četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Perivoj nekog prošlog vremena...

Da bih vam pobliže prenijela cijeli dojam ovoga posta, pričom ću vas povesti u  neka davna vremena kada je ovim prostorom u kome živim vladala plemićka obitelj Pejačević.
Kada smo prije nekoliko godina doselili u ulicu u kojoj živimo,jedino što sam znala o njoj jest to da je jedna od najstarijih i najdužih ulica u gradu,a dio njezine povijesti ispričao mi je susjed čiji su roditelji starosjedioci i živi svjedoci vremena sa početka 30.-tih godina  prošlog stoljeća,kada su i izgradili svoju obiteljsku kuću.


Bilo mi je zanimljivo saslušati njegovu priču,koju su njemu ostavili njegovi roditelji kao svojevrsno predanje....nekada davno obitelj Pejačević dala je izgraditi dvorac,oko samog dvorca protezao se ogromni perivoj na površini od oko 17ha zemljišta.Pojam perivoja podrazumijeva visokokultivirani zeleni prostor koji je služio kao središnje mjesto društvenih zbivanja u ono vrijeme,prostor u kome su se odigravale predstave,priredbe,održavali koncerti i u kojem se okupljalo gospodstvo i obični puk.
U perivoju su dominirali drvoredi jablana,divljih kestena,javora,velike cvjetne gredice omeđene šimširima,i ogromne aleje ruža.Zaista pravi odmor za dušu.

Perivoj je bio brižno njegovan rukom vrtlara,a obitelji su običavale provoditi nedjeljne šetnje perivojem,duboko zahvalni plemenitim Pejačevićima što su im dozvoljavali ulazak na sam posjed.
Vrijeme je prolazilo i vlasnik je promjenjen,Pejačevići odlaze a s njima i sva ljepota i bogatstvo perivoja,30-tih godina prošlog stoljeća, otpočela je konačna parcelizacija perivoja,sve je uništeno što se tiče biljaka i time je zemljište podijeljeno i dato za izgradnju ulica i stambenih objekata.Tada je iz perivoja nastala i moja ulica u kojoj živim.
Kako smo doselili vrt je bio potpuno prazan bez biljaka i bilo kakvih obilježja da je ovdje nekada postojalo nešto slično perivoju,cijela susjedova priča bila mi je veliki motiv pri uređivanju vrta,opredijelila sam se na mnoge stare vrste biljaka kao što su glicinije,partenocisusi,bršljani,starinske vrste ruža,šimširi..ali tek kasnije kako se naš vrt počeo oblikovati biljkama uslijedilo je pravo iznenađenje.U vrtu su nam počeli nicati mladi izbojci javora iz nekadašnjeg perivoja,zaista je ne vjerojatna moć biljaka koje i nakon toliko godina imaju moć izrastanja,kao da žele dokazati da su ipak unatoč svom uništenju i ljudskom nemaru da se bilo što vrijedno očuva,one same nadmoćnije,i to zaista jesu.Jučer sam našla u vrtu upravo takvu jednu sadnicu malog javora,morala sam ih prorijediti jer ih je mnoštvo ,no ipak ih je ostalo još podosta i niču neumorno.
Usporedno sa biljkama u vrtu  svoje mjesto su našli i stari predmeti.Tako i ovaj stari sink za vodu koji je pripadao susjedima,a koji je služio još od vremena perivoja i divan je spomen jednom vremenu kojega na žalost više nema,ali ipak živo živi kroz naš vrt.,kao i ruže koje si međusobno šapuću priču o velikim alejama u kojima su nekada rasle.



ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Deko sa hortenzijama...

Hortenzije zaista uvijek nude pregršt varijanti za uspješno dekoriranje,to je moja osobna konstatacija, zaista to mogu potvrditi nakon  vremena koliko hortenzije uzgajam i njima oplemenjujem vlastiti dom.
Bilo da je u pitanju jedan hortenzijin cvijet stavljen u vazu ili izrađeni cvjetni aranžman od nje,uvijek će vam podariti puni dekorativni efekt,koji zaista može dugo potrajati a pri tome ne morate ulagati puno truda za izraditi ga.Prenijet ću vam par jednostavnih ideja za deko sa hortenzijama,jer sada je pravo vrijeme da se hortenzije iskoriste baš u te svrhe..prvo jedan svijećnjak..
Ovo je vrlo jednostavan način kako ukrasiti obični drveni svijećnjak.Hortenzije uberite obavezno za suha vremena,cvijet možete podijeliti na nekoliko manjih cvjetića,i njima jednostavno upletite mali pleteni obruč,lagano ju učvrstite cvjećarskom žicom ili koncem,zatim na cvjetni obruč postavite svijeću koju po želji možete obmotati čipkom.



Za drugu deko ideju može vam poslužiti veća staklena čaša,ili staklenka koju jednostavno do pola napunite cvjetovima hortenzije,a u sredinu stavite mirisnu svijeću,staklenku ukrasite ukrasnom trakom ili čipkom i za tren dobiti će te originalni svijećnjak.
Nekako smatram da su hortenzije same po sebi dovoljan ukras i nije potrebno komplicirati sami dekor,tako će za lijep i efektan dekor poslužiti i obično posuđe.Obožavam hortenzije staviti u obične keramičke šalice,naravno nije potrebno usipati vodu jer će se bez vode uspješno osušiti i zadržati nijansu boje kao kada su ubrane.



Ubrane hortenzije obješene u prozračnoj prostoriji jednako će se uspješno osušiti i pri tome biti jako dekorativne,kod mene su redovan detalj ove male zidne police na kojoj ih sušim,a u metalnoj posudici za mali tart može se složiti i jedan originalni svijećnjak...time je zanimljivije kada nečemu promijenite prvobitnu namjenu.

Nadam se da sam vam sa ovih nekoliko ideja potvrdila svoju konstataciju sa početka posta i dala dobru inspiraciju za iskoristiti vrijeme hortenzija za izradu  romantične dekoracije doma.  

petak, 24. kolovoza 2012.

Vrtna raskoš kasnog ljeta...

Kakav bi bio opis vrta kasnog ljeta..razbujan,raskošan,pun boja,šarenila,mirisa..sve biljke dosežu svoj vrhunac po bogatstvu plodova i potpuno je poseban prizor ovoga vremena u kome raskoš caruje.


Meni ovo je najljepše razdoblje u vrtu,zaista poziva da se uživa svim čulima.Cvijeće kao što su ruže, starinske lijepe kate a još malo i zvjezdani i ostale jesenske trajnice svojim bojama unose dinamiku, kombinirani sa povrtnim plodovima prizori su koji me svake godine iznova zaista oduševe.


Korpa preko ruke,pa u laganu" kupovinu" plodova u vlastitom vrtu..vjerujte ne procjenjiv je osjećaj nakon uloženog truda i rada tijekom cijele sezone.




Korpa se za čas napuni od svega po malo,rajčice,paprike,blitve,mladih tikvica.. vrlo brzo od svega toga stigne i rješenje za ukusan obrok. I tako svaki dan, po malo zalijevanja,branja plodova,uživanja  vrtnoj raskoši kasnog ljeta.

utorak, 21. kolovoza 2012.

Osvježeni ambijent uz nove jastučiće i cvijeće..

Uvijek kada poželim brzo i jednostavno osvježiti dio ambijenta,prvo na što pomislim je dekorativna tkanina,i novi jastučići.Kada nije prilika za neke velike zahvate, šivaći stroj,i malo truda uvijek je isplativa opcija.
Tako je bilo i ovaj puta,kako sam pronašla dvije Ikea jastučnice u sivoj boji,prekrivač je sa tamno sivim štrafticama još je samo trebalo nadopuniti sve sa manjim jastučićima slične nijanse.
Kako bi se razbila monotonija,male jastučiće izradila sam sa dodanim aplikacijama od tkanine u crvenoj boji,jednostavno mi se učinio zgodan detalj,poput kakve zastavice na njima.


Za divno čudo,šivanje mi  je krenulo  nevjerojatno od ruke što baš i ne bude uvijek tako,za tren su bili gotovi jastučići,a onda sam povedena uspjehom sa jastučićima došla na ideju, da bi  jedan sivi prekrivač mogla oplemeniti sa prišivenom kariranom tkaninom u obliku srca.
Prekrivač na fotelju,na zaslon  fotelje jastuk od istog materijala,sve zajedno izgleda mi baš kako sam zamislila.
Pored dekorativne tkanine,jastučića i prekrivača, za osvježiti ambijent nikako ne smije ponestati svježeg cvijeća,tako su i ruže bijele i crvene našle sebi mjesto uz nove detalje i dale cvjetnu notu svemu.


Sve zajedno zaista nije tražilo puno vremena ,ali zato sada traži da se lagano uživa , što ja vrlo rado i činim...
Lijep dan svima! 

subota, 18. kolovoza 2012.

Ruže...

Nastavak priče o ružama slijedi kroz dvije male stvari koje su postale poveznica a to su ruže u slatkom

obliku i kutiji koju sam izradila za njih.
Zapravo prvo ću krenuti od onoga slatkog dijela o ružama,gdje su one vrlo jednostavnim postupkom,postale krasna prirodna dekoracija za  kolače.

Pobrala sam sitnije ružice, one mi izgledaju decentnije u ovom šećernom obliku,uronjene u šećer poprimaju sasvim drugu dimenziju i postaju divan detalj.Izvorni recept po kojem sam radila može se pogledati ovdje.
Naravno  u obzir dolaze samo ruže biološkog uzgoja,inače i najobičnija ruža i bez šećera može biti jako lijep dekor na slasticama.Kako je ušećerenoj ruži potrebno sušenje,i nakon toga se može dugo očuvati zatvorena u kutiji na pergament papiru,tako mi se odmah nametnula ideja izraditi upravo takvu jednu kutijicu koja će između ostaloga imati namjenu i sušenju ružama,a kasnije kada se ruže potroše tko zna za još što.

Odmah mi je pri ruci bio materijal a to je stari notni zapis,komad pamučne čipke u bež boji,ljepilo,dugmići,i vrlo brzo nastala je kutijica u jednom nježnom vintage izdanju.
Kutiji sam omjerila stranice,prema tome iskrojila notni papir,zalijepila ga ljepilom za salvetnu tehniku,nakon sušenja,rubove kutije ukrasila je čipka,pridržavaju je samo tanki nanosi toplog ljepila,poklopac je kroz sredinu ukrasila traka čipke i na njoj dva stara dugmeta.Unutrašnjost kutije postavila sam pergament papirom i naravno na njega su stigle ružice.

Ove ružice i kutija mogu ujedno poslužiti i kao jedna originalna ideja za poklon..zašto ne,uz minimalno izdatka i malo truda može se dobiti zaista zgodan dar,koji bi mnoge obradovao.

četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Ruže su se vratile 1.dio...

Sudeći po naslovu mogli bi se zapitati gdje su se ruže vratile? gdje su bile?..zapravo tu su cijelo vrijeme u vrtu,ali s obzirom na velike vrućine koje su bile početkom ljeta i koje su im jako naškodile činilo se od njih nema ništa, ali prilično su se izvukle uz radikalno orezivanje,prignojavanje mineralnim gnojivom i koprivinim uvarkom i puno vode.Vratile su se i sada nas časte svojom cvatnjom.

Iako njihova bujnost nije ni približno onoj kakva bi trebala biti ipak sam zadovoljna,ovo ljeto ekstremno sušno donijelo je mnogima puno veće muke,stoga ne smijem biti ne skromna,uz uvjete našeg bunara i navodnjavanja više je nego dobro sve.
Kada smo formirali vrt i nabavljali sadnice ruža,prednost sam dala pored starih vrsta mirišljivim ružama.Nešto što mi je jako zanimljivo bilo čuti od jednog iskusnog uzgajivača da upravo sušne godine daju mirišljivim ružama još jači intenzitet mirisa, i evo ove godine sam se itekako imala prilike uvjeriti u to.Ruža Westerland koja je inače mirisala onako prosječno,reklo bi se ništa posebno,ove godine unesena u zatvoreni prostor nešto je posebno od mirisa.Sada njenu cvatnju pratim da si svakodnevno barem jedan njezin cvijet unijela u kuću,jer  njezin miris je  neopisiv,kada bih vam samo mogla prenijeti taj dojam osjetilno.
U tegli je mirišljava Westerlandica miješano dekorirana sa običnom crvenom ružom,koja nema miris,ali zato ima izuzetnu ljepotu cvijeta.Zaista ruže su pravi ukras doma u svakom smislu...

U sljedećem postu pokazat ću vam još ponešto o ružama tj.načinu kako još mogu biti ukras,do tada vam ostavljam ove ruže da uživate u njihovoj ljepoti..lijep dan vam želim!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...