni pupovi zameću već tokom jeseni.Ako ih orezujete u proljeće,tada im orežite samo promrzle dijelove grana,i ostatke suhog cvijeta.

Nadam se da će vam ovih nekoliko osnovnih savjeta o hortenzijama biti od pomoći,one nisu zahjtevne biljke,ako im osigurate polusjenu,i dovoljno stalno zalijevanje tijekom sezone cvatnje one će vam uzvratiti svojom raskoši najbolje što znaju.

Uživajte u hortenzijama..,kod mene je ovo tek uvod sa njima,jer one su definitivno kraljice moga vrta koje cijelo ljeto suvereno vladaju u svoj svojoj ljepoti ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...