srijeda, 29. svibnja 2013.

Snaga ruža..

"Prvih dana Bog je stvorio ženu,a zbog njenog zadovoljstva ružu"
     
                                            Victor Hugo



Ovih dana ruže su zasjale u vrtu svojim punim sjajem.Kiša koja je neumorna ovih dana napravila je mali predah napokon, onako na kratko u izmjeni nekih svojih obaveza i poslova u kojima smo se našli,obišla sam ružice,divne su,prkose kiši i ovom trulom vremenu koje je neumoljivo,kiša u ovoj količini nije im prijatelj,ali zato ja jesam,trudim se zabilježiti makar dio njihove  ljepote i prenijeti je vama..nadam se da će vam se svidjeti.







 U našem vrtu šepure se razne vrste ruža,penjačice,grmolike,pokrivačice tla,engleske ruže,čajevke,penjačice,...starinske,e te starinske kod njih ću zastati,one su mi najdraže,pune su nekog posebnog sentimenta,cvatu raskošno,i mirišu nostalgično,vraćaju vas u vrijeme kada se trčkaralo kroz bakine vrtove,kada su male ruke krale ružice koje su provirivale iza seoskih ogradica,dok smo se kao klinci igrali mlade i mladoženje u našim svatovskim buketima  bile su ove crvene ljepotice,trgali bi im latice za posipati sretne mladence..naravno sve su to neka lijepa sjećanja koja kroz ove starinske ruže u mom vrtu i dalje žive.





Nježna romantika je u njima,mislim da nema osobe koja kaže ne volim ruže,dobro ako ih ima opraštam im,ali vjerojatno ružu treba znati doživjeti na poseban način,na onaj kojim vam ona govori svojim posebnim jezikom,a vi ga savršeno razumijete.



Ruže uz nas i oko nas čine da se osjećamo bolje,da osjetimo neki tren,osjetimo njezinu nježnost i pokušamo je  doživjeti potpuno,ruže nisu samo ukras vaze i vrta,one su nešto više,kroz pjesme,stihove i citate dovoljno je osjetiti simboliku koju nose sobom,ljubavi,harmonije,naklonosti, suptilnosti i nježnijeg poimanja svijeta oko sebe.Uživajte u njima,poklonite sebi jednu ružu i uvjerite su ono o čemu sam vam pisala.




petak, 24. svibnja 2013.

Nježne boje vrta..

Nakon nekoliko dana kiše,konačno sunce,i konačno jutarnja šetnja vrtom.Onako zaneseno,sa puno znatiželje kročim kroz njega ne bi li ugledala što je novo,što se skriva iza grma,što je procvalo,ocvalo,što se tek sprema početi pokazati ljepotu. Boje u vrtu..,one su čarobne,igra pastelno plavih zvončića,miješa se sa tamno lila pakujcima,onda sve raznježe roza vodenike a iz zelenila proviruju šarene divlje maćuhice,pergole obrastaju tamno roza , nježnim lila klematisima..čarobno je.





Svake godine se pitam,može li biti ljepše u vrtu?..a vrt me u to svaki puta ponovno uvjeri,može naravno!,toliki splet boja,mirisa na jednom gradskom mjestu,pravo je bogatstvo.Neka nježna romantika izvire iz svakog kutka,stari emajlirani lavori,stolice,predmeti koji su nekada nekome služili , u mome vrtu i dalje služe i daju onu posebnu notu,notu starine i šarma prohujalog vremena,moj vrt to voli.




Od malo starog pribora možete dobiti vrijedne vrtne elemente,stare ljestvice koje sam našla na tavanu,poprilično u dobrom stanju,obojala sam bijelom bojom,poprečno dodala dasku za kaljeve i evo novi vrtni detalj za čas je našao svoje mjesto i namjenu.Nekada vam stare stvari možda zasmetaju i poželite ih se riješiti iz nedostatka prostora,ali prije nego to učinite uvijek dva puta promislite možda bi se ipak mogla naći neka dobra prenamjena,i neka starinski predmet dobije novu šansu.









Nježne boje vrta vladaju,u njemu je sada zaista lijepo zastati,odmoriti se,komarce neću spomenuti nisu tema priče iako su vrlo vrijedni u svom naumu da nam smetaju..ali svaki slobodna trenutak znajte da najradije provodim upravo u vrtu.Uz ove slike jutarnjeg vrta,želim vam lijep i ugodan vikend.





utorak, 21. svibnja 2013.

Romantični radni kutak..


Ovoga puta nadovezujem se na prethodne postove..kroz osvježeni radni kutak,božure i receptom za tortu.
Krenimo redom..prije otprilike godinu dana objavila sam post u kome sam vam pokazala tada novu izrađenu zidnu policu za radni kutak,tada je nedostajao radni stol i stolica u bijeloj boji.Evo napokon cjelina je zaokružena,bijela zidna polica i dalje je na istom mjestu,radni stol u boji jelovine dobio je  premaz bijele akrilne boje zajedno sa stolicom.

A romantika iz naslova..za nju su se pobrinuli božuri.Želeći iskoristit božure na vrhuncu svoje raskoši,bili su mi dovoljna inspiracija za romantiku i  u ovome radnom kutku,njihove pastelne boje savršeno se uklapaju uz detalje na stolu.Božuri me nekako prate iz posta u post od kako su počeli sa cvatnjom,tako su i ovoga puta zabljesnuli svojom ljepotom,još koji dan i polako cvatnja prestaje,..svaki puta poželim da su barem malo dugotrajniji tako su mi posebno lijepi.





Sada stvarno mogu reći da mi je ovo postalo omiljeno mjesto na kojem je moj romantični duh došao na svoje u potpunosti.Ugodno mjesto za rad,za promišljaje i stvaranje novih ideja.
A kada sam kod novih ideja,u nekom od slijedećih postova pokazat ću vam što se od njih novo izrodilo,trenutno smo u projektu  zvanom molerski i zidarski radovi u kući,zatrpani ispremještanim stvarima,raštrkani u neredu, ali u nadi da ćemo neku novu ideju koju imamo dobro znati realizirati..držite nam fige!
Ovaj radni kutak je trenutno jedino mjesto koje je ostalo nedirnutim s obzirom na posao u kojem se trenutno nalazimo..vjerujte mi ovo je prava mala oaza,pored vrta u kojemu bi bijeg bio moguć da nema komaraca.






                                                                       a  sada torta!!


     

Svečana torta od lješnjaka

Biskvit:
125 g omekšalog maslaca
150 g šećera
1 burbon vanili šećer
4 jaja
200 g brašna
1/ 2 vrećice praška za pecivo
125 g tostiranog,mljevenog lješnjaka
125 ml mlijeka

Za premaz pečenog biskvita 4 žlice nutelle

Krema 1.
500 ml mlijeka
1 omot pudinga od vanilije + 2 žlice škrobnog brašna
100 g šećera u prahu
200 g maslaca

Krema 2.
 3,5 dl mlijeka
3 žlice škrobnog brašna
1 žlica nutelle
1,5 dl slatkog vrhnja
50 g tostiranog,mljevenog lješnjaka
70 g šećera u prahu
 Oslikana biskvitna rolada po  ovome receptu Tamare sa bloga Ave dulcis
Sezonsko voće po želji,jagode,maline..

Ukupnu količinu lješnjaka istostirajte u pećnici,sameljite,te odvojite 50 g sa strane.
Pjenasto izmješati omekšali maslac sa obje vrste šećera,dodati jedno po jedno jaje,dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo,mljeveni lješnjak i mlijeko.
Smjesu izliti u kalup 26 cm prethodno premazan masnoćom i posut brašnom,peći na 180 C oko 40 min.

Ispeći oslikanu biskvitnu roladu i prohladiti je.

Za prvu kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 2 dl u kome razmutiti puding i škrobno brašno,zakipiti ostatak mlijeka i ukuhati smjesu,kuhati do gustoće.Pokriti plastičnom folijom i ostaviti hladiti.
Posebno pjenasto mutiti maslac i šećer u prahu,dodati ga u prohlađenu kuhanu kremu,te dobro sve ujednačiti da se dobije fina vanili krema.

Za drugu kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 1 dl,razmutiti u njemu škrobno brašno,zakuhati u kipućem mlijeku do gustoće,pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
Posebno čvrsto ulupati slatko vrhnje dodati nutellu,mljevene lješnjake i na kraju dodati u prohlađenu kremu.Sve zajedno dobro izraditi u čvrstu kremu.

Filovanje:

Biskvit prepoloviti,donji dio premazati nutellom.
Oslikanu roladu izrezati na trake,za oko 2,5 cm višlje od ukupne visine biskvita.
Na premazani biskvit nutellom staviti dio prve vanili kreme,prekriti ju drugim dijelom biskvita,od gore i posebno uokolo dobro omazati ostatkom vanili kreme.Trake oslikane rolade postaviti uokolo biskvita kao obruč,lagano pritiskajući da se traka zalijepi za kremu,povezati vrpcom da bude čvršće i staviti na 30 min. u hladnjak prije stavljanja tamne kreme.
Nakon 30 min. staviti i tamnu kremu,naravnati ju od gore,zatim poslagati voće,jagode ili maline.
Dodatno ukrasiti bijelom i tamnom čokoladom,po želji tostiranim sjeckanim lješnjacima.Nakon što se prohladi samo uživati!


četvrtak, 16. svibnja 2013.

Najljepše doba...


Mislim da neću zvučati pristrasno i dosadno, ako kažem da mi je ovo najljepše doba u godini,to ponavljam od početka svibnja.. prije dva dana nanizala sam godinicu više,godine ne doživljavam posebno,rođendane isto,ali ipak lijepo je kada u društvu svojih najdražih osjetite onu posebnu pažnju, ma koliko godina  imali tome se uvijek veselite iznova.Jedina i najveća želja mi je samo dobroga zdravlja meni i mojim dragima,ostalo meni kao kreativcu neće biti problem stvoriti,neke željice su manje,neke veće,poželjela sam ih i neka ostanu kao želje ne izrečene,ali ostvarive.

Naravno rođendan bez torte ipak ne bi bio potpun,ove godine sam napravila tortu onako baš po mome guštu,prženi lješnjaci u biskvitu,premazanim nougatom,dvije fine bogate kreme i sve to zagrnuto omotačem u oslikanu roladu po receptu Tamare sa bloga Ave dulcis koja je dala poseban izgled i ukus torti. Sve zajedno finiširano svježim jagodama i ukrašeno tamnom i bijelom čokoladom.
Priznajem da me zasjenila torta kao slavljenicu,ali ne žalim, bila je prekrasna,raskošna izgledom i ukusom..bude li zainteresiranih,recept vam svakako pišem u sljedećem postu da ne dužim ovaj jer ću još malo ovaj post začiniti slikama,ipak  ovo meni najljepše doba zaslužuje pažnju,  priroda dobija  jednu nježnu scenu kao iz najljepših filmova ..roza vajgele u cvatu i božuri  čine vrt čarobnim...a ruže i klematisi ih slijede.


Vrtni božuri počeli su otvarati svoje grmove,roza i bijeli u kombinaciji onako za romantični štih..ne bih mogla poželjeti ljepši dio u godini za svoj rođendan od ovoga sada,možda zato toliko i volim cvijeće,jer me od malena priroda darovala njime.



I dom je procvao,kako je cvjetno vani tako i unutra mijenjam scenu sa nježnim pastelnim bojama,floralnim uzorcima i detaljima..
svježe je i ugodno,poziva na odmor i neke trenutke koji su meni najdraži,pogled na vrt ušuškan u cvjetne slapove,slatkaste mirise bazge i ljepotu jednostavnosti života. 
Vrt,dom ,cvjetno, ono je što najviše volim,i ovo doba za koje i dalje tvrdim da je najljepše..složit ćete se sa mnom zar ne?




nedjelja, 12. svibnja 2013.

Jedan stari kofer,božuri i mrvica nostalgije ..

Nekoliko procvalih pupoljaka božura i jedan stari kofer u novom ruhu tema su ovoga posta..
Jako volim stare stvari,kofere posebno,imaju uvijek neku posebnu priču koju nose sobom,prevalili su puno toga,vidjeli,putovali i na kraju se smjestili na nečiji prašnjavi tavan na kome su dočekali sudbinu da budu odbačeni.Tako je bilo i sa ovim koferom kojega je susjeda prije neki dan ostavila na hrpu za odvoz glomaznog otpada,ali ipak priča je malo drugačija umjesto da je odbačen.
Sasvim slučajno ugledala sam ga na vrhu gomile, mahnula susjedi i otrčala  po njega,ne vjerujući svojim očima da sam naišla na takvo malo blago.

Zahvalila sam joj i uzela ga,na čega je ona začuđenim pogledom odgovorila meni i suprugu "djeco u čemu vi vidite ljepotu"..e to je bilo dobro pitanje,,...no kofer je bio još u dosta dobrom stanju,ako se izuzme nečistoća po njemu od nakupljene prašine,par zahrđalih dijelova,ali sve zajedno nije bilo tako strašno.
Krenuli smo na posao,temeljito čišćenje,lagano brušenje zahrđalih dijelova i na poslijetku bojanje u bijelo akrilnom bojom.
nije puno trebalo da se iz neuglednog tamnog,prljavog kofera pretvori u jedan lijepi romantični detalj doma..smjestila sam ga na pod.


Uz božure zaista je potpuno romantično.,a kofer ,u njega se smjestilo nekih starinskih detalja,knjiga,starog notnog papira,po koji osušeni cvijet,meni drage sitnice,mrvica nostalgije i lijepih uspomena.





Božure obožavam,njihove cvjetove i  njihovu simboliku,svojstvo starinskog cvijeta koji su pravi ukras vrta posebno cijenim.Za nekoliko dana procvjetat će moji  cijeli grmovi božura u vrtu,kiša ih je malo usporila ali nadam se da će biti opet prekrasno raskošni za vrijeme cvatnje,svibanj je njihovo vrijeme.

Dok ne procvatu u punom sjaju uživam u ovih par ubranih..koferu punom sitnica,i razmišljanju u čemu sve vidim ljepotu,vidim je u puno toga i  to me čini sretnom..želim vam lijep dan!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...