petak, 29. lipnja 2012.

Hortenzije za ugođaj...

Visoke temperature su krenule i daju  zaista sve od sebe da dosegnu  dobrane visine na termometru,najava je toplinskog vala slijedećih dana.Nemam baš puno volje u takvim prilikama,samo želju da se zavučem u svoj mali kutak i stvorim što ugodniju atmosferu uz koju je lakše izdržati 36-38C,tako sam danas ubrala hortenzije  i uz nekoliko detalja dobila jedan fini  ljetni ugođaj doma...kako to izgleda uvjerite se sami,da se ne bih pretjerano gubila u pisanju jer stvarno mi je vruće,slike će vam najbolje reći sve..


Želim vam svima lijep vikend,bilo gdje ga provodili, bilo na moru ili u svome domu osjećajte se ugodno!

srijeda, 27. lipnja 2012.

Ljeto u povrtnjaku..

Iskreno me veseli ljeto u mom povrtnjaku.Ne mogu vam opisati osjećaj kada ustanem prije svih  i odem u vrt.Sjedam na klupu na kraju vrta i uživam u svježini dana, promatrajući biljke koja kupa rosa,ptičice u pozadini neumorno mi cvrkuću i uz tu pjesmu i ja se polako pokrećem.Reklo bi se potpuna idila...meni to zaista  i je.


U povrtnjaku ljeto ima svoje čari,ovo je tek početak kada su posađene biljke krenule prema svom punom uzletu,mada mladi grašak je već pobran i zamjenile su ga druge biljke koje će do jeseni biti na gredici kao što je cikla,mahune,keleraba..uvijek vrijedi zakon smjenjivanja u vrtu,na taj način stalno cirkuliraju svježe povrtnice.

 Meni najveću radost čine svježi plodovi ,to je nešto uvijek posebno.Ubrati kako ja to nazivam "buket mrkvice,"ili  ubrati mlade tikvice,ili izvaditi mladog krumpira vjerujte neprocjenjivo, i opravdava svo ono vrijeme koje se mora naporno utrošiti da bi ste u tome svemu  uživali.


Na kraju evo i recepta za jedan predivan način pripreme mladog krumpira koji je kod nas ne izostavan sa dolaskom mladog krumpira.Ako ste ljubitelji začinskog bilja,posebno arome žalfije onda uzmite 1 kg mladog sitnijeg krumpira dobro ga operite,četkicom uklonite svu nečistoću,zatim ne oguljenog stavite kuhati u posoljenu vodu sa 1 prstohvatom kima.Krumpir kuhajte pazeći da se ne prekuha.Sitno nasjeckati 3 grančice svježe žalfije zajedno sa 3 grančice mažurana,zagrijati 6 žlica maslinova ulja sa jednom žličicom maslaca i propržiti začinsko bilje,dodati ocjeđeni krumpir,popapriti,posoliti i poslužiti kao prilog.
Dobar tek!

četvrtak, 21. lipnja 2012.

Prvi dan ljeta,lavanda i Provansa...

I formalno smo zakoračili u prvi dan ljeta,temperature idu tome u prilog.Na termometru živa skače i do 36C,sparno je ,pretoplo,teško ..sve usporava,i osjeća se ljetna fjaka.
Lavanda širi  svoje opojne mirise,nekoliko grmova presavili su se pod bujnim cvatom,sunce iz njih izvlači ono najbolje.Toliko intenzivan plavi cvat,koji poziva na berbu.

Berući lavandu sanjam Provansu,beskrajna polja pod lavandinom,lagani povjetarac i mirisi finog francuskog vina.Priznajem predaleko je,ali svaka sakupljena vlat lavande poziva na put i sanjarenje.


Sjedam u hlad i lagano prebirem po ubranoj  lavandi.Slažem je u pletenu torbu, osjećajući miris mora,pjeska pod nogama,nebeskog plavetnila..točim čašu crnog vina i guštam,prekida me zvono na vratima,otvaram i uručuju mi neveliku kutijicu,pošiljka stiže sa  mora i u njoj tek ubrana artičoka.Široki osmjeh stavljam na lice,artičoku uz lavandu i čašu crnog vina, tome svemu pridodajem koju morsku školjku i u svom vrtu  nastavljam sanjati  mali morski san.


Nazdravljam početku ljeta i divnom prijateljstvu..  Provansu   sanjam.

ponedjeljak, 18. lipnja 2012.

Ladanjski stil sa novom klupicom..

Ladanjski stil je definitivno zavladao našim domom otkako smo prije nekoliko godina odlučili da će namještaj od punog drveta u bijeloj nijansi dominirati  uz sve ostale detalje koji ladanjski stil čine ,pri tome trudeći se da sam namještaj bude uglavnom ručne izrade koliko je to moguće.Lijepa je to bila zamisao a još ljepši dio zamisao sprovesti   u djelo.
Listajući časopise o unutarnjem uređenju doma uvijek mi za oko zapadaju originalni komadi namještaja,tako sam u nekoliko navrata nailazila i na drvenu klupicu koju sam tako željela u svom kutku.

U jednom broju časopisa izašao je detaljan postupak izrade sa svim mjerama,stigao mi je kao naručen,odmah sam to pokazala suprugu i uz stvarno njegov dobrani trud da je izradi napokon je stigla na mjesto koje smo joj odredili.Ne mogu vam opisati sreću kada smo je smjestili u dnevni boravak,općenito taj osjećaj  kada se radi o ručno izrađenom komadu  namještaja je poseban,znate iz čega to sve nastaje neki neugledni komadi daske,puno nereda,sklapanja,nervoze,pokoji žulj..ali krajnji rezultat biva veličanstven,barem meni:)
 Odmah sam na klupicu smjestila dio časopisa,i naravno pletenu korpu sa ružama kao detalj,zaista sama namjena ove klupe može biti raznolika,dostatne je visine da može biti čak pomoćni dio za stolom ili središnjim otokom u kuhinji kada nas je više,zaista može se vrlo lako uklopiti na bilo kojem mjestu.

Ruže i ladanjski  stil nikako ne idu jedno bez drugoga.Kod mene su ruže po svuda  i obavezan detalj,njima dekoriram sve od ukrasnih šalica,malih bočica,keramičkih zdjelica..ili  se nađu  pod staklenim zvonom..

Trenutno ruže u vrtu koje su imale svibanjsku cvatnju imaju mali predah,dok lipanjske nastavljaju u istom ritmu,tako da mi na  svu sreću ružica ne nedostaje i njihove ljepote u kojoj uživam...a nadam se i vi svi zajedno samnom.
Želim vam lijep dan!

četvrtak, 14. lipnja 2012.

Novi vrtni detalji...

Moram priznati da mi u vrtu nikada nije dosadno.Teško mi je biti u njemu potpuno na miru uvijek me vuče izraditi i dodati nešto novo što će ga oplemeniti,tako sam došla na ideju izraditi i ovaj vrtni detalj cvjetne kućice za ptice i vrtnog smjerokaza.
Vrlo lako je zapravo ovo izraditi,kućicu za ptice obložila sam nepropusnom folijom,sa bočne strane kućice pričvrstila sam  na foliju po dvije letvice koje spriječavaju zemlju da se uruši sa strane,zemlju sam dobro nakvasila prije stavljanja na foliju tj. na vrh kućice,na taj način puno je lakše napraviti ovaj dio posla i zadržati zemlju na jednom mjestu.Na kraju su stigle biljčice koje će za neko vrijeme potpuno prekriti foliju.
Želi li se netko upustiti u izradu zaista nije nimalo teško.Dodana su i dva smjerokaza,..kakav bi vrt bio da se ne zna gdje su hortenzije i ruže..

Da,da ruže su na drugoj strani samo pratite smjerokaz..divno je šareno i bujno ovih dana u vrtu,kiša ga kupa svaki dan.On se zadovoljno smješka svakim cvjetom i čeka malo više sunca da ga jače zagrli.

 I ove stare  iznošene cipele svoju su šetnju nastavile lagano po vrtu korak,po korak..
Nadam se da su vam se svidjeli ovi detalji,jednostavno izrađeni i uklopljeni u jednu malu vrtnu priču.,koju zapravo bolje priča sam vrt od mene same.

ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

Vrijeme za...novo-staro i cvatnju katalpe...

Proteklih dana vrijeme je priuštilo sparne,teške dane,nikako vrijeme barem za mene.Pokušavajući na bilo koji način naći interes prema nečemu  i hlad,posegnula sam za jednom starom davno nabavljenom malom drvenom kutijom,koja je oronula vapila da joj se udahne malo živosti.
Sama kutija nije velika,prvo je zamjenjeno dno koje  je totalno nagrizao zub vremena,sve one točkice od crvotočine namjerno nisam maknula,temeljito sam je očistila,prebrusila,voskom prešla rubove preko njega ovlaš akrilnu  bijelu boju i finalno još malo brušenja za istrošeni dojam.
Nadalje dno sam postavila parfimiranim papirom u boji,i na kraju najljepši dio koji joj je pripao je keramička ručkica zgodnog motiva,čini mi se da je stavila točku na i ,na cijelokupan dojam.
Na poslijetku malo svježe lavande,par detalja i ruža koja konac krasi bila bi upotpunjena slika.Sada je prastara stolica dobila ovu kutiju sa sobom,dva prastara detalja kojima je dana daljnja šansa da krase dom.
Kako sam  rekla tražila sam i hlad,ugodno je pod krošnjom katalpe,velikog drveta koje zauzima središnji dio vrta.Katalapa je drvo posebno zbog svoje cvatnje u ovo doba,meni jedan od najljepših prizora je upravo njena cvatnja.Krošnju joj posipaju gusti,zbijeni cvjetovi kao da je zaogrnuta bijelim plaštom.
Kasnije se iz tih cvjetova formiraju dugačke mahune koje gusto vise sa grana.Vrlo neobično i lijepo,iako se mora izuzeti nered po travnjaku koje naprave otpali cvijetovi,ali ipak  ona sama je  prekrasan prizor..
Kakvo god vrijeme bilo sparno,teško,sivo,kišno, sumorno želim vam da ipak uživate uz neke male lijepe stvari koje će vam dati osmjeh na lice...možda ovaj buket ruža..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...